Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Οδησσό και οι συνομιλίες με τον Ζελένσκι

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη συνεχιζόμενη στήριξη της χώρας μας προς την Ουκρανία

Μετά την επίσκεψη ισχυρού συμβολισμού στην Οδησσό και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έξι μήνες μετά το τετ α τετ κορυφής του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Βουκουρέστι για το συνέδριο της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Τα μηνύματα στήριξης της Αθήνας στο Κίεβο, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, σηματοδοτούν τη συνολική παρουσία της ελληνικής πρωτεύουσας στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με την πρωθυπουργική παρουσία στην Ουκρανία, δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή να έρχεται σε ένα momentum έντονης συζήτησης στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής οικογένειας για τις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις, οι οποίες ανοίγονται στον ορίζοντα των Βρυξελλών και των κρατών-μελών της Ένωσης. 

Οι 27 πρωτεύουσες, έτσι κι αλλιώς, εισέρχονται σταδιακά σε προεκλογικό περιβάλλον, ενόψει του… ραντεβού με τις κάλπες του Ιουνίου και ο πόλεμος στην Ουκρανία (μαζί με τις εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής) καθορίζει, σε μεγάλο βαθμό, την ατζέντα που αναπτύσσεται στις χώρες, βρίσκοντας, παράλληλα, ευθεία αναφορά σε έτερα φλέγοντα ζητήματα, όπως η οικονομία και η συνολική ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών.

Η παρουσία στη ρουμανική πρωτεύουσα 14 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, αλλά και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν, αναμένεται ότι θα αποτελέσει μία πρώτης τάξης ευκαιρία για τον Έλληνα πρωθυπουργό, προκειμένου να ενημερώσει την ηγεσία των Βρυξελλών, αλλά και τους ομολόγους του για τα αποτελέσματα που έχει παράξει η επίσκεψή του στην Ουκρανία, στις διμερείς συναντήσεις, οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε αυτά τα μεγάλα πολιτικά… ραντεβού. 

Ήδη, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ καταδίκασαν εμφατικά την πυραυλική επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό, τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι διευρυμένες συνομιλίες με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. “Καταδικάζω έντονα την αποτρόπαια επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό κατά την επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Κυριάκου Μητσοτάκη… Κανείς δεν πτοείται από αυτήν τη νέα απόπειρα τρομοκρατίας – σίγουρα ούτε οι δύο ηγέτες στο έδαφος ούτε ο γενναίος λαός της Ουκρανίας”, επεσήμανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. “Η επίθεση στην Οδησσό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι άλλο ένα σημάδι της δειλής τακτικής της Ρωσίας στον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας”, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τα μηνύματα της επίσκεψης

Στη διάρκεια των συνομιλιών Μητσοτάκη-Ζελένσκι στην Οδησσό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη συνεχιζόμενη στήριξη της χώρας μας προς την Ουκρανία, καθώς και τη σταθερή στήριξη στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της. Παράλληλα, ανέδειξε τη βούληση της Ελλάδας να συνδράμει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, με έμφαση στην Οδησσό. Μία πόλη με ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική σημασία για τη χώρα μας. Οι δύο ηγέτες, επίσης, εξέτασαν τομείς συνεργασίας, όπως για παράδειγμα στην ενέργεια. Εκεί, δηλαδή που, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη η Αθήνα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του νότιου διαδρόμου εφοδιασμού της Ευρώπης και αναπτύσσει τον κάθετο συνδετήριο διάδρομο για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στον απόηχο της παρουσίας του Έλληνα πρωθυπουργού στην Οδησσό, αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκφράσει την επιθυμία εδώ και καιρό να επισκεφτεί την Ουκρανία, προκειμένου να απευθύνει μήνυμα στήριξης στη χώρα, αλλά και μήνυμα προς το ελληνικό στοιχείο της Ουκρανίας, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της ελληνικής παιδείας της Διασποράς και έδρα της Φιλικής Εταιρείας, σύμβολο των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών. 

Η επίσκεψη οργανώθηκε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας για λόγους ασφαλείας και είχε συμφωνηθεί στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στα τέλη Ιανουαρίου. Η επικοινωνία αυτή άνοιξε τον δρόμο, προκειμένου να αναζητηθεί, στη συνέχεια, η κατάλληλη ημερομηνία, μέσω διπλωματικών διαύλων. 

Όσον αφορά στη στήριξη της Ελλάδας προς την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική προοπτική της Ουκρανίας, αυτή βρίσκει την απαρχή της στην πρώτη επίσημη επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο, μετά από πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το δείπνο που είχε παραθέσει τότε ο πρωθυπουργός στους ηγέτες της περιοχής, αλλά και η διακήρυξη των Αθηνών που είχε υιοθετηθεί εξέπεμψε, όπως τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας και της ευρωατλαντικής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής και ακόμα ισχυρότερο σήμα ότι ο δρόμος αυτός για ολόκληρη την περιοχή περνά μέσα από την Αθήνα.

Το… ραντεβού της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς

Οι μεγάλες προκλήσεις στον ορίζοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πενταετία 2024-2029, αλλά και η προεκλογική ατζέντα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στον δρόμο προς τις κάλπες του Ιουνίου στα 27 κράτη-μέλη απασχολούν τις εργασίες του συνεδρίου του ΕΛΚ, που ολοκληρώνεται σήμερα στο Βουκουρέστι.

Κυριάκος Μητσοτάκης και ακόμη 14 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα υπογράψουν το μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενόψει των ευρωεκλογών και θα επικυρώσουν την υποψηφιότητα της Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν για μία δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την ευρωπαϊκή άμυνα και το αυξημένο κόστος ζωής να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων στη ρουμανική πρωτεύουσα, το μανιφέστο του ΕΛΚ έχει ως σημεία αναφοράς την ανταγωνιστικότητα, την οικονομία, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ασφάλεια και το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Ανάμεσα στα σημεία-αιχμές του προεκλογικού προγράμματος της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, τέσσερα είναι αυτά που ξεχωρίζουν:

– Η δημιουργία θέσης υπουργού Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποίος θα είναι αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

– Η δημιουργία Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας με τη συμμετοχή και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Όπως, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία και η Ισλανδία.

– Η σταθερή υποστήριξη της Λευκωσίας, με το ΕΛΚ να τονίζει ότι υποστηρίζει την ανάγκη συνέχισης των διαπραγματεύσεων για μία λύση βιώσιμη, μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, χωρίς τις αναχρονιστικές εγγυήσεις.

– Η πρόταση για δημιουργία θέσης επιτρόπου Άμυνας και για ίδρυση ευρωπαϊκού συμβουλίου υπουργών Άμυνας.

capital.gr

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή