Ακολουθήστε μας

Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου

Ποιοί “φιδιάζουν” στον Στρατό στην Κύπρο σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία;

Δημοσιεύτηκε

στις

Αθλητές, άτομα τα οποία επικαλούνται ψυχολογικές παθήσεις, καθώς και άλλοι στρατεύσιμοι ζητούν απαλλαγή από την υποχρέωση εκπλήρωσης στρατιωτικής θητείας και κάποιοι από αυτούς στη συνέχεια “εξαφανίζονται”.

Ορισμένοι από αυτούς απαλλάσσονται οριστικά στην πορεία ενώ άλλοι αναζητούνται. Αυτό διαπιστώνει σε έκθεση της η Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία προσθέτει πως το Υπουργείο Άμυνας (ΥΠΑΜ) νοουμένου ότι κρίνει ικανοποιητική την  αιτιολόγησή τους, τους παρέχει τη δυνατότητα να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις σε μεταγενέστερο στάδιο. Γενικό συμπέρασμα του ελέγχου, όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, είναι ότι οι πιθανότητες κατάταξης για υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά μειώνονται σημαντικά για τους στρατεύσιμους που δεν κατατάσσονται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της φοίτησής τους σε σχολή μέσης εκπαίδευσης, αφού αρκετοί από αυτούς απαλλάσσονται σε μεταγενέστερο στάδιο ή καθίστανται ανυπότακτοι.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, το φαινόμενο αυτό είναι πιο έντονο στις περιπτώσεις όπου το ΥΠΑΜ δείχνει ιδιαίτερη επιείκεια, όπως στις περιπτώσεις των στρατεύσιμων αθλητών και στις αναβολές για λόγους σπουδών. Όπως αναφέρεται στη έκθεση, εντοπίστηκαν περιπτώσεις για τις οποίες το Υπουργείο επέδειξε ιδιαίτερη επιείκεια και ανοχή, κατά παράβαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης. Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση στρατεύσιμου, ο οποίος αν και επέστρεψε στην Κύπρο, συνέχισε να λαμβάνει αναβολή στράτευσης στη βάση ψευδών δηλώσεών του ότι συνεχίζει να είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού.

Σημειώνεται ότι το 2020 υπεβλήθησαν 240 αιτήσεις για αναβολή και εγκρίθηκαν 140, το 2021 υπεβλήθησαν 316 αιτήσεις και εγκρίθηκαν 165, το 2022 υπεβλήθησαν 358 αιτήσεις και εγκρίθηκαν 162 και το 2023 υπεβλήθησαν 271 αιτήσεις και  εγκρίθηκαν 106.
Τα ευρήματα του ελέγχου για κάθε κατηγορία αναβολών αλλά και γενικά για τη διαδικασία χορήγησης αναβολών από τον Υπουργό Άμυνας και το Υπουργικό Συμβούλιο παρατίθενται πιο κάτω:

α. Αναβολές λόγω φοίτησης σε σχολές μέσης εκπαίδευσης
Αν και η νομοθεσία προβλέπει τη χορήγηση αναβολής στράτευσης σε όσους φοιτούν σε σχολή μέσης εκπαίδευσης του εσωτερικού ή του εξωτερικού, αναγνωρισμένη από τις αρμόδιες αρχές του οικείου κράτους, οι μισές από τις περιπτώσεις που ελέγχθηκαν, αφορούν σε στρατεύσιμους αθλητές οι οποίοι, λίγους μήνες πριν την κατάταξή τους, εγράφησαν σε ακαδημίες του εξωτερικού, οι οποίες είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσο είναι αναγνωρισμένες ως σχολές μέσης εκπαίδευσης.
β. Αναβολές λόγω φοίτησης σε ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα
¨ Δεν υπάρχει πρόνοια στη νομοθεσία για χορήγηση αναβολής στράτευσης για λόγους

σπουδών, πέραν συγκεκριμένων περιπτώσεων (νοσηλευτική, μαγειρική-ζαχαροπλαστική, Ανώτατό Στρατιωτικό Ίδρυμα ή Στρατιωτική Σχολή Υπαξιωματικών). Για τη χορήγηση αναβολών για λόγους σπουδών, το ΥΠΑΜ επικαλείται απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 1998 και μία γενική πρόνοια του περί Εθνικής Φρουράς Νόμου του 2011, σύμφωνα με την οποία, όλες οι αποφάσεις που εκδόθηκαν με βάση τους καταργηθέντες νόμους, λογίζεται ότι εκδόθηκαν με βάση τον παρόντα Νόμο και εφαρμόζονται, τηρουμένων των αναλογιών, μέχρι να τροποποιηθούν ή ανακληθούν.

Στην έκθεση καταγράφονται και τα ακόλουθα:

 ¨ Οι 26 από τους 44 στρατεύσιμους που έλαβαν αναβολή στράτευσης για λόγους σπουδών, αφορούν σε άτομα που ξεκίνησαν σπουδές πριν την ημερομηνία κατάταξής τους. Από αυτές τις περιπτώσεις, ορισμένοι ξεκίνησαν τις σπουδές τους είτε πριν καταστούν υπόχρεοι κατάταξης, λόγω μετέπειτα πολιτογράφησης, είτε ενόσω ήταν μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Εντοπίσαμε όμως και περιπτώσεις, για τις οποίες γίνεται ειδική αναφορά, όπου παρόλο που οι στρατεύσιμοι δεν ήταν συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους, το Υπουργείο επέδειξε υπερβολική επιείκεια και ανοχή χωρίς οποιαδήποτε συνέπεια για τη μη συμμόρφωση στράτευσης.

¨ Δεν διενεργείται, από το ΥΠΑΜ, οποιοσδήποτε έλεγχος κατά πόσο όλοι οι φοιτητές που έλαβαν αναβολή στράτευσης προσκομίζουν βεβαιώσεις φοίτησης για κάθε έτος, όπως οφείλουν να πράττουν, σύμφωνα με τους όρους χορήγησης της αναβολής. γ. Αναβολές για ειδικούς οικογενειακούς ή οικονομικούς λόγους

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Κωνσταντίνος Γρίβας σε σεμινάριο του ΚΕΔΙΣΑ‬ Τι θα γινόταν αν η Ελλάδα υπερασπιζόταν την Κύπρο δια των όπλων

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ομιλία σε διαδικτυακή εκδήλωση του Κέντρου Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων-ΚΕΔΙΣΑ τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024 με θέμα: “Οι προκλήσεις για την επίλυση του Κυπριακού 50 χρόνια μετά τον Αττίλα”.

Κωνσταντίνος Γρίβας: Τί θα γινόταν, εάν η Ελλάδα είχε απειθαρχήσει και είχε κάνει το αυτονόητο και είχε υπερασπίσει την Κύπρο δια των όπλων. Η Τουρκία συνεχίζει την επίθεσή της κατά του Ελληνισμού. Η εισβολή στην Κύπρο αποτελεί ένα κομμάτι, μια συνέχεια που φτάνει μέχρι σήμερα να γίνεται υβριδικός πόλεμος και προσπάθεια γεωπολιτικής επιχωμάτωσης του Αιγαίου, να μειώσει την κυριαρχία της Ελλάδας και να εξαφανίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι λάθος να αντιμετωπίζουμε την πορεία της ιστορίας μια συνέχεια μιας ντερμινιστικής πορείας. Είναι σημαντικό να δούμε μια εναλλακτική κατάσταση για να βγάλουμε συμπεράσματα και για το μέλλον. Η μελέτη εναλλακτικών πραγματικοτήτων αποτελεί και κομμάτι του Κλαούζεβιτς.

Ιδιόρρυθμο μείγμα προδοσίας και εθνικιστικής εμμονής η αντιμετώπιση της Χούντας για αυτό που θα συνέβαινε στο νησί. Υπήρξε παράλυση από ελληνικής πλευράς. Η δικτατορία είχε πέσει. Η στρατιωτική ηγεσία αδράνησε με κωμικοτραγικό τρόπο. Δεν είχαν καμία διάθεση να πολεμήσουν. Το ίδιο υπήρξε και από τις δημοκρατικές κυβερνήσεις, κάτι που ήταν αδιανόητο. Γιατί; Επειδή η Ελλάδα είχε μεγάλη στρατιωτική υπεροχή, την οποία σήμερα πολύ δύσκολα θα πετυχαίναμε. Και στη στεριά και στη θάλασσα και στον αέρα υπήρχε σαφές ποιοτικό και ποσοτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας. Δεν το εκμεταλλεύτηκαν οι ηγεσίες της Ελλάδας.

Μια ελληνική κυβέρνηση που θα μπορούσε να την οδηγήσει σε γεωπολιτική παγίδα, σε μια κρίση με πόλεμο και απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων, η τουρκική κυβέρνηση θα μπορούσε να το πουλήσει ως πιέσεις των ΗΠΑ ή να εμπλακεί σε έναν πόλεμο με όλα τα στοιχεία εις βάρος της με συνέπεια να δεχόταν μια συντριπτική ήττα. Η αντίληψη ότι δεν μας άφηναν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ που ακούμε μέχρι σήμερα, ότι αν απειθαρχήσουμε, πηγάζει από εν γενεί ραγιαδισμό που ενδημεί στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας και προέρχεται από ανάγνωση παρανοϊκή ότι η Ελλάδα είναι ένα μικρό μέγεθος.

Η πραγματικότητα είναι, ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν θέλουν μια σύγκρουση μέσα στο ΝΑΤΟ, γιατί τίθεται σε αμφισβήτηση η συνοχή της συμμαχίας. Αυτό είναι κάτι που έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν και δεν οδήγησε σε διάλυση του ΝΑΤΟ. Το πρώτο παράδειγμα ήταν όταν το 1956 η Γαλλία με την Αγγλία με τη συμμετοχή του Ισραήλ επιτίθεται στην Άιγυπτο του Νάσερ. Αποτέλεσμα ήταν η Γαλλία και η Αγγλία να αντιμετωπίζουν την πυρηνική απειλή της Σοβιετικής Ένωσης. Τότε το ΝΑΤΟ είχε αδρανοποιηθεί για ένα διάστημα. Υπάρχουν όμως και άλλα παραδείγματα. Δεν είναι δραματικό να θέσει εν κινδύνω τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Η Κύπρος εκείτο μακράν, αλλά η Τουρκία όμως όχι. Θα μπορούσε η Ελλάδα να χτυπήσει την Τουρκία στο έδαφός της και να αναγκαζόταν σε υποχώρηση. Και έτσι η Ελλάδα θα γινόταν το αγαπημένο παιδί των ΗΠΑ. Το Αιγαίο θα ήταν Γαλάζια Λίμνη και η Κύπρος ελεύθερη. Όλα αυτά δεν έγιναν…

Θα μας δοθεί η ιστορική ευκαιρία να επανακτήσουμε την Κύπρο! Τότε πρέπει να ανταποκριθούμε. Και δεν είναι ακατόρθωτο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Αναγκαίο όσο ποτέ το προληπτικό χτύπημα της Ελλάδας στην Τουρκία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σάββας Καλεντερίδης: Η ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ αναδεικνύει όσο ποτέ την ανάγκη για προληπτικό χτύπημα της Ελλάδας εναντίον της Τουρκίας σε περίπτωση εφαρμογής σχεδίων επίθεσης κατά του Ελληνισμού.

Συνέχεια ανάγνωσης

Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου

Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια: Κύριε Δένδια να μιλάτε ξεκάθαρα για απελευθέρωση της Κύπρου και όχι για βιώσιμη λύση

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τέτοιες θέσεις και τέτοιες δηλώσεις κύριε Δένδια αποτελούν εμπαιγμό, για να μην πούμε ύβρη, για ένα Λαό θύμα μιας καθόλα παράνομης και βάναυσης πράξης παραβίασης του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου που πηγάζουν από τον Χάρτη, σημειώνει το προσφυγικό σωματείο.

Το μήνυμα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για την επέτειο έναρξης της β’ φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο σχολίασε το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια.


«50 χρόνια από τη β’ φάση της εισβολής του “Αττίλα”, παραμένουμε στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τιμάμε τους Ελλαδίτες και Κυπρίους αδελφούς μας οι οποίοι έπεσαν στο καθήκον, τους αγνοούμενους και όσους υπερασπίσθηκαν την ελευθερία της νήσου. Δεν ξεχναμε. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, αλλά και να επισημαίνουμε στη διεθνή κοινότητα ότι πρόκειται πρωτίστως για ζήτημα κατοχής ανεξάρτητου κράτους και κράτους-μέλους της ΕΕ», έγραψε σχετικά στον προσωπικο λογαριασμό του στο «Χ» ο Νίκος Δένδιας.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο ΑΔούλωτη Κερύνεια απαντά στον Έλληνα ΥΕΘΑ, λέγοντας ότι θα πρέπει να μιλά ξεκάθαρα για απελυθέρωση της Κύπρου και όχι βιώσιμη λύση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου:

O Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Δένδιας ανέφερε (14.8.2024) ότι: « η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει την προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, αλλά και να επισημαίνει στη διεθνή κοινότητα ότι πρόκειται πρωτίστως για ζήτημα κατοχής ανεξάρτητου κράτους και κράτους – μέλους της Ε.Ε.»

Αν πράγματι κύριε Δένδια πιστεύετε ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα κατοχής ανεξαρτήτου Κράτους -μέλους της ΕΕ, θα πρέπει να μιλάτε ξεκάθαρα και απλά για απελευθέρωσή του και οχι για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση που παραπέμπει στη ΔΔΟ, δηλαδή στη νομιμοποίηση της κατοχής και των παραγώγων της, δηλαδή στη νομιμοποίηση των σημερινών κατοχικών δεδομένων, δηλαδή στη νομιμοποίηση του παράνομου Καθεστώτος στα κατεχόμεν το οποίο έχει κηρυχθεί Παράνομο από το Συμβούλιο Ασφαλείας με τα ψηφίσματα 541 και 550. Κάτι τέτοιο δεν θα αποτελεί ούτε δίκαιη , ούτε και βιώσιμη λύση. Το κυριώτερο μια τέτοια λύση ΔΔΟ δεν τη θέλει ο Κυπριακός Λαός ( Δες Δημοψήφισμα του 2004) ο οποίος δεν θέλει να βάλει στον κόρφο του, φίδι δηλητηριώδες.

Τέτοιες θέσεις και τέτοιες δηλώσεις κύριε Δένδια αποτελούν εμπαιγμό, για να μην πούμε ύβρη, για ένα Λαό θύμα μιας καθόλα παράνομης και βάναυσης πράξης παραβίασης του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου που πηγάζουν από τον Χάρτη.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή