Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Τι επιδιώκει η Ρωσία με τον νέο «πόλεμο των άστρων»

Δημοσιεύτηκε

στις

Η προοπτική να μετατραπεί το Διάστημα σε πεδίο μάχης δεν είναι καινούργια

Μετά την αινιγματική προειδοποίηση του Μάικ Τέρνερ, προέδρου της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, για «σοβαρή απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας», κυκλοφόρησαν σενάρια επί σεναρίων, με επικρατέστερο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο της Ρωσίας να εγκαταστήσει πυρηνικά στο Διάστημα.

Η προοπτική να μετατραπεί το Διάστημα σε πεδίο μάχης δεν είναι καινούργια. Πριν από 40 και πλέον χρόνια, εν μέσω Ψυχρού Πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν εκείνες που σχεδίαζαν να εξοπλίσουν το Διάστημα. Στις 23 Μαρτίου του 1983, ο Αμερικάνος τότε πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν ανακοίνωνε την «Πρωτοβουλία Στρατηγικής Άμυνας», γνωστή ευρύτερα ως «Πόλεμος των Άστρων». Το σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία ενός δικτύου δορυφόρων που θα είχαν την ικανότητα να εντοπίζουν από το Διάστημα και να αναχαιτίζουν με ισχυρές ακτίνες λέιζερ τους σοβιετικούς βαλλιστικούς πυραύλους, προτού αυτοί φθάσουν στον στόχο τους.

Το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε ποτέ, το κόστος ήταν… αστρονομικό, η τεχνολογία της εποχής έπρεπε να κάνει άλματα για να στηρίξει το εγχείρημα, ενώ η ανακοίνωσή του από τον Ρέιγκαν ενίσχυσε την επιχειρηματολογία και τις αντιδράσεις του ισχυρού την περίοδο εκείνη αντιπολεμικού κινήματος. Ωστόσο αποδείχτηκε αποφασιστική η συμβολή του στην μετέπειτα ιστορική αναδίπλωση της Σοβιετικής Ένωσης, μέχρι την τελική κατάρρευση του Ανατολικού Μπλοκ.

Σήμερα οι συνθήκες έχουν αντιστραφεί. Η απειλή στρατιωτικοποίησης του Διαστήματος προέρχεται από τη Μόσχα, εν μέσω μάλιστα μίας έμμεσης σύγκρουσης της Δύσης με τη Ρωσία στην Ουκρανία, δηλαδή σε πρώην σοβιετικό έδαφος. 

Σύμφωνα με τον Economist, πολλές από τις αρχικές αναφορές για τη μυστηριώδη αυτή ρωσική απειλή είναι αντιφατικές και υπάρχουν ουσιαστικά τρία ενδεχόμενα: α) ένα νέο πυρηνικό όπλο σχεδιασμένο να καταστρέφει δορυφόρους, το οποίο θα σταθμεύει στο έδαφος και θα εκτοξεύεται μόνο όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί, β) ένα πυρηνικό όπλο που θα τεθεί σε τροχιά ή γ) ένας πυρηνικά τροφοδοτούμενος δορυφόρος που δεν θα είναι η ίδιος βόμβα, αλλά αντίθετα θα χρησιμοποιεί πυρηνική ενέργεια για τη λειτουργία κάποιας άλλης συσκευής.

«Δεν μιλάμε για ένα όπλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιτεθεί σε ανθρώπους ή να προκαλέσει φυσική καταστροφή εδώ στη Γη» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, και άφησε να εννοηθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δεν έχει δώσει το πράσινο φως για να δοθούν στη δημοσιότητα οι πληροφορίες που έχουν στα χέρια τους οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για τις ρωσικές κινήσεις.

Προσέθεσε πάντως ότι το όπλο είναι διαστημικό και ότι δεν διαθέτει εξαρτήματα που θα μπορούσαν να καταστρέψουν διαστημικές κατασκευές από το έδαφος. Αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για το θέμα φέρονται να εκτιμούν, σύμφωνα με του New York Times, ότι η Ρωσία αναπτύσσει ένα νέο διαστημικό πυρηνικό όπλο που έχει σχεδιαστεί για να απειλήσει το εκτεταμένο δορυφορικό δίκτυο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι πυρηνικές εκρήξεις στο Διάστημα απαγορεύονται από τη Συνθήκη του 1963, όπως και τα πυρηνικά όπλα σε πλήρη τροχιά γύρω από τη Γη βάσει της Συνθήκης του 1967, μέρος των οποίων είναι η Ρωσία. Εξάλλου, η Ρωσία δεν θα είχε λόγο να τολμήσει μία πυρηνική έκρηξη από χαμηλή γήινη τροχιά και πάνω (δηλ. πάνω από τα 2.000 χλμ.), καθώς ο ηλεκτρομαγνητικός παλμός που δημιουργείται από μια τροχιακή έκρηξη, σε συνθήκες «κενού» του Διαστήματος, θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στα ηλεκτρονικά των δορυφόρων σε μεγάλο μέρος του ουρανού εξαιτίας της διάχυσης της ραδιενεργής ακτινοβολίας.

Η πυρηνική έκρηξη δεν θα προκαλέσει ζημιές μόνο σε δορυφόρους που βρίσκονται σε οπτική επαφή, αλλά και σε εκείνους που βρίσκονταν ακόμη και στην άλλη πλευρά της Γης, επειδή η ακτινοβολία θα διοχετευθεί από το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη. Μία πυρηνική έκρηξη θα επηρέαζε όχι μόνο τους αμερικανικούς δορυφόρους αλλά και εκείνους της ίδιας της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων χωρών, όπως και τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και τον κινεζικό Tiangong. Μια επίθεση αυτού του είδους, σχολίαζει ο Economist, φαίνεται να ταιριάζει καλύτερα σε κράτη απελπισμένα όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, τα οποία έχουν λίγες δικές τους διαστημικές δυνατότητες για να προστατεύσουν, και όχι στη Ρωσία.

Σύμφωνα με ένα άλλο σενάριο, η Ρωσία ενδέχεται να έχει αναπτύξει ένα δορυφορικό σύστημα που θα τροφοδοτείται από πυρηνικό αντιδραστήρα και θα μπορούσε με ηλεκτρονικά αντίμετρα να βγάλει εκτός λειτουργίας εχθρικούς δορυφόρους, τυφλώνοντας δορυφορικά συστήματα επικοινωνίας, συλλογής πληροφοριών, στρατιωτικών εφαρμογών, επιτήρησης, ναυσιπλοΐας, αεροπλοΐας, γεωεντοπισμού κ.ο.κ. Οι δορυφόροι με πυρηνικό αντιδραστήρα διαθέτουν άφθονη ενέργεια, μπορούν να μεταφέρουν ισχυρότερους παρεμβολείς, να προκαλέσουν μη αναστρέψιμα πλήγματα (ίσως και με βολές) και επιτρέπουν αδιάλειπτη καταστολή ηλεκτρονικών συστημάτων σε μεγάλες περιοχές.

Ασχέτως πάντως με την προειδοποίηση Τέρνερ, τα τελευταία χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες επεξεργάζονταν όλο και περισσότερο παρόμοια σενάρια, καθώς μια από τις πρώτες εχθρικές κινήσεις που θα αντιμετωπίσουν πιθανότατα σε οποιονδήποτε μεγάλο πόλεμο με την Κίνα ή τη Ρωσία θα είναι μια προσπάθεια απενεργοποίησης των αμερικανικών δορυφόρων. Απέναντι σε αυτόν το κίνδυνο, τα αμερικανικά σχέδια προβλέπουν τώρα την τοποθέτηση σε χαμηλή τροχιά σμήνη από μικρούς φθηνούς και σχετικά αναλώσιμους δορυφόρους, που μπορούν να εκτοξεύονται ακόμη και κάθε εβδομάδα, στο πρότυπο του συστήματος του Starlink του Ίλον Μασκ. Ακόμη κι αν οι εχθροί των ΗΠΑ εξουδετερώσουν δεκάδες από τους δορυφόρους αυτούς, το σύστημα θα μπορούσε να παραμένει επιχειρησιακό με εκτροπή των λειτουργιών σε άλλες μονάδες του δικτύου.

liberal.gr

Video

Σάββας Καλεντερίδης: Πραγματοποίησε το Ιράν πυρηνική δοκιμή

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 7ης Οκτωβρίου 2024
1. Ο Παπαχελάς προειδοποιεί: Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει την πολιτική αποσταθεροποίηση
2. Κύπρος: Οι Τούρκοι στρατηγοί επιδιώκουν να καταλαβουν τη μισή νεκρή γραμμή 18:00
3. Τουρκία: “Βρώμικη” συμφωνία Βερολίνου-Άγκυρας 27:10
4. Ισραήλ: Η πρώτη επέτειος της εισβολής της Χαμάς – Διαβουλεύσεις μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ για την επίθεση στο Ιράν 54:45
5. ΗΠΑ: Σε θρίλερ μετατρέπεται η προεκλογική εκστρατεία στις επτά κρίσιμες πολιτείες 54:45
6. Ρωσία: Ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο σεισμός 4,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Ιράν, οφείλεται στην πρώτη πυρηνική δοκιμή του Ιράν που έκανε στην έρημο της χώρας 59:50

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Υπό έλεγχο για κατασκοπεία στις ΗΠΑ τα gadgets των κινέζικων αυτοκινήτων

Αυτά τα gadget -όπως κάμερες, μικρόφωνα, ιχνηλάτες GPS και προηγμένο λογισμικό- έχουν προκαλέσει ανησυχία στις κορυφαίες υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία, κυβερνοεπιθέσεις και κλοπή δεδομένων.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Φανταστείτε κάποιον να ελέγχει εξ αποστάσεως το αυτοκίνητό σας από άλλη χώρα—αυτή δεν είναι σκηνή από ταινία αλλά πραγματική πιθανότητα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται εδώ και καιρό σε γεωπολιτικές και εμπορικές διαμάχες με την Κίνα, αλλά η τελευταία ανησυχία αφορά gadget υψηλής τεχνολογίας που κατασκευάζονται στην Κίνα και είναι εγκατεστημένα σε αυτοκίνητα των ΗΠΑ. Αυτά τα gadget -όπως κάμερες, μικρόφωνα, ιχνηλάτες GPS και προηγμένο λογισμικό- έχουν προκαλέσει ανησυχία στις κορυφαίες υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία, κυβερνοεπιθέσεις και κλοπή δεδομένων. Σε απάντηση, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει την πλήρη απαγόρευση της τεχνολογίας από αντίπαλα έθνη όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Φανταστείτε κάποιον να ελέγχει εξ αποστάσεως το αυτοκίνητό σας από άλλη χώρα—αυτή δεν είναι σκηνή από ταινία αλλά πραγματική πιθανότητα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Το προηγμένο λογισμικό και το υλικό που βρίσκεται σε κινεζικά οχήματα θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστεί χειραγώγηση για να επιτρέψει στους χάκερ να αναλάβουν τον έλεγχο των αυτοκινήτων στους αμερικανικούς δρόμους ή ακόμη και να τα χρησιμοποιήσουν ως εργαλεία για να στείλουν ευαίσθητες πληροφορίες πίσω στο Πεκίνο ή τη Μόσχα. Καθώς η Κίνα γίνεται κορυφαίος παίκτης στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, η επιρροή της στις ΗΠΑ αυξάνεται, ειδικά μέσω των έξυπνων αυτοκινήτων και των σχετικών gadgets.

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο εξέφρασε την ανησυχία της για τον κίνδυνο που ενέχουν οι κινεζικές και ρωσικές τεχνολογίες στα αμερικανικά αυτοκίνητα. Αν και αναγνώρισε ότι ο τρέχων αριθμός οχημάτων με τέτοια gadget είναι χαμηλός, η κυβέρνηση λαμβάνει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της απειλής για την ασφάλεια. «Τα αυτοκίνητα σήμερα διαθέτουν κάμερες, μικρόφωνα, εντοπισμό GPS και άλλες τεχνολογίες συνδεδεμένες στο διαδίκτυο», δήλωσε ο Raimondo σε δήλωση. «Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να καταλάβουμε πώς ένας ξένος αντίπαλος με πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες θα μπορούσε να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τόσο για την εθνική μας ασφάλεια όσο και για την ιδιωτική ζωή των πολιτών των ΗΠΑ».

Η Κίνα απάντησε με οργή στην ανακοίνωση των ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι υπερβάλλει τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και ότι στοχεύει άδικα τις κινεζικές εταιρείες. Ο Lin Jian, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, καταδίκασε τις ΗΠΑ για την επέκταση της αντίληψής τους για την εθνική ασφάλεια και την ανάληψη διακρίσεων. «Η Κίνα αντιτίθεται στη διεύρυνση της έννοιας της εθνικής ασφάλειας από τις ΗΠΑ και στις μεροληπτικές ενέργειες κατά των κινεζικών εταιρειών και προϊόντων», είπε ο Λιν. «Προτρέπουμε τις ΗΠΑ να σεβαστούν τις αρχές της αγοράς και να παρέχουν ένα ανοιχτό, δίκαιο, διαφανές και αμερόληπτο επιχειρηματικό περιβάλλον για τις κινεζικές επιχειρήσεις».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ άρχισε να ερευνά τις πιθανές απειλές που θέτουν τα έξυπνα αυτοκίνητα που συνδέονται στο διαδίκτυο τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Μετά την αξιολόγηση των κινδύνων που συνδέονται με την ξένη τεχνολογία, ιδιαίτερα από την Κίνα και τη Ρωσία, εξετάζεται τώρα η απαγόρευση. Επιπλέον, οι περιορισμοί στο μη εγγενές λογισμικό θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ έως το 2027, ενώ οι κανονισμοί υλικού ενδέχεται να εφαρμοστούν τρία χρόνια αργότερα για να δοθεί χρόνος στις αυτοκινητοβιομηχανίες να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Ο John Bozzella, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Alliance for Automotive Innovation, αναγνώρισε ότι ενώ η κινεζική τεχνολογία στα αυτοκίνητα των ΗΠΑ είναι περιορισμένη, οι προτεινόμενοι κανόνες ενδέχεται να δημιουργήσουν προκλήσεις για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. «Δεν μπορείς απλά να γυρίσεις έναν διακόπτη και να αλλάξεις την πιο περίπλοκη αλυσίδα εφοδιασμού στον κόσμο εν μία νυκτί», είπε. Πρόσθεσε ότι το χρονοδιάγραμμα που παρέχεται από τον προτεινόμενο κανόνα μπορεί να είναι πολύ σύντομο για ορισμένους κατασκευαστές να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές. Η οργάνωση του Bozzella σχεδιάζει να συνεχίσει να παρέχει πληροφορίες καθώς αναπτύσσονται οι τελικοί κανονισμοί.

Οι ΗΠΑ αυστηροποιούν τους κανονισμούς για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς χρησιμοποιούν κινεζικά gadgets. Ωστόσο, αυτός δεν είναι λόγος να δοθεί στους κινέζους κατασκευαστές αυτοκινήτων κανένα περιθώριο, λαμβάνοντας υπόψη το σκιερό παρελθόν του Πεκίνου όσον αφορά την κατασκοπεία και παρόμοιες δραστηριότητες.

Προς το παρόν, εξετάζεται η πρόταση για απαγόρευση ορισμένου υλικού και λογισμικού που κατασκευάζονται στην Κίνα και τη Ρωσία από αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία στις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον εργάζεται για τον περιορισμό της παρουσίας της Κίνας στην αλυσίδα εφοδιασμού της κατασκευής αυτοκινήτων. Με παρόμοιο τρόπο, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προηγουμένως αυξήσει τους δασμούς σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα και μια σειρά άλλων ειδών. Επίσης, έχει απαγορεύσει χωριστά την εισαγωγή γερανών φορτίου κινεζικής κατασκευής λόγω κινδύνων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Παράπονα Τραμπ για τους Αμερικανοεβραίους! Τους στήριξα και δεν με στηρίζουν – “Μπλέξιμο” με Ισραήλ

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέει στον συντηρητικό ραδιοφωνικό παρουσιαστή Hugh Hewitt: «Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ένα πράγμα. Πρέπει να είναι έξυπνοι για τον Τραμπ. Γιατί δεν με στηρίζουν. Έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για το Ισραήλ, έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για τον εβραϊκό λαό. Και δεν είναι αμοιβαίο, όπως λένε».

Δεν είναι σαφές εάν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία ήθελε να πει «Αμερικανοί Εβραίοι» αντί για «Ισραήλ» στην πρώτη φράση, αλλά συχνά συγχέει τα δύο και οδηγεί σε κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί αντισημιτικά ρητορική.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο. Αλλά συνήθως δεν ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ δεν τον υποστηρίζει, και μάλιστα μερικές φορές επικαλείται δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι Ισραηλινοί τον υποστηρίζουν σε πολύ υψηλά νούμερα.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή