Ακολουθήστε μας

Κώστας Βενιζέλος

Το «όραμα» του Νετανιάχου, εφιάλτης των Παλαιστινίων

Δημοσιεύτηκε

στις

Όπως το «όραμα» του Ερντογάν είναι ο εφιάλτης των Ελλήνων, σε Ελλάδα και Κύπρο, των Κούρδων…

Το «όραμα» του Νετανιάχου είναι ο εφιάλτης των Παλαιστινίων. Όπως το «όραμα» του Ερντογάν είναι ο εφιάλτης των Ελλήνων, σε Ελλάδα και Κύπρο, των Κούρδων… Αυτό που συντελείται στη Γάζα, είναι η υλοποίηση ενός… οράματος, η εφαρμογή του οποίου περνά μέσα από την εξολόθρευση των Παλαιστινίων. Το καθεστώς Νετανιάχου χρησιμοποιεί την Χαμάς για να εξοντώσει το λαό της Παλαιστίνης.

«Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα», που τόσο πολύ «φορέθηκε» αμέσως μετά την 7η Οκτωβρίου, που η Χαμάς πρόσφερε την ευκαιρία στο Ισραήλ να διαλύσει τους Παλαιστινίους, έχει «εξελιχθεί» σε γενοκτονία. Αυτή ήταν η πρακτική από την αρχή. Αυτός ο στόχος. Αυτό γίνεται.

Τον Νετανιάχου δεν τον ενδιαφέρει να διαλύσει την Χαμάς. Εάν το ήθελε μπορούσε να το κάνει χωρίς πόλεμο. Δεν το λέμε εμείς. Το αναφέρει με στοιχεία ο Udi Levy, πρώην ανώτατος αξιωματικός των ισραηλινών πληροφοριών, ο οποίος σημειώνει ότι ο Νετανιάχου είχε εδώ και χρόνια την ευκαιρία να «στραγγαλίσει» οικονομικώς την οργάνωση και να τελειώσει. Δεν το έκανε. Όλα αυτά τα είπε στο BBC τονίζοντας ότι το Ισραήλ είχε στα χέρια του την πλήρη εικόνα για τις επενδύσεις της Χαμάς καθώς και τη διαδρομή του χρήματος. Γνώριζε για τις 40 εταιρείες   από τη Σαουδική Αραβία, την Αλγερία, το Σουδάν, την Αίγυπτο, χώρες του Κόλπου και την Τουρκία, οι οποίες συναλλάσσονταν με την Χαμάς. Το BBC δημοσίευσε και έγγραφα τεκμηρίωσης. Ο Levy -ο οποίος μέχρι το 2016 ήταν ο επικεφαλής του οικονομικού τμήματος των πολεμικών υποθέσεων της Μοσάντ– υποστηρίζει λίγο- πολύ ότι η Χαμάς έφτιαξε ό,τι έφτιαξε γιατί προφανώς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο της επετράπη!  

Τον περασμένο Οκτώβριο, Νοέμβριο, κάποιοι είχαν διερωτηθεί μέχρι που θα έφθανε το Ισραήλ. Τώρα είναι ξεκάθαρο. Ισοπέδωσε τη Γάζα, για να την οικοπεδοποιήσει προφανώς για τους έποικους και καταδιώκει τους συνεχώς μετακινούμενους Παλαιστίνιους. Κάθε φορά που σκοτώνει αμάχους, ανακαλύπτει και έναν «πυρήνα τρομοκρατών». Γνωστό το έργο. Το έχουμε παρακολουθήσει πολλές φορές.

Ο Νετανιάχου παρουσιάζεται να μην ακούει κανενός. Και δεν ακούει κανενός επειδή δεν πιέζεται. Δεν εξαναγκάζεται να τελειώσει τον πόλεμο. Δεν δείχνουν τις ίδιες ευαισθησίες οι ισχυροί του πλανήτη. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Πρόεδρος Μπάιντεν, μετά που ξέμπλεξε με τη γεωγραφία, τα γεγονότα, θυμήθηκε ονόματα, έχει αποφανθεί πως πρέπει να σταματήσουν προσωρινά οι επιθέσεις. Πόσο προσωρινά; Και γιατί προσωρινά; Περίπου 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι είναι καθηλωμένοι στα σχεδόν αδιαπέραστα αιγυπτιακά σύνορα. Δεν έχουν στέγη, δεν έχουν φαγητό, νερό, περίθαλψη. Και δεν είναι μόνο αυτό. Περιμένουν με αγωνία και φόβο την επόμενη επίθεση των «ειρηνοποιών» δυνάμεων του Νετανιάχου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης, Ριάντ αλ Μάλικι, μιλώντας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, την περασμένη Δευτέρα, ανέφερε πως «οι Παλαιστίνιοι υφίστανται αποικιοκρατία και άπαρτχάιντ και ορισμένοι ( μπορεί να) εξοργίζονται με αυτά τα λόγια αλλά πρέπει να εξοργίζονται με την πραγματικότητα που είναι δική μας».

Η μόνη λύση για την Παλαιστίνη είναι ο τερματισμός, πλήρως και χωρίς ουρές  και παρεκκλίσεις του απαρτχάιντ. Όπως είχε γράψει ο Amos Oz, με­γά­λος Ισραη­λι­νός δη­μο­σιο­γρά­φος και συγ­γρα­φέ­ας, το 2005, «το Ισραήλ θα γίνει ελεύθερη χώρα μόνο όταν τερματιστεί η κατοχή και ο εποικισμός και η Παλαιστίνη γίνει μία ανεξάρτητη, γειτονική μας χώρα».

  Υ.Γ: Στο περιοδικό Magazine+972, το οποίο εκδίδουν Παλαιστίνοι και Ισραηλινοί δημοσιογράφοι, γίνεται εκτενή αναφορά στην πολιτιστική καταστροφή στη Γάζα. Σε ρεπορτάζ, στο οποίο περιλαμβάνονται δηλώσεις και του πρώην Γενικού Διευθυντή του Παλαιστινιακού Τμήματος Αρχαιοτήτων της Γάζας, γίνεται λόγος για πολιτιστική γενοκτονία! Ένας φωτογράφος που τεκμηριώνει με εικόνα τις καταστροφές είναι ο  Al- Ghoul, ο οποίος μεταξύ άλλων, φωτογράφισε τα ερείπια του Qasr al- Basha, του 13ου αιώνα! Αλλά και τα ερείπια βυζαντινής εκκλησίας 1.600 ετών στην περιοχή Τζαπαλία.

Φιλελεύθερος

Κύπρος

Κυπριακό: Δεν θέλει Ε.Ε. και Βρετανία η Άγκυρα – Mεθοδεύσεις από Φιντάν στο παρασκήνιο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η κατοχική πλευρά επιχειρεί να εξασφαλίσει τη βασική της επιδίωξη, που είναι η αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας και ίσου διεθνούς καθεστώτος. – Η τουρκική πλευρά, ωστόσο, επιμένει υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος μια συνάντηση να είναι εξαρχής διευρυμένη, παραπέμποντας πρωτίστως στην παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Του Κώστα Βενιζέλου

«Τρίπλα», επιμένοντας σε  τετραμερή συνάντηση για το Κυπριακό, θα επιχειρήσει να κάνει η κατοχική Τουρκία στη Νέα Υόρκη. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο οποίος παρουσιάζεται «ευέλικτος», αναφέρει σε επαφές του πως η τουρκική πλευρά «βλέπει την ανάγκη διαλόγου» σπεύδοντας να επισημάνει ότι αυτό μπορεί να γίνει σε συνάντηση με τετραμερή σύνθεση, με τη συμμετοχή Ελλάδος, Τουρκίας και των δυο πλευρών στην Κύπρο.

Μέσω αυτής της σύνθεσης, η κατοχική πλευρά επιχειρεί να εξασφαλίσει τη βασική της επιδίωξη, που είναι η αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας και ίσου διεθνούς καθεστώτος. Με βάση τον τουρκικό σχεδιασμό, ο Γενικός Γραμματέας θα έχει σε περίπτωση τετραμερούς καθεστώς οικοδεσπότη ενώ όχι τυχαία δημόσιες αναφορές κάνουν λόγο για πενταμερή, ώστε να μην προκαλούνται αμέσως αντιδράσεις ( 4+1).

Η κατοχική πλευρά θεωρεί πως «σε αυτή τη φάση», η παρουσία της Βρετανίας και της Ε.Ε. ( την οποία δεν θέλουν), δεν είναι απαραίτητη και πως θα ήταν καλύτερα να ξεκινήσει συζήτηση με το σχήμα που προτείνουν. Επειδή αυτή η προσέγγιση της Άγκυρας δεν είναι τωρινή, η Λευκωσία έχει ενημερώσει ήδη και τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και την Ε.Ε. ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει τα τουρκικά παιχνίδια.

Σημειώνεται συναφώς πως το θέμα της τετραμερούς συνάντησης είχε εμφανισθεί ξανά τον περασμένο Απρίλιο, όταν συναντήθηκαν στο Λονδίνο οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας, Γεραπετρίτης και Φιντάν. Το θέμα έθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος αντιλήφθηκε εκ πρώτης όψεως ότι η Αθήνα το συζητούσε. Έσπευσε δε να ενημερώσει και την Προσωπική Απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, η οποία σε κάποια στιγμή το θεώρησε περίπου δεδομένο. Βεβαίως στη συνέχεια το θέμα ξεκαθαρίσθηκε όταν η ελλαδική πλευρά ξεκαθάρισε ότι προφανώς «υπήρξε παρερμηνεία».

Η τουρκική πλευρά, ωστόσο, επιμένει υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος μια συνάντηση να είναι εξαρχής διευρυμένη, παραπέμποντας πρωτίστως στην παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ό,τι αφορά τη Βρετανία σημειώνεται ότι τον περασμένο Απρίλιο, όταν το θέμα εγέρθηκε και πάλιν, το Φόρεϊν Όφις είχε διαμηνύσει πως δεν έχει κανένα πρόβλημα να γίνει τετραμερής, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι εάν οι συζητήσεις προχωρήσουν τότε θα συμμετείχε και η Βρετανία, καθώς έχει συμφέροντα στο νησί και είναι με βάση τις Συμφωνίες «εγγυήτρια χώρα».

Το πώς θα προχωρήσουν οι προσπάθειες θα διαφανεί στη συνέχεια, όταν στη Νέα Υόρκη, το τρίτο δεκαήμερο, θα υπάρξουν παρασκηνιακές διεργασίες ενόψει της παρουσίας εκεί όλων των πρωταγωνιστών. Συνηθίζεται, άλλωστε, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών να πραγματοποιούνται επαφές.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα συναντηθεί χωριστά με τους διάφορους παίκτες του Κυπριακού, αλλά όπως συναφώς αναφέρουν πληροφορίες, δεν θέλει να κάνει οτιδήποτε στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης. Θέλει να έχει χρόνο και ως εκ τούτου μάλλον θα προβεί σε βολιδοσκοπήσεις για την πραγματοποίηση της όποιας συνάντησης τον Οκτώβριο. Έχοντας υπόψη το χάσμα απόψεων που υπάρχει και κυρίως την επιμονή της κατοχικής πλευράς για εκ προοιμίου αναγνώριση ο Αντόνιο Γκουτέρες δείχνει αποφασισμένος να προβεί σε μια νέα παρέμβαση. Όπως είναι γνωστό, η Προσωπική του Απεσταλμένη στο Κυπριακό, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, μαζί με τους συνεργάτες της έχουν ετοιμάσει έγγραφο, μίνι Πλαίσιο Γκουτέρες, για να αποτελέσει βάση για έναρξη συζητήσεων.

Αυτό το έγγραφο θα δοθεί από τον Γενικό Γραμματέα στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στις χωριστές συναντήσεις που θα έχει μαζί τους το τρίτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου ή μόνο στη περίπτωση κοινής συνάντησης; Τούτο δεν είναι σαφές ακόμη ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ο εγκάθετος της Άγκυρας έχει ξεκαθαρίσει πως αξιώνει πρώτα την ικανοποίηση των όρων που θέτει.

Στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο επενδύουν στον… ευέλικτο Φιντάν, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, ναι μεν παρουσιάζεται έτοιμος να κουβεντιάσει, αλλά παραμένει δογματικά προσκολλημένος στον μεγάλο στόχο που είναι η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας. Άλλωστε αυτό επιδιώκει και διά της τετραμερούς. Αυτό επιδιώκεται και με τα τρία Α ( απευθείας εμπόριο, απευθείας πτήσεις, απευθείας διεθνείς επαφές) του εγκάθετου Τατάρ.

Με αυτά τα δεδομένα, όποιες φόρμουλες και να επεξεργασθεί ο ΟΗΕ δύσκολα μπορεί να σπάσει το αδιέξοδο. Όπως αναφέρει ενημερωμένη πηγή, η Λευκωσία δεν πρόκειται είτε διά της εποικοδομητικής ασάφειας ή με διάφορες ιδέες, να αποδεχθεί οτιδήποτε οδηγεί σε χωριστή κυριαρχία.

Μέσα στα γεωπολιτικά παιχνίδια που διαδραματίζονται στην περιοχή, εκδαηλώνονται ανταγωνισμοί μεταξύ συμμάχων με φόντο την Κυπριακή Δημοκρατία. Καθίσταται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι τόσο οι Βρετανοί όσο και οι Τούρκοι, βλέπουν ανταγωνιστικά την εμπλοκή των Αμερικανών και την προσπάθεια τους να αξιοποιειούν στο έπακρο τη γεωστρατηγική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι Τούρκοι αντιδρούν με την αναβάθμιση και εμβάθυνση των σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών και Κύπρου και την περασμένη Πέμπτη με αφορμή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, που υπέγραψαν Ουάσινγκτον και Λευκωσία, εξέδωσαν δυο ανακοινώσεις, μια του ΥΠΕΞ και η άλλη του υπουργείου Άμυνας. Αν και είναι σαφές πως στη μεγάλη εικόνα των αμερικανικών σχεδιασμών είναι ο έλεγχος της περιοχής, ο έλεγχος της νέας ανακατανομής ισχύος αλλά και μέσω αυτών η στήριξη προς το Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτό αναβαθμίζονται και οι σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία, εξέλιξη που αξιοποιεί η Λευκωσία.

Παράλληλα, οι Βρετανοί που ως γνωστό είναι πάντα ταυτισμένοι με τους Αμερικανούς, τους ακολουθούν σε στρατηγικές επιλογές, φαίνεται πως δεν καλοβλέπουν την αμερικανική… διείσδυση στην Κύπρο. Κι αυτό επειδή θεωρούσαν και θεωρούν το νησί δική τους υπόθεση! Θεωρούν πως είναι αυτοί, που έχουν την «πατέντα» για την Κύπρο και το Κυπριακό.

Γεωπολιτικά ζόρια και αναμετρήσεις σε κυπριακό γήπεδο

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα για λόγους που έχουν σχέση με τον έλεγχο του νησιού αναπτύσσει, παράλληλα με την αντι-αμερικανική ρητορική και βρετανική. Όπως σημείωναν ξένες διπλωματικές πηγές, όχι τυχαία, συχνά- πυκνά με εντολές της Άγκυρας ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, εγείρει θέμα βρετανικών βάσεων. Κι αυτό εγείρεται όταν το Λονδίνο δεν ικανοποιεί απαιτήσεις της κατοχικής πλευράς. Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Βρετανοί, παρά τις κατά καιρούς διαφορές που έχουν με τους Τούρκους, επιλέγουν να συντηρούν ζεστά τα κανάλια επικοινωνίας μαζί τους.

Η Άγκυρα παραμένει το χαϊδεμένο παιδί τόσο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και του Φόρεϊν Όφις. Αλλά και στην Τουρκία, παρά τις κινήσεις «αυτονόμησης» στην προσπάθεια αναζήτησης αναβαθμισμένου περιφερειακού ρόλου, αναγνωρίζουν τη βοήθεια που διαχρονικά προσφέρουν οι δυο συμμαχικές χώρες, κυρίως όταν το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη φάση. Εκείνο που οδηγεί την Άγκυρα κατά καιρούς να αντιδρά έναντι των δυο αυτών χωρών είναι και η προσπάθεια της να δείξει πως μπορεί να αναμετράται με μεγάλες υπερδυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερος

Συνέχεια ανάγνωσης

Κύπρος (Εθνική Φρουρά, Κύπρος 1974)

Κύπρος: Φωνάζουν οι κλέφτες των περιουσιών μας αλλά δεν φοβάται ο νοικοκύρης

Δημοσιεύτηκε

στις

Ξεσάλωσαν οι σφετεριστές ελληνοκυπριακών περιουσιών

Κώστας Βενιζέλος

Προσέξτε όνομα που έχει δοθεί: «Πρωτοβουλία προστασίας δικαιωμάτων». Προσέξτε και επιχειρηματολογία: «Οι παρεμβατικές ενέργειες των ε/κυπριακών Αρχών (σ.σ. εννοούν την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία τους παρέχει διαβατήρια/ταυτότητες) σε ότι αφορά το περιουσιακό ζήτημα συνιστούν καταπάτηση των αρχών που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου».

Αυτή, λοιπόν, η… Πρωτοβουλία, στην οποία συμμετέχουν έξι «ΜΚΟ» των κατεχομένων, οργάνωσε προ ημερών συνέντευξη Τύπου σε ξενοδοχείο στο Λονδίνο για να διαμαρτυρηθεί επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκίνησε να διώκει σφετεριστές ελληνοκυπριακών περιουσιών. Όπως, μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν «υπονομεύει  τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για εξεύρεση μιας περιεκτικής λύσης για επίλυση των ζητημάτων αυτών». Δηλαδή, θέλουν λύση αλλά «τουμπάρεται» από τις ενέργειες αυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ποια επιχειρήματα επιστράτευσε η… Πρωτοβουλία; Ό,τι οι διώξεις προκαλούν, δήθεν, εντάσεις και οδηγούν τους Τουρκοκύπριους σε «απομόνωση». Οι εντάσεις, βέβαια, δεν θα προκαλούνταν εάν σταματούσαν τον σφετερισμό των περιουσιών και προχωρούσαν στην άρση της κατοχής. Βέβαια οι «ΜΚΟ», δεν μπορούν να άρουν τα κατοχικά δεδομένα, το μόνο που πράττουν είναι να υπηρετούν την κατοχή. Όπως και η Άγκυρα έτσι και οι εγκάθετοι της παραπέμπουν στη λεγόμενη επιτροπή περιουσιών, που δημιούργησε η κατοχική Τουρκία. Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, υποστήριξε τις προάλλες ενώπιον του αντιπροέδρου της Τουρκίας, Τζεβντέτ Γιλμάζ, που επισκέφθηκε τα κατεχόμενα, ότι η «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας», αποτελεί αποτελεσματικό ένδικό μέσο και κάλεσε τους Ελληνοκύπριους «αν θέλουν να αξιοποιηθεί η περιουσία που άφησαν εδώ, να απευθυνθούν στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας». Τόσο απλά!

Προσέξτε τι είπαν στο Λονδίνο οι «ΜΚΟ»: «Οι Ελληνοκύπριοι εγκατέλειψαν τις περιουσίες τους στο βορρά». Το πώς τις εγκατέλειψαν δεν το λένε αφήνοντας να εννοηθεί πως τούτο έγινε «εθελοντικά». Ξύπνησαν μια μέρα και αποφάσισαν πως δεν τους αρέσουν «οι καιρικές συνθήκες»  και μαζικά μετακινήθηκαν σε άλλες περιοχές της Κύπρου. Η λέξη εισβολή και κατοχή δεν τους λέει κάτι. Δεν την χρησιμοποιούν ούτε και θέλουν να την ακούνε. Εξ ου και η αντίδραση για την τηλεοπτική σειρά «Famagusta» και η κρίση, που προκάλεσαν.

Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, Σενέρ Λεβέντ, απευθυνόμενος στην κουστωδία, που ταξίδευσε στο Λονδίνο, τους επισήμανε ότι «είστε ένα πειρατικό κράτος. Δεν συμπεριλαμβάνεται στο διεθνές δίκαιο. Ούτε και θέλετε να συμπεριληφθείτε άλλωστε. Σας βολεύει πιο πολύ η πειρατεία…»

Τι ζητά η… Πρωτοβουλία; Να συνεχιστεί η παρανομία. Να συνεχιστεί ανενόχλητα το πλιάτσικο. Παρουσιάζονται δε «αδικημένοι» και «καταπιεσμένοι» προτάσσοντας και θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως για παράδειγμα, για την  περίπτωση του Τουρκοεβραίου σφετεριστή, Σιμόν Αϊκούτ, ο οποίος έχει συλληφθεί από την κυπριακή Αστυνομία. Είναι, λένε, 74 χρόνων. Η ηλικία απαλλάσσει από τη διάπραξη παρανομιών; Ο Αϊκούτ, άνετος και ανενόχλητος και έχοντας εκμεταλλευθεί παρανόμως ελληνοκυπριακές περιουσίες αξίας πέραν των 43 εκατομμυρίων ευρώ, πηγαινο-ερχόταν από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα και τανάπαλιν ενώ ταξίδευε και εκτός Κύπρου. Μέχρι που συνελήφθηκε στο οδόφραγμα της Δερύνειας.

Στο μεταξύ, ο Σιμόν Αϊκούτ παρουσιάσθηκε προχθές ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας. Με πολυπρόσωπη νομική εκπροσώπηση προσπαθεί να… σωθεί. Ή να σώσει ό,τι σώζεται. Στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο προχθές ειπώθηκαν πολλά και από τις δυο πλευρές. Ένα επιχείρημα που τέθηκε από την υπεράσπιση ήταν «το ζήτημα είναι κατά πόσον έχει δικαιοδοσία το Δικαστήριο να εκδικάσει τα φερόμενα αδικήματα που κατ’ ισχυρισμό διαπράχθηκαν σε μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές». Δηλαδή; Τίθενται όρια στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Είναι σαφές πως η Τουρκία επενδύει στο θέμα των περιουσιών. Πρόκειται για ένα ζήτημα, που έχει πολιτική διάσταση και αφορά το Κυπριακό ( στόχος η τουρκοποίηση των περιουσιών), αλλά και οικονομική. Το πάρτι ξεκίνησε και συνεχίζεται με πολλούς να πλουτίζουν με κλεμμένες περιουσίες.

Φιλελεύθερος

Συνέχεια ανάγνωσης

Κύπρος (Εθνική Φρουρά, Κύπρος 1974)

Όποιος καεί με τον χυλό φυσά και το γιαούρτι

Δημοσιεύτηκε

στις

Άδηλο το μέλλον

Την ίδια ώρα, ενόψει του γεγονότος, όπως παρακολουθήσαμε στο παρελθόν, μεγάλα έργα έχουν «τουμπαριστεί» στην πορεία, έγινε σκανδαλώδη διαχείριση, πρέπει τα όποια βήματα να γίνουν με πολύ προσοχή. Γιατί όπως αναφέρει και η λαϊκή ρήση «όποιος καεί με τον χυλό φυσά και το γιαούρτι». Το σκάνδαλο στο Βασιλικό-κι όχι μόνο αυτή η περίπτωση- επιβεβαιώνει την ανάγκη να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, να… κλείσουν παραθυράκια, που ενδέχεται να επηρεάσουν την υλοποίηση.  Αυτά αφορούν τη διαχείριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξ ου και θα βρεθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι την ερχόμενη Τρίτη, στη Λευκωσία για να δοθούν εξηγήσεις και διευκρινίσεις. Όλα αυτά, όπως επισήμως αναφέρεται,  είναι απαραίτητα για να ανάψει η Λευκωσία το «πράσινο φως».  Τίποτε προφανώς δεν μπορεί να είναι δεδομένο, εάν δεν εξυπηρετούνται η χώρα και οι πολίτες.

Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον προκαλούν οι συζητήσεις στη δημόσια σφαίρα. Ιδιαίτερα κάποιες συμπεριφορές και προσεγγίσεις.  Ξεκίνησε το μοιρολόι των γνωστών κύκλων πολύ πριν ξεκαθαρίσει το τοπίο. Και ήταν/είναι στο ίδιο μοτίβο. «Γιατί να γίνει η διασύνδεση, θα το σταματήσει Τουρκία», λένε. Σημειώνεται ότι η κατοχική δύναμη δεν ανέφερε οτιδήποτε μέχρι σήμερα για το έργο αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης, αλλά προφανώς ακούει και περιμένει. Το γεωπολιτικό ρίσκο, είναι σημαντικό κομμάτι του πάζλ, πρέπει να απασχολεί, αλλά όχι μηδενίζοντας οφέλη,  που φαίνεται ότι θα υπάρξουν από την υλοποίηση του έργου.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι ίδιοι, θέλοντας δήθεν να δείξουν την αγωνία τους για το Κυπριακό ζήτημα, υποστηρίζουν «πως αντί να επικεντρώνεται η προσοχή σε τέτοια έργα, θα πρέπει να εστιάζεται στις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας στο Κυπριακό». Ως να τίθεται το δίλημμα: Είτε το ένα μπορεί να γίνει είτε το άλλο. Είτε λύση είτε το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Ως και όταν βρεθεί λύση θα υπάρξει αυτόματα και παντού ηλεκτρισμός και μάλιστα φτηνός, δωρεάν. Κάποιοι εξ αυτών, οι πιο τολμηροί, προχωρούν ένα ακόμη βήμα. Γιατί, διερωτώνται, να μην γίνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία, που είναι και πιο κοντά; Θα είναι, όπως λένε και πιο φτηνά. Άλλωστε υπάρχει και προεργασία. Μπορεί και να μας δοθεί και νερό, που μεταφέρεται ήδη με υποθαλάσσιους αγωγούς από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Είναι η ίδια λογική, σύμφωνα με την οποία είναι «καλύτερη λύση» να μεταφερθεί το φυσικό αέριο με αγωγούς μέσω Τουρκίας! Έτσι απλά και επιδερμικά. Το γεγονός ότι θα εξαρτάται η χώρα πλήρως από την Τουρκία ούτε κουβέντα.

Η προσέγγιση αυτή διέπετε από μια λογική, σύμφωνα με την οποία τίποτε δεν θα γίνεται εκτός κι εάν το θέλει η Τουρκία. Εάν την ρωτάμε, λένε, «ευγενικά» και με καλοπιάσματα, την «χρυσώνουμε» για να συναινέσει μπορεί και να δεχθεί! Αν δεν δεχθεί, όμως, τίποτε να μην γίνεται. Μια λογική υποταγής και προσαρμοστικότητας.

Είναι προφανές πως στη μεγάλη εικόνα υπάρχουν, η εισαγωγή φυσικού αερίου, η επέκταση της χρήσης των ΑΠΕ και η ηλεκτρική διασύνδεση. Είναι πυλώνες μιας συνολικής ενεργειακής πολιτικής. Ο ένας πυλώνας δεν αναιρεί το άλλο. Όλα πρέπει να έχουν ένα βασικό προσανατολισμό: Να εξυπηρετούν τη χώρα, τους πολίτες.

Υ.Γ. Από την Πινδάρου κάποιοι κουνάνε το δάκτυλο γιατί δεν προχωρά το θέμα του καλωδίου. Αμνησία; Αφασία; Θράσος; Το γεγονός ότι- το ελάχιστον- τα έχουν κάνει μπάχαλο τα ενεργειακά φαίνεται να το… ξεχνούν. Το επόμενο βήμα είναι να ζητήσουν και τα ρέστα με τα «χρυσά διαβατήρια».

Φιλελεύθερος

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή