Ακολουθήστε μας

Αίγυπτος

Αίγυπτος: Το Ισραήλ να είναι έτοιμο για όλα τα σενάρια

Δημοσιεύτηκε

στις

EPA/MOHAMMED SABER

Με φόντο την επιχείρηση στη Ράφα

«Για τους κινδύνους κλιμάκωσης» στο πλαίσιο της χερσαίας εισβολής στη Ράφα προειδοποίησε το Ισραήλ η Αίγυπτος, σύμφωνα με το αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης Al-Qahera News, που πρόσκειται στις υπηρεσίες πληροφοριών, επικαλούμενο «υψηλόβαθμο αξιωματούχο».

Η Αίγυπτος δήλωσε επίσης στη γειτονική της χώρα «να είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Ράφα, μια πόλη που βρίσκεται στο άκρο της πολιορκούμενης Λωρίδας της Γάζας και συνορεύει με την Αίγυπτο, φιλοξενεί 1,4 εκατομμύριο Παλαιστίνιους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι άνθρωποι εκτοπισμένοι μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Αίγυπτος

Το Κάιρο στηρίζει τον Λίβανο: Θα στείλει ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια

Δημοσιεύτηκε

στις

Jacquelyn Martin/REUTERS

Τι δήλωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος αλ Σίσι

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι ότι το Κάιρο στηρίζει πλήρως τον Λίβανο.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Σίσι είπε επίσης ότι η Αίγυπτος στηρίζει πλήρως τον Λίβανο «αυτούς τους δύσκολους καιρούς» και σκοπεύει να αποστείλει ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια.

Στην ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας δεν γίνεται καμία αναφορά στον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Πηγή ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Αίγυπτος

Αίγυπτος: Έρευνες στη Αν. Μεσόγειο που “επικυρώνουν” την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία ΑΟΖ

Δημοσιεύτηκε

στις

Γεωτρύπανα στο Ιόνιο το 2024 και στην Κρήτη το 2025 – Αυτός είναι ο νέος προγραμματισμός των ερευνών για υδρογονάνθρακες

Στην προκήρυξη 12 οικοπέδων για έρευνες εντοπισμού υδρογονανθράκων προχώρησε η Αίγυπτος στέλνοντας προς όλες τις κατευθύνσεις μηνύματα σταθερότητας και πρόθεσης συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα δέκα εξ’αυτών βρίσκονται στην Μεσόγειο με τα τέσσερα πρώτα να έχουν οριοθετηθεί σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες τάσεις της αιγυπτιακής εξωτερικής πολιτικής.

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, το οικόπεδο 1 (Ελ Φούκα) εφάπτεται με τη νότια πλευρά του ορίου της ελληνοαιγυπτιακής τμηματικής συμφωνίας ΑΟΖ του Αυγούστου του 2020, μήνυμα το οποίο απευθύνεται και στην Άγκυρα η οποία θεωρεί ότι η ελληνική πλευρά της περιοχής βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Αντιστοίχως δύο οικόπεδα στα βορειανατολικά της Αιγύπτου (3 το Σιμιάν και 4 το δυτικό Ζορ) ακολουθούν τις συμφωνίες που έχει υπογράψει το Κάιρο με τη Λευκωσία.

Ωστόσο η πιο ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια κρύβεται πίσω από την προκήρυξη του οικοπέδου (Μπουργκ ελ Αράμπ) το οποίο βρίσκεται σε μη οριοθετημένο σημείο μεταξύ Κύπρου και της θαλάσσιας περιοχής νότια της Ρόδου και του Καστελλόριζου.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το αιγυπτιακό υπουργείου Πετρελαίου έχει σχεδιάσει το οικόπεδο αρκετά μίλια νοτιότερα από τα νοητά όρια της γραμμής που η Άγκυρα θεωρεί ως όριο διαμοιρασμού της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω σημειο δεν υπάρχει καμία συμφωνία οριοθέτησης ενώ Ελλάδα, Τουρκία και Κυπριακή Δημοκρατία έχουν αποκλίνουσες απόψεις.

capital.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Αίγυπτος

Ιράκ-Αίγυπτος-Ιορδανία:”Το Ισραήλ ωθεί την περιοχή προς έναν ολοκληρωτικό πόλεμο”

Δημοσιεύτηκε

στις

Δήλωση των τριών ΥΠΕΞ

“Το Ισραήλ ωθεί την περιοχή προς έναν ολοκληρωτικό πόλεμο”, εκτιμούν οι επικεφαλής της διπλωματίας της Αιγύπτου, του Ιράκ και της Ιορδανίας σε κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και στην οποία καταδικάζουν “την ισραηλινή επίθεση επί του Λιβάνου”.

Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών αναφέρθηκαν επίσης στη διοργάνωση μιας “τριμερούς συνόδου κορυφής” των ηγετών των τριών χωρών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

“Οι υπουργοί καταδίκασαν την ισραηλινή επίθεση επί του Λιβάνου, διαβεβαιώνοντας ότι το Ισραήλ ωθεί την περιοχή προς έναν ανοικτό πόλεμο”, προστίθεται στο κείμενο, στο οποίο καλούνται “η διεθνής κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να σταματήσουν τον πόλεμο”.

Επικαλούμενοι “την επικίνδυνη κλιμάκωση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή”, οι υπουργοί υπογραμμίζουν επίσης πως “για να σταματήσει αυτή η κλιμάκωση, πρέπει να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα”, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από τις τρεις χώρες, έπειτα από συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τους χθες, Τρίτη, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή