Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Δεν έπεισε ο Μητσοτάκης τον Ερντογάν να δεχτεί απλά μια συνάντηση των τριών στην Κύπρο

Δημοσιεύτηκε

στις

Δεν έπιασε τόπο το δέλεαρ των ευρωτουρκικών ανταλλαγμάτων

Ανδρέας Πιμπίσιης

Το δέλεαρ να δοθούν ανταλλάγματα στα ευρωτουρκικά εάν προηγηθεί μια καλή χειρονομία στο Κυπριακό δεν φαίνεται να είναι αρκετό για να τουμπάρει η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέφερε το μήνυμα για μια τριμερή για να συζητηθούν οι απόψεις των δύο ηγετών. Ο Ερντογάν δημοσίως επέμεινε στην αναγνώριση των πραγματικοτήτων στο νησί, δείχνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο ότι δεν είναι διατεθειμένη να ανταποκριθεί στα μηνύματα της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημερώθηκε χθες το πρωί, τηλεφωνικώς, για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν. Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι κατά την επικοινωνίας τους ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέφερε στον Ν. Χριστοδουλίδη ότι μετέφερε στον Τούρκο Πρόεδρο την ανάγκη για τριμερή συνάντηση ούτως ώστε οι δύο ηγέτες να συζητήσουν τις απόψεις τους στην παρουσία της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Δεν αναφέρθηκε ποια ήταν η αντίδραση του Ερντογάν στην προτροπή Μητσοτάκη, ωστόσο οι κυβερνητικοί κύκλοι στη Λευκωσία ανέφεραν ότι αναμένεται ανταπόκριση από τουρκικής πλευράς.

Πάντως δημοσίως ο Ερντογάν φρόντισε να προσγειώσει όσους ενδεχομένως ήλπιζαν σε διαφοροποίηση της τουρκικής προσέγγισης. Στις δηλώσεις του ο Ερντογάν επανέλαβε τις πάγιες τουρκικές αξιώσεις αναφορικά με το Κυπριακό, κάνοντας λόγο για «λύση στη βάση πραγματικοτήτων». Είναι σημαντικό, είπε, «να επιτευχθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί. Η υλοποίηση ενός τέτοιου βήματος θα ισχυροποιήσει την σταθερότητα και την γαλήνη της περιοχής». Αναφορές που δεν φαίνεται, σ’ αυτή τη φάση, να προμηνύουν την όποια αλλαγή της τουρκικής στάσης στο Κυπριακό.

Η τουρκική άρνηση σε μια συνάντηση των δύο ηγετών στην Κύπρο δυσκολεύει και την προσπάθεια της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ η οποία ολοκλήρωσε και τον τρίτο κύκλο επαφών της με συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Γεραπετρίτης «τόνισε ότι το Κυπριακό είναι ύψιστης προτεραιότητας ζήτημα για την Ελλάδα, η οποία υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ». «Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα εργάζεται συστηματικά σε όλα τα διεθνή φόρα, προσβλέποντας στην εκκίνηση ενός διαλόγου μεταξύ των μερών, με στόχο τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και στο πλαίσιο των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο Γ. Γεραπτρίτης υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η ελληνική πλευρά στην εύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Είπε “η δική μας θέση είναι ότι θα πρέπει να επανεκκινήσουν οι συζητήσεις μεταξύ των μερών. Δηλαδή μεταξύ του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Τατάρ, υπό την αιγίδα της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, έτσι ώστε να δούμε το πεδίο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε». «Και το πεδίο δεν μπορεί να είναι άλλο παρά μόνο τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία», τόνισε.

«Μολονότι, υπάρχει πράγματι τα τελευταία χρόνια μία αυξημένη ρητορική εκ μέρους της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς σχετικά με μία κυριαρχική ισότητα, η οποία είναι εκτός πλαισίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το κρίσιμο αυτή τη στιγμή –και γι’ αυτό εμείς ασκούμε όλη την επιρροή μας– είναι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με τον Τατάρ», εκτίμησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι εκ μέρους της ελληνικής πλευράς ασκούνται όλες οι αναγκαίες διπλωματικές πιέσεις. «Διατηρώ την ελπίδα ότι στο προσεχές διάστημα θα έχουμε συζητήσεις για το ζήτημα αυτό. Να μπορέσουμε να διακριβώσουμε τις δυνατότητες για να προχωρήσουμε σε μια μακρά και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό. Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να αφήσουμε πίσω το Κυπριακό», επισήμανε ο ίδιος.

Στη Λευκωσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση «θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που μπορούν να συμβάλουν θετικά για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό». Ο Κ. Λετυμπιώτης επανέλαβε ότι τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα θεωρούν ως σημαντικό να πραγματοποιηθεί μια κοινή συνάντηση των δύο ηγετών.

Ερωτηθείς πώς βλέπει τα επόμενα βήματα και αν υπάρχει κάτι, το οποίο θα μπορούσε να σημάνει εξελίξεις, ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως, αυτό που εκ των πραγμάτων υπάρχει το επόμενο διάστημα, όπως και η ίδια η κ. Ολγκίν έχει αναφέρει, είναι η συνάντησή της με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, «όπου θα παρουσιάσει τα δεδομένα, όπως και η ίδια τα έχει αξιολογήσει, αλλά και τις δικές της σκέψεις για τα επόμενα βήματα».

Φιλελεύθερος

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή