Ακολουθήστε μας

Κύπρος

Κώστας Βενιζέλος στον Φιλελεύθερο! Ελληνικά «πούπουλα» για την Τουρκία

Δημοσιεύτηκε

στις

Εκτός και εντός- φευ- Κύπρου ακούγονται πολλές φορές αναφορές και τίθενται τα ερωτήματα: Γιατί η ελληνική πλευρά δεν δέχθηκε το ένα ή το άλλο; Γιατί απέρριψε το σχέδιο Ανάν ή «έφυγε» από το Κραν Μοντανά; Χωρίς να ενδιατρίψουν στο περιεχόμενο, ως προς το πρώτο και… παρασυρόμενοι από βολικά αφηγήματα, που προσφέρουν κάλυψη στην κατοχική δύναμη, επιχειρούν να διαμορφώσουν εντυπώσεις. Εντυπώσεις σε βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Οι ίδιοι δεν έχουν θέσει το ερώτημα γιατί η τουρκική πλευρά δεν δέχεται να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα, τους εποίκους; Ή γιατί εδραιώνει τα κατοχικά δεδομένα επιβάλλοντας νέα τετελεσμένα; Πάντα βρίσκουν άλλοθι.

Η πίεση ασκείται στην αδύνατη πλευρά. Και γιατί όχι από τη στιγμή, που κατά καιρούς αυτό βόλευε και τους διαχειριστές του Κυπριακού;

Τι συζητάμε τόσα χρόνια στο Κυπριακό; Τι πετύχαμε 50 σχεδόν χρόνια από την εισβολή και την κατοχή εδαφών της χώρας μας από την Τουρκία; Η διαμόρφωση από την αρχή ενός αδιέξοδου σκηνικού, απομάκρυνε την ουσία και καθόρισε μια ατζέντα δικοινοτικού χαρακτήρα, προσφέροντας άλλοθι στην κατοχική δύναμη.

Όταν, για παράδειγμα, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δηλώνει πως δεν δέχεται να συζητήσει με τη Ρωσία, εάν δεν αποχωρήσει ο στρατός από τα εδάφη της χώρας του, δεν έχει κατηγορηθεί ότι «δεν θέλει λύση». Δεν έχει «φορτωθεί» από τους δυτικούς, τους νατοϊκούς, αυτούς όλους, δηλαδή, που τον ενθαρρύνουν να συγκρουστεί, την ετικέτα του αδιάλλακτου και του εθνικιστή.

Με τα λάθη, τις υποχωρήσεις, τις φοβίες, η ελληνική πλευρά στην Κύπρο, έχει δεχθεί μια άλλη προσέγγιση, που έστειλε στα αζήτητα την πραγματική διάσταση του ζητήματος, ως θέματος εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.

Οι εκάστοτε διαχειριστές ως μαθητές σε σχολικές εκδηλώσεις στέκονται μπροστά στο κοινό- τοπικό και διεθνές- και απαγγέλλουν το ίδιο ποίημα. «Είμαστε υπέρ….» κλπ και κλπ. Και το περιεχόμενο αυτού του «είμαστε υπέρ»; Άλλα λέγει η Λευκωσία, διαφορετικά η κατοχική πλευρά και σίγουρα όχι τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη και οι «συνήθεις ύποπτοι». Οι Penholders Εγγλέζοι κι άλλοι συνοδοιπόροι.

Σ΄ αυτή την μακρά πορεία του Κυπριακού ακούγονται ακόμη αφηγήματα, που βολεύουν προσεγγίσεις προσαρμογής στα κατοχικά δεδομένα.

Κάποιοι παρουσιάζονται να μην γνωρίζουν ποιος δεσμεύθηκε τι και το χειρότερο, κάποιοι κρύβονται πίσω από μια γενική θέση, για να κατοχυρώσουν χειρισμούς και υποχωρήσεις. Ανακαλύπτουν υποχωρήσεις του Μακάριου, που δεν προκύπτουν και δεσμεύσεις των επόμενων για να δικαιολογήσουν χειρισμούς.  Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως όσα συμφωνήθηκαν το 1977 πόρρω απέχουν από τα αυτά που συζητούνται σήμερα.

Ακόμη και για αυτά που συζητήθηκαν στο «θρυλικό» και πολυσυζητημένο Κραν Μοντανά δεν υπάρχει «κοινός τόπος». Δεν υπάρχει κοινή αντίληψη για «το σημείο που διακόπηκαν» οι συζητήσεις. Κι, όμως, για κάποιους  στην ελληνική πλευρά έγινε σημαία.

Οι Τούρκοι θέτουν προϋποθέσεις για να επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις την αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας. Αναγνώριση, δηλαδή, της αποσχιστικής οντότητας. Αυτό δεν το λένε μετά το 2017, αλλά πάντα. Τούρκοι αξιωματούχοι έλεγαν πάντα πως στο νησί υπάρχουν «πραγματικότητες», που πρέπει να αναγνωριστούν. Και τι σημαίνουν οι «πραγματικότητες» για την κατοχική πλευρά; Τα δυο κράτη. Το έλεγε ο μακαρίτης ο Ντενκτάς, είχαν φτιάξει αμέτρητα σημειώματα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επί τούτου.

Λέγεται από διάφορους, εντός και εκτός Κύπρου, ότι μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση της τουρκικής αξίωσης για κυριαρχική ισότητα επειδή «δεν είναι η τελική θέση της κατοχικής πλευράς». Μεγάλη παγίδα. Όταν ξεκινήσει η συζήτηση, όταν αποδεχθεί η ελληνική πλευρά αυτή τη θέση, δεν θα μπορεί στη συνέχεια να ξεφύγει.

Συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από την εισβολή. Οι Τούρκοι δεν ενοχλούνται να συζητούν ή να μην συζητούν για ακόμη πενήντα χρόνια καθώς η πεπατημένη τους βολεύει. Επειδή παράλληλα επιβάλλουν τετελεσμένα.

Εμείς τι κάνουμε; Κλειδί είναι να βρεθεί τρόπος αποτροπής των κατοχικών σχεδιασμών και ανατροπής τους. Ένα κλειδί βρίσκεται στα ευρωτουρκικά, ένα άλλο είναι το ενεργειακό ως κίνητρο για μετά τη συμφωνία και σημαντική παράμετρος είναι και οι Τουρκοκύπριοι. Σε μια σωστή βάση, όχι με τη λογική της διαβίωσης πλάι- πλάι και αποδοχής, νομιμοποίησης των κατοχικών δεδομένων. Μια νέα προσέγγιση πρέπει να είναι αντικατοχική. Αυτή πρέπει να είναι η σχέση των Τουρκοκυπρίων με την Κυπριακή Δημοκρατία κι όχι να συζητούνται διαχωριστικά μοντέλα. Μοντέλα απαρτχάιντ.

ΠΗΓΗ: Philenews

Συνέχεια ανάγνωσης

Κύπρος

ΥΠΕΞ: Απεγκλωβίστηκαν από το Λίβανο ακόμη 11 Έλληνες με τις οικογένειές τους

«Με μέριμνα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία και υπό τον συντονισμό της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, έξι εξ’ αυτών επαναπατρίστηκαν σήμερα στην Ελλάδα».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ακόμη 11 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους αναχώρησαν από τον Λίβανο και αφίχθησαν στη Λάρνακα με ναυλωμένη πτήση από την Κυπριακή Δημοκρατία και με τη συνδρομή των πρεσβειών Ελλάδας και Κύπρου στη Βηρυτό, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Χ.

«Με μέριμνα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία και υπό τον συντονισμό της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, έξι εξ’ αυτών επαναπατρίστηκαν σήμερα στην Ελλάδα».

«Ευχαριστούμε την Κυπριακή Δημοκρατία για τη συμπαράσταση και την άμεση ανταπόκριση», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας που συνεδρίασε υπό τον Ερντογάν! Αναφορές σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου γίνεται αναφορά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα στην τελευταία πέμπτη παράγραφο της ανακοίνωσης αναφέρεται:

«Σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την κατάχρηση της ειλικρινούς προσέγγισης και των προσπαθειών της για την ανάπτυξη βάσεων συνεργασίας μέσω της εγκαθίδρυσης μόνιμης σταθερότητας και ειρήνης στη Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος και τονίζεται ότι η πιο ορθή επιλογή είναι η συμπεριφορά με κοινή λογική».

Βασικό θέμα στην ατζέντα του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ήταν οι εξελίξεις στη Γάζα και τον Λίβανο, καθώς και η κατάσταση στο πεδίο όσον αφορά τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων των οργανώσεων ΡΚΚ και PYD, σε Βόρειο Ιράκ και Συρία αντίστοιχα, όπως και η αντιμετώπιση των μελών του δικτύου FETO, των οπαδών του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η ‘Αγκυρα κατηγορεί ως ιθύνοντα νου της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016..

Συγκεκριμένα, εκτός από την αναφορά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας σημειώνεται:

«1- Το Συμβούλιο ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται με αποφασιστικότητα, αποφασιστικότητα και επιτυχία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό κατά των κάθε είδους απειλών και κινδύνων κατά της εθνικής μας ενότητας και αλληλεγγύης και της επιβίωσής μας, ιδίως κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/KCK, PYD/YPG, FETO και Ισλαμικό Κράτος, καθώς και για τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις.

»2- Τονίστηκε ότι οι δραστηριότητες για την εξουδετέρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων που φωλιάζουν στο συριακό έδαφος θα συνεχιστούν αδιάλειπτα και ότι δεν θα γίνουν ανεκτά οποιαδήποτε σχέδια ή τετελεσμένες προσπάθειες που θα μπορούσαν να βλάψουν την εθνική μας ασφάλεια. Θα αυξηθούν οι προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη χώρα, σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις προσδοκίες της περιοχής μας και του συριακού λαού.

»3- Επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με το γειτονικό μας Ιράκ στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδίως των PKK/KCK και PYD/YPG, που αποτελούν κοινή απειλή για τις χώρες μας, και υπογραμμίστηκε για άλλη μια φορά η σημασία που αποδίδουμε στην ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία του αδελφού ιρακινού λαού.

»4- Πέραν των αποφασιστικών προσπαθειών της Τουρκίας να σταματήσει η γενοκτονία που υφίσταται εδώ και ένα χρόνο ο παλαιστινιακός λαός μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου και να επιτευχθεί χωρίς καθυστέρηση μια διαρκής κατάπαυση του πυρός και ειρήνη στην Παλαιστίνη, οι διεθνείς προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν αυξανόμενες.

»Προκειμένου να αποτραπούν οι επιθέσεις του Ισραήλ με στόχο την εξάπλωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή πέρα από τα Παλαιστινιακά Εδάφη, καλούνται οι οι δρώντες που κατέχουν θέσεις ευθύνης, ιδίως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να αναλάβουν δράση το συντομότερο δυνατό.

»Απέναντι στις απάνθρωπες επιθέσεις του Ισραήλ, επιβεβαιώνεται ότι η Τουρκία, ως έθνος και κράτος στο σύνολό της, θα σταθεί στο πλευρό του αδελφού λαού του Λιβάνου και της κυβέρνησής του.

»Η κήρυξη “ανεπιθύμητου προσώπου” του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών από το Ισραήλ και η απαγόρευση εισόδου του στη χώρα καταδικάζεται ως το τελευταίο παράδειγμα της παρανομίας του Ισραήλ».

 

Τουρκία – Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας: «Δεν θα επιτρέψουμε την κατάχρηση της ειλικρινούς προσέγγισης και των προσπαθειών μας για ειρήνη σε Μεσόγειο και Αιγαίο»

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή