Ακολουθήστε μας

Ουκρανία

Ουκρανία: Το 2024 είναι χρονιά στρατιωτικών και πολιτικών προκλήσεων

Δημοσιεύτηκε

στις

Σκιά στην κατάσταση της χώρας η διαμάχη Ζελένσκι-Ζαλούζνι

Της Gwendolyn Sasse

Είναι μόλις τέλος Ιανουαρίου και ο κατάλογος των ανησυχητικών εξελίξεων σχετικά με την Ουκρανία είναι ήδη πολύ μεγάλος: η ανανεωμένη ένταση των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών σε ουκρανικές πόλεις· την προοπτική ενός παρατεταμένου πολέμου φθοράς κατά μήκος του ανατολικού μετώπου· την αναγνώριση ότι η αντεπίθεση του 2023 δεν διέκοψε τις ρωσικές οδούς εφοδιασμού στο νότο· την αποτυχία των χωρών της ΕΕ να παράγουν και να παραδώσουν πυρομαχικά που υποσχέθηκαν· καθυστερήσεις των συζητήσεων για την παράδοση του Taurus· το μπλοκάρισμα από τη Γερουσία της βοήθειας πριν να ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία· και τις επικείμενες ρωσικές προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο, πριν από τις οποίες ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα θέλει να επιδείξει την αποφασιστικότητά του όσον αφορά την Ουκρανία.

Προσθέστε σε αυτό το σενάριο την επιστροφή της πολιτικής στο Κίεβο, με διαφωνίες μεταξύ του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του αρχιστράτηγου Βαλέρι Ζαλούζνι να δημοσιοποιούνται στα τέλη του 2023. Είναι, λοιπόν, όλα καταστροφή και κατήφεια;

Σύμφωνα με στοιχεία δημοσκοπήσεων που συνέλεξε το Ινστιτούτο Διεθνούς Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KIIS) τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2023 σε όλη την ελεγχόμενη από την Ουκρανία επικράτεια, η απαισιοδοξία για το μέλλον της Ουκρανίας έχει αυξηθεί, με 19% – από 5% τον Οκτώβριο του 2022 – να συμφωνεί με τη δήλωση ότι σε δέκα χρόνια από τώρα, η Ουκρανία θα είναι μια χώρα με κατεστραμμένη οικονομία και μαζική μετανάστευση. Ωστόσο, όπως και πριν, η συντριπτική πλειοψηφία – 3%, από 88% τον Οκτώβριο του 2022 – αντιμετωπίζει την Ουκρανία ως μια ευημερούσα χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακόμα κι αν μια ερώτηση όπως αυτή μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ελπίδες ή την αίσθηση του πολιτικού καθήκοντος παρά τις πραγματικές προσδοκίες, τα αποτελέσματα σηματοδοτούν ξεκάθαρα τη συνεχιζόμενη συναίνεση για την πολιτική κατεύθυνση της Ουκρανίας. Μια σχετική ερώτηση διαπίστωσε ότι το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι οι υποθέσεις πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση έχει αυξηθεί από 16% τον Μάιο του 2022 σε 33% τον Δεκέμβριο του 2023. Ένας μακροχρόνιος πόλεμος επιβαρύνει την κοινωνία, οπότε η πραγματική έκπληξη – και μια πηγή αισιοδοξίας από μόνη της – είναι ότι πάνω από το 50% εξακολουθεί να εκφράζει μια αισιόδοξη προοπτική.

Από τότε που ο Ζαλούζνι έδωσε συνέντευξή στον Economist, υπάρχουν εικασίες στη Δύση για πιθανή ρήξη μεταξύ Ζαλούζνι και Ζελένσκι. Η προβολή από κάτω προς τα πάνω παρέχει μια σημαντική διόρθωση: Σύμφωνα με μια έρευνα του KIIS, τον Δεκέμβριο του 2023, μόνο το 8% θεώρησε ότι υπήρχαν πολύ σοβαρές διαφωνίες ή παρεξηγήσεις μεταξύ Ζελένσκι και Ζαλούζνι. Εν τω μεταξύ, το 35% πίστευε ότι υπήρχαν ορισμένες διαφωνίες που, ωστόσο, δεν ήταν πολύ σοβαρές, και το 39% πίστευε ότι υπήρχε μικρή ή καθόλου διαφωνία. Αυτά τα αποτελέσματα είναι μια υπενθύμιση της σημασίας της παρακολούθησης της κοινωνικής διάθεσης. Η κοινωνία απλώς περιμένει από τον Ζελένσκι και τον Ζαλούζνι να συνεργαστούν – και οι δύο ηγέτες το γνωρίζουν αυτό. Επιπλέον, οι συζητήσεις για πολιτικούς διαχωρισμούς ενισχύονται εύκολα από τη Ρωσία και τους πολιτικούς αντιπάλους του Ζελένσκι, πάνω απ’ όλα τον προκάτοχό του Πέτρο Ποροσένκο που υστερεί στις δημοσκοπήσεις.

Η εμπιστοσύνη στον στρατό στο σύνολό του και στον Ζαλούζνι ειδικότερα παρέμεινε πολύ υψηλή. Συγκριτικά, έχει γίνει πολλή συζήτηση για τη φθίνουσα δημόσια υποστήριξη του Ζελένσκι. Και πάλι, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η επίδραση της σημαίας γύρω από τη σημαία μειώνεται με την πάροδο του χρόνου σε έναν μακρύ πόλεμο. Ωστόσο, σε σύγκριση με άλλους πολιτικούς ηγέτες – εξαιρουμένου του Ζαλούζνι που δεν έχει δηλώσει ακόμη πολιτικές φιλοδοξίες – ο Ζελένσκι ξεκάθαρα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των αξιόπιστων πολιτικών.

Εάν η εμπιστοσύνη μετριέται σε διαφορετικούς θεσμούς και άτομα, τα μοτίβα πριν από την εισβολή συνεχίζονται: Ο στρατός και ο Ζαλούζνι συγκεκριμένα σκοράρουν περίπου ή πάνω από 90% σε διαφορετικές δημοσκοπήσεις, ακολουθούμενοι στενά από τους εθελοντές και τον πρόεδρο – επί του παρόντος περίπου 60%. Εάν η ερώτηση γίνει πιο λεπτή για να τεθεί σχετικά με τα καθήκοντα με τα οποία το κοινό εμπιστεύεται τον πρόεδρο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απλώς εναλλακτική λύση στον Ζελένσκι κατά την άποψη του κοινού.

Κοιτάζοντας το μέλλον, όπως δείχνουν τα δεδομένα από το πρότζεκτ MOBILIZE, υπάρχει σαφής κατανομή των ευθυνών στο μυαλό των ανθρώπων: ο Ζελένσκι εκτιμάται ιδιαίτερα για τον μελλοντικό του ρόλο στην ανασυγκρότηση, την προετοιμασία για ένταξη στην ΕΕ και τη διατήρηση της δημοκρατίας της Ουκρανίας, ενώ ο Ζαλούζνι συνδέεται με την εξασφάλιση στρατιωτικής νίκης. Οι προσδοκίες που συνδέονται με αυτούς τους δύο άντρες είναι τεράστιες αλλά και συμπληρωματικές – αρκεί να επιλέξουν να το διατηρήσουν έτσι.

Συνολικά, λοιπόν, υπάρχουν λόγοι ελπίδας ότι οι εσωτερικές πολιτικές προκλήσεις της Ουκρανίας μπορούν να αντιμετωπιστούν το 2024. Στρατιωτικά, είναι ένα κρίσιμο έτος που θα δοκιμάσει την ικανότητα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τις τρέχουσες γραμμές του μετώπου και να εξαπολύσει περαιτέρω επιθέσεις στον πιο δυναμικό πόλεμο γύρω από την Κριμαία και την Μαύρη Θάλασσα γενικότερα. Η στρατιωτική δυναμική της Ουκρανίας θα εξαρτηθεί από το αν η Δύση, ειδικά η Ευρώπη, θα απορρίψει τον ρόλο της ως παρατηρητής του δράματος που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία – και τις ΗΠΑ.

Το αν η Ευρώπη μπορεί να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ όσον αφορά τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια σε περίπτωση νίκης του Ντόναλντ Τραμπ είναι ένα ανοιχτό ερώτημα, αλλά η εντατικοποίηση και η συγκέντρωση της στρατιωτικής παραγωγής τώρα για να καταστεί δυνατή η σταθερή παροχή στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι ένα ρεαλιστικό σημείο εκκίνησης.

Δείτε τη δημοσίευση του πρωτότυπου άρθρου εδώ

Video

Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 6 Οκτωβρίου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 5ης Οκτωβρίου 2024
1. Γεραπετρίτης: Θα κάνω αυτό που πρέπει στο Αιγαίο και ας χαρακτηριστώ μειοδότης
2. Ελλάδα-υδρογονάνθακες: Ποιος κρύβεται πίσω από την παρακώλυση των γεωτρήσεων; 13:00
3. Κύπρος: Η τριμερής αποφασίστηκε από Αθήνα και Άγκυρα, ερήμην της Λευκωσίας 21:50
4. Τουρκία: Κέρδισε διαγωνισμό στη Ρουμανία για πώληση τεθωρακισμένων οχημάτων αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων 27:00
5. Ισραήλ: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση της επίθεσης – Θα αντεπιτεθούμε λέει το Ιράν 33:15
6. ΗΠΑ: Ο Τραμπ γύρισε στον τόπο του εις βάρος του εγκλήματος στην Πενσυλβάνια 59:00
7. Ρωσία-Ουκρανία: Μοντέλο Δυτικής-Ανατολικής Γερμανίας προκρίνουν Δυτικοί κιαι Ουκρανοί αξιωματούχοι 01:01:50

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Πως επηρεάζουν οι εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής την Ελλάδα;

Τα εννιά σημεία που δείχνουν πως επηρεάζουν την Ελλάδα οι εξελίξεις στην περιοχή.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τα εννιά σημεία που δείχνουν πως επηρεάζουν την Ελλάδα οι εξελίξεις στην περιοχή.

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

1.-Η θέση αρχής που διαμορφώνει τις παρακάτω απόψεις είναι, κατ αρχάς, ανθρωπιστική.

2.- Η δεύτερη θέση είναι το συμφέρον της χώρας μας. Κυρίως η επιβίωσή της που απειλείται. Η γεωπολιτική, δηλαδή, της περιοχής. Ακόμη και όταν επιδιώκουμε μια Ομοσπονδιακή Ευρώπη δεν το κάνουμε ιδεοληπτικά. Αναζητούμε το πλαίσιο που θα μπορούσε να μειώσει την απειλή αφανισμού μας. Δεν παραβλέπονται ούτε οι ιστορικές αμαρτίες της ούτε η επιθετικότητά της. Αλλά με κάποιους που ταιριάζουμε περισσότερο πρέπει να συμβιώσουμε.

Με αυτά ως δεδομένα ιδού μια μικρή ανάλυση των δύο πολέμων.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

3.-Στο παλαιστινιακό η θέση μου είναι δύο κράτη στα σύνορα του 67. Δεν είμαι, δηλαδή, ούτε κατά της ύπαρξης του Ισραήλ, ούτε υπερ της εξάλειψης των παλαιστινίων.
Παρά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν δεν πίστεψα ποτέ πως είτε η μια πλευρά είτε η άλλη ήθελε πραγματικά λύση δύο κρατών.
Η λύση αυτή τωρα εξέλειπε. Το Ισραήλ φαίνεται να κέρδισε την τελευταία αντιπαράθεση αλλά είναι και αιχμάλωτο της νίκης του. Τι θα κάνει με τους Παλαιστίνιους; Όσους και να σκοτώσει, όποια εθνοκάθαρση ή γενοκτονία και να πραγματοποιήσει, δεν θα μπορέσει να τους εξαφανίσει όλους. Αυτό δείχνει η ιστορία των εθνοκαθάρσεων.
Πιστεύω πως η θέση του ήταν ένα ενιαίο κράτος στο οποίο με κάποια μορφή θα συνυπήρχαν και οι παλαιστίνιοι. Σήμερα θα προβληματίζεται και το ίδιο το Ισραήλ αν μια τέτοια λύση είναι βιώσιμη. Έχει προκαλέσει τέτοια τραγωδία στο εσωτερικό τους που δύσκολα θα βρει και μορφή συνύπαρξης και αξιόπιστη και ικανή διοίκηση των παλαιστινίων.

3.-Η ενέργεια της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου δεν ήταν, απλώς, αδικαιολόγητη. Ήταν απάνθρωπη, καταστροφική και τρομοκρατική. Τρομοκρατία είναι κάθε ενέργεια που καταφέρεται κατά των πολιτών. Η αντίδραση του Ισραήλ ως ένα σημείο ήταν δικαιολογημένη. Το Ισραήλ ξεπέρασε εκείνο τη σημείο κατά πολύ και σήμερα έχει προκαλέσει τον θάνατο περίπου 50.000 ανθρώπων. Πρόκειται για πολιτική εθνοκάθαρσης. Το Ισραήλ είναι κατηγορούμενο στο Διεθνές Δικαστήριο για γενοκτονία. Και το ίδιο ως χώρα και η ηγεσία του δεν θα αποφύγουν το κατηγορητήριο μετά τον πόλεμο, ανεξαρτήτως εκβάσεως.
Είμαι αντίθετος στην πολιτική αυτή του Ισραήλ. Πολλοί απο την ελληνική κοινή γνώμη δικαιολογούν τις ενέργειές του παρόλο που αντιτίθενται σε αυτήν την πολιτική του επιφανείς Εβραίοι και στο Ισραήλ και ανα τον κόσμο. Βασιλικότεροι του βασιλέως, δηλαδή;

4.-Η γεωπολιτική διάσταση γίνεται περίπλοκη. Το Ισραήλ αυτήν την στιγμή φαίνεται να εξόντωσε τους αντιάλους του (Χαμάς, Χεζμπολάχ) και εκμηδένισε το γεωπολιτικό εκτόπισμα του Ιράν. Η γεωπολιτική έκλειψη του Ιράν δημιουργεί κενό στη γεωπολιτική ισορροπία της περιοχής. Το Ιράν ήταν ο μόνος πόλος που είχε εξ ορισμού γεωπολιτικές αντιθέσεις με την Τουρκία και μπορούσε να τις διεκδικήσει. Το Ισραήλ φαίνεται, επίσης, ότι μπορεί να προβάλλει ενεργά σκληρή ισχύ που το καθιστά περιφερειακή δύναμη αλλά την ισχύ του, λόγω μειωμένου, αριθμητικά, ανθρώπινου δυναμικού την κρατά για τον εαυτό του. Για την περίπτωση που διακινδυνεύσει. Με την αποδυνάμωση του Ιράν και με την στάση του Ισραήλ όπως περιγράφηκε παραπάνω η Τουρκία εμφανίζεται ως η μόνη περιφερειακή δύναμη. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ αρνητική για την Ελλάδα δεδομένου ότι ο μόνος κίνδυνος εναντίον της ακεραιότητας και των συμφερόντων της προέρχεται απο την Τουρκία.

5.-Το Ισραήλ θα συνεχίσει την αντιπαράθεση με το Ιράν αλλά όχι και με την Τουρκία. Οι δεσμοί Τουρκίας -Εβραίων είναι παλαιοί και στέρεοι. Δεν χαλούν για συγκυριακούς λόγους του Ερντογάν. Ο Νετανιάχου παρουσίασε στον ΟΗΕ δύο χάρτες. Τις χώρες της κόλασης και τις χώρες του καλού. Δεν περιέλαβε σε κανέναν απο τους δύο την Τουρκία. Αφήνει περιθώρια συνεννόησης. Αν λάβει κανείς υόψη του την δουλική στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στην Αγκυρα, το Ισραήλ μετά τον πόλεμο θα επιδιώξει αποκατάσταση των σχέσεών του με την Τουρκία.

6.-Παρά την γεωπολιτική απομείωση του Ιράν η περιοχή δεν θα ηρεμήσει. Ένοπλα κινήματα θα συνεχίσουν να προβαίνουν σε τρομοκρατικές ενέργειες διότι δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν απευθείας με τις κρατικές δυνάμεις. Αυτή θα είναι μια συνεχής αιμοραγία για το Ισραήλ. Μια συνεχής, καθημερινή, αγωνία με σημαντικές επιπτώσεις.

7.-Οι ΗΠΑ μετά τους δύο εν εξελίξει πολέμους θα αποχωρήσουν απο την περιοχή. Θα αφήσουν πληρεξουσίους. Θα συνδιαμορφώσουν ΗΠΑ και Ισραήλ ένα νέο περιβάλλον στην περιοχή; Μια νέα ισορροπία; Ευνοϊκή για το Ισραήλ θα ήταν η δημιουργία ενός κουρδικού κράτους. Με τους Κούρδους οι σχέσεις τους δεν είναι, απλώς, καλές. Βοηθιούνται στους μεσανατολικούς πολέμους και αναταραχές. Τι θα γίνει στην περίπτωση αυτή αν αντιδράσει-που θα αντιδράσει- η Τουρκία;

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ

8.-Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα και η Κύπρος θα μπορούσαν αν είχαν-που δεν έχουν εδώ και μια τριακονταετία- πολιτική ηγεσία να αποκτήσουν γεωπολιτικό βάρος και να επηρεάσουν την πλάστιγγα. Αυτήν την στιγμή κανείς δεν υπολογίζει σε τίποτα την Αθήνα. Η Ελλάδα είναι ένα σύνολο που, απλώς, καταναλώνει τον χρόνο. Είναι παρατηρητής των εξελίξεων και περιμένει παθητικά τις συνέπειες που θα υποστεί.

Αντιπολίτευση δεν έχει, ανθρώπινο δυναμικό που να φιλοδοξεί να διοικήσει την χώρα, επίσης, δεν έχει και ο πρωθυπουργός της έχει την αρχή πως το παγκόσμιο συμφέρον είναι σημαντικότερο απο το τοπικό [εθνικό], ενδιαφέρεται για την παγκόσμια διακυβέρνηση και εκφράζει την ικανοποίησή του που η ελληνική κοινωνία μεταβάλλεται σε πολυπολιτισμική.

Με τις θέσεις αυτές η πλειοψηφία της κοινωνίας διαφωνεί αλλά ο πρωθυπουργός και το κόμμα του απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης, έστω και της σχετικής πλειοψηφίας.

Η χώρα δεν διαθέτει σοβαρή αστική τάξη, ούτε πνευματική. Και οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ στριμώχνονται ποιος θα πάρει την μεγαλύτερη μερίδα από τον κρατικό κορβανά.

Η χώρα, μέλος του σκληρού πυρήνα της ΕΕ από τις αρχές του 80, είναι σε όλα πίσω. Λειτουργεί με τη λογική της αρχαίας πόλης κράτους με τις αποικίες της, [έχει καταντήσει αθηναϊκή αποικία], η ηγεσία της ενδιαφέρεται μόνο πως θα μοιράσει τα ιμάτιά της και η ελεύθερη πτώση επιταχύνεται. Ελλάδα που να λαμβάνεται υπόψη δεν υπάρχει.

Κάνει θελήματα μήπως και πάρει το φιλοδώρημά της. Το υπουργείο εξωτερικών ανύπαρκτο από όλες τις απόψεις και για το υπουργείο άμυνας ας μιλήσουν αρμοδιότεροι. Όσοι πέρασαν από υψηλές θέσεις του έχουν ευθύνες σε μια ενδεχόμενη τραγωδία [που δεν είναι εκτός ορίζοντα].

Στο ΥΠΕΞ ένας ικανός ακαδημαϊκός αλλά απαράδεκτος υπουργός διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ελληνικών υποχωρήσεων με διατυπώσεις και μεθοδεύσεις που δεν θα γίνουν αντιληπτές απο την κοινή γνώμη και ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για συνομιλίες για το Αιγαίο. Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως ο Μητσοτάκης του υποσχέθηκε να λύσει τα προβλήματα του Αιγαίου. Ο Μητσοτάκης διαλαλεί ότι οι θέσεις του είναι οι εδώ και χρόνια ελληνικές (η μόνη διαφορά είναι η επίλυση του θέματος υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) αλλά η ανυποχώρητη θέση της Άγκυρας είναι πως υπάρχει πληθώρα άλλων ζητημάτων που εκκρεμούν. Πως θα λύσει τα προβλήματα ο κ. Μητσοτάκης; Δεν πρόκειται να το μάθουμε πριν το παραπέντε. Ακόμη και οι παραχωρήσεις (αν γίνουν) θα περάσουν από τα ΜΜΕ και τους κομματικούς οπαδούς ως επιτυχία.
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

9.-Οι Ηνωμένες Πολιτείες ώθησαν την Ουκρανία και την Ευρώπη σε έναν καταστροφικό και ατελείωτο πόλεμο του οποίου οι συνέπειες ήταν θετικές για τις ΗΠΑ, αρνητικές για την Ευρώπη και τραγικές για την Ουκρανία.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι απολύτως καταδικαστέα ενέργεια. Δεν μπορούν να δικαιολογηθούν εισβολές, όποια και αν είναι η αιτία.

Η επιδίωξη των ΗΠΑ και στον πόλεμο αυτό και στον πόλεμο τη Μέσης Ανατολής είναι η αναδιαμόρφωση των ισορροπιών στον χώρο Ευρώπη- Μέση Ανατολή με στόχο τον έλεγχο της περιοχής από ταυτισμένες με την Ουάσιγκτον δυνάμεις. Μια νέα Ευρώπη με δική της άμυνα, εντός του ΝΑΤΟ, και δική της εξωτερική πολιτική που θα επηρεάζεται από τις ΗΠΑ είναι υπο διαμόρφωση, όπως και μια νέα δυναμική στο μεσανατολικό χώρο, φιλική, επίσης, προς τις ΗΠΑ.

Στη νέα Μέση Ανατολή η Τουρκία είναι απαραίτητη για τις ΗΠΑ αλλά όλα δείχνουν πως η Τουρκία έγειρε ανατολικά.
Στην Ευρώπη η αμερικανική πολιτική δεν διακυβεύεται αλλά στη Μέση Ανατολή ο παράγων Τουρκία και η επιρροή Ρωσίας και Κίνας είναι υπολογίσιμες παράμετροι.

Η επίδειξη στον ΟΗΕ από τον Νετανιάχου χάρτη της εμπορικής και ενεργειακής διαδρομής που σχεδιάζεται, από Ινδία στην Ευρώπη μέσω χωρών της Μέσης Ανατολής, της Κύπρου και της Ελλάδας δείχνει τις αμερικανικές επιδιώξεις και μερικοί διεθνείς αναλυτές θεωρούν πως η τελευταία μεσανατολική κρίση έχει ως αιτία τον χάρτη αυτό. Ο χάρτης δεν περιλαμβάνει ούτε το Ιράν, ούτε την Τουρκία.

Πριν μερικά χρόνια ο χάρτης της Μεγάλης Μέσης Ανατολής πυροδότησε την Αραβική Άνοιξη η οποία δεν είχε την κατάληξη που επεδίωκαν οι ΗΠΑ. Ο άξονας IMEK (Ινδία Μέση Ανατολή, Κύπρος, Ελλάδα, Ευρώπη) επαναφέρει στο προσκήνιο τη συνέχεια εκείνης της επιδίωξης για να διαμορφώσει το τελικό σκηνικό.

Ούτε στο ελληνικό ΥΠΕΞ, ούτε στο Μαξίμου μπορούν κάτι να κάνουν για όλα αυτά. Απαιτούν βαθιά γνώση και λεπτούς χειρισμούς, ικανότητες για τις οποίες δεν διακρίνονται.

Ας βελτιώσουν, τουλάχιστον, τις σχέσεις τους με την Εκκλησία και αα αρχίσουν να προσεύχονται και να επικαλούνται τη βοήθεια του πανάγαθου ο οποίος, επανειλημμένως, έχει δηλώσει ότι είναι Έλληνας.

Τουλάχιστον ας κρατήσουν ζωντανό και προσφιλές το όνομα Ελλάδα που από τα ελληνιστικά χρόνια κυριαρχεί στην περιοχή. Οι πολιτικοί ερασιτέχνες των Αθηνών το έχουν αμαυρώσει.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή