Ακολουθήστε μας

Κύπρος

Κύπριος ΥΠΕΞ: «Έτοιμοι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό»

Δημοσιεύτηκε

στις

Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε ακόμη και σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ωστόσο «δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για οτιδήποτε έξω από το πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας καθορίζει», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συζήτηση με τον δημοσιογράφο Χρήστο Μιχαηλίδη στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Οποιαδήποτε μετακίνηση από το πλαίσιο αυτό κατά την άποψή μας θα συνιστά αυτοχειρία και δεν θεωρούμε ότι κάποιος πρέπει να μπαίνει σε μια τέτοια διαδικασία, να συζητάει ή να σκέφτεται τέτοια πράγματα», υπογράμμισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών σημειώνοντας ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών όχι όμως «με μία απλοϊκή λογική που να λέει ας μοιράσουμε τη διαφορά, ας βρούμε μία μέση γραμμή, ας βρούμε μία ζώνη προσγείωσης» καθώς κάτι τέτοιο αγνοεί τα σημεία αφετηρίας των δύο πλευρών.

«Θα έχει καταστροφικές συνέπειες σε βάθος χρόνου»

Στο στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε, «έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία δημόσια ρητορική από την άλλη πλευρά, η οποία παραπέμπει ακριβώς σε μία επιχειρηματολογία περί λύσης δύο κρατών, κυριαρχικής ισότητας ή συνεργασίας οντοτήτων», σημείωσε ο κ. Κόμπος τονίζοντας πως «αν η μία πλευρά ξεκινάει από τη νομιμότητα και η άλλη από την παρανομία, η ζώνη προσγείωσης είναι μέσα στην παρανομία».

«Αυτό είναι κάτι το οποίο θεωρούμε ότι δεν μπορεί να είναι η επίλυση του προβλήματος. Θα έχει καταστροφικές συνέπειες σε βάθος χρόνου και δεν είναι κάτι το οποίο σε οποιαδήποτε περίπτωση εμείς συζητούμε η σκεφτόμαστε», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε πως «αυτή τη χρονική στιγμή για την οποία μιλούμε δεν βλέπουμε να υπάρχει εύκολη απάντηση αλλά δεν μπορεί η απάντηση να είναι το μοίρασμα της διαφοράς».

Υπογράμμισε δε πως «αυτό δεν αφορά μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, αυτό θα είναι ένα εξαιρετικά κακό προηγούμενο για άλλες περιπτώσεις παρόμοιας φύσης που η διεθνής κοινότητα έχει να αντιμετωπίσει και θα είναι μια μορφή ενθάρρυνσης ως προς μελλοντικές περιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν».

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις »

Εξήγησε πως το πιο προχωρημένο στάδιο που είχαν φτάσει οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ήταν το Κραν Μοντανά και θα μπορούσε η επανεκκίνηση να γίνει από εκείνο το σημείο ωστόσο, όπως είπε, αυτή τη στιγμή δεν συζητείται το σημείο εκκίνησης αλλά το αν οι δύο πλευρές θα καθίσουν στο τραπέζι.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις όχι αγνοώντας το κεκτημένο που έχει δημιουργηθεί αλλά αξιοποιώντας το σύνολο του κεκτημένου ως τούτο ωρίμασε μέχρι το σημείο που διακόπηκαν οι συνομιλίες στο δείπνο στο Κραν Μοντανά. Αυτό ήταν το πιο προχωρημένο στάδιο που είχαμε φτάσει. Γνωρίζουμε όλοι πόσο κοντά είχαμε φτάσει, εμείς θέλουμε να πάρουμε το νήμα από εκείνο ακριβώς το σημείο.

Συνεπώς δεν πρόκειται περί μίας εκ του μηδενός αρχής αλλά τουναντίον περί μίας επανέναρξης από ένα πολύ προχωρημένο σημείο», είπε ο κ. Κόμπος συμπληρώνοντας ωστόσο με έμφαση πως «αν η προϋπόθεση πρόταξης τού να καθίσουμε στο τραπέζι μαζί είναι ουσιαστικά η αναγνώριση αναβάθμισης της παράνομης αποσχιστικής οντότητας, μπορώ να σας μεταφέρω με πάσα ειλικρίνεια τη θέση μας πως αυτό δεν πρόκειται να γίνει».

«Μόνη διέξοδος»

Σημείωσε ακόμη πως πέραν της προσπάθειας για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων «έχουμε και το δύσκολο καθήκον να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε ενέργειες αποσχιστικής φύσεως, οι οποίες ασκούν πίεση», όπως η περίπτωση της Αμμοχώστου, ο σφετερισμός των περιουσιών, το εξαιρετικά σοβαρό σαν συμβάν στην νεκρή ζώνη στην Πύλα.

«Δεν υπάρχει μία κατάσταση στην οποία έχουμε μία ήρεμη παγοποίηση της σύγκρουσης, τουναντίον εμείς βλέπουμε την κατάσταση χειροτερεύει και από πλευράς μας κάνουμε δύο ταυτόχρονα πράγματα.

Αφενός εντατικοποιούμε τις προσπάθειες να καταλήξουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων -προσπαθούμε να πείσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διέξοδος, μέσα πάντα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας- κι από την άλλη πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να αντιδρούμε καθημερινά στις ενέργειες αποσχιστικής φύσεως, τις οποίες με στρατηγική μεθοδολογική αντίληψη η άλλη πλευρά προτάσσει.

Και όταν μιλώ για την άλλη πλευρά πρέπει να είμαστε απόλυτα σαφής, να μην έχουμε ψευδαισθήσεις, αυτό αφορά πρώτα απ’ όλα την ‘Αγκυρα και φυσικά την παρούσα τουρκοκυπριακή ηγεσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόμπος.

Μήνυμα για αυτοσυγκράτηση στη Μέση Ανατολή

Κληθείς να σχολιάσει την κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο μιας αντίδρασης από την πλευρά του Ιράν «η οποία θα οδηγήσει σε μία εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή», στέλνοντας μήνυμα για αυτοσυγκράτηση.

«Εμείς αυτό το οποίο θέλουμε να στείλουμε ως μήνυμα είναι αυτοσυγκράτηση ειδικά σε αυτή την πάρα πολύ δύσκολη περίοδο. Οι πιθανές συνέπειες της ανάφλεξης ειδικά ως προς τους συγκεκριμένους δρώντες είναι απρόβλεπτες από άποψης τόσο χρονικής επέκτασης όσο και σοβαρότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παραδέχθηκε πως «εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία είμαστε άμεσα επηρεαζόμενοι από όλο αυτό με πολλούς τρόπους» τόσο σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να προκύψει ανάγκη εκκένωσης από την περιοχή πολιτών τρίτων χωρών όσο και του να υπάρξει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα.

«Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση»

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εκκένωσης είπε ότι βασική παράμετρος επιτυχίας του σχεδιασμού είναι να έχουμε γρήγορη μεταφορά των πολιτών -από την άφιξη μέχρι την αναχώρησή τους να είναι μικρό το χρονικό διάστημα- ξεκαθαρίζοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να αποτελέσει προορισμό στον οποίο κάποιος θα παραμείνει επί μακρόν.

«Έχουμε κάνει την προεργασία μας, θεωρούμε ότι είμαστε έτοιμοι αλλά όλοι απευχόμαστε στο να έχουμε να διαχειριστούμε αυτό το ζήτημα γιατί θα είναι κάτι που θα επηρεάσει άμεσα την Κύπρο αλλά οι ευρύτερες συνέπειες θα είναι πολύ πολύ μεγαλύτερες», τόνισε ο κ. Κόμπος, ενώ σε σχέση με το ενδεχόμενο να υπάρξει μια κλιμάκωση στις μεταναστευτικές ροές ξεκαθάρισε πως «είναι ένα πράγμα οι εκκενώσεις με σκοπό τον επαναπατρισμό πολιτών τρίτων χωρών και είναι ένα άλλο ζήτημα οι προσφυγικές ροές που μπορεί να προκύψουν από πολίτες η φιλοξενούμενους σε γειτονικές χώρες, εν προκειμένω τον Λίβανο, απ’ όπου ήδη αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τις μεταναστευτικές ροές».

«Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση»

«Αυτό είναι ένα πιο σύνθετο θέμα, ένα πιο σύνθετο πρόβλημα για μας. Βλέπουμε ότι έχει αυξηθεί πάρα πολύ ο αριθμός αφίξεων Σύρων. Παρά το γεγονός ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε και την ταχύτητα με την οποία διαχειριζόμαστε αιτήσεις σε σχέση με την παροχή προσφυγικής προστασίας, οι συνεχείς ροές ουσιαστικά ανατρέπουν όλο αυτό το θετικό αποτέλεσμα και το επηρεάζουν», παρατήρησε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών εξηγώντας πως η κυπριακή κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης.

«Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση, όμως το πρόβλημα το μεταναστευτικό είναι κοινό για εμάς και τον Λίβανο. Και ο Λίβανος αντιμετωπίζει τεράστιες πιέσεις από τη Συρία και η λύση δεν μπορεί παρά να είναι εκείνη με τη συμβολή και τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Κύπρος

ΥΠΕΞ: Απεγκλωβίστηκαν από το Λίβανο ακόμη 11 Έλληνες με τις οικογένειές τους

«Με μέριμνα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία και υπό τον συντονισμό της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, έξι εξ’ αυτών επαναπατρίστηκαν σήμερα στην Ελλάδα».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ακόμη 11 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους αναχώρησαν από τον Λίβανο και αφίχθησαν στη Λάρνακα με ναυλωμένη πτήση από την Κυπριακή Δημοκρατία και με τη συνδρομή των πρεσβειών Ελλάδας και Κύπρου στη Βηρυτό, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Χ.

«Με μέριμνα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία και υπό τον συντονισμό της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, έξι εξ’ αυτών επαναπατρίστηκαν σήμερα στην Ελλάδα».

«Ευχαριστούμε την Κυπριακή Δημοκρατία για τη συμπαράσταση και την άμεση ανταπόκριση», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας που συνεδρίασε υπό τον Ερντογάν! Αναφορές σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου γίνεται αναφορά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα στην τελευταία πέμπτη παράγραφο της ανακοίνωσης αναφέρεται:

«Σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την κατάχρηση της ειλικρινούς προσέγγισης και των προσπαθειών της για την ανάπτυξη βάσεων συνεργασίας μέσω της εγκαθίδρυσης μόνιμης σταθερότητας και ειρήνης στη Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος και τονίζεται ότι η πιο ορθή επιλογή είναι η συμπεριφορά με κοινή λογική».

Βασικό θέμα στην ατζέντα του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ήταν οι εξελίξεις στη Γάζα και τον Λίβανο, καθώς και η κατάσταση στο πεδίο όσον αφορά τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων των οργανώσεων ΡΚΚ και PYD, σε Βόρειο Ιράκ και Συρία αντίστοιχα, όπως και η αντιμετώπιση των μελών του δικτύου FETO, των οπαδών του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η ‘Αγκυρα κατηγορεί ως ιθύνοντα νου της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016..

Συγκεκριμένα, εκτός από την αναφορά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας σημειώνεται:

«1- Το Συμβούλιο ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται με αποφασιστικότητα, αποφασιστικότητα και επιτυχία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό κατά των κάθε είδους απειλών και κινδύνων κατά της εθνικής μας ενότητας και αλληλεγγύης και της επιβίωσής μας, ιδίως κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/KCK, PYD/YPG, FETO και Ισλαμικό Κράτος, καθώς και για τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις.

»2- Τονίστηκε ότι οι δραστηριότητες για την εξουδετέρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων που φωλιάζουν στο συριακό έδαφος θα συνεχιστούν αδιάλειπτα και ότι δεν θα γίνουν ανεκτά οποιαδήποτε σχέδια ή τετελεσμένες προσπάθειες που θα μπορούσαν να βλάψουν την εθνική μας ασφάλεια. Θα αυξηθούν οι προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη χώρα, σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις προσδοκίες της περιοχής μας και του συριακού λαού.

»3- Επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με το γειτονικό μας Ιράκ στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδίως των PKK/KCK και PYD/YPG, που αποτελούν κοινή απειλή για τις χώρες μας, και υπογραμμίστηκε για άλλη μια φορά η σημασία που αποδίδουμε στην ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία του αδελφού ιρακινού λαού.

»4- Πέραν των αποφασιστικών προσπαθειών της Τουρκίας να σταματήσει η γενοκτονία που υφίσταται εδώ και ένα χρόνο ο παλαιστινιακός λαός μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου και να επιτευχθεί χωρίς καθυστέρηση μια διαρκής κατάπαυση του πυρός και ειρήνη στην Παλαιστίνη, οι διεθνείς προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν αυξανόμενες.

»Προκειμένου να αποτραπούν οι επιθέσεις του Ισραήλ με στόχο την εξάπλωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή πέρα από τα Παλαιστινιακά Εδάφη, καλούνται οι οι δρώντες που κατέχουν θέσεις ευθύνης, ιδίως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να αναλάβουν δράση το συντομότερο δυνατό.

»Απέναντι στις απάνθρωπες επιθέσεις του Ισραήλ, επιβεβαιώνεται ότι η Τουρκία, ως έθνος και κράτος στο σύνολό της, θα σταθεί στο πλευρό του αδελφού λαού του Λιβάνου και της κυβέρνησής του.

»Η κήρυξη “ανεπιθύμητου προσώπου” του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών από το Ισραήλ και η απαγόρευση εισόδου του στη χώρα καταδικάζεται ως το τελευταίο παράδειγμα της παρανομίας του Ισραήλ».

 

Τουρκία – Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας: «Δεν θα επιτρέψουμε την κατάχρηση της ειλικρινούς προσέγγισης και των προσπαθειών μας για ειρήνη σε Μεσόγειο και Αιγαίο»

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή