Ακολουθήστε μας

πΓΔΜ, Σκόπια

Σκόπια – Προεδρικές εκλογές: Ευρεία νίκη της υποψήφιας του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE στον α’ γύρο

Δημοσιεύτηκε

στις

(REUTERS/Marko Djurica)

Ξεπέρασε ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις η επίδοση της Σιλιάνοφσκα – Στις 8 Μαΐου ο δεύτερος γύρος 

Καθαρή νίκη στον χθεσινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών κατήγαγε η υποψήφια του δεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, επικρατώντας με διπλάσιο ποσοστό του βασικού της αντιπάλου, του υποψηφίου του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) και απερχόμενου προέδρου των Σκοπίων, Στέβο Πεντάροφσκι.

Βάσει των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, με καταμετρημένο το 92% των ψήφων, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα συγκεντρώνει ποσοστό 40%, ενώ ο Στέβο Πεντάροφσκι μόλις 20% των ψήφων. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο υποψήφιος του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI και υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Μπουγιάρ Οσμάνι (13,6%) και τέταρτος έρχεται ο υποψήφιος του συνασπισμού τεσσάρων αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων Άρμπεν Ταραβάρι (9,6%).

Ξεπέρασε ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις η Σιλιάνοφσκα

Πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια σχολιάζουν πως το κυριότερο στοιχείο του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών ήταν το εύρος της νίκης της υποψήφιας του VMRO-DPMNE Σιλιάνοφσκα, το οποίο ξεπέρασε ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της ίδιας της παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και είναι σχεδόν αδύνατο να ανατραπεί στον δεύτερο γύρο.

Μήνυμα «αποδοκιμασίας» στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα

Εκτιμούν επίσης ότι το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στέλνει μήνυμα «αποδοκιμασίας» στο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο μετά την αποχώρηση του Ζόραν Ζάεφ από την ηγεσία του φυλλορροεί. Στις βουλευτικές εκλογές της 8ης Μαΐου το SDSM διατρέχει κίνδυνο να υποστεί συντριπτική ήττα, προσθέτουν.

Στις 8 Μαΐου ο δεύτερος γύρος

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών συμμετείχαν επτά υποψήφιοι. Για να εκλεγεί κάποια ή κάποιος πρόεδρος της χώρας από τον πρώτο γύρο απαιτείται να εξασφαλίσει πάνω από το 50% επί του συνόλου του εκλογικού σώματος στη χώρα, κάτι που εξαρχής θεωρείτο εντελώς απίθανο να συμβεί. Συνεπώς θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος, μεταξύ των δύο επικρατέστερων του πρώτου.

Ο δεύτερος γύρος, στον οποίο θα συμμετάσχουν η 70χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και ο 60χρονος Στέβο Πεντάροφσκι, θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες (8η Μαΐου) – ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές.

Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα: Είμαι υπερήφανη

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα σε δηλώσεις της αργά χθες το βράδυ έκανε λόγο για «εξαιρετικό αποτέλεσμα».

«Είμαι υπερήφανη για τους πολίτες, όχι μόνο γι’ αυτούς που με ψήφισαν, αλλά και για τους υπόλοιπους, είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη για τα μέλη του VMRO-DPMNE και για τη στήριξή τους» σημείωσε η κυρία Σιλιάνοφσκα.

Από την πλευρά του, ο Στέβο Πεντάροφσκι αναγνώρισε πως το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό γι’ αυτόν, πρόσθεσε ωστόσο ότι θα προσπαθήσει για την ανατροπή στον δεύτερο γύρο.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι μίλησε για «πολιτικό τσουνάμι» στη χώρα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θα είναι η νέα πρόεδρος, ενώ το κόμμα του θα σημειώσει «τεράστια» νίκη στις βουλευτικές εκλογές και θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Ο αρχηγός του SDSM Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι αναγνώρισε ότι το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών δεν ήταν αυτό που ανέμενε το κόμμα του. Ο κ. Κοβάτσεφσκι εκτίμησε ότι οι ψηφοφόροι τιμώρησαν την κυβερνώσα παράταξη για λάθη και αστοχίες της, ενώ έκρινε ότι το αποτέλεσμα «αποτελεί ταυτόχρονα πλήγμα για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».

Ναυτεμπορική

Βουλγαρία

Βουλγαρία: Απέρριψε την πρόταση του Βίκτορ Όρμπαν να μεσολαβήσει μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας για την επίλυση των διαφορών τους

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Βουλγαρία απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν να μεσολαβήσει μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας για την υπέρβαση της μεταξύ τους διένεξης.

Ανταπόκριση- Σκόπια: Νίκος Φραγκόπουλος

«Η ευρωπαϊκή συμφωνία με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι ξεκάθαρη. Η Βουλγαρία δεν χρειάζεται μεσάζοντες σε αυτή τη διαδικασία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ίβαν Κόντοβ.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Βόρεια Μακεδονία προσφέρθηκε, όπως είπε να μεσολαβήσει μεταξύ  Σκοπίων και Σόφιας. Η Ουγγαρία ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο.

Η Βουλγαρία έχει θέσει «βέτο» στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, λόγω ιστορικών, εθνικών και γλωσσικών διαφορών που διαρκούν δεκαετίες.

Τον Ιούλιο του 2022 οι κυβερνήσεις των δύο χωρών αποδέχτηκαν μία πρόταση της Ε.Ε, προκειμένου να απεμπλακεί η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και να κατορθώσει η χώρα να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Η πρόταση προέβλεπε πως η Βουλγαρία θα άρει το βέτο, με την προϋπόθεση η Βόρεια Μακεδονία να προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματός της, προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη χώρα.

Η προηγούμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση στα Σκόπια προσπάθησε να προχωρήσει στην τροποποίηση αυτή του Συντάγματος, όμως δεν κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, καθώς δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή που απαιτείται για την αλλαγή του Συντάγματος. Στην πρόταση εκείνη της Ε.Ε. είχε αντιταχθεί  σφόδρα το νυν δεξιό κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός της χώρας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ε.Ε. (Coreper) αποφάσισαν να αποσταλεί κοινή επιστολή των 27 χωρών της Ε.Ε. προς την Αλβανία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων επί της πρώτης δέσμης ενταξιακών κεφαλαίων, όχι όμως και προς την Βόρεια Μακεδονία, προχωρώντας, με τον τρόπο αυτό, στην αποσύνδεση (decoupling) της ενταξιακής πορείας των δύο χωρών, η οποία μέχρι τώρα ήταν συνδεδεμένη.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι αντέδρασε έντονα στην απόφαση αυτή του Coreper, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. επιχειρεί να «υποδείξει» στα Σκόπια τι να κάνουν και ότι δεν θα αποδεχθεί περαιτέρω καθυστέρηση για τις ενταξιακές συνομιλίες.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν στενός σύμμαχος της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας επέκρινε χθες την απόφαση της Ε.Ε. για αποσύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας από αυτήν της Βόρειας Μακεδονίας, κάνοντας λόγο για «ιστορικό λάθος της Ε.Ε.».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Συνέχεια ανάγνωσης

Βουλγαρία

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στη γραμμή Σκοπίων-Σόφιας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Νέο επεισόδιο στη σύγκρουση Σκοπίων-Σόφιας, μετά το διπλωματικό επεισόδιο με την Σιλιάνοφσκα

Συνέχεια ανάγνωσης

Βουλγαρία

Σκόπια – Βουλγαρία: Γιατί μια παράσταση όπερας προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο

Δημοσιεύτηκε

στις

Siljanovska Davkova και Radev στη Σόφια slobodenpecat

Αρνήθηκε να παραλάβει το διάβημα διαμαρτυρίας των Σκοπίων ο Βούλγαρος πρέσβης

Απέρριψε τις αιτιάσεις των Σκοπίων και αρνήθηκε να παραλάβει διάβημα διαμαρτυρίας, ο πρέσβης της Βουλγαρίας Ζελιάσκο Ραντούκοφ. Η διαμαρτυρία αφορούσε τον «τρόπο» με τον οποίο οι βουλγαρικές αρχές συμπεριφέρθηκαν προς την πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στη Σόφια.

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα επισκέφθηκε την περασμένη Παρασκευή (13/09) τη Σόφια για να παρακολουθήσει παράσταση όπερας στη βουλγαρική πρωτεύουσα. Η παράσταση ήταν παραγωγή της Λυρικής Σκηνής της Βόρειας Μακεδονίας.

Με την ευκαιρία της επίσκεψής της στη Σόφια, η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, στο βουλγαρικό προεδρικό μέγαρο.

Δεν υπήρχε η σημαία

Ωστόσο, οι αρχές των Σκοπίων διαμαρτυρήθηκαν έντονα διότι στη συνάντηση υπήρχε μόνο η σημαία της Βουλγαρίας (και της ΕΕ), ενώ έλλειπε αυτή της χώρας τους.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του επέδωσε σήμερα διάβημα διαμαρτυρίας στον πρέσβη της Βουλγαρίας της Σόφιας, ζητώντας εξηγήσεις.

Ο τελευταίος ωστόσο, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές των Σκοπίων αρνήθηκε να παραλάβει το γραπτό διάβημα διαμαρτυρίας, υποστηρίζοντας πως δεν υπήρχε λόγος να τοποθετηθεί η σημαία της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς η επίσκεψη της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα στη Σόφια δεν ήταν επίσημη.

Νωρίτερα σήμερα, το όλο θέμα σχολίασε από τη Σόφια και ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της γειτονικής χώρας.

«Να γίνει σαφές: Δεν ήταν ούτε επίσημη επίσκεψη, ούτε επίσκεψη εργασίας. Δεν υπήρξε καμία προβοκάτσια και ας μην κάνουμε εικασίες. Η συνάντηση έγινε σε φιλικό πνεύμα. Ελπίζω ότι σύντομα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Βόρειας Μακεδονίας θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη εδώ, η οποία θα γίνει με όλες τις επίσημες τιμές, όπως ορίζεται από την εθιμοτυπία και θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μας» δήλωσε ο Ρούμεν Ράντεφ.

Σκοπιμότητα

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Χρίστιαν Μίτσκοσκι θεώρησε σήμερα πως οι βουλγαρικές αρχές σκόπιμα δεν τοποθέτησαν τη σημαία της χώρας του στη συνάντηση μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών στη Σόφια και πρόσθεσε ότι οι εποχές «ταπείνωσης» της χώρας του έχουν παρέλθει.

«Όταν βλέπουμε ότι έχουν παραβιαστεί οι κόκκινες γραμμές, τότε θα παρεμβαίνουμε και θα γίνονται διαβήματα διαμαρτυρίας… Οι προθέσεις της ηγεσίας της Σόφιας δεν είναι καλοπροαίρετες. Δεν είναι τόσο το θέμα της συμπερίληψης των Βούλγαρων στο Σύνταγμα της χώρας μας. Αυτό είναι το μικρότερο πρόβλημα. Το θέμα είναι ότι αισθάνονται μεγάλη ανάγκη να κάνουν επίδειξη δύναμης και να δείξουν τις αληθινές τους προθέσεις» ανέφερε ακόμη ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Οι προβληματικές σχέσεις των Σκοπίων με τη Βουλγαρία έχουν επιδεινωθεί ιδιαίτερα με την ανάληψη της εξουσίας στα Σκόπια από το εθνικιστικό VMRO-DPMNE, τον περασμένο Ιούνιο. Οι δύο χώρες έχουν ιστορικές, εθνικές και γλωσσικές διαφορές που διαρκούν δεκαετίες.

Η Βουλγαρική μειονότητα και η ΕΕ

Η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας παραμένει στάσιμη , κυρίως λόγω του ότι τα Σκόπια δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει -στη βάση μιας συμβιβαστικής πρότασης που είχε παρουσιάσει πριν από δύο χρόνια η ΕΕ.  Η πρόταση προβλέπει την τροποποίηση του Συντάγματος των Σκοπίων προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη χώρα.

Κατά της συμφωνίας αυτής έχει ταχθεί το δεξιό κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, το οποίο, όλο το περασμένο διάστημα που βρισκόταν στην αντιπολίτευση δεν συναινούσε στο να “περάσει” η συμφωνία από τη Βουλή, όπου χρειάζεται πλειοψηφία 2/3 για την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας.

Η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων εξέφρασε την πρόθεση να συναινέσει στην τροποποίηση του Συντάγματος, με την προϋπόθεση αυτή να τεθεί σε ισχύ όταν τα Σκόπια ενταχθεί στην ΕΕ, κάτι που απορρίπτουν κατηγορηματικά τόσο η Βουλγαρία όσο και η ΕΕ.

Τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Σόφια έχουν διαμηνύσει επανειλημμένως, πως τα Σκόπια θα μπορέσουν να ανοίξουν τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ , αφού πρώτα η Βόρεια Μακεδονία τροποποιήσει το Σύνταγμά της,

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε то 2021 στα Σκόπια, οι Βούλγαροι αποτελούν μόλις το 0,2% του πληθυσμού της χώρας (συνολικά 3.500 άτομα), στοιχείο το οποίο η επίσημη Σόφια αμφισβητεί και θεωρεί ότι το ποσοστό των Βούλγαρων στη χώρα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή