Ακολουθήστε μας

Νορβηγία

Νορβηγία: Νέο βήμα προς την υποθαλάσσια εξόρυξη ορυκτών

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Νορβηγία πλούτισε από την εξόρυξη υδρογονανθράκων στη θάλασσα

Η Νορβηγία, η οποία πλούτισε από την εξόρυξη υδρογονανθράκων στη θάλασσα, θα μπορούσε να γίνει η πρώτη χώρα που επιτρέπει την εξόρυξη ορυκτών από τον βυθό της θάλασσας.

Ένα νέο βήμα προς την υποθαλάσσια εξόρυξη ορυκτών κάνει σήμερα το Όσλο, μια αμφιλεγόμενη πρακτική, καλώντας τους εν δυνάμει παράγοντες του τομέα να ορίσουν τις περιοχές που ενδέχεται να τους ενδιαφέρουν.

“Αυτό σηματοδοτεί το σημείο εκκίνησης κάποιου πράγματος που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια νέα βιομηχανία στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα”, δήλωσε ο Τοργκέιρ Στόρνταλ, επικεφαλής της νορβηγικής διεύθυνσης της υφαλοκρηπίδας, σε ανακοίνωση.

Η Νορβηγία, η οποία πλούτισε από την εξόρυξη υδρογονανθράκων στη θάλασσα, θα μπορούσε να γίνει η πρώτη χώρα που επιτρέπει την εξόρυξη ορυκτών από τον βυθό της θάλασσας προβάλλοντας το επιχείρημα της σημασίας να μην εξαρτάται από την Κίνα για την προμήθεια βασικών ορυκτών για την πράσινη μετάβαση.

Καθώς πολλά κράτη και επιστήμονες δηλώνουν ότι αντιτίθενται σε αυτή την πρακτική λόγω της αβεβαιότητας για τον αντίκτυπό της στα οικοσυστήματα, το νορβηγικό κοινοβούλιο της έδωσε επίσημα το πράσινο φως στην αρχή του έτους.

Με την έγκριση της έρευνας αυτής, το Όσλο δηλώνει ότι θέλει να συγκεντρώσει τις γνώσεις που του λείπουν και διαβεβαιώνει ότι η εξόρυξη θα επιτραπεί μόνο εάν οι έρευνες αυτές αποδείξουν ότι μπορεί να γίνουν με τρόπο που σέβεται το περιβάλλον.

Στις 12/4 ανακοινώθηκε η έναρξη εξερεύνησης σε θαλάσσια περιοχή

Το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε στις 12 Απριλίου την έναρξη εξερεύνησης σε θαλάσσια περιοχή της Νορβηγίας και στη Θάλασσα της Γροιλανδίας, με στόχο τη χορήγηση των πρώτων αδειών το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Βρετανία, και μεγάλες επιχειρήσεις τάχθηκαν υπέρ ενός μορατόριουμ στην υποθαλάσσια εξόρυξη, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του τον Φεβρουάριο σε σχέση με τη νορβηγική απόφαση.

“Περισσότεροι άνθρωποι έχουν πάει στο διάστημα παρά σε αυτά τα βάθη”, υπογράμμιζε στις αρχές Απριλίου μια αξιωματούχος του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) Νορβηγίας, η Κάγια Λένε Φιάρτοφτ, κάνοντας λόγο για τον “τελευταίο αγριότοπο του πλανήτη”.

“Ωστόσο αυτό που ξέρουμε είναι ότι τα βάθη των θαλασσών μας είναι εξαιρετικά σημαντικά για εμάς που ζούμε εδώ”, πρόσθετε, αναφερόμενη στον ρόλο τους στην παραγωγή οξυγόνου και στη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Σύμφωνα με τις νορβηγικές αρχές, η υφαλοκρηπίδα της χώρας περιέχει πολύ πιθανόν σημαντικά κοιτάσματα ορυκτών, όπως χαλκού, κοβαλτίου, ψευδαργύρου μεταξύ άλλων και σπάνιες γαίες.

Μερικά χρησιμοποιούνται σε μπαταρίες, ανεμογεννήτριες, υπολογιστές και άλλα κινητά τηλέφωνα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Ναυτεμπορική

ΗΠΑ

Νορβηγία: Διεθνές ένταλμα για τον 39χρονο που πούλησε βομβητές στην Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

Ποιος είναι ο 39χρονος που συνδέεται με την Χεζμπολάχ

Η αστυνομία της Νορβηγίας έχει εκδώσει αίτημα διεθνούς έρευνας για τον Ρίνσον Χοσέ, έναν Νορβηγό-Ινδό που συνδέεται με την πώληση βομβητών στην ισλαμιστική οργάνωση του Λιβάνου, Χεζμπολάχ, που εξερράγη την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ο 39χρονος Χοσέ εξαφανίστηκε ενώ βρισκόταν σε ένα ταξίδι εργασίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Είναι ιδρυτής μιας βουλγαρικής εταιρείας που σύμφωνα με την ίδια πηγή ήταν μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού βομβητών.

«Χθες, 25 Σεπτεμβρίου, η αστυνομική περιφέρεια του Όσλο έλαβε μια αναφορά αγνοούμενου σε σχέση με την υπόθεση βομβητών», ανέφερε η αστυνομία του Όσλο σε email στο Reuters.

«Έχει ανοίξει υπόθεση αγνοουμένων και έχουμε στείλει διεθνές ένταλμα για το άτομο», πρόσθεσε.

Συνέχεια ανάγνωσης

Νορβηγία

Όσλο: Η νορβηγική κυβέρνηση συσσωρεύει σιτηρά προετοιμαζόμενη «για το αδιανόητο»

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Pascal Rossignol

Η κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με τέσσερις ιδιωτικές εταιρείες για την αποθήκευση 30.000 τόνων σιτηρών το 2024 και το 2025

Στη μαζική αποθήκευση σιτηρών προχωρά η κυβέρνηση της Νορβηγίας για να προστατευθεί η χώρα από πιθανά γεγονότα που θα μπορούσαν σπάσουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες ή να προκαλέσουν μεγάλες αυξήσεις τιμών στα βασικά τρόφιμα.

Η κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με τέσσερις ιδιωτικές εταιρείες για την αποθήκευση 30.000 τόνων σιτηρών το 2024 και το 2025. Η συμφωνία προβλέπει ότι τα σιτηρά θα ανήκουν στη νορβηγική κυβέρνηση και θα αποθηκεύονται  από τις εταιρείες σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα. Τρεις από τις εταιρείες θα αποθηκεύσουν τουλάχιστον 15.000 τόνους φέτος.

«Οι εταιρείες είναι ελεύθερες να επενδύσουν σε νέες εγκαταστάσεις και να αποφασίσουν μόνες τους πού θέλουν να αποθηκεύσουν σιτηρά έκτακτης ανάγκης, αλλά πρέπει να το διαθέσουν στο κράτος εάν χρειαστεί», διαβεβαίωσε η κυβέρνηση. Το νορβηγικό Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων εξήγησε την κίνηση αυτή αναφέροντας ότι «η δημιουργία αποθέματος σιτηρών σημαίνει προετοιμασία για το αδιανόητο.»

Ο στόχος είναι να αποθηκευτούν περίπου 82.500 τόνοι σιτηρών μέχρι το τέλος της δεκαετίας «έτσι ώστε να έχουμε στη συνέχεια αρκετό απόθεμα για τρεις μήνες κατανάλωσης για τον πληθυσμό της Νορβηγίας σε μια κατάσταση κρίσης που μπορεί να προκύψει», ανέφερε το υπουργείο Γεωργίας.

Εξηγώντας την κίνηση αυτή, κυβερνητικοί κύκλοι στο Όσλο ανέφεραν ορισμένα πιθανά σενάρια όπως η πανδημία Covid-19, ένας πιθανός πόλεμος στην Ευρώπη ή η κλιματική αλλαγή. Άλλωστε, η συσσώρευση σιτηρών είναι μια παλιά στρατηγική που εφαρμόστηκε ιστορικά, όταν εμφανίζονταν σκοτεινά σύννεφα στον ορίζοντα.

52 δις για την άμυνα

Ηδη, το κοινοβούλιο της Νορβηγίας αποφάσισε να αυξήσει δραστικά τον αμυντικό προϋπολογισμό, παραγγέλλοντας έξι υποβρύχια από την ThyssenKrupp Marine Systems,αξίας 5,5 δισ. ευρώ. Η νορβηγική κυβέρνηση θέλει να επενδύσει συνολικά περισσότερα από 52 δισ. ευρώ στην άμυνα της χώρας τα επόμενα 12 χρόνια.

«Θα πρέπει να υπάρχει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας σε περίπτωση μεγάλων διαταραχών στα συστήματα διεθνούς εμπορίου ή αποτυχίας της εγχώριας παραγωγής», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Σλάγκβολτ Βέντουμ. «Αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος του έργου της κυβέρνησης για την ενίσχυση της εθνικής κυριαρχίας», πρόσθεσε.

«Οι δέκα πληγές του Φαραώ»

«Η συμφωνία αυτή είναι σαν να πρόκειται να φτάσουν στην Ευρώπη οι 10…πληγές του Φαραώ», γράφουν νορβηγικές εφημερίδες για την μαζική αποθήκευση των σιτηρών. Αλλά, η Νορβηγία είναι μια από εκείνες τις χώρες που ξέρει πώς να ευημερεί μέσω σοφών αποφάσεων, επιτυγχάνοντας μεγάλη συναίνεση και θετικά αποτελέσματα, όπως έχει δείξει άλλωστε και η διαχείριση των πετρελαϊκών πηγών της χώρας. Η Νορβηγία, με πληθυσμό μόλις πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, είναι η τέταρτη χώρα με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ευρώπη .

Παρά το γεγονός ότι  η Νορβηγία διαθέτει μεγάλη αφθονία  σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η χώρα έχει διαφοροποιήσει την οικονομία της για να συμπεριλάβει τομείς όπως η αλιεία, η υδροηλεκτρική ενέργεια, η τεχνολογία και η βιομηχανία υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Η πιο επιτυχημένη πολιτική ήταν η δημιουργία του Νορβηγικού Κρατικού Ταμείου Ασφάλισης (Sovereign Fund), με περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν τα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η διαχείριση αυτού του Ταμείου, που τροφοδοτείται από τα έσοδα από το πετρέλαιο, έγινε με σύνεση και διαφάνεια, διασφαλίζοντας μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα. Από την ανακάλυψη πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα τη δεκαετία του 1960, η Νορβηγία έχει εφαρμόσει αυστηρές πολιτικές για τη διαχείριση αυτών των πόρων. Η δημιουργία του Sovereign Fund το 1990 επέτρεψε την επένδυση των κερδών από το πετρέλαιο στο μέλλον της χώρας.

Σπάνιες γαίες

Η Νορβηγία έχει χτυπήσει «φλέβα χρυσού», καθώς  ανακάλυψε ένα τεράστιο κοίτασμα σπάνιων γαιών νοτιοδυτικά του Όσλο, στην περιοχή Τέλεμαρκ. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία εξόρυξης Rare Earths Norway πρόκειται για ένα κοίτασμα που περιέχει συνολικά 8,8 εκατομμύρια τόνους σπάνιων γαιών. Από αυτά, κάπου  1,45 εκατομμύρια τόνοι λέγεται ότι περιέχουν τα στοιχεία νεοδύμιο και πρασεοδύμιο, τα οποία είναι σημαντικά για την αιολική ενέργεια και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η εταιρεία εκτιμά ότι το 10% της ευρωπαϊκής ζήτησης για σπάνιες γαίες θα μπορούσε  να καλυφθεί από αυτό το κοίτασμα. «Το κοίτασμα αυτό είναι αναμφίβολα το μεγαλύτερο κοίτασμα μετάλλων σπάνιων γαιών στην Ευρώπη», λέει ο γεωλόγος  Σβεν Ντάλγκρεν.

Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Επισιτιστική κρίση

Γιατί η Νορβηγία άρχισε να αποθηκεύει σιτηρά;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Όσλο σχεδιάζει να αυξήσει τα αποθέματα σιτηρών του στους 30 χιλιάδες τόνους και θα συνάψει μια σειρά ακόμη συμβάσεων με εταιρείες κατά τη διάρκεια αρκετών ετών για να επιτύχει το απαιτούμενο ποσό μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η Νορβηγία σχεδιάζει να δημιουργήσει 82,5 χιλιάδες τόνους αποθεμάτων σιτηρών στη χώρα μέχρι το 2030 με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κλιματική κρίση, τις συνέπειες της πανδημίας COVID-19 και άλλες απειλές για την παγκόσμια ασφάλεια. Αυτό ανέφερε το Associated Press (AP).

Ο υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων Geir Pollestad υπέγραψε αντίστοιχες συμβάσεις αποθήκευσης σιτηρών με τέσσερις εταιρείες.

Θα ισχύουν από το 2024-2025 για 25 χρόνια. Όπως τόνισε ο υπουργός που επικαλείται το πρακτορείο, τέτοια μέτρα χρειάζονται «ώστε σε μια κατάσταση κρίσης που μπορεί να προκύψει, ο πληθυσμός της Νορβηγίας να έχει αποθέματα σιτηρών για τουλάχιστον τρεις μήνες».

Σύμφωνα με το AP, αρχικά, το Όσλο σχεδιάζει να αυξήσει τα αποθέματα σιτηρών του στους 30 χιλιάδες τόνους και θα συνάψει μια σειρά ακόμη συμβάσεων με εταιρείες κατά τη διάρκεια αρκετών ετών για να επιτύχει το απαιτούμενο ποσό μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

The Hellenic Information Team

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή