Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Ο Σολτς πηγαίνει στις ΗΠΑ για την Ουκρανία και τον… Τραμπ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Τραμπ εμποδίζει τη νέα στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία

Η Ευρώπη έχει δύο προβλήματα: το πόσο θα μπορεί να στηρίζει την Ουκρανία και το τι θα κάνει σε μια -πιθανή- επανεκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και τα δικά του προβλήματα στο εσωτερικό με τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, επισκέπτεται την Ουάσινγκτον αυτήν την εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο, κατ’ εντολή Τραμπ, εμποδίζουν την στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, και να θυμίσουμε ότι μπλόκαραν για καιρό το οικονομικό πακέτο Μπάιντεν για την Ουκρανία, αν και τώρα διαφαίνεται κάποιο φως στον ορίζοντα.

Οι δε Ουκρανοί, διαμαρτύρονται για ελλείψεις πυρομαχικών και ζητούν οβίδες, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν να καταλάβουν τα ερείπια της πόλης Αβντίιβκα.

«Αν ρωτήσετε έναν στρατιώτη στο μέτωπο τι χρειάζεται περισσότερο τώρα, η απάντηση θα είναι οβίδες», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, την Τετάρτη κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Μπορέλ στο Κίεβο.

Ποιο είναι τώρα το πρόβλημα των Γερμανών; Μπορεί να αποτελέσουν αυτοί τον βασικό προμηθευτή στρατιωτικού υλικού των Ουκρανών, έναν ρόλο που το Βερολίνο δεν ήθελε ποτέ, προτιμώντας το μέρος του βοηθού της Ουάσιγκτον.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο χρόνια, οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο με μεγάλη διαφορά.

Η υποστήριξη αυτή τώρα όχι απλά είναι σε παύση, αλλά συνδυάζεται και με τη φειδωλή πλέον αμερικανική υποστήριξη στο Κίεβο.

Βέβαια, το Politico εκτιμά πως είναι πιθανό ο Σολτς να αξιοποιήσει αυτήν την κατάσταση για να πείσει τον Μπάιντεν να του πει πόσο πιθανό είναι το Κογκρέσο να εγκρίνει τελικά δισεκατομμύρια νέα βοήθεια στην Ουκρανία.

Αλλά ίσως η απάντηση να είναι αρνητική.

17 δισ. ευρώ από τη Γερμανία στην Ουκρανία

Οι Γερμανοί, όταν άρχισε ο πόλεμος δεν ήθελαν να προμηθεύσουν με βαριά όπλα την Ουκρανία, προκειμένου να μην εμπλακούν περαιτέρω στη σύγκρουση με τη Ρωσία. Και μάλιστα, αρνείται ο Σολτς να παράσχει στην Ουκρανία πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Taurus, φοβούμενοι ότι οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να τους χρησιμοποιήσουν για να επιτεθούν σε στόχους στη Ρωσία. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, εν τω μεταξύ, έχουν ήδη στείλει τέτοιους πυραύλους.

Τώρα το βάρος βαραίνει ολοένα και περισσότερο τον Σολτς να αναλάβει το προβάδισμα. Η Γερμανία είναι η δεύτερη μόνο μετά τις ΗΠΑ όσον αφορά την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, έχοντας δώσει 17,1 δισ ευρώ σε βοήθεια μέχρι τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Το Ηνωμένο Βασίλειο, αντίθετα, έχει χορηγήσει 6,57 δισ. ευρώ, ενώ η Γαλλία έχει συνεισφέρει μόλις 0,54 δισ. ευρώ.

Υπό το φως αυτών των αριθμών, ο Σολτς πίεσε τα ευρωπαϊκά έθνη να παράσχουν περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία.

Το ερώτημα είναι αν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι θα υποστηρίξουν αυτόν τον στόχο, ειδικά καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.

Οι Αμερικανοί, ένθερμοι υποστηρικτές του Κιέβου στην αρχή, τώρα εκφράζουν αμφιβολίες για το αν αυτός ο πακτωλός βοήθειας προς το Κίεβο πρέπει να συνεχιστεί. Ομοίως και οι Γερμανοί, και πιθανόν, όλοι οι Ευρωπαίοι.

Εν τω μεταξύ, ακόμη και αν η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αύξησαν απότομα τις δαπάνες τους στην Ουκρανία, η Ευρώπη δεν έχει πλέον την ικανότητα να παράγει τα πυρομαχικά που χρειάζεται η χώρα.

Η ΕΕ αυξάνει την παραγωγή πυρομαχικών της και έχει δεσμευτεί να στείλει 1,1 εκατομμύρια οβίδες στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του έτους.

Οι Βρυξέλλες και ο Τραμπ

Ωστόσο, η Ευρώπη έχει λόγους να υποστηρίζει πολύ περισσότεροι την Ουκρανία, από ό,τι οι ΗΠΑ, ενώ ορισμένοι κύκλοι εκφράζουν φόβους ότι και άλλες χώρες μπορεί να αποτελέσουν στόχο της Ρωσίας.

Εδώ όμως έρχεται το νέο πρόβλημα. Πόσο θα μπορούν οι Βρυξέλλες να υποστηρίζουν το Κίεβο, όταν αλλάξει – αν αλλάξει- η ηγεσία στην Ουάσινγκτον.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αμερικανοί διπλωμάτες και ειδικοί, μεταξύ των οποίων η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, εκφράζουν την ανησυχία τους για τις συνέπειες μιας επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Το πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη -όπου η Κλίντον διδάσκει πλέον διεθνείς σχέσεις- πραγματοποίησε την Τετάρτη ένα συμπόσιο για «το μέλλον της Ουκρανίας» έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια πολέμου με τη Ρωσία.

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για τη Δύση και για το ΝΑΤΟ», προειδοποίησε η πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας (2009-2013).

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Τucker Carlson, πρώην παρουσιαστής του Fox News (που είναι φίλα προσκείμενο στον Τραμπ), και υποστηρικτής του πρώην προέδρου, ανακοίνωσε πως βρίσκεται στην Μόσχα για να πάρει συνέντευξη από τον Βλαντίμιρ Πούτιν:« οι Αμερικανοί έχουν το δικαίωμα να μάθουν ό,τι μπορούν για έναν πόλεμο στον οποίο εμπλέκονται», είπε.

Ναυτεμπορική

Γενικά θέματα

Τούρκος διπλωμάτης: «Η σιωπηλή συμφωνία Ερντογάν – Μητσοτάκη»

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ό,τι και να συμβεί στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν πρέπει να επηρεαστούν αρνητικά, γράφει σήμερα ο Τούρκος, πρώην διπλωμάτης, Χασάν Γκιογκούς στο T24.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Οι τουρκοελληνικές σχέσεις στη νέα εποχή που επικεντρώνονται σε θετική ατζέντα πέρασαν από σοβαρές δοκιμασίες τον τελευταίο μήνα.

Παρακολουθήσαμε ελληνικά σκάφη εφόδου να παραβιάζουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα, πρώτα στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού και μετά με διαφορά μίας εβδομάδας στη Ντάτσα και στο Τουργκούτ Ρέις.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι κυνηγούσαν βάρκες που μετέφεραν λαθρομετανάστες.

Αυτό που συνέβη με το αλιευτικό Barbaros κοντά στο Turgut Reis ήταν ένας τύπος που συναντάμε συχνά στο Αιγαίο, λόγω της έλλειψης καθορισμένων θαλάσσιων συνόρων, και μπορεί πλέον να θεωρείται συνηθισμένη περίπτωση.

Για κάποιο λόγο, περιστατικά παρενόχλησης συμβαίνουν είτε στον αέρα είτε στο έδαφος πριν συναντηθούν οι ηγέτες και των δύο χωρών.

Υπάρχουν εκείνοι που ευδοκιμούν στο περιβάλλον κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.

Τα προκλητικά δημοσιεύματα μιας εφημερίδας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην όξυνση της κρίσης των Ιμίων το 1996.

Αυτή τη φορά, είχαμε τηλεοπτικά κανάλια που για μέρες έκαναν φασαρία για το πώς «οι μπότες του Έλληνα στρατιώτη άγγιξαν τουρκικά εδάφη».

Θα νομίζατε ότι η Ελλάδα επιχείρησε να εισβάλει στην Τουρκία αποβιβάζοντας έναν από τους στρατιώτες της με ένα μόνο σκάφος εφόδου.

Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι οι ‘Παλικαράδες’ (Palikaryanın) είναι ο πιο πειθαρχημένος στρατιώτης στον κόσμο.

Στα χρόνια που ήμουν πρέσβης στην Αθήνα, είδα μια ομάδα στρατιωτών κομάντο να φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια μιας επίσημης παρέλασης σε μια ελληνική εθνική εορτή.

Επειδή δεν ξέρω ελληνικά, στην αρχή νόμιζα ότι φώναζαν κάτι σαν «δώσε μου τη χαρά».

Η αλήθεια του θέματος φάνηκε όταν είδα την είδηση ​​στις εφημερίδες της επόμενης ημέρας ότι κάποιοι στρατιώτες φώναζαν συνθήματα κατά της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας στην εκδήλωση.

Αυτό που θα πω είναι ότι είναι πολύ πιθανό οι παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων να προκλήθηκαν από την ευρηματικότητα λίγων συνειδητοποιημένων Ελλήνων στρατιωτών που δεν έδρασαν με οδηγίες.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ;

Το θετικό κλίμα στις τουρκοελληνικές σχέσεις αποτυπώθηκε και στις ομιλίες των ηγετών των δύο χωρών στην τελευταία Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Τόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης φρόντισαν να μην κάνουν δηλώσεις που θα ενοχλούσαν ο ένας τον άλλον στις ομιλίες τους.

Μαθαίνουμε από τον ελληνικό Τύπο ότι αυτό το θετικό κλίμα αναμένεται να συνεχιστεί κατά κάποιο τρόπο, με βήματα όπως η επανέναρξη των συζητήσεων για τα προβλήματα στο Αιγαίο και η έναρξη λειτουργίας της σχολής της Χάλκης.

Εξελίξεις στην Κύπρο

Ωστόσο, όταν πρόκειται για την Κύπρο, προκύπτει μια διαφορετική εικόνα και βαθιές διαφορές απόψεων.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκλεισε εντελώς την πόρτα περί ομοσπονδίας για μόνιμη λύση στην Κύπρο στη Νέα Υόρκη.

Ακολούθησε μάλιστα μια πιο επιθετική γραμμή από τον Πρόεδρο των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ , ο οποίος, πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι θα μπορούσε να καθίσει ξανά στο τραπέζι εάν ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις της «άμεσης επαφής, απευθείας εμπορίου και άμεσης μεταφοράς» που συνοψίζονται σε τρεις λέξεις…

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, που ανέβηκε στο βήμα μετά τον Πρόεδρο Ερντογάν, χαρακτήρισε κατοχή ως συνήθως τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί και είπε κατηγορηματικά ότι η επιλογή των δύο κρατών δεν μπορεί και δεν θα είναι λύση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε με τρεις λέξεις με εντελώς διαφορετικό θέμα, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα, η οποία θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για 2 χρόνια από την 1η Ιανουαρίου, βασίζεται στις αρχές του «διαλόγου, διπλωματίας και δημοκρατίας» (3D), που προέρχονται από την ελληνική γλώσσα. Δήλωσε ότι θα ενεργούσε με βάση αυτές.

Συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες

Ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να είναι δυνατή μόνο με την αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και ότι οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες μορφές στη βάση της ομοσπονδίας για μισό αιώνα ήταν ασαφές γιατί η ελληνική πλευρά είπε «όχι» στο σχέδιο Ανάν με συντριπτική πλειοψηφία στο δημοψήφισμα.

Στη δήλωση μιας φράσης που έγινε από τον ΟΗΕ αναφέρθηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ και ότι στη συνάντηση συζητήθηκε πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το Κυπριακό στο μέλλον.

Ο Γκουτέρες δέχθηκε τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών από 21 χώρες την ίδια ημέρα. Είναι προφανές ότι η συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες δεν είχε μεγάλο περιεχόμενο.

Εν τω μεταξύ, πριν φύγει από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε σε ιδιωτική συνέντευξη σε εφημερίδα που δημοσιεύεται στην Κατεχόμενη Κύπρος ότι εάν η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά και η ομοσπονδία δεν τεθεί στην ημερήσια διάταξη, μια συνάντηση στο 4+1 μορφή με τη συμμετοχή των μερών και του ΓΓ δηλώνει ότι μετέφερε στον Γκουτέρες ότι είναι έτοιμος να παραβρεθεί σε τριπλό δείπνο που θα παραθέσει.

Αν και εκ πρώτης όψεως η επιστροφή στο τραπέζι με ορισμένες προϋποθέσεις μοιάζει με πρωτοβουλία, δεν πρέπει να περιμένουμε από τους Έλληνες να αποδεχτούν εύκολα τους όρους που θέτει ο Τατάρ, που σημαίνει παραίτηση από την ομοσπονδία.

Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι ορισμένες διαπραγματεύσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, αν όχι γύρω από το τραπέζι.

Το τριπλό δείπνο, το οποίο δέχτηκε ο Τατάρ, αναμένεται να γίνει ανεπίσημα στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου. Πιθανώς, ο Γενικός Γραμματέας θα θέλει να ενημερώσει τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους ηγέτες για τον νέο οδικό χάρτη που επεξεργάζεται για την Κύπρο και να πάρει τις απόψεις τους σε αυτό το δείπνο.

Πού θα οδηγήσει αυτό;

Είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς. Σε μια εποχή που έχει αρχίσει να ρέει αίμα στον Λίβανο μετά τη Γάζα και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται για περισσότερα από δύο χρόνια, ο Γενικός Γραμματέας, που φαίνεται βέβαιο ότι δεν θα επανεκλεγεί ποτέ, θέλει να καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο για την Κύπρο; Αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα.

Ό,τι και να γίνει στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν θα επηρεαστούν αρνητικά.

ΠΗΓΗ: Βαλκανικό Περισκόπιο

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Μία νέα αρχή για το «Γεωπολιτικό»

Δημοσιεύτηκε

στις

Μία νέα αρχή για το «Γεωπολιτικό»

Όπως κάθε τι στην ζωή, έτσι και η δημοσιογραφία, η ανάλυση και ο σχολιασμός της επικαιρότητας πρέπει να εξελίσσονται για να παραμένουν επίκαιρα και να δυναμώνουν.

Με μεγάλη μας χαρά και υπερηφάνεια λοιπόν, σας παρουσιάζουμε την νέα και ανανεωμένη μας ιστοσελίδα.

Το ιστολόγιο γεωπολιτικής ανάλυσης, εθνικών θεμάτων, άμυνας, στρατηγικής και διπλωματίας, «Γεωπολιτικό» (Geopolitico.gr), είναι πλέον γεγονός.

Πρόκειται για την νέα προσπάθεια της ίδιας συντακτικής ομάδας η οποία ξεκίνησε από το 2008 να εκπέμπει στην «μπλογκόσφαιρα» υπό την μορφή ενός blogspot, και έντεκα χρόνια μετά να μετεξελίσσεται στην ενημερωτική ιστοσελίδα Infognomonpolitics.gr.

Το «Ινφογνώμων Πολιτικά» προσέφερε στον εγχώριο διάλογο και την ενημέρωση στην χώρα μας φιλοξενώντας αναλύσεις για τα μείζονα πολιτικά γεγονότα, και με παράλληλη ανάδειξη αποκλειστικών πληροφοριών για τα εθνικά μας θέματα.

Η επιτυχία της ιστοσελίδας και η υποστήριξή της από εσάς, τις φίλες και τους φίλους αναγνώστες, μας ενίσχυσε περαιτέρω, δίνοντάς μας την δύναμη να αποκτήσουμε μια ισχυρή παρουσία και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με κανάλι στο YouTube και καθημερινά ενημερωτικά δελτία με πλούσια ύλη.

Έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο του, το «Ινφογνώμων Πολιτικά» δίνει σήμερα την σκυτάλη στο «Γεωπολιτικό», με μία σύγχρονη ταυτότητα που δίνει έμφαση στις κοσμοϊστορικές γεωπολιτικές αλλαγές που βιώνει σήμερα ο πλανήτης.

Σας παρουσιάζουμε και σας καλωσορίζουμε σε ένα νέο, πιο δυναμικό και εικαστικά ελκυστικό ιστολόγιο, ικανό να προωθήσει με μεγαλύτερη επιτυχία και απήχηση τις εθνικές μας θέσεις.

Σκοπεύουμε να μείνουμε πιστοί στις ιδέες και τον αξιακό κώδικα που διαπνέει την ενημερωτική μας προσπάθεια από το 2008. Πιστοί στην ίδια εθνική γραμμή, δεσμευόμαστε να μείνουμε μακριά από «οπαδικές» γραμμές και να παρουσιάζουμε αντικειμενικά τα γεγονότα, εγχώρια και διεθνή, με βασικό μας άξονα το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας

Φιλοδοξούμε να επεκτείνουμε διαρκώς την ιστοσελίδα, με νέους συνεργάτες, αποκλειστικές συνεντεύξεις, φιλοξενία αγγλικών άρθρων και συμμετοχή διακεκριμένων αρθρογράφων και αναλυτών.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια την οποία έχετε αγκαλιάσει μέχρι σήμερα, με το ίδιο μεράκι και την ίδια αγάπη, ανανεωμένοι και πιο δυνατοί.

Η ομάδα του «Γεωπολιτικό»

  • Επικεφαλής – Σάββας Καλεντερίδης
  • Αρχισυντάκτης – Χρήστος Κωνσταντινίδης
  • Σύμβουλος έκδοσης – Σταύρος Καλεντερίδης
Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Γερμανία: Ο Κρίστιαν Λίντνερ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Liesa Johannssen

Στο εσωτερικό του FDP υπάρχουν φωνές υπέρ της αποχώρησης του κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό

Ο υπουργός Οικονομικών και αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ άφησε εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο ο κυβερνητικός συνασπισμός να μην εξαντλήσει τη θητεία του, λόγω των εσωτερικών προβλημάτων του.

«Η σταθερότητα είναι υψίστης σημασίας για την Γερμανία. Αλλά κάποια στιγμή μια κυβέρνηση είναι επίσης πιθανό να αποτελεί μέρος του προβλήματος. Και μια κυβέρνηση πρέπει πάντα να αναρωτιέται εάν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής», δήλωσε ο κ. Λίντνερ στο πόντκαστ του ιστολογίου «Table.Briefings». Ο υπουργός πάντως δεν θεωρεί ότι οι πρόσφατες ήττες του κόμματός του στις κρατιδιακές εκλογές της Θουριγγίας, της Σαξονίας και του Βρανδεμβούργου συνιστούν λόγο αποχώρησης του FDP από τον κυβερνητικό συνασπισμό. «Βρισκόμαστε στην κυβέρνηση για να μπλοκάρουμε τους άλλους. Αλλά οι ψηφοφόροι μας μου λένε ότι η κυβέρνηση ασκεί υπερβολικά περισσότερο πράσινη και σοσιαλιστική πολιτική παρά φιλελεύθερη. Το πρόγραμμα και οι αξίες του FDP δεν είναι το πρόβλημα», τόνισε. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Λίντνερ δήλωσε και ότι θα επιδιώξει να τεθεί ο ίδιος επικεφαλής του εκλογικού αγώνα του FDP. «Εξακολουθώ να εμπιστεύομαι τον εαυτό μου για να ηγηθώ και να πετύχω ένα καλό αποτέλεσμα στις ομοσπονδιακές εκλογές», ανέφερε.

 

Αναφερόμενος στον υπό επεξεργασία προϋπολογισμό, ο Κρίστιαν Λίντνερ ξεκαθάρισε ότι θα τηρηθούν τόσο το «φρένο χρέους» όσο και οι ευρωπαϊκοί κανόνες για το χρέος, ενώ υποστήριξε ότι υπάρχει επαρκής δυνατότητα ανακατανομής στον προϋπολογισμό. «Όταν βλέπω πόσα δισεκατομμύρια ευρώ πρέπει να ξοδέψουμε για τις συνέπειες της παράτυπης μετανάστευσης στο κράτος πρόνοιας ή στα επιδόματα… μιλάμε για δισεκατομμύρια…», δήλωσε.

Στο εσωτερικό του FDP υπάρχουν πάντως φωνές υπέρ της αποχώρησης του κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές επιδόσεις στις κρατιδιακές εκλογές, με ποσοστά από 0,8% έως 1,1%. Ο αντιπρόεδρος Βόλφγκανγκ Κουμπίκι έδωσε μάλιστα στην κυβέρνηση χρόνο ζωής «το πολύ έως το τέλος του έτους».

Πρόσφατα όμως και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ προειδοποίησε για τον κίνδυνο διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού, ειδικά μετά την παραίτηση της ηγεσίας των Πρασίνων λόγω των δυσμενών αποτελεσμάτων στις κρατιδιακές εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή