Ακολουθήστε μας

Ινδία

Συμφωνία της Ινδίας με την Ταϊβάν! Το Νέο Δελχί μπορεί να αντικαταστήσει το Πεκίνο ως κατασκευαστής ημιαγωγών

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Joseph Wu εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ινδία θα μπορούσε να αντικαταστήσει την Κίνα ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών καθώς «η Κίνα μπορεί να μην είναι αξιόπιστος εταίρος στην παραγωγή υψηλής τεχνολογίας».

Τα σχόλια έρχονται ακόμη και όταν η εταιρεία της Ταϊβάν PSMC και η Tata Group συγκεντρώθηκαν για την πρώτη κατασκευή ημιαγωγών της Ινδίας στο Dholera του Γκουτζαράτ. Μιλώντας στον διπλωματικό ανταποκριτή  του “DNA INDIA” Sidhant Sibal από την Ταϊπέι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν προειδοποίησε επίσης για εκστρατείες παραπληροφόρησης ενόψει των εκλογών στην Ινδία. Είπε, «Η Ινδία περνά επίσης από εκλογές και είμαι βέβαιος ότι οι Κινέζοι θα ήθελαν να δημιουργήσουν αυτό το ανοιχτό περιβάλλον για να διαμορφώσουν το μυαλό του ινδικού λαού».

Η Ινδία και η Ταϊβάν έχουν δει εξελίξεις υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής ενός συμφώνου κινητικότητας. Σύμφωνα με το σύμφωνο κινητικότητας, οι Ινδοί εργαζόμενοι μπορούν να ταξιδέψουν στην Ταϊβάν, κάτι που μπορεί να τονώσει την οικονομία του αυτοδιοικούμενου νησιού. Η Ταϊβάν εργάζεται επίσης για το άνοιγμα του γραφείου της στη Βομβάη.

Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε επίσης για την επίσκεψη της επίσκεψης του πρώην προέδρου της Ταϊβάν  στο Πεκίνο. Είπε, «Και οι περισσότεροι από τους ανθρώπους εδώ στην Ταϊβάν που τους αρέσει να διατηρούν το status quo στα στενά της Ταϊβάν, είναι περίπου 80% ή περισσότερο και εκείνοι που θα υποστήριζαν τις γραμμές που υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος Μα είναι σε πολύ μικρή μειοψηφία, και εκείνοι που θα υποστήριζαν την αλλαγή του status quo με γρήγορο τρόπο για να αψηφήσουν την Ταϊβάν και την Κίνα είναι επίσης μια μικρή μειοψηφία». Ολόκληρη η συνέντευξη.

Siddhant Sibbal: Πώς βλέπετε τους δεσμούς Ινδίας και Ταϊβάν;

Joseph Wu: Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Sibal, χαίρομαι που είμαι στην εκπομπή σας. Οι σχέσεις μεταξύ Ταϊβάν και Ινδίας έχουν αναπτυχθεί τρομερά από κάθε άποψη. Για παράδειγμα, πολιτιστικές πτυχές, είχαμε γιορτές Diwali ή γιορτές Holi. Προσωπικά ήμουν σε αυτές τις γιορτές. Οι ινδικές ταινίες ήταν πολύ δημοφιλείς στην Ταϊβάν. Μερικές από τις πιο πρόσφατες ταινίες ήταν πολύ-πολύ δημοφιλείς. Έχω παρακολουθήσει αυτές τις ταινίες. Σε οικονομικούς τομείς, ο όγκος του εμπορίου έχει ξεπεράσει τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Και αυτό είναι ένα τεράστιο ποσό συναλλαγών μεταξύ Ταϊβάν και Ινδίας. Και όσον αφορά τη συνεργασία υψηλής τεχνολογίας, είναι επίσης το ίδιο. Η ταϊβανέζικη εταιρεία υψηλής τεχνολογίας PSMC έχει ήδη συνεργαστεί με την Tata electronics και θα δημιουργήσει παραγωγή ημιαγωγών στην Ινδία. Και νομίζω ότι αυτό θα είναι ένα τεράστιο βήμα προόδου στην οικονομική συνεργασία μεταξύ Ταϊβάν και Ινδίας. Και φυσικά, η ινδική κυβέρνηση έχει δώσει μεγαλύτερη προσοχή και σε αυτόν τον τομέα. Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός Modi σχολίασε στο Twitter του μερικές φορές τους τελευταίους δύο μήνες περίπου, σχολίασε την Ταϊβάν. Η πρώτη ήταν όταν το PSMC και η Tata υπέγραψαν τη συμφωνία, ξεκινώντας να λειτουργούν στην Ινδία και τη δεύτερη φορά ήταν σχολίασε τον σεισμό στην Ταϊβάν και εξέφρασε τη συμπαράστασή του και τα συλλυπητήρια και όλα αυτά τα εκτιμούν ιδιαίτερα εδώ στην Ταϊβάν και η ινδική κυβέρνηση σχολίασε επίσης ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στο στενό της Ταϊβάν είναι πολύ σημαντική και ότι κερδίζει τις καρδιές και τα μυαλά των Ταϊβανέζοι. Οπότε, με λίγα λόγια, οι σχέσεις μεταξύ Ταϊβάν και Ινδίας είναι πολύ θερμές και γίνονται όλο και καλύτερες.

Siddhant Sibbal: Αναφέρατε ότι ο Ινδός πρωθυπουργός έστειλε τα συλλυπητήριά του μετά τον σεισμό που είδαμε στην Ταϊβάν. Ουσιαστικά, λοιπόν, πώς βλέπετε την αναφορά στην Ταϊβάν και την αποστολή συλλυπητηρίων απευθείας στον λαό της Ταϊβάν από την ινδική ηγεσία;
Joseph Wu: Οι άνθρωποι εδώ, ειλικρινά, είμαστε πολύ συγκινημένοι από τον πρωθυπουργό Modi, παρόλο που είναι υποψήφιος για εκλογές αυτή τη στιγμή. Υποτίθεται ότι είναι πολύ απασχολημένος, αλλά χρειάζεται ακόμα χρόνος για να κάνει tweet για τον σεισμό εδώ στην Ταϊβάν, στέλνοντας συλλυπητήρια, συμπάθεια και υποστήριξη στους αμέτρητους ανθρώπους σε αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή. Και ο Πρόεδρος εδώ, ο πρωθυπουργός ή ο αντιπρόεδρός μας, ο οποίος είναι ο εκλεγμένος πρόεδρός μας και επίσης το Υπουργείο Εξωτερικών, στέλνονται ξανά στο Twitter για να δείξουμε την εκτίμησή μας στον Πρωθυπουργό Μόντι που έδειξε την υποστήριξή του στην Ταϊβάν.

Siddhant Sibal: Ο ημιαγωγός είναι ένας άλλος τομέας σύγκλισης μεταξύ των δύο πλευρών. Το έχουμε ήδη αναφέρει ευθέως στην αρχική σας δήλωση. Αλλά πώς βλέπετε τη σύγκλιση να αυξάνεται και τις εταιρείες της Ταϊβάν να έρχονται στην Ινδία και να βοηθούν την Ινδία να δημιουργήσει τη δική της ικανότητα στον χώρο των ημιαγωγών;

Joseph Wu: Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, ο κόσμος καταλαβαίνει ότι η Ταϊβάν είναι ένας σημαντικός παραγωγός προϊόντων ημιαγωγών. Παράγουμε περίπου 90% έκπτωση στο υψηλότερο άκρο των τσιπ ημιαγωγών. Ωστόσο, εξακολουθεί να μην είναι αρκετό για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας. Και την ίδια στιγμή, η Κίνα παράγει επίσης ημιαγωγούς. Αλλά οι άνθρωποι άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι η Κίνα μπορεί να μην είναι αξιόπιστος εταίρος στην παραγωγή υψηλής τεχνολογίας, και ως εκ τούτου οι άνθρωποι αναζητούν μια εναλλακτική και όταν οι άνθρωποι βλέπουν την Ινδία, η οποία είναι δημοκρατία, η οποία είναι αξιόπιστος εταίρος και η οποία παρέχει επίσης αφθονία ειδικευμένων μηχανικοί και εργάτες. Έτσι, η πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ινδία ή η συνεργασία με ινδικά ηλεκτρονικά είδη ή την κατασκευή γίνεται βιώσιμη επιλογή. Έτσι ξεκινά μια νέα τάση. Η βιομηχανία ημιαγωγών της Ταϊβάν αρχίζει να συνεργάζεται με ινδικές εταιρείες για να διασφαλίσει ότι η παραγωγή προϊόντων κατασκευής ημιαγωγών μπορεί να εγκατασταθεί στην Ινδία, για να γίνει η Ινδία αντικατάσταση της Κίνας μερικές φορές στο εγγύς μέλλον, και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Η ινδική κυβέρνηση και οι ινδικές βιομηχανίες να διασφαλίσουν ότι αυτή η διαδικασία είναι ομαλή.

Siddhant Sibal: Πότε θα ανοίξει το γραφείο της η Ταϊβάν στη Βομβάη και πότε θα εφαρμοστεί το σύμφωνο κινητικότητας.

Joseph Wu: Αυτό είναι το πρώτο μας γραφείο στη Βομβάη. Έχουμε ήδη στείλει τους αξιωματούχους μας στη Βομβάη και έχουν κάνει επαφές με τον κόσμο, τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και επίσης τους επιχειρηματίες εκεί. Ξεκίνησαν ήδη τη δουλειά τους, αλλά το γραφείο βρίσκεται σε διαδικασία εσωτερικής διακόσμησης. Και πιστεύω ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους, το γραφείο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει αλλά οι άνθρωποί μας είναι ήδη εκεί. Και έχουμε μεγάλη ελπίδα να συνδέσουμε την περιοχή της Ταϊβάν, είτε στο επιχειρηματικό πλαίσιο είτε σε άλλους τύπους διαγωνισμών. Και έχουμε επίσης το γραφείο τουρισμού μας που έχει ήδη δημιουργήσει αυτή τη λειτουργία στη Βομβάη. Ελπίζουμε λοιπόν ότι μπορούμε να προσελκύσουμε περισσότερους Ινδούς να έρθουν στην Ταϊβάν ή να προωθήσουμε τους Ταϊβανέζους που ταξιδεύουν στη Βομβάη για κάθε είδους σκοπούς. Και ένα άλλο θέμα που αναφέρατε αφορά τη συμφωνία κινητικότητας μεταξύ τους. Ίσως γνωρίζετε ότι η Ταϊβάν εξακολουθεί να είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία. Και υπό αυτές τις συνθήκες, χρειαζόμαστε ειδικευμένους εργάτες. Χρειαζόμαστε πολλούς ανθρώπους για να καλύψουν κάθε είδους κενές θέσεις και αυτή τη στιγμή εξακολουθούμε να έχουμε ελλείψεις, και ταυτόχρονα, η Ινδία είναι μια τεράστια χώρα. Η Ινδία μπορεί να παράσχει πολλούς ειδικευμένους εργάτες ή εργατικό δυναμικό για να καλύψει τις ανάγκες της Ταϊβάν, και έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνία μεταξύ μας και ως εκ τούτου, θα προσπαθήσουμε να ενθαρρύνουμε τις εταιρείες μας εδώ στην Ταϊβάν, τις βιομηχανίες μας εδώ στην Ταϊβάν, να καλύψουν τις ανάγκες τους με τους Ινδούς ομολόγους, ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε να έχουμε περισσότερους Ινδούς να έρχονται στην Ταϊβάν, είτε για να εργαστούν εδώ, είτε για να απολαύσουν τη ζωή τους εδώ και θα είμαστε πολύ χαρούμενοι αν περισσότεροι Ινδοί κάνουν την Ταϊβάν ως το σπίτι τους. Επί του παρόντος, έχουμε σχεδόν 2700 Ινδούς που εργάζονται στην Ταϊβάν. Και έχουμε επίσης περίπου 500 μεταδιδακτορικές θέσεις διαθέσιμες σε Ινδούς. Έχουμε ήδη κάποιες ινδικές κοινότητες εδώ στην Ταϊβάν, είναι πολύ δραστήριες. Είναι τόσο ενεργοί που τους αποκαλούμε ανεπίσημους πρεσβευτές στην Ταϊβάν. Έτσι, ο πληθυσμός της Ταϊβάν είναι πολύ φιλόξενος στους Ινδούς που θα έρθουν στην Ταϊβάν για να βρουν την Ταϊβάν το δεύτερο σπίτι τους, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ως προς αυτό για να έρθουν περισσότεροι Ινδοί εδώ. Έτσι το σύμφωνο κινητικότητας θα έχει αυτόν τον σκοπό.

Sidhant Sibal: Επιτρέψτε μου λοιπόν να πάω στις άλλες πτυχές του Ινδικού Ειρηνικού. Έχουμε ήδη μιλήσει για την Ταϊβάν και την Ινδία. Πώς είναι η κατάσταση στο Στενό της Ταϊβάν, αν μπορείτε να μας δώσετε την προοπτική σας, πόσο ασταθής είναι η κατάσταση γιατί πρόκειται για μια ανησυχητική εξέλιξη.

Joseph Wu: Η κατάσταση είναι, όπως λέτε, οι Κινέζοι ασκούν πίεση στην Ταϊβάν. Διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν πολύ συχνά. Και καθώς μιλάμε αυτή τη στιγμή, οι Κινέζοι πραγματοποιούν εξόδους και έχουν τα πολεμικά πλοία τους να διεξάγουν ασκήσεις όχι μακριά από την Ταϊβάν, και επίσης ασκούν οικονομική πίεση κατά της Ταϊβάν και επίσης κάνουν κάτι που ονομάζουμε υβριδικό πόλεμο, εκστρατεία παραπληροφόρησης και διείσδυση στην Ταϊβάν κοινωνίες, απόπειρες διπλωματικής απομόνωσης κ.λπ. Αυτά όμως συνεχίζονται εδώ και αρκετό καιρό, παρόλο που οι Κινέζοι εντείνουν την πίεσή τους κατά της Ταϊβάν. Αλλά καταφέραμε να διατηρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα σε αυτόν τον τομέα σε σχετικούς όρους. Πολλά πράγματα που υιοθετούμε, ακριβώς σε αυτό το σημείο, το πρώτο είναι η πολιτική μας, η πολιτική μας για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα σε αυτόν τον τομέα. Η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολύ υπεύθυνη, πολύ μετριοπαθή πολιτική έναντι της Κίνας ή έναντι άλλων μελών της διεθνούς κοινότητας. Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις αμυντικές μας ικανότητες για να αποτρέψουμε τους Κινέζους από το να σκεφτούν τη χρήση βίας κατά της Ταϊβάν και ταυτόχρονα, η διεθνής κοινότητα, ειδικά οι μεγάλες δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο, κατανοούν επίσης οποιαδήποτε σύγκρουση με την Ταϊβάν πρόκειται να είναι μια καταστροφή για τον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι, προσπαθούν να τοποθετηθούν σε αυτή την περιοχή, προσπαθώντας να οικοδομήσουν νέα συστήματα συμμαχίας ή νέας συμμαχίας. Πέρυσι, υπήρχε ένα νέο σύστημα συμμαχιών. Το ονομάσαμε Συμμαχία Camp David μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. Και αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες αναπτύσσουν επίσης τη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας. Επίσης, η AUKUS, ενισχύουν επίσης την παρουσία τους στην ασφάλεια σε αυτήν την περιοχή. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι για να αποτρέψουμε τους Κινέζους από το να σκεφτούν τη χρήση βίας κατά της Ταϊβάν, πρέπει να είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε τους Κινέζους και αυτό κάναμε. Και λόγω της προσπάθειας της κυβέρνησης της Ταϊβάν αλλά και των μεγάλων δημοκρατικών εταίρων, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε την ειρήνη σε αυτήν την περιοχή. Και αν κοιτάξετε τις σημαντικές ανακοινώσεις από μεγάλες συγκεντρώσεις όπως αυτό που συμβαίνει στην Ουάσιγκτον, DC αυτή τη στιγμή, όλες μιλούν για τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας πάνω από τα στενά της Ταϊβάν. Και λένε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα πάνω από τα στενά της Ταϊβάν είναι απαραίτητο στοιχείο της παγκόσμιας ασφάλειας και ευημερίας. Και αυτό έχει γίνει μια διεθνής συναίνεση ότι πρέπει να διατηρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα σε αυτήν την περιοχή.

Sidhant Sibal: Είδαμε λοιπόν μια επίσκεψη του πρώην προέδρου της Ταϊβάν στο Πεκίνο όπου συνάντησε τον Κινέζο πρόεδρο. Είδαμε σχόλια του Προέδρου Xi σχετικά με το ζήτημα της επανένωσης, πώς το βλέπει και πώς το βλέπει η Ταϊβάν.

Joseph Wu: Σας ευχαριστώ πολύ που αναφέρατε αυτό το θέμα. Πρέπει να επανέλθει στα βασικά. Τα βασικά είναι ότι η Ταϊβάν είναι δημοκρατία. Και επιτρέπουμε να γίνονται κάθε είδους δραστηριότητες ή κάθε είδους σχόλια εδώ στην Ταϊβάν. Η Ταϊβάν είναι εξίσου δημοκρατική με την Ινδία. Και φυσικά στην Ινδία, υπάρχουν όλων των ειδών οι άνθρωποι, κάθε είδους υπερασπιστές και κάθε είδους σχόλια γίνονται για την πολιτική ή τις διεθνείς σχέσεις. Και αυτά θα πρέπει επίσης να γίνονται σεβαστά ως μέρος της δημοκρατίας της Ταϊβάν, αλλά δεδομένου ότι η Ταϊβάν είναι δημοκρατία, και ως εκ τούτου, πρέπει να μετρήσουμε τι είδους σχόλια λαμβάνει η πλειοψηφία της κοινής γνώμης. Και κάνουμε έρευνες κοινής γνώμης εδώ στην Ταϊβάν όλη την ώρα. Και οι περισσότεροι από τους ανθρώπους εδώ στην Ταϊβάν που τους αρέσει να διατηρούν το status quo στα στενά της Ταϊβάν, είναι περίπου 80% ή περισσότερο και αυτοί που θα υποστήριζαν τα ψέματα που υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος Ma είναι σε πολύ μικρή μειοψηφία, και αυτοί που θα υποστήριζαν να αλλάξει το status quo με γρήγορο τρόπο για να αψηφήσει την Ταϊβάν και η Κίνα είναι επίσης μια μικρή μειοψηφία. Έτσι, η απόλυτη πλειοψηφία των ανθρώπων εδώ στην Ταϊβάν θα ήθελε να διατηρήσει το status quo πέρα ​​από τα στενά της Ταϊβάν. Αυτός είναι λοιπόν ο τρόπος που βλέπουμε την επίσκεψη του πρώην προέδρου της Ma στην Κίνα. Και όταν η κινεζική κυβέρνηση λέει ότι η Ταϊβάν πρέπει να ενωθεί με την Κίνα, η πλειοψηφία των ανθρώπων εδώ δεν το βλέπει έτσι. Θέλουμε να διατηρήσουμε το status quo και το status quo είναι ότι η Ταϊβάν δεν διοικείται από τη ΛΔΚ και δεν θέλουμε να δούμε μια μέρα που η αυταρχική Κίνα ή η κομμουνιστική Κίνα θα έχουν τη δικαιοδοσία της στην Ταϊβάν. Αυτό δεν πρόκειται να δεχθούμε.

Sidhant Sibal: Και υπάρχει ένα τριμερές που συμβαίνει επίσης στην Ουάσιγκτον στην Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες και τις Τριμερείς ΗΠΑ. Έχουμε δει σχόλια ή ίσως πιο επιθετικές ενέργειες να έρχονται και από τη Βόρεια Κορέα. Τι πιστεύετε για αυτές τις συναντήσεις και τη στάση που έρχεται από τη Βόρεια Κορέα;

Joseph Wu: Αν κοιτάξετε την ευρύτερη προοπτική, η διεθνής κατάσταση που βλέπουμε στη γεωστρατηγική κατάσταση είναι ότι οι δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο είναι πιο ενωμένες από πριν στην αντιμετώπιση ενός ενωμένου αυταρχικού μπλοκ, εάν κοιτάξετε τη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας . Ευθυγραμμίζονται με την Κίνα και τη Ρωσία η Βόρεια Κορέα και το Ιράν και ιδιαίτερα η Βόρεια Κορέα. Δοκιμάζουν τους πυραύλους τους, εκτοξεύουν τους πυραύλους τους για να εκφοβίσουν άλλες χώρες σε αυτήν την περιοχή. Και αυτό καταστρέφει την ειρήνη και τη σταθερότητα σε αυτήν την περιοχή. Και την ίδια στιγμή, η Βόρεια Κορέα παρέχει πολλά πυρομαχικά στη Ρωσία, για να συνεχίσει η Ρωσία την επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας. Έτσι, αυτές οι αυταρχικές δυνάμεις ενώνονται και βρίσκονται σε έναν πολύ γρήγορο τρόπο επέκτασης. Και αν κοιτάξετε τον επεκτατισμό της Κίνας σε αυτό το μέρος του κόσμου, στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, και απειλούν την Ταϊβάν στα στενά της Ταϊβάν. Και προκαλούν επίσης πολλά προβλήματα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και αυτή είναι η Κίνα. Είναι επίσης το πρόβλημα του κινεζικού επεκτατισμού στον Ειρηνικό. Και δεν είναι μόνο στον Ειρηνικό. Αν κοιτάξετε τον Ινδικό Ωκεανό, είμαι σίγουρος ότι αυτή είναι μια περιοχή για την οποία ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο οι Ινδοί φίλοι μας. Κοιτάξτε αυτές τις τελείες. Η Κίνα προσπαθεί να συνδέσει τα λιμάνια στη Μιανμάρ, στο Πακιστάν, στο Μπαγκλαντές, στη Σρι Λάνκα και επίσης στο Τζιμπουτί. Η Κίνα το αποκαλεί τη στρατηγική της για χορδή μαργαριταριών ή στρατηγική για τα μαργαριτάρια. Και αυτό κάνει την κινεζική παρουσία στον Ινδικό Ωκεανό πιο ορατή από ποτέ, και αν η κινεζική απειλή δεν έρχεται απλώς από τον Βορρά, αλλά σταδιακά έρχεται από τον Νότο. Είμαι βέβαιος ότι οι Ινδοί φίλοι μας γνωρίζουν ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Αλλά ευτυχώς, η Ινδία είναι ήδη μέρος του Quad. Και οι δημοκρατίες έρχονται πιο κοντά η μία στην άλλη από ποτέ. Και αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ουάσιγκτον, είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες συγκεντρώνονται για να αντιμετωπίσουν τον επεκτατισμό της ΛΔΚ. Και αυτό δεν είναι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες. Υπάρχουν και άλλες χώρες που έρχονται επίσης πιο κοντά η μία στην άλλη για να αντιμετωπίσουν την επέκταση του αυταρχισμού που παρουσιάζει η Κίνα. Για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και ορισμένες άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες δίνουν επίσης προσοχή στην ειρήνη και τη σταθερότητα σε αυτό το μέρος του κόσμου. Θα ήθελαν να διεξάγουν επιχειρήσεις ελευθερίας ναυσιπλοΐας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ή στα στενά της Ταϊβάν, για να βεβαιωθούν ότι θα κάνουν γνωστό στους Κινέζους ηγέτες ότι δεν θα ανεχθούν καμία ενέργεια για την αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Sidhant Sibal: Επιστρέφοντας στην ινδική πτυχή της σχέσης, μια νέα κυβέρνηση θα αναλάβει πολύ σύντομα την ευθύνη στην Ταϊβάν. Έχετε προσκαλέσει εκπροσώπους της Ινδίας ή της Ινδίας να είναι παρόντες στην τελετή ορκωμοσίας που θα πραγματοποιηθεί στην Ταϊβάν;

Joseph Wu: Θα κάνουμε τα εγκαίνια τον Μάιο. Αλλά καταλαβαίνουμε επίσης ότι κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου η Ινδία συμμετέχει την ημέρα των εθνικών εκλογών. Γνωρίζουμε ότι είστε πολύ απασχολημένοι. Είσαι απασχολημένος με τις εκλογές. Έτσι, δεν κάναμε ειδική πρόσκληση στους Ινδούς φίλους μας να έρθουν κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου. Αλλά φυσικά έχετε την ITA ή την Ένωση Ινδικής Ταϊπέι, που εκπροσωπούν την ινδική κυβέρνηση και ο επικεφαλής της ITA θα προσκληθεί εγκάρδια να λάβει μέρος στα εγκαίνιά μας. Και ελπίζουμε ότι όποιος παρακολουθεί στενά την Ταϊβάν μπορεί να απολαύσει εκείνη τη στιγμή μιας ειρηνικής μεταφοράς εξουσίας στην Ταϊβάν. Και αυτή θα είναι μια στιγμή χαράς για την Ταϊβάν και επίσης για τη δημοκρατία.

Sidhant Sibal: Όσον αφορά το σύμφωνο κινητικότητας, είδαμε ορισμένα σχόλια να προκύπτουν από την Ταϊβάν. Είδαμε επίσης ορισμένες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες θεωρούνται ότι συνδέονται με την κινεζική προπαγάνδα. Αν μπορούμε ίσως να σας δώσουμε μια προοπτική για αυτό.

Joseph Wu: Ναι, όπως είπα προηγουμένως, το σύμφωνο κινητικότητας είναι μια πολύ καλή συμφωνία μεταξύ της Ταϊβάν και της Ινδίας, επειδή η Ινδία έχει πολλούς πολύ καλούς εργαζομένους για να εργαστούν στο εξωτερικό, αλλά ταυτόχρονα, η Ταϊβάν χρειάζεται περισσότερους εργαζομένους. Και Επομένως, πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, και όλοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εδώ καλωσορίζουν, αλλά ταυτόχρονα, η κινεζική κυβέρνηση θα ήθελε να δει ότι οποιαδήποτε στενότερη σχέση μεταξύ Ταϊβάν και Ινδίας είναι κάτι που δεν θέλουν να δουν. Έτσι εξαπέλυσαν κάποιες εκστρατείες παραπληροφόρησης κατά της Ταϊβάν. Η συσκευή ασφαλείας μας εντόπισε ότι υπήρχαν περίπου 1000 νέοι λογαριασμοί που άρχισαν να εκπέμπουν κάθε είδους μίσος κατά των Ινδών ή εκείνα τα σχόλια που θα δημιουργούσαν προβλήματα μεταξύ Ταϊβάν και Ινδίας. Αλλά ευτυχώς, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μαζί με κάποιους ειδικούς εδώ στην Ταϊβάν λένε στον λαό ότι αυτά είναι κατασκευασμένα από την κινεζική κυβέρνηση. Και νομίζω ότι η πλειονότητα των ανθρώπων πιστεύει ότι αυτά τα σχόλια δεν είναι δίκαια για την Ινδία, και επίσης δεν είναι καλό για την Ταϊβάν. Έτσι, καταπνίγουμε γρήγορα αυτού του είδους τις βίαιες επιθέσεις εναντίον αυτού του συμφώνου κινητικότητας. Και ταυτόχρονα, προσπαθούμε επίσης να εξηγήσουμε στους Ινδούς φίλους ότι αυτά τα σχόλια δεν γίνονται από τον Ταϊβανέζικο λαό. Κατασκευάζονται από την κινεζική κυβέρνηση. Και νομίζω ότι οι Ινδοί φίλοι μας το καταλαβαίνουν τώρα. Και μιλάμε για εκστρατείες παραπληροφόρησης ή εκλογικές παρεμβάσεις. Περάσαμε επίσης από δημοκρατικές εκλογές τον Ιανουάριο φέτος. Και υπάρχουν πολλές προσπάθειες παρέμβασης από τη ΛΔΚ για να προσπαθήσει να διαμορφώσει τα αποτελέσματα των εκλογών εδώ. Και οι εκστρατείες παραπληροφόρησης είναι σίγουρα μία από αυτές. Αλλά έχουμε ήδη περάσει από πολλές από αυτού του είδους τις άγριες επιθέσεις και επομένως, ξέρετε, αποκτούμε κάποια εμπειρία. Υπάρχει ένα καλό ρητό ότι ό,τι δεν σε σκοτώνει θα σε κάνει πιο δυνατό. Και αυτή είναι η περίπτωση της Ταϊβάν. Και επειδή μάθαμε ένα-δυο πράγματα σχετικά με την εκλογική παρέμβαση ή την εκστρατεία παραπληροφόρησης, τον γνωστικό πόλεμο, τη χειραγώγηση πληροφοριών, τέτοια πράγματα. Και την ίδια στιγμή, η Ινδία περνάει επίσης από εκλογές και είμαι βέβαιος ότι οι Κινέζοι θα ήθελαν να δημιουργήσουν αυτό το ανοιχτό περιβάλλον για να διαμορφώσουν το μυαλό του ινδικού λαού. Με αυτή την έννοια. Ίσως θα ήταν καλό για τις δύο χώρες να σκεφτούν πιθανή συνεργασία σε αυτόν τον τομέα, ώστε να μπορέσουμε να ενισχυθούμε ενάντια στην εκστρατεία παραπληροφόρησης που ξεκίνησε η ΛΔΚ.

Sidhant Sibal: Η Ινδία ανακοίνωσε πρόσφατα το τρίτο υψηλότερο βραβείο πολιτικής σε έναν υπήκοο της Ταϊβάν. Πώς βλέπετε αυτή τη χειρονομία της ινδικής κυβέρνησης να απονείμει ένα από τα υψηλότερα βραβεία στον Ταϊβανέζο μεγιστάνα;

Joseph Wu: Ναι, αυτό είναι πολύ καλό. Και αυτή είναι μια αναγνώριση των Ταϊβανέζων επιχειρηματιών και η συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας. Το εκτιμούμε πολύ και θα θέλαμε να το χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα της ινδικής κοινωνίας, καθώς η ινδική κυβέρνηση καλωσορίζει τους επιχειρηματίες της Ταϊβάν. Η Ινδία είναι στην πραγματικότητα μια πολύ φιλόξενη κοινωνία στην επένδυση της Ταϊβάν. Θα το χρησιμοποιήσει για να ενθαρρύνει περισσότερους Ταϊβανέζους επιχειρηματίες να δουν την Ινδία ως μια πολύ καλή εναλλακτική λύση στη ΛΔΚ.

Sidhant Sibal: Πώς προλαμβάνετε ίσως μια αντίδραση δεδομένου ότι είναι πιθανή, και είναι βέβαιο ότι η κινεζική πρεσβεία εδώ στο Δελχί θα αντιδράσει έντονα, οπότε σε οτιδήποτε θα θέλατε να αντιδράσετε πριν αντιδράσουν στη συνέντευξή σας μαζί μας;

Joseph Wu: Λοιπόν, επιτρέψτε μου να σας πω μερικές από τις προσωπικές μου εμπειρίες. Η κινεζική κυβέρνηση μου έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις και όχι μόνο μου επιβάλλουν κυρώσεις, αλλά και ως ένα από aτα πρώτα 3 άτομα στην Ταϊβάν, αλλά μπορεί να είναι πιο δημοφιλές. Μην φοβάστε λοιπόν την κινεζική κριτική ή αντιδράσεις ή διαμαρτυρίες. Γιατί όταν νιώθεις ότι οι Κινέζοι είναι κάπως αναστατωμένοι, αυτό αποδεικνύει μόνο ένα πράγμα: ότι κάνεις το σωστό. Συνεχίστε λοιπόν να το κάνετε και θα νιώσετε ότι η κινεζική κριτική είναι αδικαιολόγητη και συνεχίστε να μιλάτε με την Ταϊβάν για να βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον και ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους δεσμούς των ανθρώπων μας.

ΠΗΓΗ: DNA INDIA

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινδία

Tο Πακιστάν χρησιμοποιεί διεθνή βοήθεια για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κατηγορίες από τον υπουργό Αμύνης της Ινδίας κατά του Πακιστάν, ότι χρησιμοποιεί κονδύλια από διεθνείς χρηματοδοτήσεις για την υποστήριξη της Τρομοκρατίας.

Ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας Rajnath Singh δήλωσε την Κυριακή ότι η Ινδία θα ήταν πρόθυμη να παράσχει στο Πακιστάν πακέτο οικονομικής βοήθειας μεγαλύτερο από αυτό που ζητά η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εάν το Ισλαμαμπάντ διατηρούσε φιλικές σχέσεις με το Νέο Δελχί.

Μιλώντας σε εκλογική συγκέντρωση στην περιοχή Bandipora, στο Τζαμού και Κασμίρ, ο Singh δήλωσε: «Ο πρώην πρωθυπουργός Atal Bihari Vajpayee έλεγε ότι μπορείτε να αλλάξετε τους φίλους σας, αλλά όχι τους γείτονές σας. Αν η γειτονική μας χώρα Πακιστάν διατηρούσε καλύτερες σχέσεις μαζί μας, θα είχαμε δώσει στο Πακιστάν περισσότερα κεφάλαια από αυτά που ζήτησαν από το ΔΝΤ».

Ο Σινγκ πρόσθεσε ότι οι εκλογές στο Τζαμού και Κασμίρ είναι μια επίδειξη της δημοκρατίας και της δύναμης της Ινδίας. Εξέφρασε την ελπίδα για την επιστροφή της περιοχής στην ειρήνη και την ανάπτυξη, σύμφωνα με το όραμα του Vajpayee για «Insaniyat (ανθρωπότητα), Jamhooriyat (δημοκρατία) και Kashmiriyat (το πνεύμα του Κασμίρ).»

Ο Ινδός υπουργός Άμυνας τόνισε ένα αναπτυξιακό πακέτο για το Τζαμού και το Κασμίρ, που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι το 2014 και το 2015, το οποίο έκτοτε έχει αυξηθεί για να ξεπεράσει το ποσό που ζητά το Πακιστάν από το ΔΝΤ. «Εάν οι σχέσεις ήταν καλύτερες, θα είχαμε δώσει στο Πακιστάν περισσότερα χρήματα από αυτά που ζητούσαν από το ΔΝΤ», επανέλαβε ο Σινγκ.

Ο Σινγκ κατηγόρησε το Πακιστάν ότι χρησιμοποιεί διεθνή κονδύλια για να υποστηρίξει «εργοστάσια τρομοκρατίας» εντός των συνόρων του, σε αντίθεση με την οικονομική υποστήριξη της Ινδίας για την ανάπτυξη στο Τζαμού και Κασμίρ.

«Όποτε κάναμε έρευνα για την τρομοκρατία, βρήκαμε την εμπλοκή του Πακιστάν. Οι διαδοχικές κυβερνήσεις μας προσπάθησαν να κάνουν το Πακιστάν να καταλάβει ότι πρέπει να σταματήσει τα τρομοκρατικά στρατόπεδα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα», είπε ο Σινγκ.

Υποστήριξε ότι η χρήση της τρομοκρατίας από το Πακιστάν ως εργαλείο πολιτικής κατά της Ινδίας οδήγησε στην απομόνωσή του σε διεθνείς πλατφόρμες, με ακόμη και τους παραδοσιακούς συμμάχους να αποστασιοποιούνται.

Ο Σινγκ προειδοποίησε για πιθανά αντίποινα σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης σε ινδικό έδαφος. «Εάν συμβεί μια τρομοκρατική επίθεση στην Ινδία, θα εξαπολύσουμε επίσης μια αντεπίθεση, ανεξάρτητα από το πού μπορεί να βρίσκεται ο εχθρός», υποστήριξε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Σινγκ τόνισε ότι οι διαδοχικές ινδικές κυβερνήσεις προέτρεψαν το Πακιστάν να διαλύσει τα τρομοκρατικά στρατόπεδα που λειτουργούν στην επικράτειά του. «Το Πακιστάν απέτυχε να το κάνει. Το Πακιστάν δεν πρέπει να ξεχνά ότι αυτή είναι μια νέα Ινδία, έτοιμη να πολεμήσει την τρομοκρατία όχι μόνο από αυτήν την πλευρά αλλά, αν χρειαστεί, και από την άλλη πλευρά των συνόρων», είπε.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινδία

Το “Μεγάλο Μπαγκλαντές” προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια στη νότια Ασία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι ριζοσπαστικές ισλαμιστικές ομάδες έχουν εκφράσει ανοιχτά την επιθυμία τους να ιδρύσουν ένα «Μεγάλο Μπαγκλαντές», ένα έδαφος που θα περικλείει τμήματα της βορειοανατολικής περιοχής της Ινδίας.

 

Η πολιτική αναταραχή στο Μπαγκλαντές, με αποκορύφωμα την απομάκρυνση της εκλεγμένης πρωθυπουργού Σεΐχη Χασίνα, έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για τις επεκτατικές φιλοδοξίες της χώρας. Οι ριζοσπαστικές ισλαμιστικές ομάδες, τώρα στην εξουσία, έχουν εκφράσει ανοιχτά την επιθυμία τους να ιδρύσουν ένα «Μεγάλο Μπαγκλαντές», ένα έδαφος που θα περικλείει τμήματα της βορειοανατολικής περιοχής της Ινδίας.

Το προτεινόμενο «Μεγάλο Μπαγκλαντές» θα περιλαμβάνει τη Δυτική Βεγγάλη, το Μπιχάρ, την Οντίσα, το Τζαρκάντ, το Σικίμ, το Αρουνάτσαλ Πραντές, το Ασάμ, τη Μεγκαλάγια, την Τριπούρα, τη Μιζοράμ, τη Μανιπούρ και τη Ναγκαλάντ και τμήματα της Μιανμάρ.

Ενώ το Μπαγκλαντές δεν διαθέτει τη στρατιωτική δύναμη ή τους πόρους για να εισβάλει απευθείας στην Ινδία, ο καθαρός πληθυσμός του άνω των 171,2 εκατομμυρίων – σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν ολόκληρης της βορειοανατολικής περιοχής – αποτελεί σημαντική δημογραφική απειλή.

Η ιστορία της διείσδυσης από το Μπαγκλαντές στην Ινδία χρονολογείται δεκαετίες πίσω. Τα πορώδη σύνορα και η γοητεία των οικονομικών ευκαιριών έχουν διευκολύνει την εισροή εκατομμυρίων Μπαγκλαντεσιανών πολλοί από τους οποίους έχουν εγκατασταθεί παράνομα. Οι κοσμικές πολιτικές των προηγούμενων ινδικών κυβερνήσεων ενθάρρυναν άθελά τους αυτή την εισροή. Η πλειοψηφία των εισβολέων ήταν μουσουλμάνοι. Το ζήτημα δεν είναι απλώς ένα ζήτημα της μετανάστευσης, αλλά ένα θέμα των δημογραφικών αλλαγών που έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν το κοινωνικοπολιτικό τοπίο των συνοριακών κρατών της Ινδίας. Οι παράνομοι μετανάστες από το Μπαγκλαντές έχουν βρει πολιτικές και οικονομικές ευκαιρίες στην Ινδία, λαμβάνοντας συχνά υποστήριξη από ορισμένα πολιτικά κόμματα που επιδιώκουν να διευρύνουν τη βάση ψήφων τους.

Η άνοδος των ισλαμιστικών δυνάμεων στο Μπαγκλαντές, σε συνδυασμό με αυτή την ιστορική διείσδυση, αποτελεί σημαντική πρόκληση για την εσωτερική ασφάλεια της Ινδίας. Η έννοια του «Μεγάλου Μπαγκλαντές» μπορεί να φαίνεται τραβηγμένη στρατιωτικά, αλλά χρησιμεύει ως ιδεολογικό σημείο συγκέντρωσης ριζοσπαστικών στοιχείων στην περιοχή. Η πυκνότητα του πληθυσμού του Μπαγκλαντές, σε συνδυασμό με τα πορώδη σύνορα που μοιράζεται με την Ινδία, παρέχει ένα γόνιμο έδαφος για δημογραφική και πολιτιστική επιρροή στα συνορεύοντα ινδικά κράτη.

Τα βορειοανατολικά κράτη, ήδη ευάλωτα λόγω εξεγέρσεων, εθνοτικών εντάσεων και υπανάπτυξης, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πρόσθετες πιέσεις εάν η επεκτατική ρητορική του Μπαγκλαντές κερδίσει έλξη. Κράτη όπως το Assam και η Tripura έχουν ήδη δει σημαντικές δημογραφικές αλλαγές λόγω της παράνομης μετανάστευσης, η οποία έχει συχνά οδηγήσει σε εθνοτικές και κοινοτικές εντάσεις.

Επιπλέον, οι φιλοδοξίες του Μπαγκλαντές θα μπορούσαν επίσης να έχουν ευρύτερες περιφερειακές επιπτώσεις. Η Δυτική Βεγγάλη, το Μπιχάρ και η Οντίσα είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική και στρατηγική ασφάλεια της Ινδίας, με την Καλκούτα να λειτουργεί ως σημαντικό λιμάνι και τη βορειοανατολική περιοχή να λειτουργεί ως πύλη προς τη Νοτιοανατολική Ασία. Οποιαδήποτε αποσταθεροποίηση σε αυτή την περιοχή θα μπορούσε να έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες και συνέπειες για την ασφάλεια.

Καθώς ο Ινδο-Ειρηνικός αποκτά αυξημένη γεωστρατηγική σημασία, το Μπαγκλαντές έχει γίνει μια σημαντική χώρα και ένας πολυπόθητος σύμμαχος στην περιοχή για διάφορους λόγους. Πρώτιστο είναι η τοποθεσία του στα βόρεια του κόλπου της Βεγγάλης και κοντά στη συμβολή του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού, που μαζί σχηματίζουν τον Ινδο-Ειρηνικό.

Το Μπαγκλαντές βρίσκεται σε στρατηγική θέση για χώρες που αναζητούν ερείσματα στον κόλπο και την ευρύτερη περιοχή Ινδο-Ειρηνικού. Γεωγραφικά, το Μπαγκλαντές βρίσκεται επίσης σε ιδανική τοποθεσία για να παρέχει στην ενδοχώρα του (που περιλαμβάνει τα βορειοανατολικά της Ινδίας και τα βασίλεια των Ιμαλαΐων του Νεπάλ και του Μπουτάν) και τις γειτονικές χώρες όπως η Κίνα με εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα να παραβλέψουμε σημαντικά σημεία πνιγμού και ναυτιλιακές διαδρομές μέσω των οποίων οι εισαγωγές ζωτικής σημασίας ενέργειας και άλλοι πόροι διασχίζουν τον Κόλπο της Βεγγάλης και τη Θάλασσα Ανταμάν πριν εισέλθουν στο στενό της Μαλάκα.

Αυτοί οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι καθώς το Μπαγκλαντές βρίσκεται στη συμβολή της Νότιας και της Νοτιοανατολικής Ασίας, η χώρα μπορεί να ξεφύγει από το καλούπι της Νότιας Ασίας και να γίνει πιο παγκόσμια δύναμη, επεκτείνοντας προς τη Νοτιοανατολική Ασία, στη Μιανμάρ, ιδιαίτερα επεκτείνοντας την επικράτεια των Ροχίνγκια.

Με ακτογραμμή 580 χιλιομέτρων, το Μπαγκλαντές θεωρεί τον Κόλπο της Βεγγάλης εκτεταμένη επικράτειά του. Διαθέτει σημαντικά ανεξερεύνητα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόλπο και περισσότερο από το 90 τοις εκατό του διεθνούς εμπορίου της πραγματοποιείται μέσω της θάλασσας. Οι υποστηρικτές της ιδέας του «Μεγάλου Μπαγκλαντές» επιθυμούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη γεωστρατηγική τοποθέτηση της χώρας.

Παρόλο που το Μπαγκλαντές φιλοξενεί εκατομμύρια μουσουλμάνους Ροχίνγκια, υπάρχουν υποστηρικτές στην προσωρινή κυβέρνηση και τα ισλαμιστικά κόμματα που πιστεύουν ότι η Ντάκα δεν πρέπει να ενεργεί απλώς για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά ως στρατηγικός παράγοντας που σταθμίζει τα υπέρ και τα κατά των προσφυγικών πολιτικών της. Το Cox’s Bazar, στο νοτιοανατολικό Μπαγκλαντές, φιλοξενεί σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες Ροχίνγκια και ισλαμιστές ριζοσπάστες είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δύναμη εναντίον της Μιανμάρ για να εξαπολύσουν επιθέσεις στα σύνορα και πέρα ​​από αυτήν. Το ριζοσπαστικό ισλαμικό στρατιωτικό συγκρότημα Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA), το οποίο έχει λάβει εκπαίδευση από το Jama’atul Mujahideen Bangladesh (JMB) με έδρα το Μπαγκλαντές και έχει δεσμούς με το Jamaat-e-Islami, εμπλέκεται σε δολοφονίες στην περιοχή Rakhine και μέλη του αυτό το ρούχο χρησιμοποιεί τακτικά τις συνοριακές περιοχές Μπαγκλαντές-Μυανμάρ και διαπράττει μια σειρά εγκλημάτων ενώ διαχειρίζεται επίσης διακίνηση ναρκωτικών, εμπορία όπλων, εμπορία ανθρώπων και απαγωγές. Κάθε λίγες μέρες, γίνονται ανελέητοι διασυνοριακοί πυροβολισμοί και βομβαρδισμοί μεταξύ του στρατού του Μπαγκλαντές και της Μιανμάρ. Οι κοινοτικές εντάσεις πυροδοτούνται από το Μπαγκλαντές, και αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη Μιανμάρ συνολικά. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια τεράστια πρόκληση όσον αφορά τη βαθμονόμηση και την ενσωμάτωση των πολιτικών, πολιτικών και ασφαλών απαντήσεων της για να διασφαλίσει ότι η βία στα σύνορα και το Ραχίν δεν θα κλιμακωθεί και οι διακοινοτικές εντάσεις θα διατηρούνται υπό έλεγχο.

Ενώ το Μπαγκλαντές μπορεί να μην έχει τις στρατιωτικές δυνατότητες για να επεκτείνει φυσικά τα σύνορά του, οι δημογραφικές πιέσεις που μπορεί να ασκήσει στην Ινδία και τη Μιανμάρ είναι πραγματικές και ανησυχητικές. Η ανάληψη της εξουσίας από τους ριζοσπαστικούς ισλαμιστές στο Μπαγκλαντές και η αναβίωση της ιδέας του «Μεγάλου Μπαγκλαντές» θα πρέπει να χρησιμεύσει ως αφύπνιση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στη Μιανμάρ και την Ινδία. Από την πολιτική αναταραχή στο Μπαγκλαντές υπήρξε μια μετανάστευση ανθρώπων στη Μιανμάρ από το Μπαγκλαντές. Ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων φθάνει στα σύνορα της Μιανμάρ καθώς οι φρικαλεότητες σε μειονότητες στο Μπαγκλαντές συνεχίζουν να απωθούν τους ανθρώπους από τις πόλεις τους.

Ο πιθανός διευρυμένος ρόλος του στρατού σε μια τάξη μετά τη Χασίνα δεν μπορεί να παραβλεφθεί δεδομένης της ιστορίας του Μπαγκλαντές με στρατιωτικά πραξικοπήματα και την κυριαρχία του στρατού. Η εφημερίδα του Μπαγκλαντές Prothom Alo ανέφερε ότι κορυφαία στελέχη του στρατού και της αστυνομίας έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στο να πείσουν τον κοσμικό ηγέτη Σέιχ Χασίνα να παραιτηθεί, ανοίγοντας το δρόμο για να αναλάβει μια φιλο-ισλαμιστική κυβέρνηση. Υπάρχει ήδη ένας πιο πολεμικός τόνος στη στάση των ενόπλων δυνάμεων του Μπαγκλαντές έναντι της Ινδίας και της Μιανμάρ.

Η ιδέα ενός Μεγάλου Μπαγκλαντές προωθείται επίσης μέσω της προπαγάνδας μέσω της οποίας οι ισλαμιστές προβάλλουν το Μπαγκλαντές ως προστάτη της κουλτούρας της Βεγγάλης και τη γη των πραγματικών Μπενγκαλέζων, ενώ η Ινδία υπό την τρέχουσα απαλλαγή προβάλλεται ως το ηγεμονικό κράτος των Χίντι που πρόκειται να καταστρέψει τη γλώσσα της Βεγγάλης. Προκειμένου να σώσουν τη βεγγαλική τους ταυτότητα, ο απώτερος στόχος των Μπενγκάλων της Δυτικής Βεγγάλης θα πρέπει να είναι η απόσχιση από την Ινδία και η συγχώνευση με το Μπαγκλαντές. Επομένως, είναι μια πραγματική μάχη προβολής στην οποία προωθείται αθόρυβα η ιδέα μιας ενωμένης και μεγαλύτερης Βεγγάλης. Οι ισλαμιστές στο Μπαγκλαντές βρίσκονται ήδη σε σύγκρουση με εγχώριους ισλαμιστές ριζοσπάστες στη Δυτική Βεγγάλη, για να δημιουργήσουν μια υπαρξιακή κρίση στην Ινδία.

Η Ινδία πρέπει να ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων της, να καταστείλει την παράνομη μετανάστευση και να συνεργαστεί διπλωματικά με το Μπαγκλαντές για να διασφαλίσει ότι αυτές οι επεκτατικές φαντασιώσεις δεν θα κλιμακωθούν σε πραγματικές απειλές για την εδαφική ακεραιότητα της Ινδίας. Ταυτόχρονα, η περιφερειακή συνεργασία πρέπει να ενισχυθεί για να διασφαλιστεί ότι οι ριζοσπαστικές ιδεολογίες δεν αποσταθεροποιούν την ευαίσθητη ισορροπία στη Νότια Ασία.

 

ΠΗΓΗ: Mekong News

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινδία

Asian Lite: Σημαντικό οικονομικό κόστος για το Πακιστάν οι επιθέσεις σε Κινέζους υπηκόους

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Πεκίνο εκφράζει ολοένα και περισσότερο την απογοήτευσή του για την αποτυχία του Ισλαμαμπάντ να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις και τις προκλήσεις ασφαλείας

Οι σχέσεις Κίνας-Πακιστάν έχουν μια πτωτική πορεία εν μέσω αυξανόμενων διαφορών για πολλά διμερή ζητήματα. Το Πεκίνο γίνεται ανυπόμονο για την αποτυχία του Ισλαμαμπάντ να αποπληρώσει τα χρέη και να παρέχει επαρκή ασφάλεια στους Κινέζους υπηκόους στο Πακιστάν. Παρά την εξωτερική χρηματοδότηση από παγκόσμιους θεσμούς και την οικονομική στήριξη της Κίνας, το Πακιστάν δεν κατάφερε να σταθεροποιήσει την οικονομία. Κατά συνέπεια, ο Οικονομικός Διάδρομος της Κίνας-Πακιστάν (CPEC) επιβραδύνεται εν μέσω αναφορών για πολλά έργα που αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις ή πιθανές διακοπές λειτουργίας. Ενώ το Πεκίνο προσπαθεί με κάποιο τρόπο να σώσει το CPEC και άλλα έργα, το Ισλαμαμπάντ ενδιαφέρεται περισσότερο για τη διμερή συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, κυρίως κατά της Ινδίας.

Σύμφωνα με αναφορές, το Πακιστάν πιέζει την Κίνα να πραγματοποιήσει ασκήσεις κατά της τρομοκρατίας σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων Ινδίας-Πακιστάν. Η Κίνα φέρεται να έχει δείξει απροθυμία στην πρόταση του Πακιστάν, η οποία μπορεί να προκαλέσει άσκοπα εντάσεις με την Ινδία. Αυτό δείχνει ότι το Ισλαμαμπάντ δεν ενδιαφέρεται σοβαρά για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ασφάλειας των Κινέζων πολιτών στο Πακιστάν, αλλά θέλει να χρησιμοποιήσει διμερείς και πολυμερείς στρατιωτικές ασκήσεις για να προκαλέσει την Ινδία και να κρύψει τις αντιτρομοκρατικές αποτυχίες του.

Από την έναρξη της νέας στρατιωτικής επιχείρησης, Azm-i-Istehkam (Αποφασιστικότητα για σταθερότητα), στις 22 Ιουνίου, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Πακιστάν έχουν αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με έκθεση του Πακιστανικού Ινστιτούτου Μελετών Συγκρούσεων και Ασφάλειας (PICSS), τουλάχιστον 254 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 92 πολίτες και 54 μέλη του προσωπικού ασφαλείας, σκοτώθηκαν σε επιθέσεις μαχητών και βομβαρδισμούς τον Αύγουστο, καθιστώντας τον τον πιο θανατηφόρο μήνα για το Πακιστάν τα τελευταία έξι χρόνια. Πιο ανησυχητικό είναι ότι η πλειονότητα αυτών των επιθέσεων σημειώθηκαν στο Βελουχιστάν και στο Χάιμπερ Παχτούνχβα, περιοχές που φιλοξενούν πολλά έργα που χρηματοδοτούνται από την Κίνα. Το Βελουχιστάν σημείωσε απότομη αύξηση της βίας, με τουλάχιστον 125 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 80 πολίτες, 22 μέλη του προσωπικού ασφαλείας και 23 μαχητές. Τα τελευταία χρόνια, Κινέζοι υπήκοοι έχουν γίνει συχνά στόχοι φονικών επιθέσεων σε αυτές τις επαρχίες. Στις 26 Μαρτίου, μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στοίχισε τη ζωή σε πέντε Κινέζους μηχανικούς που εργάζονταν στο έργο του φράγματος Dasu στην περιοχή Shangla, στην επαρχία Khyber Pakhtunkhwa.

Έκρηξη λεωφορείου Dasu

Επιπλέον, μόλις μια εβδομάδα πριν από την επίθεση αυτοκτονίας, οι αντάρτες των Μπαλόχ στόχευσαν κινεζικά συμφέροντα εισβάλλοντας στο συγκρότημα Gwadar Port Authority (GPA) και στη ναυτική βάση Turbat κοντά στο λιμάνι Gwadar που διοικείται από την Κίνα, το οποίο είναι βασικό συστατικό του CPEC, στην επαρχία Βελουχιστάν. Αυτά τα περιστατικά ανανέωσαν τις σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια του κινεζικού προσωπικού και έργων στο Πακιστάν. Μόλις δύο ημέρες μετά τη βομβιστική επίθεση στο Dasu, μια κινεζική εταιρεία ανέστειλε τα έργα πολιτικού έργου στο Tarbela 5th Extension Hydropower Project και απέλυσε περισσότερους από 2.000 εργαζομένους για «λόγους ασφαλείας». Το 2021, οι πακιστανικές αρχές είχαν αναθέσει σύμβαση 355 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στην Power Construction Corporation of China Ltd για έργα. Το φράγμα Tarbela των 1.530 MW είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει την παραγωγή ενέργειας πριν από το 2026.

Οι επιθέσεις σε Κινέζους υπηκόους έχουν σημαντικό οικονομικό κόστος για το Πακιστάν, το οποίο ήδη αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική κρίση. Το Πεκίνο εκφράζει όλο και πιο έντονα την απογοήτευσή του για την αποτυχία του Ισλαμαμπάντ να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις και τις προκλήσεις ασφάλειας. Τον Ιούνιο, ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping προειδοποίησε τον Πακιστανό πρωθυπουργό Shehbaz Sharif ότι ενώ η Κίνα ήταν ανοιχτή στην επέκταση και την αναβάθμιση των οικονομικών δεσμών, το Ισλαμαμπάντ έπρεπε πρώτα να δημιουργήσει ένα «ασφαλές, σταθερό και προβλέψιμο» επιχειρηματικό περιβάλλον για τις κινεζικές εταιρείες και το προσωπικό.

Ομοίως, ο Liu Jianchao, Υπουργός του Τμήματος Διεθνών Συνδέσμων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας – υπεύθυνος για τη διαχείριση των σχέσεων της Κίνας με πολιτικούς οργανισμούς παγκοσμίως – τόνισε το «έλλειμμα εσωτερικής ασφάλειας» του Πακιστάν ως σημαντικό παράγοντα που διαβρώνει την εμπιστοσύνη των Κινέζων επενδυτών. Δήλωσε ότι «οι απειλές για την ασφάλεια είναι οι κύριοι κίνδυνοι για τη συνεργασία της CPEC». Ο Λιου επεσήμανε επίσης τη συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια του Πακιστάν ως βασικό λόγο για τις οικονομικές του αποτυχίες, προτρέποντας τους Πακιστανούς πολιτικούς να ενωθούν και να αντιμετωπίσουν τις περίπλοκες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.

Shehbaz Sharif και Xi Jinping

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Shehbaz Sharif, επισκέφθηκε την Κίνα από τις 4-8 Ιουνίου με μια μεγάλη υπουργική αντιπροσωπεία, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του πακιστανικού στρατού, στρατηγό Syed Asim Munir, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αναζωογονήσει τους διμερείς δεσμούς με τον σύμμαχό τους «παντός καιρού». Ήταν η πρώτη εκτεταμένη επίσκεψη του Σαρίφ στην Κίνα αφότου έγινε πρωθυπουργός τον Μάρτιο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Σαρίφ φέρεται να αναζήτησε νέα δάνεια από το Πεκίνο και ζήτησε περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή των εκκρεμών χρεών. Ωστόσο, δεν πήρε τίποτα ουσιαστικό σε αντάλλαγμα πέρα ​​από ελάχιστα Μνημόνια Συνεννόησης και πολλές προειδοποιήσεις από την κινεζική πλευρά. Τον Αύγουστο, ο Σαρίφ είχε γράψει μια επιστολή στην κινεζική κυβέρνηση ζητώντας επαναπρογραμματισμό του χρέους για το Πακιστάν σε μια προφανή προσπάθεια να εξασφαλίσει την έγκριση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οικονομική διάσωση 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι τον επόμενο μήνα.

Η Κίνα ανησυχεί όλο και περισσότερο για τις χρηματοοικονομικές επενδύσεις της στο Πακιστάν, φοβούμενη ότι ενδέχεται να μην αποφέρουν θετικές αποδόσεις στο μέλλον. Συγκεκριμένα, το ένα τρίτο του συνολικού εξωτερικού χρέους του Πακιστάν οφείλεται στην Κίνα. Ωστόσο, το Ισλαμαμπάντ φαίνεται πιο επικεντρωμένο στη χρήση πολυμερών και περιφερειακών πλατφορμών όπως τα Ηνωμένα Έθνη ή ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) για να στοχεύσει την Ινδία. Το Πεκίνο απογοητεύεται με τις προσπάθειες του Πακιστάν να το χρησιμοποιήσει ως εργαλείο για την προώθηση της αντι-ινδικής ατζέντας του. Αντί να αντιμετωπίσει τις εικαζόμενες διασυνοριακές τρομοκρατικές επιθέσεις από το Αφγανιστάν και το Ιράν, ο στρατός του Πακιστάν θέλει να διεξάγει περισσότερες αντιτρομοκρατικές ασκήσεις με την Κίνα σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Ινδία. Οι αναφορές αναφέρουν ότι οι αντάρτες Μπαλόχ και οι Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν βρίσκονται πίσω από πολλές επιθέσεις που στοχεύουν Κινέζους υπηκόους στο Πακιστάν, με ομάδες να έχουν αναφερθεί παρουσία στους δυτικούς γείτονες του Πακιστάν. Ωστόσο, ο στρατός του Πακιστάν εξακολουθεί να διστάζει να πραγματοποιήσει κοινές αντιτρομοκρατικές ασκήσεις με την Κίνα είτε στο Μπαλουχιστάν είτε στο Khyber Pakhtunkhwa, δείχνοντας τη διπροσωπία του Πακιστάν όσον αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Παρά τις ψευδείς διαβεβαιώσεις του Πακιστάν για ενίσχυση της ασφάλειας κατόπιν επανειλημμένου αιτήματος της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης, η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται, με αυξανόμενες αναταραχές και βία που στοχεύουν βασικά κινεζικά έργα στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Belt and Road. Η συνεχιζόμενη αστάθεια παρουσιάζει άνευ προηγουμένου προκλήσεις για το λιμάνι του Γκουαντάρ, το CPEC και την «παντός καιρού» συνεργασία της Κίνας με το Πακιστάν. Τελικά, η ευθύνη για αυτές τις οπισθοδρομήσεις βαρύνει την ανικανότητα, τη διττή συμπεριφορά του Πακιστάν και τις συνεχείς προσπάθειές του να χρησιμοποιήσει τη σχέση του με την Κίνα εναντίον της Ινδίας.

 

ΠΗΓΗ: Asian Lite

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή