Αναλύσεις
“Η Ελλάδα να ακολουθήσει ορθολογική πολιτική! Εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων με βάση τον Πόντο τη Μικρά Ασία και την Κύπρο – Απαράδεκτο να μην αντιδρά κατά της Τουρκίας”
Μήνυμα αλλαγής της παθητικής στάσης της χώρας απέναντι στην Τουρκία στέλνει μιλώντας αποκλειστικά στο Infognomonpolitics.gr, ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ, Τούρκος συγγραφέας και ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αγωνίζεται για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Μήνυμα αλλαγής της παθητικής στάσης της χώρας απέναντι στην Τουρκία στέλνει μιλώντας αποκλειστικά στο Infognomonpolitics.gr, ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ, Τούρκος συγγραφέας και ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αγωνίζεται για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
«Πρέπει να πολεμήσουμε όλοι ενάντια σε αυτήν την αδικία. Εάν ένα έγκλημα που διαπράττεται δεν τιμωρείται, εάν δεν αντιμετωπιστεί, επαναλαμβάνεται»
Ταμέρ Τσιλιγκίρ
Συνέντευξη στον Χρήστο Κωνσταντινίδη
Μπορεί στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα, όντας υπνωτισμένο από υποσχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας, να αρνείται πεισματικά να εντάξει στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας το θέμα της Γενοκτονίας, προβάλλοντας τα εγκλήματα που διέπραξε στο παρελθόν και να ασκήσει σφοδρή πίεση στην αναθεωρητική Τουρκία, η οποία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά, διεκδικεί το μισό Αιγαίο (με τελευταίο κρούσμα την οριοθέτηση δικών της θαλασσίων πάρκων) και έχει κατεχόμενη εδώ και 50 χρόνια σχεδόν τη μισή Κύπρο, υπάρχουν όμως φωνές Τούρκων που διαφωνούν με αυτήν τη στρατηγική της χώρας μας και στέλνουν μήνυμα για ανατροπή αυτής της παθητικής στάσης.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει ανεξάρτητες πολιτικές που θα φροντίζουν τα δικά της εθνικά συμφέροντα και θα ενεργούν πιο ριζικά στον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Κύπρο. Το ελληνικό κράτος πρέπει να απαλλαγεί από την ντροπή να επιτρέψει στον ιδρυτή του τουρκικού κράτους, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη γενοκτονία πριν από 100 χρόνια, να έχει ένα μουσείο στη Θεσσαλονίκη, να μην αντιδρά στην Τουρκία, όπου κάθε μέρα και μια εκκλησία μετατρέπεται σε τζαμί», δηλώνει ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ στο infognomonpolitics.gr με αφορμή την ομιλία που έδωσε στη χώρα μας για τη 19η Μαΐου, την ημερομηνία μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Ποιος είναι ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ
Ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ είναι Τούρκος στην εθνικότητα ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αγωνιστής για τη δικαίωση του ιερού αγώνα του Ποντιακού Ελληνισμού. Γεννήθηκε το 1965 στο χωριό Λιβερά της επαρχίας Ματσούκας που βρίσκεται στην Τραπεζούντα (περιοχή που παρέμειναν ελληνόφωνοι πληθυσμοί μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών)». Η οικογένειά του μετανάστευσε στην Κωνσταντινούπολη, όπου τελείωσε το σχολείο.

Ο συγγραφέας, ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αγωνιστής για τη δικαίωση των 353.000 γενοκτονημένων ψυχών του Πόντου Ταμέρ Τσιλιγκίρ
Το 1978 εισήλθε στη Σχολή Αξιωματικών, του στρατιωτικού Λυκείου Kuleli, ένα ίδρυμα παραγωγής Τούρκων εθνικιστών. Ωστόσο δεν άντεξε από το αυταρχικό και ακραία εθνικιστικό περιβάλλον και εξαιτίας του επαναστατικού του χαρακτήρα εκδιώχθηκε από τη σχολή στον τρίτο χρόνο φοίτησης. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με την κεραμική τέχνη, δεν προχώρησε όμως τις σπουδές του σε κάποιο κρατικό πανεπιστήμιο της Τουρκίας από επιλογή.
Ασχολούμενος με την κεραμική τέχνη της Ανατολής μελέτησε τον λαϊκό πολιτισμό, μία έρευνα που στην ουσία του άνοιξε τα μάτια για την κατάσταση στην Τουρκία, αφού στη συνέχεια ξεκίνησε ο αγώνας του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Εξαιτίας αυτής της δράσης φυλακίστηκε τρεις φορές, από το 1986 μέχρι το 1994, στην τελευταία εκ των οποίων καταδικάστηκε ισόβια κάθειρξη. Τα βασανιστήρια που υπέστη κατά τον εγκλεισμό του δεν τα χωρά ανθρώπινος νους.
Βίωσε απάνθρωπες καταστάσεις, χειρότερες από την ταινία αμερικανικής παραγωγής «Εξπρές του μεσονυκτίου». Έκανε απεργία πείνας για 91 ημέρες προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις άθλιες συνθήκες και το 2004 αποφυλακίστηκε προσωρινά εξαιτίας προβλημάτων απώλειας μνήμης. Με τη βοήθεια της οικογένειάς του φυγαδεύτηκε στην Ελβετία, όπου ζει μέχρι σήμερα και μάχεται για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Έχει εκδώσει το βιβλίο “Pontus Gerceği” δηλαδή «Η Αλήθεια για τον Πόντο», ενώ η παρουσία του στο διαδίκτυο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι πολύ σημαντική.
Έτσι ξεκλείδωσε τα μυστικά των Τούρκων για τη Γενοκτονία
Σε αυτό το βιβλίο ο Τσιλιγκίρ, το επίθετο του οποίου σημαίνει «κλειδαράς» στα τουρκικά, ξεκλειδώνει όλα τα μυστικά των Οθωμανών και των Τούρκων και θεμελιώνει την ύπαρξη της Γενοκτονίας! Ο συγγραφέας ερευνώντας πηγές από το οθωμανικό κράτος αλλά και αυτό της τουρκικής δημοκρατίας ανακάλυψε αποκαλυπτικά στοιχεία. «Οι πηγές μιλούν ξεκάθαρα για αυτήν τη σφαγή και παραδέχονται την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Υπάρχουν μυστικές (κρυφές) συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο κοινοβούλιο την τριετία 1920-1923 και οι οποίες δημοσιεύθηκαν σε βιβλίο το 1985. Εκεί υπάρχει ομολογία για την Γενοκτονία των Ποντίων.
Ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ μίλησε στο Infognomonpolitics.gr όπου δήλωσε πως είναι καθήκον του να αγωνίζεται για τη δικαίωση των γενοκτονημένων Ελλήνων του Πόντου. «Πρέπει να πολεμήσουμε όλοι ενάντια σε αυτήν την αδικία. Εάν ένα έγκλημα που διαπράττεται δεν τιμωρείται, εάν δεν αντιμετωπιστεί, επαναλαμβάνεται», αναφέρει με νόημα και χαρακτηρίζει δειλή και παθητική την πολιτική του ελληνικού κράτους εναντίον της Τουρκίας τα τελευταία 100 χρόνια, στέλνοντας μήνυμα για άμεση αντίδραση.
Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε:
Πώς νιώθετε που μιλήσατε για το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων στην Ελλάδα;
«Μακάρι να μπορούσαμε να μιλήσουμε για αυτά τα θέματα στον Πόντο ή στην Τουρκία. Στην Τουρκία, οι άνθρωποι μαθαίνουν ιστορία με παραμύθια και ψέματα. Φυσικά, χαίρομαι που μπορώ να μιλήσω για αυτό εδώ. Ξέρω ότι η φωνή μου έχει φτάσει στον Πόντο στην Τουρκία. Η 19η Μαΐου είναι ημέρα διακοπών στην Τουρκία. Αυτό θα πρέπει να είναι ντροπή για την Τουρκία. Αυτή η γενοκτονία, η οποία κόστισε τη ζωή 353 χιλιάδων ανθρώπων, πρέπει να αντιμετωπιστεί».
Ποιοί είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν να ξεκινήσετε τον αγώνα σας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου;
«Είμαι από την Τραπεζούντα. Είμαι Έλληνας του Πόντου. Το γεγονός ότι η οικογένειά μου είχε προσηλυτιστεί στο Ισλάμ δεν αλλάζει αυτό το γεγονός. Είμαι ο εγγονός των Ελλήνων που έζησαν σε αυτή τη γη για χιλιάδες χρόνια. Είναι καθήκον μου προς τους προγόνους μου να καταπολεμήσω αυτή την αδικία που συνέβη πριν από 105 χρόνια. Πιστεύω επίσης, ότι όλοι όσοι είναι άνθρωποι πρέπει να πολεμήσουν ενάντια σε αυτήν την αδικία. Εάν ένα έγκλημα που διαπράττεται δεν τιμωρείται, εάν δεν αντιμετωπιστεί, επαναλαμβάνεται. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Τουρκία είναι μια σαφής ένδειξη αυτού. Κανείς δεν χαμογελά σε αυτή τη χώρα που κυβερνάται τυραννικά για 105 χρόνια. Γι ‘ αυτό όχι μόνο εμείς οι Έλληνες από τον Πόντο, αλλά και οι Τούρκοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το παρελθόν για ένα καλύτερο μέλλον και για τη Δημοκρατία.
Υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα της διεθνούς αναγνώρισης Γενοκτονίας τα τελευταία χρόνια; Ο κόσμος λαμβάνει νέα σχετικά με αυτό το ζήτημα; Ποιά είναι η οπτική σας γύρω από αυτό το θέμα;
«Δυστυχώς, ο κόσμος γίνεται χειρότερο μέρος. Η μοίρα της ανθρωπότητας βρίσκεται στα χέρια μερικών χωρών και εταιρειών. Όλα τα είδη ανθρώπινων αξιών αγνοούνται για το κέρδος αυτής της χώρας και των εταιρειών. Είμαστε σε έναν πόλεμο χωρίς αρχές, χωρίς κανόνες. Εκείνοι που λένε ότι είναι υπέρ της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σιωπούν για τη γενοκτονία. Φοβούνται».

Ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ φορά T-shirt με μήνυμα στα αγγλικά για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Μπορείτε να μας δώσετε μια ιδέα για το θέμα που αναπτύξατε στην εν Ελλάδι ομιλία σας για τη Γενοκτονία; Πώς μπορεί να αναγεννηθεί ο Πόντος;
«Ο Πόντος στέκεται εκεί με 3 χιλιάδες χρόνια ελληνικού πολιτισμού, δεν έχει πεθάνει. Απλά χτύπησε και τραυματίστηκε. Ο Πόντος περιμένει να επουλωθούν οι πληγές του. Όσοι αγωνίζονται για τον Πόντο πρέπει πρώτα να στρέψουν το πρόσωπό τους στον Πόντο. Έχει περάσει η ώρα του θρήνου. Πλέον είναι απαραίτητο να εκθέσουμε τους εγκληματίες, να αντιμετωπίσουμε την ιστορία. Όλοι οι Πόντιοι, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται στον κόσμο, πρέπει να γυρίσουν τη ματιά τους στον Πόντο. Ο Πόντος μπορεί να σταθεί όρθιος μόνο στον Πόντο. Ήρθε η ώρα να πείτε στους παραβάτες να σταματήσουν. Καλώ όλους να συμβάλουν στον αγώνα μας για ύπαρξη στον Πόντο».
Ποια είναι η κατάσταση στην Τουρκία σχετικά με το ζήτημα της γενοκτονίας; Οι άνθρωποι αναγνωρίζουν αυτό το θέμα;
«Ναι, τώρα το τουρκικό κοινό συζητά τι συνέβη στον Πόντο πριν από 100 και πλέον χρόνια. τα ψέματα που έχουν διαρκέσει για 105 χρόνια αποκαλύπτονται. Ακαδημαϊκοί, ερευνητές ρωτούν τώρα τι συνέβη στον Πόντο πριν από 105 χρόνια και αναζητούν απαντήσεις. Ο αριθμός των ανθρώπων που μιλούν χωρίς να κρύβουν πλέον την ελληνική τους ταυτότητα αυξάνεται καθημερινά».
“Είναι απαραίτητο να εκθέσουμε τους εγκληματίες, να αντιμετωπίσουμε την ιστορία. Όλοι οι Πόντιοι, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται στον κόσμο, πρέπει να γυρίσουν τη ματιά τους στον Πόντο”
Στη συνέντευξη που είχατε παραχωρήσει το 2017, μας είχατε μιλήσει για τις απειλές που δέχεστε από τον τουρκικό παράγοντα. Η τουρκική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών συνεχίζει να σας εκφοβίζει;
«Κάνουν ό, τι μπορούν για να σιωπήσουν τις φωνές μας. Μερικές φορές απειλούν άμεσα. Μερικές φορές οργανώνουν δυσφημιστικές εκστρατείες με ψευδείς ειδήσεις. Θα συνεχίσουμε να λέμε την αλήθεια. Και δεν φοβάμαι κανέναν. Μία ψυχή έχω. Ας θυσιαστεί για τον Πόντο».

Η συγκλονιστική συνέντευξη του Τούρκου συγγραφέα σε ελληνικό διαδικτυακό Μέσο το 2017
Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία φοβερίζει την Ελλάδα. Θέλει να αρπάξει το μισό Αιγαίο μέσα από το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Επίσης υπάρχει ένα τουρκολιβικό μνημόνιο με το οποίο αμφισβητείται η κυριαρχία της χώρας μας νότια της Κρήτης. Φυσικά από το 1974 είναι Κατεχόμενη η Κύπρος. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει η Ελλάδα;
«Δυστυχώς, το ελληνικό κράτος εφαρμόζει μια δειλή, παθητική πολιτική εδώ και 100 χρόνια. Στα θέματα του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Κύπρου, η Τουρκία έχει μέχρι στιγμής νομιμοποιήσει την κατοχική της θέση σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν μπορούν να εφαρμόσουν ανεξάρτητες πολιτικές σε αυτά τα θέματα λόγω του ότι είναι μέλη του ΝΑΤΟ και δεν μπορούν να αθετήσουν τις υποσχέσεις των δυτικών κρατών. Αν και η Τουρκία μπορεί να φαίνεται να είναι εναντίον της Δύσης σήμερα, εξακολουθεί να είναι μια απαραίτητη Συμμαχία για τη Δύση. Η κατάσταση επίσης δεν θα αλλάξει σε περίπτωση πιθανής αλλαγής εξουσίας στην Τουρκία. Η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει ανεξάρτητες πολιτικές που θα φροντίζουν τα δικά της εθνικά συμφέροντα και θα ενεργούν πιο ριζικά στον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Κύπρο».
Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στην Ελλάδα;
«Νομίζω ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να απαλλαγεί από την ντροπή να επιτρέψει στον ιδρυτή του τουρκικού κράτους, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη γενοκτονία πριν από 100 χρόνια, να έχει ένα μουσείο στη Θεσσαλονίκη, να μην αντιδρά στην Τουρκία, όπου κάθε μέρα και μια εκκλησία μετατρέπεται σε τζαμί».

Αναλύσεις
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ως πολιτικός φιλόσοφος
Το μεγαλείο της πολιτικής σοφίας του ανδρός. Η ομόνοια ως αντίδοτο στο διχασμό, η πίστη ως αντίδοτο στα άθεα γράμματα, η καλλιέργεια του θρόνου ως παράγοντας θεσμικής ενότητας του έθνους και η φρόνιμη ελευθερία ως υπευθυνότητα έναντι της εθνικής κοινότητας.

Γράφει ο Δημήτρης Βερδελής
Όλοι γνωρίζουμε τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη (3 Απριλίου 1770 – 4 Φεβρουαρίου 1843) ως τον θριαμβευτή της άλωσης της Τριπολιτσάς, τον στρατηγικό νου πίσω από την αναίμακτη απελευθέρωση της Καλαμάτας, το νικητή του Δράμαλη στα Δερβενάκια και τον αγωνιστή απέναντι στην τακτική του προσκυνήματος που εφήρμοσε ο Ιμπραήμ πασάς της Αιγύπτου.
Σε αυτό το κείμενο δεν θα ασχοληθώ με τη στρατηγική ιδιοφυία του Γέρου του Μοριά στο πεδίο των μαχών αλλά με μια υποτιμημένη οπτική της προσωπικότητάς του. Αυτή του πολιτικού φιλοσόφου Θ. Κολοκοτρώνη όπως αυτή φαίνεται στην ομιλία του ενώπιον των μαθητών του Βασιλικού γυμνασίου αρρένων στις 8 Οκτωβρίου 1838 στην Πνύκα.
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αρχίζει την ομιλία του με μια ιστορική αναδρομή στην αρχαία Ελλάδα όπου «εκεί όπου εγώ επατώ επατούσαν και εδημηγορούσαν τον παλαιό καιρό, άνδρες σοφοί και άνδρες με τους οποίους δεν είμαι άξιος να συγκριθώ». Στη συνέχεια λέει πως θα μιλήσει για όσα προηγήθηκαν της εθνεγερσίας, όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του αγώνος αλλά και όσα επακολούθησαν προκειμένου «να βγάλουμε συμπερασμούς δια την μέλλουσαν ευτυχίαν σας» όπως αναφέρει ο ίδιος. Αξιοποιεί δηλαδή ως πολιτικός φιλόσοφος την έννοια αλλά και την αίσθηση της ιστορικής συνέχειας με τους αρχαίους Έλληνες αλλά και τη διδακτική της ιστορίας ως πολύτιμης παρακαταθήκης για το μέλλον της Ελλάδος όπως αυτό εξαρτάται από τους μαθητές εις τους οποίους απευθύνεται. Κάνει μια σύντομη ανασκόπηση της κατάστασης εις την οποία είχε περιέλθει το Γένος κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας και πόσο σημαντική είναι η παιδεία στην υπόθεση της ελευθερίας αλλά και στο μικρόβιο της διχόνοιας που, με την υποβοήθηση των ξένων τους οποίους αναφέρει ως «μπαρμπέρηδες που έκαναν πειράματα στου κασίδη το κεφάλι», κατέτρωγε τους Έλληνες και εξαιτίας του κόντεψε να χαθεί ότι είχε κερδηθεί κατά τη διάρκεια της επανάστασης.
Τη διχόνοια θεράπευσε η έλευση του βασιλέως με του οποίου την έλευση ανθίζουν οι τέχνες και η παιδεία και ακμάζουν το εμπόριο και η γεωργία. Όσο δε αυξάνεται η παιδεία τόσο θα αυξάνεται και θα ευτυχεί η πολιτεία. Για αυτή την αύξηση χρειάζεται και η στερέωση της πολιτείας μέσω της καλλιέργειας και της υποστήριξης του Θρόνου. Ο Βασιλεύς είναι νέος και η μοίρα του όπως και των παιδιών του είναι συνδεδεμένη με τη μοίρα του τόπου και όπως θα ζήσετε εσείς μαζί του, θα ζήσουν και τα παιδιά σας με τα παιδιά του λόγω της διαδοχικής φύσης της Βασιλείας.
Στη συνέχεια αναφέρεται στη σημασία της πίστεως και του πατριωτισμού για τη στερέωση της πατρίδας. Σε αυτό το σημείο παραπέμπει και στην προκήρυξη της 24ης Φεβρουαρίου 1821 όπου είπε το περίφημο «όταν πιάσαμε τα όπλα είπαμε πρώτα υπέρ πίστεως και έπειτα υπέρ πατρίδος». Υποστηρίζει ότι η μακροημέρευση του έθνους περνάει από την τήρηση της θρησκευτικής πίστης όπου αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση των Εβραίων όπου μένουν σταθεροί στην πίστη τους παρά τους διωγμούς.
Τέλος αναφέρεται στην παροδικότητα της ζωής και στην κληρονομιά των προγόνων που πρέπει να διατηρηθεί και στην ανάγκη να υπάρχουν ως θεμέλια της πολιτείας η ομόνοια, η θρησκεία, η καλλιέργεια του θρόνου και η φρόνιμος, όπως λέει ελευθερία.
Εκεί φαίνεται το μεγαλείο της πολιτικής σοφίας του ανδρός. Η ομόνοια ως αντίδοτο στο διχασμό, η πίστη ως αντίδοτο στα άθεα γράμματα, η καλλιέργεια του θρόνου ως παράγοντας θεσμικής ενότητας του έθνους και η φρόνιμη ελευθερία ως υπευθυνότητα έναντι της εθνικής κοινότητας.
Αναλύσεις
Δικαστής του Σόρος στο ΕΔΔΑ δικάζει υπόθεση με προσφεύγουσα και δικηγόρο του Σόρος
Η επιτομή της σύγκρουσης συμφερόντων σε ένα από τα πιο επιδραστικά δικαστήρια του κόσμου…

Γράφει ο Νικόδημος Καλλιντέρης, Νομικός
Η επιτομή της σύγκρουσης συμφερόντων σε ένα από τα πιο επιδραστικά δικαστήρια του κόσμου…
Το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει τουλάχιστον για την ευρωπαϊκή ήπειρο ως βασικό πυλώνα και διαμορφωτή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) που εδρεύει στο Στρασβούργο της Γαλλίας. Πρόκειται για το δικαιοδοτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης στο οποίο μετέχουν 46 κράτη μέλη (ήταν 47 μέχρι την πρόσφατη αποπομπή της Ρωσίας από τον Οργανισμό).
Στη νομολογία του Δικαστηρίου αποτυπώνεται όλη η λογική του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τις ετυμηγορίες του να δεσμεύουν τα κράτη μέλη. Τουτέστιν, τυχόν καταδίκη μιας χώρας από το Δικαστήριο συνεπάγεται άμεση ευθυγράμμιση της νομοθεσίας και άρα των πολιτικών της με τις αποφάσεις του ειδάλλως επίκεινται νέες καταδίκες.
Κατά το παρελθόν έχουν γίνει διευρυμένες συζητήσεις (δυστυχώς τηρείται μια εκκωφαντική σιωπή από τους Δικηγορικούς Συλλόγους στην Ελλάδα) για τη σύγκρουση συμφερόντων σε πολλούς από τους διορισμένους Δικαστές. Μια πολύ πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου αναδεικνύει με τον πιο γλαφυρό τρόπο το έλλειμμα διαφάνειας και ανεξαρτησίας του δικαιοδοτικού του έργου.
Στις 4 Μαρτίου 2025, το ΕΔΔΑ καταδίκασε τη Βουλγαρία στην υπόθεση Girginova v. Bulgaria (αριθμός αίτησης 4326/18) για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης (άρθρο 10 της ΕΣΔΑ) και του δικαιώματος αποτελεσματικής προσφυγής (άρθρο 13 της ΕΣΔΑ).
Προσφεύγουσα ήταν η Βουλγάρα δημοσιογράφος Galina Mariova Girginova, η οποία ζητούσε να πληροφορηθεί τους λόγους για τους οποίους αθωώθηκε ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας σε μια υπόθεση μυστικών παρακολουθήσεων.
Αρχικά, το βουλγαρικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημά της βάσει του εγχώριου νόμου για την προστασία των διαβαθμισμένων πληροφοριών. Κατόπιν τούτου, η δημοσιογράφος, εφόσον είχε εξαντλήσει τα εγχώρια ένδικα μέσα, κατέθεσε προσφυγή στο ΕΔΔΑ. Στη σύνθεση του Δικαστηρίου στη συγκεκριμένη υπόθεση μετείχε και ο Δικαστής Darian Pavli παρόλο που βρισκόταν σε καταφανή κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η Galina Mariova Girginova εργάζεται ως δημοσιογράφος στο διαδικτυακό μέσο Sadebni Reportazhi που εστιάζει το ενδιαφέρον του κυρίως σε ζητήματα μεταρρυθμίσεων του δικαιοδοτικού συστήματος στη Βουλγαρία. Αυτό το Μέσο Ενημέρωσης υποστηρίζεται από την οργάνωση Center for Investigative and Forensic Journalism Foundation, του οποίου η Girginova είναι επίσης διευθύντρια. Πρόκειται για ένα δεκαοκτάμηνο ακτιβιστικό πρόγραμμα με στόχο τη μεταρρύθμιση επί τα βελτίω του βουλγαρικού συστήματος απονομής δικαιοσύνης. Η συγκεκριμένη οργάνωση λαμβάνει χρηματοδότηση από το παράρτημα του Open Society Institute στη Σόφια το οποίο ως γνωστόν αποτελεί το κύριο όχημα διεθνούς παρέμβασης του γνωστού μεγιστάνα George Soros σε πλείστα πεδία πολιτικής.
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος η Girginova ασχολήθηκε επισταμένα με τη δίκη του Βούλγαρου Υπουργού Εσωτερικών Tsvetan Tsvetanov. Ο εν λόγω πολιτικός οδηγήθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου γιατί είχε διατάξει μυστικές παρακολουθήσεις οι οποίες θεωρήθηκαν ότι δεν είχαν νόμιμο έρεισμα. Η δημοσιογράφος προσέφυγε στα δικαστήρια της Βουλγαρίας για να αποκτήσει πρόσβαση στο υλικό της δίκης αλλά αυτό απέρριψε το αίτημά της με το σκεπτικό ότι αυτή η απόφαση περιείχε διαβαθμισμένες πληροφορίες. Ακολούθως, η Girginova προσέφυγε στο ΕΔΔΑ το οποίο καταδίκασε τη Βουλγαρία για παραβίαση δύο άρθρων της ΕΣΔΑ, του άρθρου 10 (δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης) και του άρθρου 13 (δικαίωμα σε αποτελεσματική προσφυγή).
Δικηγόρος της δημοσιογράφου ήταν ο Aleksandar Kashamov που είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Open Society Institute στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας. Ωστόσο, ο Δικαστής Darian Pavli μετείχε στη σύνθεση του Δικαστηρίου για την εκδίκαση της υπόθεσης παρά το γεγονός ότι εργάστηκε ως υπάλληλος ενώ διετέλεσε και διευθυντής του Open Society Foundation τόσο στην Αλβανία και όσο και στη Νέα Υόρκη.
Σημειωτέον ότι ο Darian Pavli είχε εργαστεί για λογαριασμό του Open Society Foundation για τη μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης στην Αλβανία, μια μεταρρύθμιση που επικρίθηκε με σφοδρότητα ότι είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της υπάρχουσας πολιτικής εξουσίας. Συνεπώς, ο δικαστής Darian Pavli είχε καταφανέστατα προηγούμενη στενή επαγγελματική σχέση τόσο με την προσφεύγουσα δημοσιογράφο όσο και με τον δικηγόρο της.
Σύμφωνα με το άρθρο 28 του Κανονισμού του ΕΔΔΑ ισχύει το εξής: «Κανένας Δικαστής δεν μπορεί να λάβει μέρος στην εξέταση μιας υπόθεσης στην οποία έχει οποιοδήποτε προσωπικό συμφέρον, όπως […] στενή προσωπική ή επαγγελματική σχέση […] με έναν από τους διαδίκους».
Αλλά το ζήτημα της σύγκρουσης συμφερόντων των Δικαστών στο ΕΔΔΑ έχει ασφαλώς πολύ πιο διευρυμένες προεκτάσεις. Μελέτη του European Center for Law and Justice αποκάλυψε πριν από λίγα χρόνια ότι κατά τη δεκαετία 2009-2019 22 δικαστές του ΕΔΔΑ προερχόμενοι από 7 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ελεγχόμενες ως επί το πλείστον από το Open Society Foundation του George Soros) είχαν εκδικάσει 88 υποθέσεις που αφορούσαν τις δικές τους οργανώσεις.
Μία δεύτερη έκθεση της ίδιας οργάνωσης που αφορά στο χρονικό πλαίσιο 2020-2022 επιβεβαίωσε την συνέχιση αυτών των συγκρούσεων συμφερόντων στους Δικαστές του ΕΔΔΑ.
H Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλητικές συγκρούσεις συμφερόντων που θίγουν βάναυσα την αμερόληπτη και ανεξάρτητη κρίση του Δικαστηρίου έχει κατά το πρόσφατο παρελθόν αποστείλει αιτήματα στο ΕΔΔΑ για την απομάκρυνση ενός άλλου Δικαστή, του Βούλγαρου Yonko Grozev.
Ο συγκεκριμένος έχει δικάσει υποθέσεις που έφερε και υποστήριξε η Βουλγαρική Επιτροπή Ελσίνκι, μια οργάνωση που ίδρυσε και διηύθυνε ο ίδιος και λάμβανε χρηματοδότηση από το Open Society Foundation. Σε τουλάχιστον τέσσερις υποθέσεις, η βουλγαρική κυβέρνηση δια των δικηγόρων της ζήτησε την εξαίρεση του δικαστή Grozev επειδή ο δικηγόρος των προσφευγόντων ανήκε στη Βουλγαρική Επιτροπή Ελσίνκι και ενεργούσε για λογαριασμό της με το Δικαστήριο όμως να απορρίπτει ανερυθρίαστα τα σχετικά αιτήματα.
Αναλύσεις
Τουρκία στα Πρόθυρα Σύγκρουσης με το Ισραήλ
Η Ανατροπή των Ισορροπιών και το Νέο Στρατηγικό Σοκ στη Μέση Ανατολή

Γράφει ο Φίλιππος Χατζής, Intelligence and Security
Κατά τους τελευταίους μήνες, ένα μείζον γεωπολιτικό γεγονός εξελίχθηκε σιωπηλά, μακριά από τους προβολείς των δυτικών μέσων ενημέρωσης. Ένα γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει μία από τις πιο δραματικές ανατροπές ισχύος στη Μέση Ανατολή από την εποχή των πολέμων του Λιβάνου. Η Τουρκία, μεθοδικά και στρατηγικά, επεκτείνει την επιρροή της στη Συρία, προκαλώντας ακραία ανησυχία και ανασφάλεια στο Ισραήλ, το οποίο πλέον θεωρεί την Άγκυρα ως τη μεγαλύτερη απειλή για την εθνική του ασφάλεια, υπερβαίνοντας ακόμη και την παραδοσιακή απειλή του Ιράν.
- Η Νέα Ισραηλινή Αντίληψη περί Τουρκικής Απειλής Στις 7 Ιανουαρίου 2025, μία άκρως απόρρητη έκθεση της ισραηλινής κυβέρνησης διέρρευσε, αποκαλύπτοντας μία ιστορική αλλαγή στη στρατηγική αξιολόγηση του Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με την έκθεση, η Τουρκία πλέον αξιολογείται ως η μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ, καθώς η ισραηλινή ηγεσία θεωρεί ότι η τουρκική πολιτική αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ισλαμικού μετώπου, υπό την αιγίδα της Άγκυρας, το οποίο θα μπορούσε να ανατρέψει τη γεωπολιτική κυριαρχία του Ισραήλ στην περιοχή.
Οι ανησυχίες αυτές κορυφώθηκαν στις 25 Μαρτίου 2025, όταν το Ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση για να εξετάσει πληροφορίες που ανέφεραν ότι η Τουρκία κινητοποιεί στρατιωτικές δυνάμεις εντός της Συρίας, προετοιμάζοντας πιθανό μέτωπο εναντίον του Ισραήλ.
- Η Στρατηγική Εδραίωση της Τουρκίας στη Συρία Η μεγαλύτερη στρατηγική έκπληξη ήρθε στις 24 Μαρτίου 2025, όταν η νέα κυβέρνηση της Συρίας υπέγραψε συμφωνία με την Άγκυρα, παραχωρώντας στην Τουρκία το δικαίωμα εγκατάστασης μιας τεράστιας στρατιωτικής βάσης στην Παλμύρα. Η βάση αυτή προβλέπεται να καταστεί η μεγαλύτερη στρατιωτική εγκατάσταση στον κόσμο εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, αντίστοιχη της αμερικανικής βάσης Ramstein στη Γερμανία.
Ταυτόχρονα, η Τουρκία συμφώνησε να αναλάβει την πλήρη εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του Συριακού Στρατού, ενώ διαμήνυσε ότι οποιαδήποτε επίθεση κατά τουρκικών ή συριακών δυνάμεων θα προκαλέσει μαζική και αποφασιστική στρατιωτική απάντηση.
Η στρατηγική αυτή κίνηση ερμηνεύεται από το Ισραήλ ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου της Τουρκίας για την αποκατάσταση της επιρροής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη Μέση Ανατολή και τη διαμόρφωση ενός πανισλαμικού άξονα υπό τουρκική ηγεσία.
- Η Ανησυχητική Ανισορροπία Στρατιωτικών Δυνάμεων Ισραήλ-Τουρκίας Η στρατιωτική σύγκριση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ αποτυπώνει ξεκάθαρα τη στρατηγική αδυναμία του Τελ Αβίβ έναντι της Άγκυρας:
- Ανθρώπινο Δυναμικό: Ο τουρκικός στρατός κατατάσσεται 8ος παγκοσμίως, διαθέτοντας περισσότερους από 400.000 ενεργούς στρατιώτες, ενώ το Ισραήλ κατατάσσεται στη 17η θέση, με σημαντικά μικρότερο στρατιωτικό προσωπικό.
- Στρατιωτική Υποδομή: Η Τουρκία διαθέτει μία από τις πιο εκτεταμένες χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις στη Μεσόγειο, με προηγμένα οπλικά συστήματα και αναπτυγμένο δίκτυο αμυντικών υποδομών.
- Γεωγραφία: Η παρουσία της Τουρκίας στη Συρία παρέχει στην Άγκυρα στρατηγικό βάθος και δυνατότητα επίθεσης από πολλαπλά μέτωπα, την ώρα που το Ισραήλ αντιμετωπίζει το γεωγραφικό περιορισμό ενός στενού και ευάλωτου εδάφους.
- Αεροπορική Υπεροχή: Το Ισραήλ διατηρεί θεωρητικό πλεονέκτημα στην αεροπορία, ωστόσο, η εγγύτητα των τουρκικών δυνάμεων στη Συρία και η πιθανή χρήση συριακών αντιαεροπορικών συστημάτων περιορίζει δραστικά αυτό το πλεονέκτημα.
Η πραγματική ανησυχία για το Ισραήλ έγκειται στην πιθανότητα ταυτόχρονης στρατιωτικής εμπλοκής με συμμαχικές προς την Τουρκία δυνάμεις, όπως ο αναδιοργανωμένος Συριακός Στρατός και παραστρατιωτικές ισλαμικές οργανώσεις.
- Το Νέο Πολιτικό και Στρατιωτικό Τοπίο στη Συρία Η γεωπολιτική σταθερότητα της Συρίας μετά την εποχή Άσαντ προσλαμβάνει νέα μορφή. Στις 10 Μαρτίου 2025, η Τουρκία υπέγραψε ιστορική συμφωνία ειρήνης με τις Κουρδικές Δυνάμεις του PKK, κλείνοντας έναν κύκλο αιματηρής σύγκρουσης που διήρκεσε σχεδόν πέντε δεκαετίες και κόστισε περισσότερους από 50.000 νεκρούς.
Ταυτόχρονα, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπέγραψαν συμφωνία με τη νέα συριακή κυβέρνηση, σηματοδοτώντας την αρχή μίας νέας εποχής σταθερότητας και ειρήνης στη χώρα. Η Τουρκία καθίσταται πλέον εγγυήτρια δύναμη ασφαλείας στη Συρία, γεγονός που προκαλεί έντονη γεωπολιτική ανησυχία στο Ισραήλ, το οποίο βλέπει τις σφαίρες επιρροής του να περιορίζονται.
- Η Στρατηγική Κρίση του Ισραήλ Το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με πρωτοφανή στρατηγικά διλήμματα και εσωτερικές κρίσεις:
- Κρίση Στρατολόγησης: Αυξάνονται δραματικά τα περιστατικά άρνησης στράτευσης και φυγής νεαρών Ισραηλινών στο εξωτερικό, υπό τον φόβο εμπλοκής σε πόλεμο που ενδέχεται να επισύρει διεθνείς κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.
- Αποτυχία Επιχειρήσεων: Παρά την πολυετή στρατιωτική εμπλοκή στη Γάζα και τις επανειλημμένες επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ, το Ισραήλ δεν έχει επιτύχει τους στόχους του, ενώ οι παλαιστινιακές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιστέκονται.
- Διεθνής Απομόνωση: Οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα και οι αυξανόμενες κατηγορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν οδηγήσει το Ισραήλ σε πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση.
- Το Ενδεχόμενο Οικονομικού και Θαλάσσιου Αποκλεισμού Πέραν της στρατιωτικής απειλής, η Τουρκία διαθέτει τις αναγκαίες ναυτικές δυνάμεις ώστε να διακόψει τις θαλάσσιες εμπορικές διαδρομές του Ισραήλ στη Μεσόγειο, προκαλώντας τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις. Ένα ενδεχόμενο τουρκικό ναυτικό μπλόκο θα οδηγούσε σε οικονομική ασφυξία το Ισραήλ, το οποίο εξαρτάται από τις θαλάσσιες εισαγωγές και εξαγωγές.
Συμπέρασμα
Η σημερινή συγκυρία συνιστά μία από τις πλέον κρίσιμες στιγμές στην ιστορία της Μέσης Ανατολής. Για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο του 1973, το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με την πιθανότητα ευρείας κλίμακας στρατιωτικής αναμέτρησης με μία περιφερειακή δύναμη ανώτερη σε στρατιωτική ισχύ, πολιτική επιρροή και γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα. Η Τουρκία, μέσα από μία συντονισμένη στρατιωτική και διπλωματική εκστρατεία, έχει καταφέρει να οικοδομήσει μία νέα τάξη πραγμάτων στη Μέση Ανατολή, η οποία θέτει υπό αμφισβήτηση την ισραηλινή κυριαρχία.
Η πορεία των γεγονότων τους επόμενους μήνες θα καθορίσει εάν αυτή η αντιπαράθεση θα παραμείνει σε επίπεδο απειλών ή αν θα εξελιχθεί σε μία καταστροφική στρατιωτική σύγκρουση με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή.
-
Αναλύσεις2 εβδομάδες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική4 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!