Ακολουθήστε μας

Κύπρος

Σάββας Ιακωβίδης στη Σημερινή: Πρόεδρε-κομματάρχες, τώρα θα βροντοφωνάξουμε ΟΧΙ στην τουρκοδιζωνική σας! Δεν θα τουρκέψουμε!

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Ν. Χριστοδουλίδης, γνήσιος πολιτικός κλώνος του Αναστασιάδη, επιμένει να εκλιπαρεί τον Τούρκο για συνομιλίες διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που του βροντοφωνάζει ότι απαιτεί όλη την Κύπρο και όχι απλώς δύο κράτη. Να το καταλάβουν, Πρόεδρος και κομματάρχες: Οι Έλληνες θα πούμε ξανά ένα βροντερό ΟΧΙ στην τουρκοδιζωνική τους! ΟΧΙ στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας! ΟΧΙ, δεν θα τουρκέψουμε! ΟΧΙ, δεν θα βάλουμε φέσι!

Την Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, συμπληρώθηκαν 20 ακριβώς χρόνια από το ιστορικό και σωτήριο ΟΧΙ του κυπριακού Ελληνισμού στο τερατούργημα Ανάν. Όπως είπε, παραφράζοντάς τον, και ο μέγας ποιητής μας, Καβάφης, οι Έλληνες της Κύπρου βρέθηκαν στις 24 Απριλίου 2004 μπροστά σε ένα μεγάλο «ναι» και σε ένα μεγάλο «όχι». Ή θα νομιμοποιούσαν, διά της υπογραφής των, τη μετατροπή της Κύπρου σε ένα απεχθές και επαχθές τουρκικό προτεκτοράτο με προοπτική οριστικής κατάποσής του από τον Αττίλα. Ή θα βροντοφώναζαν ένα μεγάλο και ισχυρό ΟΧΙ στα τουρκικά και ξένα σχέδια για την παράδοση της Κύπρου αύτανδρης σε μια νέα τουρκοκρατία. Θα παραθέσω μερικές προσωπικές μαρτυρίες από εκείνη τη δύσκολη, τραγική και εφιαλτική εποχή.

Μετά την υποβολή του πρώτου σχεδίου Ανάν, στις 11/11/2002, η «Σημερινή», της οποίας ήμουνα αρχισυντάκτης, το Ράδιο Πρώτο και η τηλεόραση ΣΙΓΜΑ, με επικεφαλής τον διευθυντή του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ, Κώστα Ν. Χατζηκωστή, απορρίψαμε το σχέδιο. Με καθημερινή αρθρογραφική και αναλυτική τεκμηρίωση, εξηγούσαμε προς την ηγεσία του τόπου και προς τους πολίτες γιατί αυτό το ανοσιούργημα έπρεπε να απορριφθεί. Είχαμε ν’ αντιπαραταχθούμε προς τους θιασώτες του «ναι», με επικεφαλής τον τότε πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Ν. Αναστασιάδη, προς τον Δ. Χριστόφια, ΓΓ του ΑΚΕΛ και την ηγεσία του και άλλους υποστηρικτές του σχεδίου. Ο Ν. Αναστασιάδης, ο Γ. Κασουλίδης, ο Αβ. Νεοφύτου ήταν οι πιο ένθερμοι προαγωγοί του σχεδίου, με εκφοβισμούς, απειλές και προειδοποιήσεις ότι θα μας επιβάλουν το σχέδιο, ότι θα επέλθει Μικρασιατική Καταστροφή αν δεν το δεχτούμε (Κασουλίδης). Και ότι ο Γλ. Κληρίδης, ορκιζόμενος στο ιερό Ευαγγέλιο, προτιμούσε να πεθάνει παρά να δει απόρριψή του.

Στις 23 Μαρτίου 2004 πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη του Μπούργκενστοκ. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την εικόνα που είδαμε όλοι στους τηλεοπτικούς δέκτες μας: Προσήλθε πρώτα ο Ερντογάν, ευθυτενής, υψαύχην, με σουλτανικό ύφος υπερφίαλου νικητή, αφού είχαν γίνει δεκτές οι 11 αξιώσεις Ζιγιάλ. Μετά ακολούθησαν ο πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, κατηφείς, περιδεείς, με σκυμμένο το κεφάλι. Εκείνη τη στιγμή, συγκρίνοντας τις εικόνες των δύο αντιπροσωπιών, είπα μέσα μου: «Τετέλεσται, την βάψαμε, τέλειωσε το παιχνίδι, χάνεται η Κύπρος». Ο Τάσσος απέρριψε εισήγηση του Ανάν για προσυμφωνία και οι συνομιλίες κατέρρευσαν. Όταν επέστρεψε στην Κύπρο, αντιμετώπισε σκληρή κριτική από τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, καθώς και από το εξωτερικό και την Ελλάδα. Στις 7 Απριλίου 2004, ο Τάσσος θα απευθυνόταν προς τον κυπριακό λαό με διάγγελμα. Παραμονές του διαγγέλματος, ο διευθυντής της «Σημερινής», Κ.Ν. Χατζηκωστής, βρισκόταν στο Άγιον Όρος με τον ιδιοκτήτη του «Φιλελευθέρου», Νίκο Παττίχη και τον τότε Υπουργό Παιδείας, Πεύκιο Γεωργιάδη.

Την προτεραία μού τηλεφώνησε από το Άγιον Όρος για να ενημερωθεί για εξελίξεις. Τον ενημέρωσα ότι είχαμε πληροφορίες πως ο Τάσσος, στο διάγγελμά του, θα παρέθετε τα υπέρ και τα κατά του σχεδίου και θα καλούσε τους πολίτες να αποφασίσουν. Μου είπε σε έντονο ύφος ότι ο Τάσσος, που είχε μελετήσει και ήξερε καλύτερα από τον καθένα το περιεχόμενο του σχεδίου, όφειλε να αποφασίσει και όχι να κλοτσήσει την ευθύνη στους πολίτες. Μου ανέφερε ότι θα του τηλεφωνούσε για να τον μεταπείσει. Στο βιβλίο του, «7 προεδρικά πορτραίτα. Τι συζήτησα με τους εφτά Προέδρους της Κύπρου» (σελ. 228-233, εκδόσεις Γερμανός, 2023), ο κ. Χατζηκωστής αποκαλύπτει τα παρασκήνια της συγγραφής του διαγγέλματος του Τάσσου. Το ΑΚΕΛ τον πίεζε να αναφέρει τα θετικά και τα αρνητικά του σχεδίου και να αφήσει τον λαό να αποφασίσει. Το ίδιο εισηγήθηκε και ο Γλ. Κληρίδης. Μετά και από πληροφορίες από συνεργάτες του Τάσσου, ο Κ.Ν. Χατζηκωστής, με συνεχή τηλεφωνήματα, υπέδειξε έντονα στον Τάσσο ότι όφειλε να αγνοήσει τις πιέσεις ΑΚΕΛ και Κληρίδη, ν’ αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες του και να εξηγήσει στον λαό γιατί με ένα βροντερό και εκκωφαντικό ΟΧΙ έπρεπε να απορρίψει το σχέδιο Ανάν.

Το Συγκρότημα ΔΙΑΣ, ο Αντέννα και ο «Φιλελεύθερος» ήταν στην πρώτη γραμμή έντονης ενημερωτικής, διαφωτιστικής προσπάθειας για απόρριψη του σχεδίου. Τελικά, στο διάγγελμά του, στις 7 Απριλίου 2004, ο Τάσσος κάλεσε τον κυπριακό λαό να απορρίψει το σχέδιο Ανάν. «Σε καλώ να πεις στις 24 του Απρίλη ένα δυνατό ‘‘όχι’’. Σε καλώ να υπερασπιστείς το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία σου. Παρέλαβα Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω ‘‘Κοινότητα’’ χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα». Με ένα βροντερό 76%, ο κυπριακός Ελληνισμός, παρά τις έσωθεν και έξωθεν πιέσεις, εκβιασμούς, απειλές, απέρριψε το τερατούργημα Ανάν. Οι Έλληνες της Κύπρου έκαναν το καθήκον τους. Διέσωσαν την Κυπριακή Δημοκρατία από την κατάλυση και τουρκοποίηση. Οι ηγέτες τους, όμως, αποδείχτηκαν ανεπαρκείς, σπιθαμιαίοι, ευεπίφοροι σε πιέσεις και εξοργιστικά ασεβέστατοι στη δημοκρατικά εκπεφρασμένη βούλησή τους. Ο Τάσσος έχασε μία μοναδική και ιστορική ευκαιρία να καταξιωθεί, όντως, ως εθνάρχης, σεβόμενος το ΟΧΙ, το οποίο κάλεσε τον λαό να βροντοφωνάξει, να ενταφιάσει οριστικά το σχέδιο Ανάν και να αλλάξει πλήρως πορεία και στρατηγική.

Στο άρθρο 1 (2) της έναρξης ισχύος του Foundation Agreement αναφέρεται ρητά: «Should the Foundation Agreement not be approved at the separate simultaneous referenda, or any guarantor fail to sign the Treaty on matters related to the new state of affairs in Cyprus by 29 April 2004, it shall be null and void, and have no legal effect». Απορρίπτοντας το σχέδιο Ανάν, οι Έλληνες της Κύπρου απέρριψαν και την διζωνική τερατουργία. Και όμως: Τάσσος, Χριστόφιας, Αναστασιάδης και σήμερα Χριστοδουλίδης, ασεβούντες βάναυσα προς την ετυμηγορία του κυπριακού Ελληνισμού, επιμένουν να διαλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και να την παραδώσουν σε μια νέα τουρκοκρατία. Ο Τάσσος δέχτηκε τα πέντε σημεία της 8ης Ιουλίου 2006 με τον κατοχικό Ταλάτ. Ο Χριστόφιας συμφώνησε με τον Ταλάτ καταστροφικές συγκλίσεις. Ο Αναστασιάδης αποδέχτηκε το ολέθριο κοινό ανακοινωθέν της 11/2/2014 με τον κατοχικό Έρογλου.

Σήμερα, ο Ν. Χριστοδουλίδης, γνήσιος πολιτικός κλώνος του Αναστασιάδη, επιμένει να εκλιπαρεί τον Τούρκο για συνομιλίες διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που του βροντοφωνάζει ότι απαιτεί όλη την Κύπρο και όχι απλώς δύο κράτη. Να το καταλάβουν, Πρόεδρος και κομματάρχες: Οι Έλληνες θα πούμε ξανά ένα βροντερό ΟΧΙ στην τουρκοδιζωνική τους! ΟΧΙ στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας! ΟΧΙ, δεν θα τουρκέψουμε! ΟΧΙ, δεν θα βάλουμε φέσι!

ΠΗΓΗ: Σημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

Κύπρος

ΥΠΕΞ: Απεγκλωβίστηκαν από το Λίβανο ακόμη 11 Έλληνες με τις οικογένειές τους

«Με μέριμνα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία και υπό τον συντονισμό της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, έξι εξ’ αυτών επαναπατρίστηκαν σήμερα στην Ελλάδα».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ακόμη 11 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους αναχώρησαν από τον Λίβανο και αφίχθησαν στη Λάρνακα με ναυλωμένη πτήση από την Κυπριακή Δημοκρατία και με τη συνδρομή των πρεσβειών Ελλάδας και Κύπρου στη Βηρυτό, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Χ.

«Με μέριμνα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία και υπό τον συντονισμό της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, έξι εξ’ αυτών επαναπατρίστηκαν σήμερα στην Ελλάδα».

«Ευχαριστούμε την Κυπριακή Δημοκρατία για τη συμπαράσταση και την άμεση ανταπόκριση», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας που συνεδρίασε υπό τον Ερντογάν! Αναφορές σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου γίνεται αναφορά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα στην τελευταία πέμπτη παράγραφο της ανακοίνωσης αναφέρεται:

«Σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την κατάχρηση της ειλικρινούς προσέγγισης και των προσπαθειών της για την ανάπτυξη βάσεων συνεργασίας μέσω της εγκαθίδρυσης μόνιμης σταθερότητας και ειρήνης στη Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος και τονίζεται ότι η πιο ορθή επιλογή είναι η συμπεριφορά με κοινή λογική».

Βασικό θέμα στην ατζέντα του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ήταν οι εξελίξεις στη Γάζα και τον Λίβανο, καθώς και η κατάσταση στο πεδίο όσον αφορά τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων των οργανώσεων ΡΚΚ και PYD, σε Βόρειο Ιράκ και Συρία αντίστοιχα, όπως και η αντιμετώπιση των μελών του δικτύου FETO, των οπαδών του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η ‘Αγκυρα κατηγορεί ως ιθύνοντα νου της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016..

Συγκεκριμένα, εκτός από την αναφορά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας σημειώνεται:

«1- Το Συμβούλιο ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται με αποφασιστικότητα, αποφασιστικότητα και επιτυχία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό κατά των κάθε είδους απειλών και κινδύνων κατά της εθνικής μας ενότητας και αλληλεγγύης και της επιβίωσής μας, ιδίως κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/KCK, PYD/YPG, FETO και Ισλαμικό Κράτος, καθώς και για τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις.

»2- Τονίστηκε ότι οι δραστηριότητες για την εξουδετέρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων που φωλιάζουν στο συριακό έδαφος θα συνεχιστούν αδιάλειπτα και ότι δεν θα γίνουν ανεκτά οποιαδήποτε σχέδια ή τετελεσμένες προσπάθειες που θα μπορούσαν να βλάψουν την εθνική μας ασφάλεια. Θα αυξηθούν οι προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη χώρα, σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις προσδοκίες της περιοχής μας και του συριακού λαού.

»3- Επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με το γειτονικό μας Ιράκ στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδίως των PKK/KCK και PYD/YPG, που αποτελούν κοινή απειλή για τις χώρες μας, και υπογραμμίστηκε για άλλη μια φορά η σημασία που αποδίδουμε στην ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία του αδελφού ιρακινού λαού.

»4- Πέραν των αποφασιστικών προσπαθειών της Τουρκίας να σταματήσει η γενοκτονία που υφίσταται εδώ και ένα χρόνο ο παλαιστινιακός λαός μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου και να επιτευχθεί χωρίς καθυστέρηση μια διαρκής κατάπαυση του πυρός και ειρήνη στην Παλαιστίνη, οι διεθνείς προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν αυξανόμενες.

»Προκειμένου να αποτραπούν οι επιθέσεις του Ισραήλ με στόχο την εξάπλωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή πέρα από τα Παλαιστινιακά Εδάφη, καλούνται οι οι δρώντες που κατέχουν θέσεις ευθύνης, ιδίως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να αναλάβουν δράση το συντομότερο δυνατό.

»Απέναντι στις απάνθρωπες επιθέσεις του Ισραήλ, επιβεβαιώνεται ότι η Τουρκία, ως έθνος και κράτος στο σύνολό της, θα σταθεί στο πλευρό του αδελφού λαού του Λιβάνου και της κυβέρνησής του.

»Η κήρυξη “ανεπιθύμητου προσώπου” του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών από το Ισραήλ και η απαγόρευση εισόδου του στη χώρα καταδικάζεται ως το τελευταίο παράδειγμα της παρανομίας του Ισραήλ».

 

Τουρκία – Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας: «Δεν θα επιτρέψουμε την κατάχρηση της ειλικρινούς προσέγγισης και των προσπαθειών μας για ειρήνη σε Μεσόγειο και Αιγαίο»

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή