Ακολουθήστε μας

Κύπρος (Εθνική Φρουρά, Κύπρος 1974)

Κύπρος: Προσκλητήριο για τους 15 ήρωες του 286 ΜΤΠ – Ταυτοποιήθηκαν και θα κηδευθούν μαζί

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο πρώτος λόχος του 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού πολέμησε στη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, στο χωριό Σκυλλούρα

«Με τουφέκια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι στρατιώτες μας έβαλαν εναντίον των σύγχρονων όπλων των Τούρκων αλεξιπτωτιστών και των καταδρομέων. Ήταν άνισος ο αγώνας και το τέλος προδιαγεγραμμένο. Οι 23 του τάγματος 286 έπεσαν», περιγράφει στον «Φ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πολεμιστών 286 ΜΤΠ-1974, Χρίστος Τουφεξής.

Μια χούφτα άνδρες πολέμησαν προσφέροντας στα χώματα του τόπου ως και την τελευταία ρανίδα του αίματός τους. Η τύχη τους αγνοούνταν, όμως πριν λίγα χρόνια εντοπίστηκαν οι 19 και ενταφιάστηκαν. Προσφάτως ταυτοποιήθηκε επιπρόσθετος αριθμός οστών, τα οποία ανήκουν σε 15 από τους στρατιώτες και έτσι θα πραγματοποιηθεί ενταφιασμός στα κενοτάφια του Τύμβου μαζί με τρισάγιο. 

«Ο πρώτος λόχος του 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού, κατά την έναρξη της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής βρισκόταν έξω από το χωριό Σκυλλούρα», μας εξηγεί ο κ. Τουφεξής, διευκρινίζοντας ότι περικυκλώθηκαν και ότι υπό τον κίνδυνο του αποκλεισμού οπισθοχώρησαν, όμως βρέθηκαν αντιμέτωποι με τούρκικα στρατεύματα.

«Ήταν σφοδρές οι μάχες. Οι Τούρκοι προέλαυναν. Προχώρησαν σε κατά μέτωπο σύγκρουση, έχοντας 15 άρματα Μ47 και έναν ουλαμό άλλου τύπου. Συνολικά 20 άρματα. Είχαν περίπου 2.000 στρατό, καταδρομείς και αλεξιπτωτιστές και, επίσης, την Αεροπορία να βομβαρδίζει διαρκώς. Με αυτές τις δυνάμεις να χτυπούν, αναγκάστηκαν οι μονάδες μας και οπισθοχώρησαν», είπε.

«Στην περιοχή έγινε μια από της πιο σκληρές μάχες. Έγινε αρματομαχία. Οι στρατιώτες μας κατέλαβαν δύο τουρκικά άρματα και κατάφεραν να καταστρέψουν πέντε εχθρικά. Η αρματομαχία στο χωριό Σκυλλούρα για εμάς ήταν η παρηγοριά της αντίστασης και αυτή η μάχη πάνω στο ύψωμα ήταν αξιοσημείωτη και για εμένα η πιο ξεχωριστή», υπογράμμισε.

«Επειδή η οπισθοχώρηση έγινε κάπως άτακτα, δεν μπορούσες να γνωρίζεις πού βρίσκονταν ο καθένας. Μόνο όταν μαζευτήκαμε στη Φιλιά και ανασυντάχθηκε το τάγμα, αντιληφτήκαμε ότι κάποιοι έλειπαν», όμως ήταν αδύνατο να πράξουν οτιδήποτε. «Όταν οι Τούρκοι έπαιρναν έδαφος ήταν πολύ δύσκολο να επιστρέψεις στις γραμμές τους. Στις 15 Αυγούστου ήρθε σήμα από το ΓΕΕΦ να μετακινηθούν όλες οι δυνάμεις προς την περιοχή της Ευρύχου, οπόταν είχαν αφεθεί στην τύχη τους». Το τάγμα μας, συνεχίζει, ήταν συνεχώς στην πρώτη γραμμή και είχε πάρα πολλές απώλειες. Αποδεκατίστηκε. 

«Η τύχη τους αγνοείτο μέχρι και πριν μερικά χρόνια. Έγινε η ταυτοποίηση τους και οι ταφές από τις οικογένειες. Αγνοούνται ακόμη τέσσερις στρατιώτες του λόχου. Αυτό που έγινε τώρα, είναι ότι ταυτοποιήθηκε επιπρόσθετος αριθμός οστών που ανήκουν στους 15 στρατιώτες και έτσι θα γίνει μια μαζική παράδοση των οστών στις οικογένειες καθώς και ενταφιασμός στα κενοτάφια του Τύμβου μαζί με τρισάγιο», σημειώνει ο κ. Τουφεξής.

Περικυκλωμένοι πολέμησαν σαν γνήσιοι απόγονοι του Λεωνίδα

Σημείωμα του προέδρου του Συνδέσμου Πολεμιστών 286 ΜΤΠ-1974 για τα όσα διαδραματίστηκαν

«Ξημερώνει 15 Αυγούστου 1974. Ημέρα Πέμπτη. Ημέρα της Παναγίας. Με το πρώτο φως, οι Τούρκοι εξαπολύουν καταιγιστικά πυρά από όλμους και πολυβόλα. Ο λόχος αμύνεται και αντέχει μέχρι τις 10:00 το πρωί. Η επικοινωνία με το υπόλοιπο τάγμα διακόπτεται. Λόγω του κινδύνου αποκοπής των ανδρών από τα τουρκικά άρματα, ο ανθυπολοχαγός Σταύρου οδηγεί τον λόχο πίσω στη Σκυλλούρα κατά μήκος ενός ξεροποτάμου. Τους άνδρες συναντά στη πλατεία του χωριού ο ίλαρχος Χαραλάμπους. Ο ίλαρχος κάμνει έντονες παραστάσεις στον ανθυπολοχαγό Σταύρου και στους υπόλοιπους άνδρες για εγκατάλειψη των θέσεων τους. Ακολούθησε διαμαρτυρία του ανθυπολοχαγού Σταύρου για τους κινδύνους αποκοπής του λόχου. Στη συζήτηση επεμβαίνει και ο αντισυνταγματάρχης Χαραμάρας, διοικητής του 231 ΤΠ, ο οποίος δίνει εντολή στον ίλαρχο να βεβαιωθεί για την επιστροφή των ανδρών στις θέσεις τους.

Ο ανθυπολοχαγός Σταύρου και ο ανθυπολοχαγός Σεργίδης τελικά υπακούουν στις διαταγές των ανωτέρων τους και διατάζουν τους άνδρες να επιβιβαστούν σε οχήματα BTR του τάγματος για να επανέλθουν στις θέσεις τους. Η ώρα πήγε 11:30 και 40 περίπου παλληκάρια του 286 ΜΤΠ επιστρέφουν στις αρχικές τους θέσεις. Μόλις οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται την επιστροφή των γενναίων του 286, εξαπολύουν νέα επίθεση με όλμους και πολυβόλα, ενώ τώρα αρχίζει να προσβάλει τις θέσεις τους και η τουρκική Αεροπορία. Ο ανθυπολοχαγός Σταύρου προσπαθεί μέσω ασυρμάτου να επικοινωνήσει με τον διοικητή του τάγματος, ταγματάρχη Φαναριώτη, ο οποίος βρισκόταν στον Άγιο Βασίλειο. Την ίδια ώρα, τα τουρκικά άρματα πλησιάζουν τον Άγιο Βασίλειο. Ο Φαναριώτης δεν λαμβάνει τις εκκλήσεις του ανθυπολοχαγού Σταύρου. Ο ανθυπολοχαγός επικοινωνεί με τον ανθυπολοχαγό Σεργίδη και οι δύο αποφασίζουν κατά τη 1:00μ.μ. ότι πρέπει να συμπτυχθούν εις περιοχή Κοντεμένου.

Μέσα σε αυτό το καμίνι του πολέμου, θεάθηκε για τελευταία φορά η διμοιρία του ανθυπολοχαγού Σεργίδη να διασταυρώνει τον δρόμο Σκυλλούρας – Κοντεμένου και να κατευθύνεται προς τα υψώματα της Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας. Το τι πραγματικά συνέβη, δεν έχουμε επιζώντες για να μας το μαρτυρήσουν, αλλά από μακριά άνδρες του 286 ΜΤΠ που κατάφεραν πρώτοι να ανέβουν στο χωριό Αγίας Μαρίνας, παρακολουθούσαν γύρω στις 4:00 το απόγευμα να διεξάγεται σκληρή μάχη βορείως της Σκυλλούρας, με συμμετοχή των τουρκικών πεζοπόρων δυνάμεων, αρμάτων και Αεροπορίας. Φαίνεται ότι η διμοιρία του Σεργίδη αναρριχήθηκε επί του υψώματος «Λαπάτσα», που βρίσκεται βορείως της Σκυλλούρας και άρχισε την κατάβαση προς τα υψώματα Αγίας Μαρίνας όπου οι Τούρκοι δεν είχαν ακόμη πατήσει το πόδι τους.

Δυστυχώς, εντοπίσθηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις που είχαν εξαπλωθεί στη περιοχή και καθηλώθηκαν. Τη μάχη που ακολούθησε μόνο ο ποιητής μπορεί να τη περιγράψει. Περικυκλωμένη μια χούφτα παλληκάρια του 286 ΜΤΠ, αποφάσισαν να πολεμήσουν για την τιμή των όπλων και να μην παραδοθούν σαν γνήσιοι απόγονοι του Λεωνίδα. Ένα – ένα, τα παλληκάρια έπεφταν στο πεδίο της μάχης και περνούσαν στο πάνθεο των αθανάτων. Σε αυτόν τον κρανίου τόπο οι βάρβαροι Τούρκοι εισβολείς εγκατέλειψαν τα άψυχα σώματα των γενναίων του 286 ΜΤΠ στο έλεος της φύσης».

Εκδήλωση ενταφιασμού στα κενοτάφια του Τύμβου

Η τελετή ενταφιασμού των, ταυτοποιημένων από τη ΔΕΑ, οστών που ανήκουν στους πεσόντες του 286 ΜΤΠ, οι οποίοι έπεσαν στις 15 Αυγούστου 1974 ηρωικώς μαχόμενοι επί του υψώματος «Λαπάτσα», βορείως της Σκυλλούρας, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Απριλίου 2024 στις 11:00π.μ. από τον ιερό ναό Αγίου Παντελεήμονα στη Μακεδονίτισσα στη Λευκωσία.

ΔΕΑ Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος του Χαράλαμπου     Λευκωσία

Λοχίας       Παπαϊωάννου Αντώνιος του Σάββα       Λευκωσία

Δεκανέας   Δημητρίου Γεώργιος του Πέτρου Ξυλοτύμπου

Δεκανέας   Τσαγγάρης Ιωάννης του Μιχαήλ   Δύμες

Στρατιώτης         Αγαθοκλέους Ηρακλής του Χριστοφή   Άγιο Τύχωνα

Στρατιώτης         Θεοδούλου Θεόδουλος του Γεωργίου    Παλαίκυθρο

Στρατιώτης         Ιωάννου Μάριος του Γεωργίου     Κακοπετριά

Στρατιώτης         Ιωνά  Παράσχος του Χρίστου        Νήσου

Στρατιώτης         Καταλάνος Κώστας του Χριστόφορου   Άγιο Επιφάνιο

Στρατιώτης         Κυπριανού Μιχαήλ του Χριστοφή         Γεροσκήπου

Στρατιώτης         Μιχαήλ Μιχαλάκης του Γεωργίου          Στρόβολο

Στρατιώτης         Μιχαήλ Μιχαλάκης του Χριστόδουλου Πεντάγεια

Στρατιώτης         Νεάρχου Κυριάκος του Χρίστου   Άγιο Δημητριανό

Στρατιώτης         Παναγή Παναγής του Νεοκλή       Μαραθόβουνο

Στρατιώτης         Πιττής Μάρκος του Ανδρέα Δάλι

Κατά την τελετή θα γίνει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων. Θα ακολουθήσει ενταφιασμός των λειψάνων στα ξεχωριστά κενοτάφια του Τύμβου που ανήκουν στους 15 ήρωες. Η τελετή τελεί υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Προεδρίας, Άννας Αριστοτέλους.

Φιλελεύθερος

Εξωτερική Πολιτική

Κυπριακό: Οι Τούρκοι θέλουν τριμερή συνάντηση χωρίς ουσία

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Ερσίν Τατάρ θα στοχεύει σε ανοικτή ατζέντα προκειμένου να βάλει στο τραπέζι τις αξιώσεις του

Μια τριμερή χωρίς να αγγίζει την ουσία, δηλαδή το πως θα επανεκκινήσει ο διάλογος, επιδιώκει η τουρκική πλευρά, με τον Ερσίν Τατάρ θα στοχεύει σε ανοικτή ατζέντα προκειμένου να βάλει στο τραπέζι τις αξιώσεις του.

Με τη γνωστοποίηση, το βράδυ της Τετάρτης, της συμφωνίας για πραγματοποίηση μιας άτυπης συνάντησης στη Νέα Υόρκη, στις 15 Οκτωβρίου, άρχισαν να διαφαίνονται εκατέρωθεν και οι προθέσεις των δύο πλευρών. Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ κατέγραψαν άμεσα ή έμμεσα τους στόχους τους πριν καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ανακοινώνοντας το δείπνο στη Νέα Υόρκη το γραφείο του Ερσίν Τατάρ φρόντισε την ίδια ώρα να στείλει το μήνυμα ότι «το άτυπο δείπνο δεν θα έχει καμία ατζέντα και οι δύο ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις σε κοινωνικό περιβάλλον». Σχεδόν ταυτόχρονα, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, διαμήνυε πως «δεν θα συζητηθεί η ομοσπονδία» και ότι «σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί η συμμετοχή τους σε αυτή τη συνάντηση ως διαπραγμάτευση για ομοσπονδία».

Οι τοποθετήσεις αυτές της τουρκοκυπριακής πλευράς καταδεικνύουν και τους στόχους που έχει θέσει και οι οποίοι δεν έχουν καμιά σχέση με το βασικό στόχο της τριμερούς που είναι η αναζήτηση τρόπων επανέναρξης του διαλόγου στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης φρόντισε πάντως χθες να ξεκαθαρίσει πως η ατζέντα της τριμερούς συνάντησης της 15ης Οκτωβρίου είναι πολύ συγκεκριμένη και αφορά τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών. Ενώ διαμήνυσε τόσο προς τα Ηνωμένα Έθνη όσο και προς την τουρκοκυπριακή πλευρά ότι στη Νέα Υόρκη δεν πάει για να συζητήσει την ατζέντα που προσπαθεί να περάσει ο Ερσίν Τατάρ.

Προσερχόμενος το πρωί στο Cyprus Forum 2024, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι η τριμερής συνάντηση δεν είναι ανοικτής ατζέντας: “Δεν υπάρχει οτιδήποτε που είναι ανοιχτής ατζέντας. Η συζήτηση γίνεται με έναν και μόνο σκοπό: να δούμε αν υπάρχουν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα“.

Πρόσθεσε ότι ήταν κάτι που επιδιώκαμε εδώ και καιρό. “Από κει και πέρα, είπε, επικεντρωνόμαστε στο να υπάρξει αποτέλεσμα που για μας ένας είναι ο στόχος, η επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά“.

Σημείωσε ότι “αναμένουμε να δούμε, προετοιμαζόμαστε για συνάντηση”, την οποία χαρακτήρισε “θετική εξέλιξη“. “Με απόλυτη σοβαρότητα θα προσέλθουμε σε αυτό το δείπνο και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα“, είπε. Ο Πρόεδρος σχολίασε ότι “είναι θετικό ότι γίνεται αυτό το δείπνο. Από ‘κει και πέρα, δεν θέλω να πω πολλά, επικεντρώνομαι στη συζήτηση, στο αποτέλεσμα. Να υπάρξει αποτέλεσμα, αυτό με ενδιαφέρει“, επεσήμανε.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ επεσήμανε πως το δείπνο στη Νέα Υόρκη αποτελεί το επόμενο σημείο αναφοράς στο Κυπριακό, μετά τη Γενική Συνέλευση, το οποίο δεν μπορεί να παραγνωρίζεται, μετά τη μακρά περίοδο απουσίας κινητικότητας.  Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η ύπαρξη κινητικότητας δεν συνεπάγεται ότι θα επιτευχθεί ο βασικός στόχος, της επανέναρξης των συνομιλιών, κάτι που, όπως είπε, “δεν εξαρτάται μόνο από τη δική μας πλευρά”.

Ο Κωνσταντίνος Κόμπος σημείωσε ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από την επιδίωξη διαλόγου, αφού αυτός είναι ο μόνος τρόπος για κατάληξη σε επίλυση του Κυπριακού. Σημείωσε, επίσης, ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό ό,τι βρίσκεται εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και ότι αν, στο δείπνο, ακουστεί απλώς η ρητορική και επιχειρηματολογία της άλλης πλευράς το αποτέλεσμα δεν θα είναι θετικό.

Φιλελεύθερος

Συνέχεια ανάγνωσης

Αιγαίο

Το σύνδρομο της Στοκχόλμης στο ελληνοτουρκικό σύστημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Του Νίκου Ιγγλέση
26/09/2024 

Η συνάντηση Κ. Μητσοτάκη – Ρ.Τ. Ερντογάν στη Ν. Υόρκη, στις 24-9-24, ήταν η έκτη τούς τελευταίους δεκαπέντε μήνες. Πρόκειται για «πολιτικό έρωτα» μεταξύ των δύο ηγετών, ιδιαίτερα μετά τη Διακήρυξη των Αθηνών (Δεκέμβριος ’23) ή για το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης» όπου το θύμα μέσω ψυχολογικών και συναισθηματικών διεργασιών καταλήγει να ερωτευθεί το θύτη του;

Σε τί αλήθεια αποσκοπούν όλες αυτές οι συναντήσεις, οι συνομιλίες, τα «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», η λεγόμενη θετική ατζέντα κ.α.; Πού είναι το «παράθυρο ευκαιρίας» που βλέπει η Κυβέρνηση;  Ένα είναι βέβαιο: Όλα αυτά δεσμεύουν την Ελλάδα να μην επιχειρήσει να ανατρέψει το, δυσμενές γι’ αυτήν, status quo στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και απενοχοποιούν, στη διεθνή σκηνή, την αναθεωρητική – επεκτατική Τουρκία.

Ποιά είναι τα διαχρονικά ζητήματα της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης που, κατά την Κυβέρνηση, θα προωθήσει τη λύση τους ο διάλογος;

1) Η Ελλάδα δικαιούται να ασκήσει το μονομερές δικαίωμα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας να αυξήσει, δηλαδή, τα χωρικά ύδατά της μέχρι τα 12 ν.μ. στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο και την άρση τού, επ’ αυτού, τουρκικού casus belli; Όχι, υποστηρίζει η Άγκυρα.

2) Τα ελληνικά νησιά που μπορούν να συντηρήσουν ανθρώπινη δραστηριότητα διαθέτουν την ίδια ΑΟΖ (μέχρι 200ν.μ.) με αυτήν της ηπειρωτικής χώρας, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας; Όχι, διαθέτουν μόνο χωρικά ύδατα 6 ν.μ. αντιτείνει η Τουρκία.

3) Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δικαιούνται να είναι στρατιωτικοποιημένα γιατί απειλούνται; Θυμίζουμε το «Θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά». Όχι, πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα σύμφωνα με τις Συνθήκες Λωζάνης-Παρισίων, λέει η Τουρκία.

4) Η Ελλάδα μπορεί να καταθέσει στην ΕΕ τους χάρτες του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, όπως έχει κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία; Μια τέτοια ενέργεια θα σήμαινε ανακήρυξη (όχι οριοθέτηση) της συνολικής ελληνικής ΑΟΖ, χωρίς αυτό να προκαλέσει τη σφοδρή τουρκική αντίδραση;

5) Τα Θαλάσσια Πάρκα, που εξαγγέλθηκαν, θα υλοποιηθούν ή ξεχάστηκαν για να μην χαλάσει το θετικό κλίμα; Η Άγκυρα δήλωσε ότι απαιτείται η συναίνεσή της.

6) Το παράνομο, κατά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, Τουρκολυβικό Μνημόνιο θα ακυρωθεί ή θα παρεμποδίζει την όποια εκμετάλλευση της οριοθετημένης ελληνικής ΑΟΖ με την Αίγυπτο;

7) Τα αφηγήματα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και των «Γαλάζιων Αιθέρων» αποτελούν ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος. Η Τουρκία διεκδικεί το μισό Αιγαίο, ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού και όλη τη θαλάσσια έκταση μεταξύ Ρόδου και Κύπρου (βλέπε χάρτη). Μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει αποδεκτό;

8) Στην Κύπρο η Τουρκία ζητάει τη διεθνή αναγνώριση της κατεχόμενης ζώνης ως ανεξάρτητο κράτος. Παράλληλα διακηρύσσει ότι τα κατοχικά στρατεύματά της θα παραμείνουν εσαεί στη νησί. Ο Ελληνισμός μπορεί να το αποδεχτεί;

9) Η μουσουλμανική μειονότητα της Δ. Θράκης που η Άγκυρα, ενάντια στη Συνθήκη της Λωζάνης, αποκαλεί τουρκική, χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια ως «στρατηγική μειονότητα» για την υβριδική αποσταθεροποίηση της Ελλάδας και επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της. Η Κυβέρνηση και το υπόλοιπο κυρίαρχο πολιτικό σύστημα δεν αντιδρούν για να μη θυμώσει η Τουρκία.

Όλα αυτά και άλλα σημαντικά ζητήματα προδιαγράφουν το αποτέλεσμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Η Τουρκία κερδίζει χρόνο και ισχυροποιείται. Η Διακήρυξη των Αθηνών διευκόλυνε την Άγκυρα στην απόκτηση των αμερικανικών F-16 (40 + 80 αεροσκάφη και άφθονα όπλα). Η συνέχιση του διαλόγου διευκολύνει την Τουρκία για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων στην πολεμική βιομηχανία της και ίσως στην απόκτηση των F-35. Η Ελλάδα χάνει χρόνο, δεν ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά της και δεν ανατρέπει το status quo, στο οποίο έχει εγκλωβιστεί. Η Τουρκία, από την πλευρά της, επιμένει να προβάλλει συνεχώς τις διεκδικήσεις της, όταν απαιτείται τις επιβάλλει δια του καταναγκασμού (π.χ. πρόσφατα στην Κάσο) και στο τέλος θα επικαλεστεί «τις πραγματικότητες επί του πεδίου»  ως ένα είδος «χρησικτησίας» για να τις νομιμοποιήσει στη διεθνή σκηνή.

Το Μεταναστευτικό  

Η Κυβέρνηση προβάλλει ως επιτυχία του διαλόγου τη συνεργασία με την Τουρκία για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Πρόκειται για προπαγάνδα εσωτερικής κατανάλωσης. Αλήθεια, πώς φτάνουν οι μετανάστες από την Κεντρική Ασία, το Κέρας ή την υποσαχάρια Αφρική στην Τουρκία; Έρχονται περπατώντας; Όχι βέβαια. Φτάνουν με πτήσεις των τουρκικών αερογραμμών (χωρίς visa) στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί προωθούνται στον Έβρο και στις ακτές του Αιγαίου. Υπάρχει κανείς αφελής που πιστεύει ότι όλο αυτό το traffic γίνεται εν αγνοία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, της στρατοχωροφυλακής και της αστυνομίας; Οι διακινητές είναι απλώς τα εκτελεστικά όργανα των υβριδικών επιχειρήσεων της Τουρκίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Frontex το πρώτο οκτάμηνο του 2024 οι μεταναστευτικές ροές από την Α. Μεσόγειο προς την Ελλάδα  αυξήθηκαν κατά 39% (πάνω από 37.000 άτομα). Αντίθετα από την Κεντρική Μεσόγειο προς την Ιταλία μειώθηκαν κατά 64%. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Παναγιωτόπουλος, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ανέφερε ότι οι ροές, το πρώτο οκτάμηνο αυξήθηκαν, κατά 60%. Ίσως ξέρει κάτι περισσότερο. Αυτοί οι αριθμοί αφορούν όσους εντοπίζονται και καταγράφονται. Χιλιάδες άλλοι διέρχονται λαθραία από τα σύνορα. Κάθε μέρα στον Έβρο και στην Εγνατία οδό συλλαμβάνονται αλλοδαποί και ημεδαποί διακινητές με κλεμμένα αυτοκίνητα να προωθούν λαθρομετανάστες στο εσωτερικό της χώρας. Εκείνος ο φράκτης στον Έβρο προχωράει με «ρυθμό χελώνας».

Αλήθεια, γιατί η Κυβέρνηση δεν αναστέλλει τη χορήγηση ασύλου για έξι μήνες, όπως έκανε η Κυπριακή Δημοκρατία με αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση των αφίξεων μεταναστών; Αλλά πώς να το κάνει όταν ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι είναι ευτυχής που η ελληνική κοινωνία μεταλλάσσεται σε πολυπολιτισμική! Όταν οι Έλληνες, δηλαδή, θα γίνουν μια από τις διάφορες μειονότητες που θα διαβιούν στην ελληνική επικράτεια.

Το Κυπριακό

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κράτους διεθνώς αναγνωρισμένου, μέλους του ΟΗΕ, της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών παρακαλάει για μια συνάντηση με τον επικεφαλής της αποσχιστικής οντότητας της Βόρειας Κύπρου για να επαναρχίσει ο διάλογος για λύση του Κυπριακού. Μόνο που τη λύση του Κυπριακού δε θα την αποφασίσει ο όποιος Ερσιν Τατάρ αλλά η Άγκυρα. Αν ο Ν. Χριστοδουλίδης ήθελε να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του και ιδιαίτερα το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έπρεπε να ζητάει διάλογο με τον Ερντογάν. Από κοντά ο Κ. Μητσοτάκης και ο Υπουργός του των Εξωτερικών δηλώνουν ευτυχείς που υπάρχει κινητικότητα στο Κυπριακό. Κινητικότητα για να προκύψει τι; Για να απενοχοποιείται ο εισβολέας και κατακτητής;

Μετά 50 χρόνια κανένα κράτος και κανείς διεθνής οργανισμός δε ζητάει την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο. Όλοι ζητούν διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων και αμοιβαίες υποχωρήσεις για την εύρεση της όποιας λύσης. Η Τουρκία είναι στο απυρόβλητο. Εδώ έχουν οδηγήσει τον Ελληνισμό 50 χρόνια κατευναστικής πολιτικής  Για αποτροπή, ανάσχεση και απελευθέρωση της κατεχόμενης Κύπρου δε μιλάει ούτε η Αθήνα ούτε η Λευκωσία.

 Ο Ερντογάν ζητάει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τη διεθνή αναγνώριση ως ανεξάρτητου κράτους των κατεχομένων εδαφών και οι Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης μια Δικοινοτική –Διζωνική Ομοσπονδία που μπορεί να είναι χειρότερη ακόμη και της διχοτόμησης, αφού θα θέσει και τις ελεύθερες περιοχές υπό τον γεωπολιτικό έλεγχο της Τουρκίας.

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση είτε ο Ελληνισμός θα αποδεχτεί όλους τους τουρκικούς όρους είτε η Τουρκία θα πρέπει να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τους γεωστρατηγικούς στόχους της. Μέση λύση δεν υπάρχει, γιατί αν δώσουμε μόνο ορισμένα απ’ όσα απαιτεί η Άγκυρα, «για να μην είμαστε καθημερινά με το δάκτυλο στη σκανδάλη» όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, απλώς θα της ανοίξουμε την όρεξη και για τα υπόλοιπα όντας σε ακόμη πιο αδύναμη θέση. Εκτός αν το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης» έχει καταλάβει ολοκληρωτικά το πολιτικό προσωπικό σε Αθήνα και Λευκωσία.

Υ.Γ. 1 Πέρασε ίσως απαρατήρητη η αναφορά του Κ. Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στη «Σύνοδο Κορυφής για Το Μέλλον» του ΟΗΕ. Είπε: «Το παγκόσμιο συμφέρον διαπερνά το μεμονωμένο συμφέρον των κρατών». Ποιος αλήθεια ορίζει το παγκόσμιο συμφέρον; Η παγκοσμιοποίηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, η Σύνοδος του Νταβός ή κάποιος άλλος;

Υ.Γ. 2 Απορεί κανείς με την εμμονή των ελλήνων πολιτικών να μιλούν για ενδεχόμενη οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Τουρκία. Αγνοούν ότι στην ΑΟΖ περιλαμβάνεται και η υφαλοκρηπίδα; Ή εξυπηρετούν την Άγκυρα που δεν έχει επικυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και θέλει οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας ώστε να ισχυριστεί ότι τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου κάθονται πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας;

 

Πηγή: www.ellinikiantistasi.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Κύπρος (Εθνική Φρουρά, Κύπρος 1974)

Κύπρος – Πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης: Πολύ συγκεκριμένη η ατζέντα της τριμερούς

Δημοσιεύτηκε

στις

Η συζήτηση γίνεται για να δούμε αν υπάρχουν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών

Ανδρέας Πιμπίσιης

Η ατζέντα της τριμερούς συνάντησης της 15ης Οκτωβρίου είναι πολύ συγεκριμένη και αφορά τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Σπεύδοντας την ίδια ώρα να διαμηνύσει πως δεν πάει στη Νέα Υόρκη για να συζητήσει την ατζέντα που προσπαθεί να περάσει ο Ερσίν Τατάρ και η τουρκική πλευρά.

Προσερχόμενος το πρωί στο Cyprus Forum 2024, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι η τριμερής συνάντηση δεν είναι ανοικτής ατζέντας: “Δεν υπάρχει οτιδήποτε που είναι ανοιχτής ατζέντας. Η συζήτηση γίνεται με έναν και μόνο σκοπό: να δούμε αν υπάρχουν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα“.

Πρόσθεσε ότι ήταν κάτι που επιδιώκαμε εδώ και καιρό. “Από κει και πέρα, είπε, επικεντρωνόμαστε στο να υπάρξει αποτέλεσμα που για μας ένας είναι ο στόχος, η επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά“.

Σημείωσε ότι “αναμένουμε να δούμε, προετοιμαζόμαστε για συνάντηση”, την οποία χαρακτήρισε “θετική εξέλιξη“. “Με απόλυτη σοβαρότητα θα προσέλθουμε σε αυτό το δείπνο και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα“, είπε.

Ο Πρόεδρος σχολίασε ότι “είναι θετικό ότι γίνεται αυτό το δείπνο. Από ‘κει και πέρα, δεν θέλω να πω πολλά, επικεντρώνομαι στη συζήτηση, στο αποτέλεσμα. Να υπάρξει αποτέλεσμα, αυτό με ενδιαφέρει“, επεσήμανε.

Στα κατεχόμενα, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου έσπευσε να διαμηνύσει πως στη Νέα Υόρκη δνε θα συζητηθεί το θέμα της ομοσπονδίας.

Σε δηλώσεις του στην Νέα Υόρκη, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η διαδικτυακή «Κίπρις Πόστασι», αναφερόμενος στο άτυπο δείπνο στις 15 Οκτωβρίου μεταξύ των δύο ηγετών και του ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι «αυτό που διευκρινίσαμε είναι ότι δεν θα πραγματοποιηθεί σε μια ατμόσφαιρα συζήτησης της ομοσπονδίας». Είπε ακόμα ότι η «κυριαρχία και η παρουσία» τους ψευδοκράτους είναι μη διαπραγματεύσιμα θέματα.

Ανάφερε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε τους δύο ηγέτες για άτυπο δείπνο στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη «πρόσκληση που ο Ερσίν Τατάρ αποδέχτηκε», είπε και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την «αναγνώριση» της παρουσίας του ψευδοκράτους.

Φιλελεύθερος

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή