Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Δυναμική ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης Ινδίας και Γαλλίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Και οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης την εφαρμογή της πρόσφατα υπογεγραμμένης επιστολής πρόθεσης για την αμυντική διαστημική συνεργασία…αναφορές 

Ο δεύτερος Στρατηγικός Διαστημικός Διάλογος Ινδίας-Γαλλίας πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2024.  Της συνάντησης συμπροήδρευσε ο υπουργός Εξωτερικών Vinay Kwatra από την ινδική πλευρά και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Ευρώπης και Εξωτερικών, κα Anne-Marie Descotes από τη γαλλική πλευρά.

Όπως αναφέρει το Asian Lite, κατά τη συνάντηση, και οι δύο πλευρές εξέτασαν την πρόοδο που σημειώθηκε από τον πρώτο Στρατηγικό Διαστημικό Διάλογο Ινδίας-Γαλλίας και συζήτησαν τη συνεχιζόμενη ισχυρή διμερή δέσμευση στον διαστημικό τομέα και τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας στο G2G (Government-to-Government) και στο εμπορικό τμήμα.

Επιπλέον, και οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης την εφαρμογή της πρόσφατα υπογραφείσας επιστολής προθέσεων για την αμυντική διαστημική συνεργασία, την ανάπτυξη ικανοτήτων και την εκπαίδευση, τις διαστημικές ανταλλαγές και την αμυντική διαστημική βιομηχανική συνεργασία.

Ο υπουργός Εξωτερικών (ΕΑΜ) S Jaishankar δήλωσε τη Δευτέρα ότι η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ινδίας και Γαλλίας ενισχύεται δυναμικά.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ινδικής διπλωματίας υποδέχθηκε τη Γενική Γραμματέα της Γαλλίας Anne-Marie Descotes στο Δελχί που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ινδία.

Σε ανάρτησή του στο X, ο υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Διαβουλεύσεις του Υπουργείου Εξωτερικών και ο Στρατηγικός Διαστημικός Διάλογος θα ενισχύσουν περαιτέρω τη δυναμική των διμερών σχέσεων.

«Χαίρομαι που υποδέχομαι τη Γενική Γραμματέα της Γαλλίας Anne-Marie Descotes σήμερα το πρωί. Η στρατηγική μας συνεργασία αυξάνεται από δύναμη σε δύναμη. Βέβαιοι ότι οι Διαβουλεύσεις του Υπουργείου Εξωτερικών και ο Στρατηγικός Διαστημικός Διάλογος θα ενισχύσουν περαιτέρω τη δυναμική του», ανέφερε το ΕΑΜ Τζαϊσανκάρ σε ανάρτησή του στο X.

Με την εγκαθίδρυση μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης το 1998, οι δεσμοί Ινδίας-Γαλλίας έχουν κάνει τεράστια άλματα με στενή συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων από την εκπαίδευση έως το εμπόριο και την άμυνα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποίησε την τρίτη επίσκεψή του στην Ινδία φέτος την Ημέρα της Δημοκρατίας μετά το 2018, κατά την οποία συζητήθηκε ένας ολοκληρωμένος αμυντικός βιομηχανικός χάρτης πορείας με στόχο την προώθηση της συνεργασίας στη ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη, τα αυτόνομα οχήματα, τις πλατφόρμες και την άμυνα στον κυβερνοχώρο.

Επιπλέον, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της New Space India Ltd και της γαλλικής Arianespace για την ενίσχυση της συνεργασίας στις εκτοξεύσεις δορυφόρων και την προώθηση πρωτοβουλιών εξερεύνησης του διαστήματος.

Αποφασίστηκε επίσης να οριστεί το 2026 ως «Έτος Καινοτομίας στην Ινδία-Γαλλία».

Ο Πρόεδρος Μακρόν επισκέφθηκε επίσης την Ινδία κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των G20 πέρυσι, μετά την ιστορική επίσκεψη του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στο Παρίσι πέρυσι ως επίτιμος προσκεκλημένος την Εθνική Ημέρα της Γαλλίας στις 14 Ιουλίου 2023.

Τιμήθηκε επίσης με την επίσκεψη η 25η επέτειος της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ινδίας-Γαλλίας.

Οι δύο ηγέτες αναγνώρισαν τους ισχυρούς πολιτικούς πυρηνικούς δεσμούς Ινδίας-Γαλλίας και την καλή πρόοδο στη συζήτηση για το έργο του πυρηνικού εργοστασίου Τζαϊταπούρ και χαιρέτησαν τη συνεχιζόμενη δέσμευση και των δύο πλευρών για επέκταση της διμερούς συνεργασίας.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Jean-Marc Sere-Charlet, Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Βομβάη, επαίνεσε τον πρωθυπουργό Μόντι, λέγοντας ότι είναι «φίλος της Γαλλίας. Το έχει αποδείξει σε διάφορες περιπτώσεις. Η σχέση του με τον Πρόεδρο Μακρόν είναι πολύ δυνατή».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή