Ακολουθήστε μας

Ευρωπαϊκή Ένωση

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Με την «Αμάλθεια» αναγνωρίζεται ο σημαντικός ρόλος της Κύπρου

Δημοσιεύτηκε

στις

Η επιχείρηση «Αμάλθεια» πήρε την υποστήριξη όχι μόνο των 27 ηγετών αλλά και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ

Τον Απρίλιο θα πραγματοποιηθεί τελικά η στρατηγική συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μέχρι τότε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναμένει να έχουν γίνει συγκεκριμένα βήματα από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, με τον οποίο την Πέμπτη είχε διμερή συνάντηση.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε στο Euronews για τις διμερείς συναντήσεις που είχε τόσο με τον Αντόνιο Γκουτέρες και με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, όσο και με άλλους ηγέτες.

Τόνισε τη σημασία της επιχείρησης «Αμάλθεια» για την ανάδειξη του σημαντικού ρόλου της Κύπρου στην περιοχή, αλλά και στην ΕΕ.

Και αποκάλυψε ποιους υποψηφίους θα στηρίξει στις ευρωεκλογές.

Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ που μιλάτε στο Euronews. Θα ξεκινήσω χωρίς καθυστερήσεις. Η επιχείρηση «Αμάλθεια» πήρε την υποστήριξη όχι μόνο των 27 ηγετών αλλά και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για την Κύπρο;

Σημαίνει πάρα πολλά. Είμαστε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα κράτος που διατηρεί άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη και τώρα ανέπτυξε μια πρωτοβουλία.

Θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά, όταν την πρωτοπαρουσίασα τον Οκτώβριο στο Παρίσι. Η αντίδραση των παρευρισκομένων δεν ήταν τόσο θετική, όχι για την πρωτοβουλία, αλλά για τη δυνατότητα υλοποίησης της. Μέσα από συντονισμένες, επίμονες προσπάθειες τα καταφέραμε.

Χαίρομαι πάρα πολύ που αναγνωρίζεται ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χαίρομαι που υπάρχει στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κοινότητα, τους G7, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ξέρετε, υπάρχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα που χαρακτηρίζει την επιχείρηση. 

Είναι η πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια που αίρεται ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας από πλευράς του Ισραήλ, μόνο για πλοία που φεύγουν από την Κύπρο και έγινε, όπως γνωρίζετε, μια πολύ σημαντική σύνοδος αξιωματούχων στη Λευκωσία.

Συζητήσαμε τα αποτελέσματα, τις τεχνικές λεπτομέρειες για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η αποτελεσματικότητά της, αλλά και η σύσταση ενός ταμείου, έτσι ώστε να αυξηθεί ο όγκος της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Χαίρομαι που η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ολλανδία και άλλα κράτη μέλη που μας έχουν προσεγγίσει ανακοινώνουν σημαντικά ποσά έτσι ώστε, επαναλαμβάνω, να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση.

Ήταν σημαντικό χθες και κατά το γεύμα εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα, αλλά και αργότερα, γιατί είχαμε τη συζήτηση για το Μεσανατολικό και χαίρομαι με την ευκαιρία να αναφέρω που επιτέλους υπάρχουν συμπεράσματα για το Μεσανατολικό. 

Χαίρομαι που οι συνάδελφοί μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνώρισαν το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη σημασία του ανθρωπιστικού έργου.

Και ποιές είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες αυτού του εγχειρήματος; Η υποστήριξη, όπως είπατε στην αρχή, ήταν μια από αυτές τις δυσκολίες;

Η υποστήριξη να βάλουμε όλα τα δεδομένα στο τραπέζι για να υλοποιηθεί. Ηταν μια ιδέα. Στη συνέχεια, δουλέψαμε πολύ στοχευμένα για να βάλουμε όλα τα συστατικά σε σχέση με την υλοποίησή της, φτάνοντας σε αυτό που σας προανέφερα. Την απόφαση του Ισραήλ να άρει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας μετά από 17 χρόνια.

Υπήρχαν πολλά άλλα δεδομένα και σε αυτή την προσπάθεια είχαμε κάποια κράτη τα οποία μας στήριξαν από την αρχή: ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που οφείλω να αναγνωρίσω, ήρθε και η ίδια στην Κύπρο και έδειξε το πόσο στήριξε αυτή την πρωτοβουλία.

Ο στόχος μας τώρα είναι να την ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο, γιατί ζούμε μια ανθρωπιστική κρίση και από εκεί και πέρα, λαμβάνοντας υπόψη την πρωτοβουλία που έχουμε πάρει, εκείνο που λέμε στα συμβούλια, εκείνο που λέμε με όλους με όσους συζητούμε, είναι η ανάγκη να δημιουργήσουμε σιγά σιγά και τα δεδομένα για επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας για επίλυση του Μεσανατολικού.

Και θεωρώ ότι η ανθρωπιστική κρίση θα αντιμετωπιστεί συνολικά όταν τερματιστεί ο πόλεμος. Να φτάσουμε και σε συζήτηση, επαναλαμβάνω, για επανέναρξη των συνομιλιών.

Άρα η «Αμάλθεια» μπορεί να παίξει ρόλο και την επόμενη μέρα του πολέμου Ισραήλ Γάζας.

Ακριβώς. Μπορεί να παίξει ρόλο στην ανοικοδόμηση, για παράδειγμα της Γάζας, γιατί αποτελεί ένα πρότυπο, ένα παράδειγμα το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές των περιπτώσεων σε κρίσεις που έχουμε στην περιοχή.

Και υπάρχουν κι άλλα δεδομένα. Να σας θυμίσω ότι ήμουν στο Κάιρο με την πρόεδρο της Επιτροπής, μαζί με άλλους τέσσερις ηγέτες κρατών μελών.

Εργαζόμαστε τώρα με την Επιτροπή για να παρουσιάσουμε κάτι παρόμοιο σε σχέση με τον Λίβανο, να πάμε στον Λίβανο μαζί. Εκεί υπάρχει ένα θέμα με το μεταναστευτικό, να δούμε πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έκανε εύστοχα στην περίπτωση της Αιγύπτου, να το αντιμετωπίσουμε και στην περίπτωση του Λιβάνου.

Και ποιος θα χρηματοδοτήσει αυτές τις συμφωνίες με την Αίγυπτο, με το Λίβανο;

Αντιλαμβάνεστε, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σημαντικό το ποσό πέραν των 7 δισ. Είμαι σε επαφή με την πρόεδρο της Επιτροπής. Μου ανέφερε και κάποιες λεπτομέρειες σε σχέση με το από πού θα αντληθούν αυτά τα λεφτά, σε σχέση με τον Λίβανο και την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και ελπίζω σύντομα να υπάρξει η κοινή μας επίσκεψη στο Λίβανο.

Το συζήτησα επίσης και με τον Γάλλο Πρόεδρο, γιατί η Γαλλία διαχρονικά επιδεικνύει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Λίβανο και ο ίδιος μου έχει αναφέρει ότι θα ήθελε να ήταν μέρος αυτής της επίσκεψης όταν πραγματοποιηθεί.

Η δημοσιογράφος του Euronews, Μαρία Ψαρά, και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης
Η δημοσιογράφος του Euronews, Μαρία Ψαρά, και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδηςeuronews/

«Ελπίζουμε να υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό έως τον Απρίλιο»

Να σας πάω τώρα στα ευρωτουρκικά και επειδή υπήρξε ένα μικρό θρίλερ στις Βρυξέλλες, κατά την Σύνοδο Κορυφής, αν θα υπάρξει συζήτηση για την Τουρκία, για τα ευρωτουρκικά. Γιατί επέμενε τόσο πολύ η Γερμανία; Και τι θα γίνει τελικά;

Υπήρξε μια ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση με την Γερμανία και το χαιρετίζω και χαιρετίζω το γεγονός. Το ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Γερμανία δεν είναι μόνο στο ευρώτουρκικά είναι και στο Κυπριακό. Και ευχαρίστησα και δημόσια τον Γερμανό Καγκελάριο για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην απόφαση και του Γενικού Γραμματέα να διορίσει μια προσωπική απεσταλμένη αλλά και την αποδοχή από πλευράς Τουρκίας.

Χαίρομαι και να σας θυμίσω μια από τις πρώτες μου επισκέψεις, όταν ανέλαβα την Προεδρία της Δημοκρατίας, ήταν να πάω στο Βερολίνο. Η Γερμανία είναι μια ισχυρή χώρα, μια χώρα που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και χαίρομαι που αυτές τις μέρες είχαμε έναν ανοιχτό, ειλικρινή, εποικοδομητικό διάλογο με τον Γερμανό καγκελάριο.

Πριν λίγο συμφωνήσαμε ότι θα αφήσουμε το θέμα τον Απρίλιο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Απριλίου για να γίνει και στρατηγική συζήτηση, όχι απλά να υιοθετήσουμε κάποια συμπεράσματα, να προηγηθεί συζήτηση, στρατηγική συζήτηση για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων και μέχρι τον Απρίλιο θα δούμε και κάποιες εξελίξεις. Ελπίζουμε να δούμε εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό που θα βοηθήσουν και τον διάλογο που θα γίνει, το στρατηγικό διάλογο που θα γίνει σε επίπεδο των 27 αλλά και τα συμπεράσματα.

Και υπήρξε και συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών που ανταλλάξαμε απόψεις, Με ενημέρωσε για τους επόμενους, για τους σχεδιασμούς του τις αμέσως επόμενες ημέρες μαζί με την προσωπική του απεσταλμένη, έτσι ώστε, επαναλαμβάνω, να δούμε κάποιες θετικές εξελίξεις.

Έχει κάποιες ιδέες. Από τη δική μου πλευρά εξέφρασα την στήριξη μου, εξέφρασα την ετοιμότητά μου να ανταποκριθώ σε αυτά που έχει στο μυαλό του. Δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσω φυσικά. Ελπίζω να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα σύντομα και να δημοσιοποιηθούν και αυτά να βοηθήσουν και τη συζήτηση για τα τουρκικά. Και αυτά τα μοιράστηκα και με τον Γερμανό καγκελάριο.

Με προλάβατε γιατί ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος σε σχέση με τα βήματα που συζητήσατε. Γιατί μιλήσατε για συγκεκριμένα βήματα πολύ συγκεκριμένα.

Κάποιες ιδέες που ανταλλάξαμε με τον Γενικό Γραμματέα, κάποιες ιδέες που είχε ο ίδιος στο μυαλό του για να βοηθήσει την όλη διαδικασία να βοηθήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Μακάρι να υπάρξει αποτέλεσμα και να δημοσιοποιηθούν μετά, παρά να μιλήσω σήμερα δημόσια και να δημιουργήσω, αν θέλετε οποιαδήποτε δυσκολία ή αφορμές για να μην υλοποιηθούν αυτά που έχει ήδη στο μυαλό του.

«Οι δηλώσεις Ερντογάν δεν συνάδουν με θετικές εξελίξεις»

Δεν μπορώ όμως να μην σας ρωτήσω για τις πρόσφατες δηλώσεις του Ερντογάν. Τις ακούσαμε τις πρόσφατες δηλώσεις για την Κύπρο. Πιστεύετε ότι αυτές συνάδουν με το θετικό μήνυμα που οι Γερμανοί κατ αρχάς θέλανε αλλά και άλλες χώρες να στείλουν;

Όχι δεν συνάδουν. Και ο ίδιος ο Γερμανός καγκελάριος γνώριζε τις δηλώσεις του Ερντογάν και ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος ενεπλάκη και στη συζήτηση που είχαμε με τους Γερμανούς, τόσο για τα ευρωτουρκικά αλλά και για το Κυπριακό. Και οι δηλώσεις του Ερντογάν δεν έχουν εκληφθεί από κανέναν ως μία θετική ένδειξη.

Και είναι κάτι για το οποίο από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης θα σταλούν μηνύματα ότι δεν μπορούμε από τη μια να εργαζόμαστε και να υπάρχει αυτή αν θέλετε η προσέγγιση από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας να εξετάσει θετικά το ενδεχόμενο προόδου στις σχέσεις και την ίδια στιγμή να γίνονται τέτοιες δηλώσεις, οι οποίες σε καμία απολύτως περίπτωση αντιλαμβάνεστε ότι δεν συνάδουν με θετικές εξελίξεις.

Υπάρχουν δυσκολίες, υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν προκλήσεις. Αλλά υπάρχει και η δική μας ξεκάθαρη πολιτική βούληση, τόσο όσον αφορά το Κυπριακό, και όσον αφορά και ευρωτουρκικά.

Ξέρουμε τι θέλουμε, ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε. Εργαζόμαστε πολύ συγκεκριμένα.

Επαναλαμβάνω χαίρομαι για το γεγονός ότι η Γερμανία αναλαμβάνει αυτό τον ρόλο και έχουμε ένα ανοικτό και εποικοδομητικό διάλογο. Χαίρομαι για το ενδιαφέρον που είδα και από πλευράς Γαλλίας και ελπίζω να υπάρξουν θετικές εξελίξεις προς όλες τις κατευθύνσεις. Εξάλλου, αυτή είναι η δική μας νέα προσέγγιση μέσα από την ανάγκη για πιο ενεργό, πιο πρωταγωνιστική παρουσία και ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα του Κυπριακού. Γιατί πολύ απλά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τα εργαλεία, έχει τους μηχανισμούς που μπορεί να μας βοηθήσουν σε θετικά αποτελέσματα. Πάντα, επαναλαμβάνω, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Η ιδέα για ειδικό απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πώς πάει;

Συζητήθηκε εν εκτάσει και με τον Γερμανό Καγκελάριο και χαίρομαι ότι δεν είναι κάτι το οποίο αποκλείεται από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίθετα, ο χρόνος εκδήλωσης αυτού του ενδιαφέροντος από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από μια τέτοια εξέλιξη, θα γίνει την ώρα που θα έχει καταλυτικής σημασίας το να προχωρήσουμε στην επίσημη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που ανέφερα και προηγουμένως, ανέφερα και στις δημόσιες δηλώσεις αυτή την ειλικρινή συζήτηση με τον Γερμανό Καγκελάριο.

Η δημοσιογράφος του euronews, Μαρία Ψαρά, και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης
Η δημοσιογράφος του euronews, Μαρία Ψαρά, και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδηςeuronews/

«Ποιόν θα ψηφίσω στις ευρωεκλογές»

Και να σας πάω στις ευρωεκλογές σε ένα καθαρά ευρωπαϊκό θέμα γιατί βρισκόμαστε λιγότερο από 100 ημέρες τις ευρωεκλογές και εσείς δεν έχετε κόμμα, οπότε ποιόν θα στηρίξετε;

Είμαι ψηφοφόρος, δεν έχω κόμμα, αλλά είμαι ψηφοφόρος, και σίγουρα θα επιλέξω στη βάση του πώς μπορούν αυτοί που θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στο Ευρωκοινοβούλιο να προωθήσουν από τη μια τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και την ίδια στιγμή είναι κάτι που επιχειρούμε να κάνουμε από την πρώτη στιγμή.

Αναφερθήκαμε προηγουμένως στην πρωτοβουλία Αμάλθεια, στο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μόνο το (σ.σ. η αναφορά στο )κυπριακό πρόβλημα. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα κράτος μέλος, μικρό κράτος μέλος, με προβλήματα, με δυσκολίες, με προκλήσεις.

Την ίδια στιγμή όμως έχει ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό και μπορεί στο μέτρο των δυνατοτήτων της να προσφέρει λύσεις σε και ευρωπαϊκά προβλήματα. Αυτό είναι το δικό μου κριτήριο και χαίρομαι πάρα πολύ που η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με έχει ενημερώσει ότι στις 2 Απριλίου θα είμαι στην Κύπρο, ακριβώς μέσα στο πλαίσιο του να καλέσουμε τους Κύπριους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες.

Είναι πολύ σημαντικό για μας να έχουμε ένα υψηλό ποσοστό. Δείχνει, θα είναι ένδειξη, αν θέλετε και του ενδιαφέροντος της Κυπριακής Δημοκρατίας, των Κυπρίων, των Κυπρίων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επενδύουμε πάρα πολύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ένταξη μας είναι η σημαντικότερη επιτυχία του κυπριακού λαού και αυτό πρέπει να το δείχνουμε μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες. Πηγαίνω πίσω στην Αμάλθεια και μέσα από τη συμμετοχή του κυπριακού λαού στις εκλογές για ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αλλά θα στηρίξετε την Πρόεδρο της Κομισιόν για την επόμενη θητεία της;

Θα τη στηρίξω. Ήμουν στο Βουκουρέστι και μίλησα δημόσια για τον ρόλο της και για όλα αυτά που έχει πετύχει ως πρόεδρος της Επιτροπής και στις διαβουλεύσεις που θα γίνουν, φαντάζομαι αμέσως μετά τις εκλογές θα στηρίξω την επιλογή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια νέα θητεία.

Φιλελεύθερος

Ευρωπαϊκή Ένωση

ΕΕ: Η χρηματοδότηση ύψους 1,5 δισ. ευρώ για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία, δεν επαρκεί

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Thomas Peter

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου

Δεν ανταποκρίνεται στους στόχους ενίσχυσης της, το πρόγραμμα για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, εκτιμά το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ).

Σε έκθεση που δημοσίευσε σήμερα, το ΕΕΣ ζητά αρτιότερο σχεδιασμό του προγράμματος για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία (EDIP) και καλύτερη ισορροπία μεταξύ των στόχων πολιτικής, του προτεινόμενου προϋπολογισμού και του χρονοδιαγράμματος. Η διαβούλευση με το ΕΕΣ επί της πρότασης, είναι υποχρεωτική.

Η ΕΕ, αντιμέτωπη με την επανεμφάνιση πολεμικών επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη, έχει θέσει την άμυνα σε πολύ υψηλή θέση στην ατζέντα της. Η πρόταση EDIP προορίζεται ως το πρώτο βήμα για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής βιομηχανικής στρατηγικής στον τομέα της άμυνας.

Στόχος είναι να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανική και τεχνολογική βάση στον τομέα της άμυνας (ΕΒΤΒΑ), ειδικότερα δε να διασφαλιστεί η έγκαιρη διαθεσιμότητα και προμήθεια αμυντικών προϊόντων. Παράλληλα επιδιώκεται η συμβολή στην ανάκαμψη, στην ανασυγκρότηση και στον εκσυγχρονισμό της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας.

«Η νομοθετική πρόταση της ΕΕ για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής ετοιμότητάς της, χρήζει αρτιότερου σχεδιασμού. Αναγκαία είναι επίσης η επίτευξη κατάλληλης ισορροπίας μεταξύ των στόχων πολιτικής, του προτεινόμενου προϋπολογισμού και του σχετικού χρονοδιαγράμματος», δήλωσε ο Marek Opioła, Μέλος του ΕΕΣ και αρμόδιος για τη γνώμη.

Το ΕΕΣ επισημαίνει τον κίνδυνο, το χρηματοδοτικό κονδύλιο που προτείνεται, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, να μην ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες του προγράμματος. Τονίζει ότι η Επιτροπή δεν αξιολόγησε το ύψος της ενωσιακής δημοσιονομικής στήριξης που απαιτείται για την υλοποίηση των προτεινόμενων μέσων πολιτικής.

Η στήριξη της Ουκρανίας

Όσον αφορά το μέσο στήριξης της Ουκρανίας, που περιλαμβάνεται στην πρόταση, το ΕΕΣ διαπιστώνει ότι δεν ορίζεται συγκεκριμένο χρηματοδοτικό κονδύλιο. Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη που αποφέρει η επένδυση δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων με σκοπό τη στήριξη της Ουκρανίας · ένα ποσοστό των εσόδων θα μπορούσε να διοχετευθεί στην Ουκρανίας. Ωστόσο, το ΕΕΣ εκτιμά ότι η αδυναμία πρόβλεψης, τόσο του ύψους της χρηματοδότησης από τη συγκεκριμένη πηγή, όσο και της διάρκειάς της, ενέχει κινδύνους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ευρωπαϊκή Ένωση

Η συνταγή Ντράγκι για να μην βλέπει η ΕΕ με τα κιάλια ΗΠΑ και Κίνα

Δημοσιεύτηκε

στις

Σωτήριες οι προτάσεις Ντράγκι

Το… κοινό μυστικό εκατομμυρίων Ευρωπαίων έβγαλε σε δημόσια θέα ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, παραδίδοντας την ογκώδη –και πολύ σημαντική- έκθεση που του είχαν ζητήσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τις ενέργειες που θεωρούνται επείγουσες για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ένα περιβάλλον όπου ήδη η Κίνα και οι ΗΠΑ προηγούνται με διαφορά ασφαλείας.

Ο κ. Ντράγκι επέδειξε την ανάγκη που όλες οι κυβερνήσεις και όλα τα όργανα σχεδιασμού πολιτικών και λήψης απόφασης της ΕΕ ήδη γνώριζαν: Η Ένωση χρειάζεται μαζικές και επείγουσες –πρόσθετες- επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων για να… πλησιάσει ξανά τις δύο υπερδυνάμεις στην τεχνολογία, την καινοτομία και την έρευνα.

Όπως επισημαίνεται από μεγάλα ευρωπαϊκά πρακτορεία, επί της ουσίας ο Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με «υπαρξιακή πρόκληση» αν δεν στραφεί σε μεγάλες επενδύσεις και αν δεν επαναφέρει και δεν εφαρμόσει τον μοχλό ανάπτυξης μέσω «έκδοσης εργαλείων κοινού χρέους», ομολόγων, κλπ.

Ο κ. Ντράγκι παρέδωσε σε λιτή δημόσια τελετή την έκθεσή του στην πρόεδρο της Κομισιόν την περασμένη Δευτέρα. Σε γενικές γραμμές, επισημαίνει –προειδοποιεί- πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε οικονομική υστέρηση σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα πρέπει να συνεχίσει την κοινή έκδοση χρέους για τη βελτίωση της παραγωγικότητας αλλά και την ενίσχυση της ασφάλειάς της (αμυντικές δαπάνες).

Η Ένωση χρειάζεται κατά τον ίδιο πολύ περισσότερο συντονισμό στη βιομηχανική πολιτική, ταχύτερες αποφάσεις και μαζικές επενδύσεις, αν θέλει να συμβαδίσει στον οικονομικό τομέα με ανταγωνιστές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα.

Μετά την επιτυχία του ιστορικού σχεδίου ανάκαμψης έπειτα από την πανδημία της Covid, η ΕΕ θα πρέπει «να συνεχίσει την έκδοση εργαλείων κοινού χρέους για την χρηματοδότηση κοινών προγραμμάτων επενδύσεων με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και της ασφάλειας της ΕΕ», σημειώνει στην εισαγωγή της 400σέλιδης έκθεσης ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισημαίνοντας το οικονομικό «χάσμα» που χωρίζει την Ευρώπη από τις ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται επιπλέον επενδύσεις ύψους 750-800 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως — που αντιστοιχούν στο 5% του ΑΕΠ – , πολύ υψηλότερο του 1%-2% του Σχεδίου Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως επισημαίνει το Euronews.

170 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΕ 400 ΣΕΛΙΔΕΣ

«Οι ανάγκες για επενδύσεις είναι τεράστιες», προειδοποίησε ο Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Επιμένοντας ότι υπάρχει ανάγκη «δραστικής αλλαγής» στην ευρωπαϊκή προσέγγιση, παρουσίασε ορισμένες από τις «170 προτάσεις του».

Η ιδέα της έκδοσης κοινού χρέους παραμένει πάντως κόκκινη γραμμή για πολλές χώρες της βόρειας Ευρώπης, με προεξάρχουσα την Γερμανία, που εξακολουθούν να φοβούνται ότι θα υπερχρεωθούν για να καλύψουν τις καθυστερήσεις των χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Ήδη, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Ντράγκι, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε πως η ΕΕ θα πρέπει να εργαστεί για την κινητοποίηση των αναπτυξιακών δυνάμεων του ιδιωτικού τομέα και όχι για περισσότερο δημόσιο δανεισμό.

“Ωστόσο, ο κοινός δανεισμός της ΕΕ δεν θα λύσει τα διαρθρωτικά προβλήματα”, δήλωσε ο Λίντνερ, προσθέτοντας ότι το κύριο πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη επιδοτήσεων, αλλά η γραφειοκρατία.

Ο Μάριο Ντράγκι αναγνωρίζει ότι αυτό το σχέδιο δεν είναι εφικτό, εκτός «αν συντρέξουν οι πολιτικές και θεσμικές συνθήκες», προσθέτει το Euronews.

Επισημαίνει την ανάγκη κινητοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων για την χρηματοδότηση της καινοτομίας, μέσω της δημιουργίας μίας πραγματικής «Ενωσης αγορών κεφαλαίων».

«Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα ανά κάτοικο έχει αυξηθεί σχεδόν επί δύο φορές στις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με την Ευρώπη από το 2000», προειδοποιεί ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην έκθεση αυτή, τη σύνταξη της οποίας υπενθυμίζουμε ζήτησε η πρόεδρος της Κομισιόν και προφανώς κάπως θα πρέπει να την αξιοποιήσει.

Τα πορίσματα της έκθεσης του Μάριο Ντράγκι προορίζονται να γίνουν πηγή έμπνευσης του έργου της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα πέντε προσεχή χρόνια.

Symbolbild zum Thema EU-Wirtschaft, Konjunkturrückgang, Rezession in der Eurozone

ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΦΕΣΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πλήττεται από οικονομική στασιμότητα εδώ και ενάμισι χρόνο. Οι επιδόσεις της στην υπέρβαση της κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία ήταν χαμηλότερες σε σχέση με τις ΗΠΑ, όπως συνέβη και με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Η υστέρηση εξηγείται «κυρίως με τη μεγαλύτερη επιβράδυνση της παραγωγικότητας στην Ευρώπη» και αντιπροσωπεύει απειλή για το κοινωνικό της μοντέλο, προειδοποιεί ο Μάριο Ντράγκι.

«Αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να γίνει παραγωγικότερη, θα είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε επιλογές. Δεν θα μπορούμε ταυτόχρονα να έχουμε ηγετική θέση στον τομέα των νέων τεχνολογιών, να είμαστε υπόδειγμα κλιματικής υπευθυνότητας και ανεξάρτητος παράγοντας στην διεθνή σκηνή. Δεν θα μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε το κοινωνικό μας μοντέλο. Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε προς τα κάτω ορισμένες έως και το σύνολο των φιλοδοξιών μας. Πρόκειται για μία υπαρξιακή πρόκληση».

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΥΛΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΝΤΡΑΓΚΙ

Οι προτάσεις τις οποίες καταγράφει στην έκθεσή του ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: την τόνωση της καινοτομίας και την κάλυψη του χάσματος που υπάρχει αυτή τη στιγμή με τις ΗΠΑ, τον συνδυασμό της απανθρακοποίησης της οικονομίας με την ανταγωνιστικότητα, και την αύξηση της ασφάλειας και τη μείωση των εξαρτήσεων.

Ειδικά για τη διασύνδεση της ανταγωνιστικότητας με την πράσινη μετάβαση, ο κ. Ντράγκι επεσήμανε πως η αγορά ενέργειας της ΕΕ λειτουργεί βάσει ενός σχεδιασμού (Target Model) από την εποχή όπου στο ενεργειακό μείγμα κυριαρχούσαν το φυσικό αέριο και τα ορυκτά καύσιμα, κάτι που δεν ισχύει σήμερα, ενώ στην αγορά κυριαρχούν εδραιωμένα συμφέροντα, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται τα οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεταξύ άλλων για μείωση των τιμών ενέργειας.

Τα κύρια ερωτήματα, κατά τον Μάριο Ντράγκι, είναι πώς θα χρηματοδοτηθούν οι τεράστιες επενδύσεις που χρειάζονται και πώς θα μπορέσουν οι 27 να συντονίσουν τις πολιτικές τους.

Όπως σημείωσε ο κ. Ντράγκι, η στρατηγική περιέχει 170 αναλυτικές προτάσεις, οι οποίες είναι αμέσως εφαρμόσιμες χάρη στο προβάδισμα της Ευρώπης όσον αφορά την ποιότητα της εκπαίδευσης, των συστημάτων υγείας και των συστημάτων κοινωνικής ευημερίας.

The flags of China and the European Union waving. International relations and diplomacy.

ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΗΠΑ

Όσον αφορά τους πυλώνες της στρατηγικής που προτείνει, ο κ. Ντράγκι σημείωσε κατ’ αρχήν πως πρέπει να κλείσει το χάσμα στην καινοτομία με τις ΗΠΑ, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται σε μια «στατική βιομηχανική δομή» με εταιρίες μεσαίου μεγέθους στους ίδιους τομείς όπως πριν 20 χρόνια, τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν μεταβεί στην ψηφιακή εποχή.

Υπενθύμισε πως από το 2008, το 30% των εταιριών με αξία πέραν του 1 δις ευρώ εγκατέλειψαν την ΕΕ, με τις πλείστες να πηγαίνουν στις ΗΠΑ. Η αδυναμία στον τομέα της τεχνολογίας, όπως είπε, περιορίζει παράλληλα και την καινοτομία σε παραδοσιακούς τομείς.

Σε σχέση με τον δεύτερο πυλώνα, τον συνδυασμό της ανταγωνιστικότητας με την πράσινη μετάβαση, ο κ. Ντράγκι σημείωσε πως η αγορά ενέργειας της ΕΕ σήμερα «είναι ακόμα σχεδιασμένη για μια εποχή όταν το φυσικό αέριο και τα ορυκτά καύσιμα ήταν τα σημαντικά στοιχεία του ενεργειακού μείγματος».

Το 2020, συνέχισε, το φυσικό αέριο καθόριζε τις τιμές της ενέργειας κατά το 60%, παρά το ότι αποτελούσε μόλις 20% του μείγματος, ενώ στην αγορά κυριαρχούν «εδραιωμένα συμφέροντα» και η ενέργεια αποτελούσε μηχανή εσόδων για τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Το αποτέλεσμα, πρόσθεσε, είναι πως δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα οφέλη των ανανεώσιμων για τους καταναλωτές, και για αυτό «πρέπει να στοχεύσουμε στην αποσύνδεση» ώστε οι πολίτες να δουν τη διαφορά στους λογαριασμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε την ανάγκη καθαρών τεχνολογιών και την αύξηση της παροχής πράσινης ενέργειας, κάτι που κάνουν με κίνητρα οι ΗΠΑ, τη στιγμή που η Κίνα ανταγωνίζεται την ΕΕ στην παραγωγή αυτών των τεχνολογιών.

Τρίτον, ο κ. Ντράγκι αναφέρθηκε στον πυλώνα των προτάσεων που αφορούν την αύξηση της ασφάλειας και τη μείωση των των εξαρτήσεων, μεταξύ άλλων μέσω εξωτερικής οικονομικής πολιτικής, συμφωνίες με χώρες κλειδιά και οικοδόμηση των δυνατοτήτων της αμυντικής βιομηχανίας.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Μιλώντας στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, η κ. Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε πως από τότε που ζήτησε τη συγκεκριμένη έκθεση από τον κ. Ντράγκι, πριν έναν χρόνο, το θέμα της ανταγωνιστικότητας έχει κερδίσει δυναμική στις συζητήσεις των κρατών μελών, με την ίδια να το αναδεικνύει στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές για τη δεύτερη θητεία της τις οποίες δημοσίευσε τον Ιούλιο ενόψει της έγκρισης της υποψηφιότητας της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην παρέμβασή της, η κ. Φον ντερ Λάιεν εστίασε σε τρεις εισηγήσεις της έκθεσης που θεώρησε σημαντικές: την ανάγκη να προχωρήσουν η ψηφιακή και η πράσινη μετάβαση – καθώς οι βάσεις έχουν μπει – μέσω της στήριξης στη βιομηχανία, την ανάγκη για ενίσχυση των δεξιοτήτων των εργαζομένων που θα παράγουν και θα χειρίζονται νέες τεχνολογίες, και την ανάγκη η ΕΕ να είναι ανθεκτική ώστε να καταστεί ανταγωνιστική εστιάζοντας σε ζητήματα όπως την πρόσβαση σε κρίσιμες πρώτες ύλες, απαραίτητα εξαρτήματα ή διασύνδεση στον τομέα της ενέργειας.

Εξηγώντας τη φιλοσοφία της ογκώδους έκθεσης, ο κ. Ντράγκι σημείωσε πως αν και έχει ειπωθεί πολλές φορές πως η ανάπτυξη στην ΕΕ επιβραδύνεται, έως και πριν δύο χρόνια δεν θα γινόταν η σημερινή συζήτηση. Ωστόσο σήμερα, επεσήμανε, το παγκόσμιο εμπόριο έχει επίσης επιβραδυνθεί, η αγορά της Κίνας είναι λιγότερη ανοιχτή και μάλιστα ανταγωνίζεται την ΕΕ, η Ευρώπη έχει χάσει τη Ρωσία ως κύρια πηγή φτηνής ενέργειας, και πλέον πρέπει να επενδύσει στην άμυνα της για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο παρελθόν, σημείωσε, η Ευρώπη μπορούσε να επενδύει στην αύξηση του πληθυσμού, ο οποίος αναμένεται να μειωθεί σταδιακά την επόμενη δεκαετία, τη στιγμή που η παραγωγικότητα παραμένει αδύναμη και οι φιλοδοξίες αυξάνονται, τόσο στον τομέα της κλιματικής αλλαγής όσο και στην άμυνα, παράλληλα με την ανάγκη να διατηρηθεί το μοντέλο κοινωνικής πρόνοιας της ηπείρου.

«Οι επενδύσεις που προϋποθέτουν όλα αυτά είναι τεράστιες» τόνισε, κάνοντας λόγο για ανάγκη αύξησης των επενδύσεων κατά 5% του ΑΕΠ, στα επίπεδα που καταγράφηκαν τελευταία φορά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Η ανάπτυξη, συνέχισε, είναι κρίσιμης σημασίας ώστε η ΕΕ να μπορεί να διασφαλίσει τις ιδρυτικές αξίες της ευημερίας, της ισότητας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Τον Μάρτιο του 2024, όταν οι Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και πόλεις συγκλονίζονταν από τον ξεσηκωμό των οργανωμένων γεωργοκτηνοτρόφων, απαιτώντας αλλαγές στις πολιτικές της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση και την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη των συμφερόντων των αγροτών έναντι του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται από συναδέλφους τους σε τρίτες χώρες, όπου δεν εφαρμόζονται τα αυστηρά και δαπανηρά κριτήρια καταλληλότητας προϊόντων που επιβάλλονται στην ΕΕ, ο οικονομολόγος Γιάνης Βαρουφάκης είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο στον ευρωπαϊκό Τύπο, το οποίο άγγιζε κάποια από τα θέματα που αγγίζει σήμερα και η έκθεση Ντράγκι.

Ο κ. Βαρουφάκης είχε γράψει μεταξύ άλλων σε εκείνο το άρθρο: «Επί πλέον, υπάρχουν δύο πρόσθετα προβλήματα που αγνοούνται εσκεμμένα. Το ένα είναι η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, που οι Βρυξέλλες διατυμπανίζουν αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν. Παραδείγματος χάριν, στην Ολλανδία το κορυφαίο οικολογικό πρόβλημα είναι τα νιτρικά άλατα που δηλητηριάζουν δεκαετίες τώρα τον υδροφόρο ορίζοντα. Μετά από δεκαετίες που η κυβέρνηση έκανε τα στραβά μάτια, ξάφνου – υπό την πίεση των Βρυξελλών – απαίτησε από τους Ολλανδούς αγρότες να λύσουν το πρόβλημα με δικό τους κόστος, μεταξύ άλλων μέτρων, “θυσιάζοντας” μία στις τρεις αγελάδες.

Ακόμα πιο δυσεπίλυτο είναι το δεύτερο πρόβλημα που προκάλεσε η 15ετής οικονομική ύφεση που ακολούθησε το τραπεζικό Κραχ του 2008. Το αποτέλεσμα των πανευρωπαϊκών πολιτικών λιτότητας, που ήταν η βασική πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης αυτής, ήταν η κατάρρευση των επενδύσεων.

Τα αποτελέσματα αυτής της επιλογής είναι καταιγιστικά: Η επενδυτική απεργία ευθύνεται για τη σημερινή αποβιομηχάνιση της Γερμανίας και της Βόρειας Ιταλίας ταυτόχρονα.

Ολόκληρο το βιομηχανικό καρτέλ της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης αποδομείται και, έτσι, αδυνατεί να χρηματοδοτεί την Κοινή Αγροτική Πολιτική, όπως είχε συμφωνηθεί με τους τσιφλικάδες του Βορρά από την δεκαετία του ’50.

Παράλληλα, μένει με άδεια τα ταμεία η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, με τα βάρη της να πέφτουν δυσανάλογα στους ώμους των αγροτών και των λαϊκών τάξεων.

Με άλλα λόγια», επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης, «για τον ξεσηκωμό ακόμα και των πλουσιότερων Γερμανών και Ολλανδών μεγαλοαγροτών, που για πρώτη φορά συναγωνίζονται τους Έλληνες, Γάλλους και Ισπανούς συναδέλφους τους στις κινητοποιήσεις και στα μπλόκα, ευθύνεται ο ανόητος χειρισμός της αναπόφευκτης κρίσης του ευρώ».

Από το περιοδικό Insider

Συνέχεια ανάγνωσης

Ευρωπαϊκή Ένωση

Χαμενεΐ: «Να εξαφανιστεί από εδώ» η Δύση

Δημοσιεύτηκε

στις

Αλί Χαμενεΐ. Φωτ. Office of the Iranian Supreme Leader/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Ανέφερε ότι «θρηνεί» για τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα

Τις «ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες» που «ψευδώς υποστηρίζουν ότι φέρνουν ειρήνη και ηρεμία στην περιοχή» κατηγόρησε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, για τις περιφερειακές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ.

Είπε ότι πρέπει να «χαθούν» από την περιοχή, ώστε οι χώρες της περιοχής να ζήσουν ειρηνικά.

Ανέφερε επίσης ότι «θρηνεί» για τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, αλλά δεν ανέβαλε το πρόγραμμά του επειδή το πένθος του Ιράν είναι μια «αναζωογονητική και κινητήρια δύναμη».

Η εντολή εκτόξευσης πυραύλων στο Ισραήλ την Τρίτη δόθηκε από τον ανώτατο ηγέτη της χώρας – ο οποίος παραμένει σε ασφαλή τοποθεσία, δήλωσε ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή