Ακολουθήστε μας

Αίγυπτος

Κύπρος: Ο Υπουργός Ενέργειας μεταβαίνει στην Αίγυπτο για ηλεκτρική διασύνδεση και φυσικό αέριο

Δημοσιεύτηκε

στις

Εν όψει της εξόρυξης του φυσικού αερίου της Κύπρου

Στην Αίγυπτο, για σειρά επαφών, μεταβαίνει το βράδυ της Κυριακής ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου με κύριο θέμα συζήτησης το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τα τερματικά της Αιγύπτου, όπως δήλωσε ο κ. Παπαναστασίου. Επίσης μιλώντας και σε τηλεοπτική εκπομπή του Αντ1 είπε επίσης πως στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρίσκεται  και το σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεση με την Αίγυπτο που έχει μείνει πίσω.

Ο Υπουργός απαντούσε σε ερώτηση κατά πόσον, μετά την θετική εξέλιξη στο κοίτασμα «Κρόνος 2», του τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει επαφές με γειτονικές χώρες ή με τις εταιρείες που εμπλέκονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στόχος των επαφών του, όπως είπε ο κ. Παπαναστασίου, είναι να ακούσει «τι σκέφτεται η γειτονική Αίγυπτος, ως χώρα που έχει υποδομές έτοιμες για να χρησιμοποιηθούν».

Κληθείς να πει αν βρίσκονται ακόμη στις σκέψεις της κυπριακής Κυβέρνησης τα δύο τερματικά υγροποίησης φυσικού αερίου που διαθέτει η Αίγυπτος, ο κ. Παπαναστασίου απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι «είναι τα πιο γρήγορα τερματικά υγροποίησης φυσικού αερίου».

«Πρέπει να είναι στις σκέψεις μας. Αν δεν είναι, τότε αφήνουμε μια επιλογή εκτός των αξιολογήσεων που κάνουμε», σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποια κοιτάσματα να προσελκύσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον κατά τις συζητήσεις που θα έχει στην Αίγυπτο.

Τα δυο αιγυπτιακά τερματικά, συνολικής δυνατότητας 610 bcf (δισεκατομμυρίων κυβικών ποδών) ετησίως, βρίσκονται το ένα στην Νταμιέτα και το δεύτερο στο Ιντκού.

Αναμένονται σχέδια ανάπτυξης του «Κρόνου 2»

Κληθείς να αναφέρει τι θα ακολουθήσει μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών γεώτρησης αξιολόγησης στο «Κρόνος 2», από την κοινοπραξία των Εni Cyprus Limited (Διαχειριστής) και TotalEnergies EP Cyprus B.V, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι «στο συγκεκριμένο κοίτασμα, επειδή ήταν πολύ επιτυχής η γεώτρηση θα πρέπει τώρα η εταιρεία να προχωρήσει σε ανάπτυξη του κοιτάσματος και παραγωγή», προσθέτοντας ότι και η ίδια η κοινοπραξία «επείγεται μετά από αυτή την επιτυχία».

«Στις επόμενες εβδομάδες περιμένουμε να μας φέρουν μια πρώτη εισήγηση για το πως σκέφτονται να το αναπτύξουν», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «στη συνέχεια θα πρέπει να υποβληθεί ένα επίσημο έγγραφο που να υποδεικνύει με λεπτομέρεια – όπως αυτό που υπογράφηκε το 2019 για το κοίτασμα της «Αφροδίτη – για την ανάπτυξη και την παραγωγή και πρέπει να συμφωνήσουν τα μέρη σε μία σύμβαση».

Ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι «αφού τα μέρη συμφωνήσουν σε μία σύμβαση θα πρέπει πλέον να αρχίσει να γίνεται η εμπορική εκμετάλλευση στην οποία αν εμπλέκεται άλλη χώρα τότε θα πρέπει να εμπλακεί και η άλλη χώρα είτε στις υποδομές είτε στην εμπορική εκμετάλλευση».

Εξηγώντας την αναφορά του για ενδεχόμενη εμπλοκή άλλης χώρας, ο Υπουργός είπε ότι αυτό θα αφορά «που θα πάει το αέριο, τι ποσοστό θα πάει σε υγροποίηση και τι ποσοστό θα πάει σε άλλη αγορά».

Επείγονται οι εταιρείες να βγάλουν στην επιφάνεια το αέριο

Ερωτηθείς αν αναμένονται συνέργειες μεταξύ των εταιρειών που εμπλέκονται στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Παπαναστασίου, αφού σημείωσε ότι επί τούτου δεν μπορεί να δεσμεύσει τις εταιρείες οι οποίες θα πάρουν τις σχετικές αποφάσεις, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «επειδή επείγονται πολύ οι εταιρείες να βγάλουν στην επιφάνεια το αέριο», λόγω και της συγκυρίας την οποία πρέπει να εκμεταλλευτεί η Κυπριακή Δημοκρατία, «η πρώτη φάση της εκμετάλλευσης του Κρόνου και των άλλων γειτονικών κοιτασμάτων που ανήκουν στην ίδια κοινοπραξία ενδεχομένως να είναι χωρίς συνέργεια με άλλη εταιρεία».

Δηλαδή, όπως εξήγησε, «να προχωρήσουν, αρχικά, σαν πρώτη φάση, στην εκμετάλλευση του συγκεκριμένου κοιτάσματος (Κρόνος) και μετά, σαν δεύτερη φάση, να δουν συνέργειες με άλλα κοιτάσματα και άλλες εταιρείες».

«Για να γίνει μια γρήγορη εκμετάλλευση, θα πρέπει να προχωρήσει (η κοινοπραξία) με το συγκεκριμένο κοίτασμα στο οποίο πιστεύουμε υπάρχει αρκετή ποσότητα φυσικού αερίου», υπογράμμισε.

Σε παρατήρηση ότι όλα μαζί τα κυπριακά κοιτάσματα ενδεχομένως να καλύπτουν μεγάλο μέρος των αναγκών της Ευρώπης, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι «καλύπτουν αρκετό μέρος», προσθέτοντας ότι ακόμη και μόνο ο Κρόνος είναι αρκετή ποσότητα φυσικού αερίου.

Ωστόσο, ανέφερε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς δεν έχει γνώσει σήμερα «το τι θα φέρει η εταιρεία ως σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής» και ζήτησε αναμονή μέχρι να δει τι εισηγείται η κοινοπραξία.

ΚΥΠΕ

Αίγυπτος

Το Κάιρο στηρίζει τον Λίβανο: Θα στείλει ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια

Δημοσιεύτηκε

στις

Jacquelyn Martin/REUTERS

Τι δήλωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος αλ Σίσι

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι ότι το Κάιρο στηρίζει πλήρως τον Λίβανο.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Σίσι είπε επίσης ότι η Αίγυπτος στηρίζει πλήρως τον Λίβανο «αυτούς τους δύσκολους καιρούς» και σκοπεύει να αποστείλει ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια.

Στην ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας δεν γίνεται καμία αναφορά στον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Πηγή ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Αίγυπτος

Αίγυπτος: Έρευνες στη Αν. Μεσόγειο που “επικυρώνουν” την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία ΑΟΖ

Δημοσιεύτηκε

στις

Γεωτρύπανα στο Ιόνιο το 2024 και στην Κρήτη το 2025 – Αυτός είναι ο νέος προγραμματισμός των ερευνών για υδρογονάνθρακες

Στην προκήρυξη 12 οικοπέδων για έρευνες εντοπισμού υδρογονανθράκων προχώρησε η Αίγυπτος στέλνοντας προς όλες τις κατευθύνσεις μηνύματα σταθερότητας και πρόθεσης συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα δέκα εξ’αυτών βρίσκονται στην Μεσόγειο με τα τέσσερα πρώτα να έχουν οριοθετηθεί σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες τάσεις της αιγυπτιακής εξωτερικής πολιτικής.

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, το οικόπεδο 1 (Ελ Φούκα) εφάπτεται με τη νότια πλευρά του ορίου της ελληνοαιγυπτιακής τμηματικής συμφωνίας ΑΟΖ του Αυγούστου του 2020, μήνυμα το οποίο απευθύνεται και στην Άγκυρα η οποία θεωρεί ότι η ελληνική πλευρά της περιοχής βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Αντιστοίχως δύο οικόπεδα στα βορειανατολικά της Αιγύπτου (3 το Σιμιάν και 4 το δυτικό Ζορ) ακολουθούν τις συμφωνίες που έχει υπογράψει το Κάιρο με τη Λευκωσία.

Ωστόσο η πιο ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια κρύβεται πίσω από την προκήρυξη του οικοπέδου (Μπουργκ ελ Αράμπ) το οποίο βρίσκεται σε μη οριοθετημένο σημείο μεταξύ Κύπρου και της θαλάσσιας περιοχής νότια της Ρόδου και του Καστελλόριζου.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το αιγυπτιακό υπουργείου Πετρελαίου έχει σχεδιάσει το οικόπεδο αρκετά μίλια νοτιότερα από τα νοητά όρια της γραμμής που η Άγκυρα θεωρεί ως όριο διαμοιρασμού της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω σημειο δεν υπάρχει καμία συμφωνία οριοθέτησης ενώ Ελλάδα, Τουρκία και Κυπριακή Δημοκρατία έχουν αποκλίνουσες απόψεις.

capital.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Αίγυπτος

Ιράκ-Αίγυπτος-Ιορδανία:”Το Ισραήλ ωθεί την περιοχή προς έναν ολοκληρωτικό πόλεμο”

Δημοσιεύτηκε

στις

Δήλωση των τριών ΥΠΕΞ

“Το Ισραήλ ωθεί την περιοχή προς έναν ολοκληρωτικό πόλεμο”, εκτιμούν οι επικεφαλής της διπλωματίας της Αιγύπτου, του Ιράκ και της Ιορδανίας σε κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και στην οποία καταδικάζουν “την ισραηλινή επίθεση επί του Λιβάνου”.

Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών αναφέρθηκαν επίσης στη διοργάνωση μιας “τριμερούς συνόδου κορυφής” των ηγετών των τριών χωρών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

“Οι υπουργοί καταδίκασαν την ισραηλινή επίθεση επί του Λιβάνου, διαβεβαιώνοντας ότι το Ισραήλ ωθεί την περιοχή προς έναν ανοικτό πόλεμο”, προστίθεται στο κείμενο, στο οποίο καλούνται “η διεθνής κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να σταματήσουν τον πόλεμο”.

Επικαλούμενοι “την επικίνδυνη κλιμάκωση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή”, οι υπουργοί υπογραμμίζουν επίσης πως “για να σταματήσει αυτή η κλιμάκωση, πρέπει να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα”, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από τις τρεις χώρες, έπειτα από συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τους χθες, Τρίτη, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή