Ακολουθήστε μας

AI

Ας χρησιμοποιήσουμε την AI για να μεταμορφώσουμε πραγματικά την κοινωνία

Δημοσιεύτηκε

στις

Η τεχνητή νοημοσύνη θα διαμορφώσει σίγουρα το μακρινό μας μέλλον

Της Paula Gürtler

Η τεχνητή νοημοσύνη θα διαμορφώσει σίγουρα το μακρινό μας μέλλον, αλλά ήδη διαμορφώνει την κοινωνία μας σήμερα. Η ύπαρξη κανονισμών είναι ζωτικής σημασίας, αλλά πρέπει επίσης να διαμορφώσουμε την καινοτομία ώστε να ταιριάζει με τις φιλοδοξίες μας. Για να πετύχει, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη φύση αυτής της τεχνολογίας.

Φαίνεται εύκολο να διατυπωθεί το επιχείρημα ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια τεχνολογία μετασχηματισμού και ότι αναπόφευκτα προκαλεί αλλαγές. Θα αλλάξει (και αλλάζει ήδη) τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζουμε προϊόντα, διαγιγνώσκουμε ασθένειες, αναλαμβάνουμε δημιουργική εργασία, καθώς και πώς λαμβάνουμε πληροφορίες και ποιες πληροφορίες μπορούμε να δούμε.

Ένας τέτοιος μετασχηματισμός που καθοδηγείται από την τεχνητή νοημοσύνη θα ερχόταν ακριβώς την κατάλληλη στιγμή – η κοινωνία μας το έχει απόλυτη ανάγκη. Χάνουμε όλους τους διεθνείς στόχους για το κλίμα, ο αυταρχισμός αυξάνεται και οι βίαιες συγκρούσεις υπάρχουν παντού. Μέσα σε όλες αυτές τις κρίσεις, βρίσκουμε αξιοσημείωτα βήματα στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και εναποθέτουμε μεγάλες ελπίδες σε αυτό.

Όταν ονειρευόμαστε τη μετασχηματιστική δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, παραβλέπουμε ωστόσο ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι προϊόν ενός συγκεκριμένου πλαισίου και συγκεκριμένων κοινοτήτων. Η φιλοσοφία της τεχνολογίας μας διδάσκει ότι “η τεχνολογία είναι μια κοινωνία που γίνεται ανθεκτική”.

Το AI δεν αποτελεί εξαίρεση.

Αναπαράγει την κοινωνία και τις δομές εξουσίας της: “Εκείνος που τη δημιουργεί” αποφασίζει “για τι” και “πώς”. Η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει τις δημοκρατικές μας διαδικασίες, τη δυναμική εξουσίας, τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις και τις κοινωνικές δομές. Σε αυτό αναφέρονται οι άνθρωποι όταν λένε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι “πολιτική”.

Το AI δημιουργεί επίσης ανθεκτικότητα με άλλο τρόπο. Για παράδειγμα, πολλά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης βασίζονται στην ταξινόμηση αντικειμένων (συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων). Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η πράξη της ταξινόμησης δημιουργεί κατηγορίες και τις διατηρεί με την πάροδο του χρόνου κάνοντας τα αντικείμενα να ταιριάζουν σε αυτές τις κατηγορίες αντί να επιτρέπει την ποικιλομορφία ή την ασυνέχεια. Τα σημερινά συστήματα AI χρησιμοποιούν δεδομένα του παρελθόντος για να μάθουν μοτίβα και να προβλέψουν απαντήσεις με βάση τέτοιες ταξινομήσεις. Βασιζόμενοι σε δεδομένα του παρελθόντος, ευνοούν πρώτα την εξάρτηση από τη διαδρομή, δηλαδή την ανθεκτικότητα. και δεύτερον, ανάλογα με τα δεδομένα του παρελθόντος που χρησιμοποιούνται, ένα “συγκεκριμένο παρελθόν” και παρόν μπορούν να διαιωνιστούν.

Δεδομένου ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι πολιτική και έχει αυτό το αποτέλεσμα ανθεκτικότητας, είναι σημαντικό να ελέγχουμε οτιδήποτε γίνεται ανθεκτικό. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το αποτέλεσμα ανθεκτικότητας ως μοχλό για να εργαστούμε προς στόχους όπως η βιωσιμότητα, η ισότητα και η δικαιοσύνη.

Όταν εξετάζουμε πιο βαθιά το “AI για τι”, “AI από ποιον” και “AI για ποιον”, καταλαβαίνουμε πλήρως ότι το AI είναι πολιτικό και απαιτεί πολιτική βούληση και δράση για να γίνει η μετασχηματιστική τεχνολογία που χρειαζόμαστε. Θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη κατά τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής προσέγγισης για την αριστεία στην τεχνητή νοημοσύνη.

AI για τι; Δίνοντας προτεραιότητα στην κοινωνική και περιβαλλοντική ευημερία

Η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρεται για μυριάδες περιπτώσεις χρήσης, συμπεριλαμβανομένων αμιγώς εμπορικών ή στρατιωτικών. Επί του παρόντος, η τεχνητή νοημοσύνη δεν χρησιμοποιείται συνήθως για τη βιωσιμότητα, την οικοδόμηση της ειρήνης ή την ενίσχυση της δημοκρατίας. Αντιθέτως…

Η εμπλοκή της τεχνητής νοημοσύνης τις τελευταίες δεκαετίες με τα συμφέροντα των ιδιωτικών εταιρειών να διατηρήσουν την κερδοφορία τους χρησιμοποιώντας δεδομένα για τη βελτίωση των προϊόντων και των επιχειρηματικών μοντέλων τους έχει δώσει προτεραιότητα στην εμπορευματοποίηση για κέρδη έναντι της ανθρώπινης αυτονομίας και βιωσιμότητας. Η Ουκρανία έχει μετατραπεί σε πεδίο δοκιμών για στρατιωτική τεχνητή νοημοσύνη που επιταχύνει τον ρυθμό του πολέμου. Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για να επηρεάσει την εκλογική συμπεριφορά ή να υπονομεύσει τα δημοκρατικά οικοσυστήματα πληροφοριών δεν είναι μυστικό. Στην Κίνα, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται ακόμη και για να στηρίξει την εξουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Θα πρέπει να διατεθούν κρατικοί πόροι για την τόνωση της καινοτομίας της τεχνητής νοημοσύνης στην ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί ότι το “για αυτό” ευθυγραμμίζεται με τα δημόσια συμφέροντα. Επειδή η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βιωσιμότητα, την οικοδόμηση της ειρήνης και την ενίσχυση της δημοκρατίας – χρειάζεται απλώς πολιτική βούληση για να γίνει αυτό.

AI από ποιον; Δημιουργία ίσων ευκαιριών για την οικοδόμηση του μέλλοντος της τεχνητής νοημοσύνης

Εκτός από τον αντίκτυπό της στη δημοκρατία, η ίδια η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει αναπτυχθεί πολύ δημοκρατικά. Επί του παρόντος, οι κύριοι παράγοντες της τεχνητής νοημοσύνης είναι λίγοι (μη ευρωπαϊκοί) γίγαντες της τεχνολογίας. Η συγκέντρωση της αγοράς ισοδυναμεί με έλλειψη ανταγωνισμού, μειονέκτημα μικρότερων παραγόντων, εδραίωσης των σημερινών δομών εξουσίας και επιδείνωσης άλλων διαφορών.

Εξετάζοντας αυτούς που διαμορφώνουν την καινοτομία της τεχνητής νοημοσύνης αποκαλύπτουμε ένα άλλο πολιτικό πρόβλημα – την ανισότητα των φύλων. Δεν είναι μυστικό ότι η επιστήμη των υπολογιστών είναι ένας ανδροκρατούμενος τομέας. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόλις το 25 % όλων των φοιτητών  και μόνο το 19 % της αγοράς εργασίας. Αν δούμε πώς κατανέμεται η χρηματοδότηση επιχειρηματικού κεφαλαίου (VC) ανά φύλο, η εικόνα είναι ακόμη πιο ζοφερή. Μεταξύ 2012-2022, ομάδες ιδρυτών αποκλειστικά από άνδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο συγκέντρωσαν το 80 % του συνολικού κεφαλαίου που επένδυσαν στην τεχνητή νοημοσύνη. Μόνο ένα ανεπαρκές 0,3 % συγκεντρώθηκε από τις γυναίκες.

Αυτή η κατάσταση δεν θα διορθωθεί από μόνη της. Κατά τον καθορισμό δημόσιας χρηματοδότησης και πόρων θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η θετική δράση. Είναι ένα πράγμα η ενσωμάτωση ίσων ευκαιριών στο οικοσύστημα εμπιστοσύνης (οι Κατευθυντήριες γραμμές ηθικής για την αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη και ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη). Είναι εντελώς διαφορετικό να προσεγγίζεις προληπτικά μειονεκτούσες και λιγότερο εκπροσωπούμενες ομάδες για να τους προσφέρουμε πρόσβαση σε δημόσια χρηματοδότηση και ευκαιρίες.

AI για ποιον; Κοινή χρήση των πλεονεκτημάτων της τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως

Καθώς οι δυτικές και οι κινεζικές εταιρείες επωφελούνται μαζικά από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, η εκπαίδευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης αναπαράγει γνωστά μοτίβα εξωτερικής ανάθεσης θέσεων εργασίας χαμηλής ποιότητας και εξαγωγής πόρων. Μια τέτοια κατάσταση έχει εμπνεύσει ακόμη και τον όρο “αποικιοκρατία δεδομένων”. Η επίδραση ανθεκτικότητας της τεχνητής νοημοσύνης στις παγκόσμιες δομές ισχύος μπορεί να είναι ακόμη πιο εμφανής από ό,τι για περιπτώσεις οικιακής χρήσης.

Οι τρέχουσες πρωτοβουλίες παγκόσμιας διακυβέρνησης, από τις συνόδους κορυφής για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης έως τη Διαδικασία της Χιροσίμα για τη Τεχνητή Νοημοσύνη της G7, φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο για την ασφάλεια και τη μακροπρόθεσμη τεχνητή νοημοσύνη παρά για την ευημερία των σημερινών και των μελλοντικών γενεών. Μόνο ο ΟΗΕ διατηρεί υπό έλεγχο αυτές τις επιπτώσεις (τουλάχιστον κατ’ αρχήν). Πρωτοβουλίες όπως το Παγκόσμιο Ψηφιακό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να έχουν προτεραιότητα έναντι των ανταγωνιστικών φόρουμ που φιλοξενούν μόνο έθνη που ιστορικά βρίσκονταν στο νικητήριο άκρο των παγκόσμιων ανισοτήτων.

Μια φιλόδοξη προσέγγιση στο AI

Η πολιτική φύση της τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Πρέπει να αντιμετωπιστεί αναλόγως κατά τον σχεδιασμό της παγκόσμιας και της ΕΕ διακυβέρνησης τεχνητής νοημοσύνης και κατά την προώθηση της καινοτομίας σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι το πλαίσιο για το “αξιόπιστο AI” δεν είναι αρκετό επειδή δεν αντιμετωπίζει επαρκώς την πραγματική πολιτική της AI. Ευτυχώς, το οικοσύστημα αριστείας της τεχνητής νοημοσύνης της Ευρώπης δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να αναλάβουμε πολιτική δράση τώρα.

Αλλά το παράθυρο ευκαιρίας μπορεί να κλείνει. Η προσέγγισή μας στην τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να είναι ρητά πολιτική για να ξεκλειδώσει τη μετασχηματιστική της δύναμη και να διασφαλίσει ότι έχει σχεδιαστεί και αναπτυχθεί για να μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε την κοινωνία στην οποία θέλουμε να ζήσουμε για πολλά χρόνια ακόμα.

*Διαβάστε το άρθρο στην αρχική του δημοσίευση εδώ.

Απόδοση-Επιμέλεια: Νικόλας Σαπουντζόγλου

Αναδημοσίευση από το capital.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

AI

ΗΠΑ: Προειδοποίηση από επιχειρηματικούς «κολοσσούς» για τις συνέπειες της Τεχνητής Νοημοσύνης

Δημοσιεύτηκε

στις

Τι αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times

Πάνω από τις μισές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στις ΗΠΑ θεωρούν την Τεχνητή Νοημοσύνη ως δυνητικό κίνδυνο για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που αναδεικνύει τους τρόπους με τους οποίους η αναδυόμενη τεχνολογία θα μπορούσε να επιφέρει ένα σαρωτικό βιομηχανικό μετασχηματισμό.

Συνολικά, το 56% των εταιρειών του Fortune 500 χαρακτήρισαν την Τεχνητή Νοημοσύνη ως «παράγοντα κινδύνου» στις πιο πρόσφατες ετήσιες εκθέσεις τους, σύμφωνα με την έρευνα της Arize AI, μιας ερευνητικής πλατφόρμας που παρακολουθεί τις δημόσιες ανακοινώσεις μεγάλων επιχειρήσεων.

Το ποσοστό αυτό αποτελεί εντυπωσιακό άλμα από το μόλις 9% του 2022. Αντίθετα, μόνο 33 εταιρείες από τις 108 που συζήτησαν ειδικά τη γενεσιουργό Τεχνητή Νοημοσύνη – τεχνολογία ικανή να δημιουργεί κείμενο που μοιάζει να έχει συνταχθεί από άνθρωπο και ρεαλιστικές εικόνες – την είδαν ως ευκαιρία. Τα δυνητικά οφέλη περιλαμβάνουν αποδοτικότητα κόστους, λειτουργικά οφέλη και επιτάχυνση της καινοτομίας, ανέφεραν οι εν λόγω όμιλοι στις ετήσιες εκθέσεις τους. Από την άλλη πλευρά, πάνω από τα 2/3 αυτής της ομάδας προσδιόρισαν τη γενεσιουργό Τεχνητή Νοημοσύνη ως κίνδυνο.

Οι γνωστοποιήσεις καταδεικνύουν ότι ο αντίκτυπος της γενεσιουργού ΤΝ είναι ήδη αισθητός σε μια σειρά κλάδων και στην πλειονότητα των μεγαλύτερων εταιρειών στις ΗΠΑ. Η τεχνολογία προγνωστικής μηχανικής μάθησης έχει γνωρίσει μεγάλη άνθηση τα τελευταία δύο χρόνια, από τότε που η OpenAI κυκλοφόρησε το δημοφιλές chatbot ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022.

Έκτοτε, οι εταιρείες Big Tech έχουν επενδύσει δεκάδες δισ. δολάρια για την ανάπτυξη ισχυρών συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης και εκατοντάδες startups έχουν ξεκινήσει να εκμεταλλεύονται το θετικό momentum που δημιουργούν οι νέες τεχνολογίες. Οι εταιρείες του Fortune 500, μεταξύ των κινδύνων του AI που αναφέρουν στις φετινές οικονομικές τους εκθέσεις, περιλαμβάνουν και την αύξηση του ανταγωνισμού, καθώς τα διοικητικά συμβούλια φοβούνται ότι μπορεί να μην καταφέρουν να ακολουθήσουν τους ανταγωνιστές που εκμεταλλεύονται καλύτερα την τεχνολογία.

Άλλοι πιθανοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν ζητήματα φήμης ή επιχειρησιακά ζητήματα, όπως το να παγιδευτούν σε ηθικές ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο της ΤΝ στα ανθρώπινα δικαιώματα, την απασχόληση και την ιδιωτική ζωή. Ορισμένοι κλάδοι ανησυχούν περισσότερο από άλλους για την ΤΝ.

Πάνω από το 90% των μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας δήλωσαν ότι τα ταχέως αναπτυσσόμενα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης αποτελούν επιχειρηματικό κίνδυνο φέτος. Την ίδια δήλωση έκανε και το 86% των ομίλων λογισμικού και τεχνολογίας.

Πάνω από τα 2/3 των εταιρειών τηλεπικοινωνιών του Fortune 500 και περισσότερες από τις μισές εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης, χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, λιανικού εμπορίου, καταναλωτικών και αεροδιαστημικών εταιρειών απηύθυναν την ίδια προειδοποίηση στους επενδυτές.

Πηγή: liberal.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

AI

Κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις στο Πακιστάν λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων! Η ανεργία ωθεί τους νέους στον εξτρεμισμό

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η ανεργία και η ανεπαρκής εκπαίδευση είναι βασικοί παράγοντες που οδηγούν τους νέους προς τον εξτρεμισμό.

Τις τελευταίες δεκαετίες, το Πακιστάν έχει αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις που σχετίζονται με τη ριζοσπαστικοποίηση και την τρομοκρατία. Περιπτώσεις χρηματοδότησης τρομοκρατίας, εκπαίδευσης μαχητών και φιλοξενίας γνωστών τρομοκρατών έχουν τραβήξει την παγκόσμια προσοχή. Σε απάντηση, η διεθνής κοινότητα έχει επιβάλει διάφορες κυρώσεις και πρωτόκολλα κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στο Πακιστάν, το οποίο αντιμετωπίζει οικονομική αστάθεια λόγω κακών μακροοικονομικών αποφάσεων από διαδοχικές κυβερνήσεις.

Καθώς η κοινωνική, οικονομική και πολιτική κατάσταση του Πακιστάν συνεχίζει να επιδεινώνεται, υπάρχουν αρκετά πιεστικά ζητήματα που απαιτούν διεθνή προσοχή. Το κυριότερο μεταξύ αυτών είναι ο αυξανόμενος κίνδυνος ριζοσπαστικοποίησης σε ένα μεγάλο τμήμα του πακιστανικού πληθυσμού.

Η τρέχουσα κατάσταση του ανθρώπινου κεφαλαίου του Πακιστάν

Ο σημερινός πληθυσμός του Πακιστάν εκτιμάται ότι είναι περίπου 240 εκατομμύρια. Από αυτά, περίπου το 40% είναι αναλφάβητοι και το ποσοστό ανεργίας έχει ανέλθει στο 9,6%. Η έκθεση Future of Jobs 2023 τόνισε ότι το Πακιστάν έχει μια από τις πιο αρνητικές προοπτικές παγκοσμίως όσον αφορά την ανάπτυξη ταλέντων, με μόνο το 45% των συμμετεχόντων να αισθάνεται αισιόδοξος για τη μελλοντική ανάπτυξη ταλέντων. Επιπλέον, η σταθερότητα δεξιοτήτων του Πακιστάν βρίσκεται στο 44%, κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 56%.

Με την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης και των μεγάλων δεδομένων, εκτιμάται ότι το 17% των θέσεων εργασίας στο Πακιστάν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αυτοματοποίησης, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η κατασκευή και η εξυπηρέτηση πελατών. Αυτή η αλλαγή θέτει σημαντικές προκλήσεις για ένα εργατικό δυναμικό που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη χειρωνακτική εργασία.

Η κατάσταση για τα παιδιά στο Πακιστάν είναι εξίσου ανησυχητική. Υπάρχουν περίπου 86 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 14 ετών, που αποτελούν περίπου το 36% του πληθυσμού. Υπολογίζεται ότι 22,8 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5-16 ετών δεν πηγαίνουν σχολείο, αντιπροσωπεύοντας το 44% αυτής της ηλικιακής ομάδας. Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση Κατάστασης της Εκπαίδευσης του 2021 (ASER), το Πακιστάν έχει ποσοστό μαθησιακής φτώχειας 77%, που σημαίνει ότι τα περισσότερα παιδιά δεν μπορούν να διαβάσουν και να κατανοήσουν απλό κείμενο μέχρι την ηλικία των 10 ετών.

Η Ανασκόπηση Ανθρώπινου Κεφαλαίου του Πακιστάν της Παγκόσμιας Τράπεζας αποκαλύπτει δείκτη ανθρώπινου κεφαλαίου (HCI) 0,41 για το Πακιστάν, υποδεικνύοντας ότι ένα παιδί που γεννιέται σήμερα θα είναι μόνο το 41% ​​όσο παραγωγικό θα μπορούσε να είναι με πλήρη εκπαίδευση και πλήρη υγεία. Πολλά παιδιά λαμβάνουν εκπαίδευση από ανεξέλεγκτα Madrasas, τα οποία συχνά διδάσκουν απαρχαιωμένα και εσφαλμένα υλικά, επιδεινώνοντας την κρίση του ανθρώπινου κεφαλαίου.

The Grim Future Outlook

Πάνω από 50 εκατομμύρια άτομα στο Πακιστάν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αντιμετωπίσουν ένα ζοφερό μέλλον. Το τρέχον και το επερχόμενο εργατικό δυναμικό είναι ανεπαρκώς εξοπλισμένο για να χειριστεί τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις που απειλούν να καταστήσουν πολλές δεξιότητες απαρχαιωμένες. Ο αυτοματισμός, ιδιαίτερα στην τεχνητή νοημοσύνη, είναι πιθανό να εκτοπίσει πολλές θέσεις εργασίας, δημιουργώντας ένα σημαντικό χάσμα δεξιοτήτων.

Ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης εκτείνεται πέρα ​​από την μετατόπιση εργασίας. Επίσης, αμφισβητεί την ποιότητα της εργασίας και τους ηθικούς λόγους, διαιωνίζοντας δυνητικά την προκατάληψη και επηρεάζοντας την ιδιωτική ζωή και την αυτονομία των εργαζομένων. Αυτό το ζήτημα είναι ιδιαίτερα έντονο σε πυκνοκατοικημένες χώρες όπως το Πακιστάν, όπου πολλά άτομα βασίζονται σε ξεπερασμένες δεξιότητες.

Η σύνδεση μεταξύ ανεργίας και ριζοσπαστικοποίησης

Η ανεργία και η ανεπαρκής εκπαίδευση είναι βασικοί παράγοντες που οδηγούν τους νέους προς τον εξτρεμισμό. Το Σχέδιο Δράσης VE του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα σημειώνει ότι η έλλειψη κοινωνικοοικονομικών ευκαιριών τροφοδοτεί τη στέρηση του δικαιώματος, ωθώντας τα άτομα προς τη ριζοσπαστικοποίηση και τη βίαιη τρομοκρατία. Για παράδειγμα, εξτρεμιστικές ομάδες όπως το ISIL προσφέρουν οικονομικά κίνητρα για να προσελκύσουν ανειδίκευτους, άνεργους, αν και οι πραγματικές πληρωμές είναι συχνά αμελητέες.

Μια έκθεση του 2016 από το Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας (CTC) στο West Point διαπίστωσε ότι πολλοί ξένοι μαχητές του Daesh ήταν σχετικά καλά μορφωμένοι αλλά προηγουμένως κατείχαν θέσεις χαμηλής ειδίκευσης. Η εμπλοκή άνεργων γυναικών νέων στην τρομοκρατία έχει επίσης επισημανθεί ως αναδυόμενη τάση.

Στο Πακιστάν, η αναστάτωση που προκαλείται από την τεχνητή νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση γίνεται σημαντικός παράγοντας ριζοσπαστικοποίησης. Οι επαρχίες Khyber Pakhtunkhwa και Balochistan έχουν δει πρωτοφανή επίπεδα βίας που συνδέεται με την τρομοκρατία, τα οποία επιδεινώνονται από τις οικονομικές και εκπαιδευτικές ανισότητες.

Συμπέρασμα

Η αύξηση της ανεργίας και του αναλφαβητισμού στο Πακιστάν, που επιδεινώνεται από τις τεχνολογικές εξελίξεις και την αυτοματοποίηση, παρουσιάζει σημαντικές κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις. Ενώ υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που συνδέουν την ανεργία λόγω διαταραχής της τεχνητής νοημοσύνης άμεσα με τη ριζοσπαστικοποίηση, η μετατόπιση της εργασίας τροφοδοτεί την απαξίωση και τη ριζοσπαστικοποίηση, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων. Η τάση αυτή επιδεινώνεται περαιτέρω από την ανεπαρκή εκπαιδευτική υποδομή και τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρής παρακολούθησης μέσω μηχανισμών όπως οι λίστες της FATF και να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς το Πακιστάν είναι αναπτυξιακή και υπό στενή επίβλεψη. Επιπλέον, η αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή ριζοσπαστικών και εξτρεμιστικών διδασκαλιών σε ανεξέλεγκτα ιδρύματα, διασφαλίζοντας έτσι ένα πιο σταθερό και ευημερούν μέλλον για το Πακιστάν.

ΠΗΓΗ: Khaama Press

Συνέχεια ανάγνωσης

AI

Φεντερίκο Καράσκο: Μεγάλες πλάνες

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Φεντερίκο Καράσκο: Ισχυρότερο εργαλείο προπαγάνδας την τελευταία εποχή το Tik Tok. Βλέπει τις τάσεις και προωθεί περιεχόμενο αν σου αρέσει κάτι ή αν μισείς κάτι έντονα. Αν είσαι δημοκρατικός σου στέλνει περιεχόμενο για να μισήσεις τον Τραμπ. Κυβερνοασφάλεια, Τεχνητή Νοημοσύνη έχουν γίνει μία ψηφιακή σούπα. Υπερπληθώρα ψεύτικων πληροφοριών, τις οποίες ο πολίτης δεν θα μπορεί να κατανοήσει αν είναι ψέμα ή αλήθεια. Ο πολίτης πρέπει να είναι εκπαιδευμένος. Θα βρεθούμε σε μεγάλες πλάνες.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή