Ακολουθήστε μας

Κύπρος

Τούρκοι Αναλυτές κατακεραυνώνουν τον Ερντογάν!Τεράστιο λάθος όποιος τον έβαλε να πει κάτι τέτοιο για Κύπρο – Θα φανεί ιμπεριαλιστική η Τουρκία

Δημοσιεύτηκε

στις

Τούρκοι αναλυτές κατακεραυνώνουν σήμερα τον Τούρκο πρόεδρο για τη δήλωση σχετικά με την Κύπρο, χαρακτηρίζοντάς την «τεράστιο λάθος», που θα στοιχίσει διεθνώς στην Τουρκία και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το «ιμπεριαλιστικό» πρόσωπο που αποκάλυψε.

Ο Τούρκος αναλυτής Ερόλ Μουτερτζιμλέρ σχολιάζοντας σε εκπομπή του καναλιού Σοζτζού TV, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, τη δήλωση του Τούρκου προέδρου ότι έπρεπε το ’74 να είχε καταληφθεί ολόκληρη η Κύπρος από την Τουρκία, εκτιμά ότι πρόκειται για ένα μικρο-πολιτικό προεκλογικό πυροτέχνημα, που εκθέτει -όμως- την Άγκυρα διεθνώς. Παράλληλα, ως βετεράνος που πολέμησε στην εισβολή, εξηγεί τη στρατηγική της κατάληψης της μισής Κύπρου πριν από 50 χρόνια και δη τη γεωστρατηγική πολιτική της Τουρκίας πίσω από την κατάκτηση της Καρπασίας.

«Ο Ερντογάν είπε σήμερα: “Αν ήταν στο χέρι μου, θα είχαμε προχωρήσει στην επιχείρηση το ‘74, θα είχαμε μπει στο νότο, θα τον είχαμε καταλάβει, θα τον είχαμε προσαρτήσει στην Τουρκία”. Όποιος έβαλε τον Ερντογάν να το πει αυτό, έχει κάνει ένα τεράστιο λάθος», δήλωσε ο συγγραφέας-ερευνητής.

«Όποιος έβαλε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να το πει αυτό, έκανε το μεγαλύτερο κακό που θα μπορούσε να κάνει σε αυτή τη χώρα. Θα σας πω γιατί: Τί ανοησίες είναι αυτές; Τότε είσαι ένας εισβολέας, είσαι ένας κατακτητής, είσαι ένας ιμπεριαλιστής», προσθέτει ο Ερόλ Μουτερτζιμλέρ, ο οποίος εξηγεί ότι ως υπαξιωματικός τότε έχει μια λίστα με όλους τους αξιωματικούς και τους διοικητές που υπηρέτησαν εκεί εκείνη την εποχή. Απομνημονεύματα, πολεμικά ημερολόγια, συνομιλίες αεροσκαφών-πλοίων, συνομιλίες πλοίων-πλοίων, όπως η βύθιση του (πλοίου) Κοτζάτεπε. «Σχεδόν το 98% του πολέμου περιγράφεται σε αυτά τα έγγραφα», υποστηρίζει.

Προεκλογικές σκοπιμότητες

Ο Τούρκος αναλυτής υποστηρίζει ότι στόχος της δήλωσης Ερντογάν ήταν να προσεταιριστεί τους ψηφοφόρους του μικρού Νέου Κόμματος Ευημερίας, που δεν συντάχθηκε σε αυτές τις εκλογές με την κυβερνητική συμμαχία. Ο πατέρας του ηγέτη του Νέου Κόμματος Ευημερίας ήταν ο Νετζμετίν Ερμπακάν, εταίρος της κυβέρνησης Ετζεβίτ το ’74, που οργάνωσαν μαζί την εισβολή.

«Γιατί τα είπε ο Ταγίπ Ερντογάν αυτά, ξέρετε; Τα λέτε αυτά τα πράγματα τώρα για τις εκλογές. Ο Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη γνώμη μου, ουσιαστικά δίνει ένα μήνυμα σε αυτόν τον νεαρό, τον Φατίχ Ερμπακάν, τον σημερινό πρόεδρο του Κόμματος Ευημερίας. Θέλω να πω, ο Νετζμετίν Ερμπακάν (ο πατέρας του), θα έπρεπε να το είχε κάνει (να κατακτηθεί όλη η Κύπρος), αλλά δεν το έκανε. Νομίζω ότι υπάρχει ένα κρυφό μήνυμα πίσω από αυτό και αυτό το μήνυμα δόθηκε εναντίον αυτού του τόπου εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου. Έτσι, τώρα, αν κάποιος σκοπεύει να κερδίσει ψήφους πατώντας πάνω σε αυτό ή να δώσει ένα μάθημα εδώ ή όποιος δίνει στον Ταγίπ Ερντογάν τέτοιες συμβουλές, αυτός ο νους δεν έχει καθόλου μυαλό», συμπεραίνει ο Ερόλ Μουτερτζιμλέρ, που προβλέπει ότι η δήλωση αυτή θα προκαλέσει ένα πολύ βαρύ πλήγμα διεθνώς στην Τουρκία.

«Στη διεθνή σκηνή, αυτό θα είναι ένα πολύ βαρύ πλήγμα για την Τουρκία».

Πήραν 33% για να τους μείνει το 28% στις διαπραγματεύσεις

Όπως λέει ο Τούρκος συγγραφέας και ερευνητής, είχαν σχεδιαστεί τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια πριν από την εισβολή, ακόμη και πού θα γίνουν έπειτα παραχωρήσεις.

«Επιτρέψτε μου να σας πω την αλήθεια για το τί έγινε τότε: Στο υπουργικό συμβούλιο εκείνη την ημέρα ήταν οι υπουργοί του CHP και του MSP. Ενώ όλοι οι υπουργοί του MSP εκείνη την ημέρας είπαν ναι σε αυτή την επιχείρηση και σήκωσαν το χέρι τους, ορισμένοι υπουργοί του CHP απείχαν από την απόφαση αυτή.

Εκείνη την εποχή, οι διοικητές έλεγαν το εξής: ‘Ναι, εντάξει, θα το κάνουμε αυτό, αλλά πρώτον, ρωτούσαν ποιος είναι ο πολιτικός στόχος; Δεύτερον, όπως λένε, σε πόσες ημέρες πρέπει να ολοκληρωθεί ο στρατιωτικός στόχος;’ Εκεί, φυσικά, ρωτούσαν τί θα συμβεί.

Αυτά τα θέματα συζητήθηκαν, αν μπορούσαν να γίνουν ή όχι, αν μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή οι συμφωνίες Λονδίνου-Ζυρίχης κλπ.

Είχαν πει μάλιστα ότι μετά από αυτή την επιχείρηση, θα καθίσουν στο τραπέζι, οπότε εδώ θα ζητηθούν παραχωρήσεις. Γι’ αυτό, κατά τον σχεδιασμό, είχαν πει ‘θα πάρουμε το 33-34% (των εδαφών), ώστε έπειτα να δώσουμε το 5% και να μας μείνει το 28%’. Όταν κοιτάζετε το χάρτη, αυτό βλέπετε τώρα».

Καρπασία, η έξοδος της Τουρκίας στον κόσμο

Στη συνέχεια, ο Ερόλ Μουτερτζιμλέρ εξηγεί τους τουρκικούς σχεδιασμούς και γιατί έχει σημασία για την Τουρκία η Καρπασία, στο βόρειο τμήμα του νησιού.

«Όλοι θα πρέπει να το σκεφτούν αυτό: Αν η Τουρκία χάσει το ακρωτήριο της Καρπασίας, μπορεί να φτάσει στον κόσμο μέσω του κόλπου της Αλεξανδρέτας; Αυτό είναι το μόνο μέρος από το οποίο η Τουρκία μπορεί να βγει στον κόσμο.

Σκεφτείτε το. Δεν έχετε έξοδο από την κλειστή θάλασσα της Μαύρης Θάλασσας. Αφού δεν μπορείτε να βγείτε από το Ιράν από τα ανατολικά, δεν μπορείτε να βγείτε από τον Καύκασο, αυτή η πλευρά έχει ήδη περιέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα νησιά του Αιγαίου (δωρίσατε 22 νησιά στην Ελλάδα), άρα εδώ είναι το μόνο μέρος στη Γη, από όπου μπορείς να αναπνεύσεις, ελέγχοντας τη μύτη της Καρπασίας.

Εδώ η Τουρκία δίνει χρήματα από τον προϋπολογισμό της στην Κύπρο. Αδελφέ μου, η Τουρκία της δίνει αυτά τα χρήματα για λόγους εθνικής ασφάλειας, γι’ αυτό όλοι θα πρέπει να έρθουν στα συγκαλά τους», καταλήγει ο Ερόλ Μουτερτζιμλέρ.

ΠΗΓΗ: SigmaLive.com

Συνέχεια ανάγνωσης

Κύπρος

ΥΠΕΞ: Απεγκλωβίστηκαν από το Λίβανο ακόμη 11 Έλληνες με τις οικογένειές τους

«Με μέριμνα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία και υπό τον συντονισμό της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, έξι εξ’ αυτών επαναπατρίστηκαν σήμερα στην Ελλάδα».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ακόμη 11 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους αναχώρησαν από τον Λίβανο και αφίχθησαν στη Λάρνακα με ναυλωμένη πτήση από την Κυπριακή Δημοκρατία και με τη συνδρομή των πρεσβειών Ελλάδας και Κύπρου στη Βηρυτό, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Χ.

«Με μέριμνα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία και υπό τον συντονισμό της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, έξι εξ’ αυτών επαναπατρίστηκαν σήμερα στην Ελλάδα».

«Ευχαριστούμε την Κυπριακή Δημοκρατία για τη συμπαράσταση και την άμεση ανταπόκριση», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας που συνεδρίασε υπό τον Ερντογάν! Αναφορές σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου γίνεται αναφορά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα στην τελευταία πέμπτη παράγραφο της ανακοίνωσης αναφέρεται:

«Σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την κατάχρηση της ειλικρινούς προσέγγισης και των προσπαθειών της για την ανάπτυξη βάσεων συνεργασίας μέσω της εγκαθίδρυσης μόνιμης σταθερότητας και ειρήνης στη Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος και τονίζεται ότι η πιο ορθή επιλογή είναι η συμπεριφορά με κοινή λογική».

Βασικό θέμα στην ατζέντα του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ήταν οι εξελίξεις στη Γάζα και τον Λίβανο, καθώς και η κατάσταση στο πεδίο όσον αφορά τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων των οργανώσεων ΡΚΚ και PYD, σε Βόρειο Ιράκ και Συρία αντίστοιχα, όπως και η αντιμετώπιση των μελών του δικτύου FETO, των οπαδών του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η ‘Αγκυρα κατηγορεί ως ιθύνοντα νου της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016..

Συγκεκριμένα, εκτός από την αναφορά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας σημειώνεται:

«1- Το Συμβούλιο ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται με αποφασιστικότητα, αποφασιστικότητα και επιτυχία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό κατά των κάθε είδους απειλών και κινδύνων κατά της εθνικής μας ενότητας και αλληλεγγύης και της επιβίωσής μας, ιδίως κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/KCK, PYD/YPG, FETO και Ισλαμικό Κράτος, καθώς και για τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις.

»2- Τονίστηκε ότι οι δραστηριότητες για την εξουδετέρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων που φωλιάζουν στο συριακό έδαφος θα συνεχιστούν αδιάλειπτα και ότι δεν θα γίνουν ανεκτά οποιαδήποτε σχέδια ή τετελεσμένες προσπάθειες που θα μπορούσαν να βλάψουν την εθνική μας ασφάλεια. Θα αυξηθούν οι προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη χώρα, σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις προσδοκίες της περιοχής μας και του συριακού λαού.

»3- Επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με το γειτονικό μας Ιράκ στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδίως των PKK/KCK και PYD/YPG, που αποτελούν κοινή απειλή για τις χώρες μας, και υπογραμμίστηκε για άλλη μια φορά η σημασία που αποδίδουμε στην ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία του αδελφού ιρακινού λαού.

»4- Πέραν των αποφασιστικών προσπαθειών της Τουρκίας να σταματήσει η γενοκτονία που υφίσταται εδώ και ένα χρόνο ο παλαιστινιακός λαός μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου και να επιτευχθεί χωρίς καθυστέρηση μια διαρκής κατάπαυση του πυρός και ειρήνη στην Παλαιστίνη, οι διεθνείς προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν αυξανόμενες.

»Προκειμένου να αποτραπούν οι επιθέσεις του Ισραήλ με στόχο την εξάπλωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή πέρα από τα Παλαιστινιακά Εδάφη, καλούνται οι οι δρώντες που κατέχουν θέσεις ευθύνης, ιδίως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να αναλάβουν δράση το συντομότερο δυνατό.

»Απέναντι στις απάνθρωπες επιθέσεις του Ισραήλ, επιβεβαιώνεται ότι η Τουρκία, ως έθνος και κράτος στο σύνολό της, θα σταθεί στο πλευρό του αδελφού λαού του Λιβάνου και της κυβέρνησής του.

»Η κήρυξη “ανεπιθύμητου προσώπου” του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών από το Ισραήλ και η απαγόρευση εισόδου του στη χώρα καταδικάζεται ως το τελευταίο παράδειγμα της παρανομίας του Ισραήλ».

 

Τουρκία – Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας: «Δεν θα επιτρέψουμε την κατάχρηση της ειλικρινούς προσέγγισης και των προσπαθειών μας για ειρήνη σε Μεσόγειο και Αιγαίο»

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή