Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Κυπριακό: Το «κλειδί της λύσης» και ο… κλειδοκράτορας Νίκος Χριστοδουλίδης

Δημοσιεύτηκε

στις

Καλούν συνεχώς την ελληνική πλευρά να δώσει κίνητρα στην κατοχική πλευρά!

Κώστας Βενιζέλος

Χρόνια τώρα γνωρίζαμε πως «το κλειδί της λύσης του Κυπριακού βρίσκεται στην Άγκυρα». Πρόκειται για μια χιλιοειπωμένη αναφορά, η οποία όσο «σουρεαλιστική» κι εάν ακούγεται, «τετριμμένη» είναι η πραγματικότητα. Καθώς η Τουρκία κατέχει διά της στρατιωτικής ισχύος εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974 και εντεύθεν. Η λύση εξαρτάται από την απόφαση της Άγκυρας να αποχωρήσει ή όχι από το νησί.

Προχθές, ωστόσο, διά της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Μαρίας Ανχέλ Ολγκίν Κουεγιάρ, ενημερωθήκαμε πως ένα κλειδί το κράτα και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Η κ. Ολγκίν, ρωτήθηκε λοιπόν (συνέντευξη στην «Καθημερινή»), πρώτο εάν ο Κύπριος Πρόεδρος έκανε ό,τι περνά από το χέρι του για την επανέναρξη των συνομιλιών και δεύτερο για τα κίνητρα που, όπως λένε κάποιοι, πρέπει η ε/κ πλευρά να δώσει κίνητρα στην τ/κ πλευρά ούτως ώστε να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η κ. Ολγκίν απάντησε ως εξής: «Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα, η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη έχει μία πολύ καθαρή εικόνα και ξέρει τι θα μπορούσε να ξεκλειδώσει την διαδικασία». Κλειδοκράτορας, λοιπόν, ο Νίκο Χριστοδουλίδης.

Το κλειδί στο οποίο γίνεται αναφορά, είναι εκείνο το οποίο θα ξεκλειδώσει προφανώς τα κίνητρα, τα δώρα που πρέπει να δοθούν από τη Λευκωσία στην τουρκική πλευρά. Όχι για να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά για να προσέλθει σε μια συνάντηση ο κατοχικός εγκάθετος της Άγκυρας, Ερσίν Τατάρ, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει «κοινό έδαφος». Ενδέχεται, δηλαδή, να δοθούν τα κίνητρα και στη συνάντηση να γίνει το αναμενόμενο. Δηλαδή, ο Τατάρ να επαναλάβει τα γνωστά και η συζήτηση να τελειώσει άδοξα. Όπως άδοξα τελείωσε και η συνάντηση του κατοχικού ηγέτη με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, την περασμένη Δευτέρα. Κράτησε είκοσι λεπτά και προφανώς τα όσα ειπώθηκαν πρέπει να διήρκησαν λιγότερο από πέντε λεπτά. Θα ρώτησε η κ. Ολγκίν εάν αλλάζει οτιδήποτε, κατά πόσο ο Τατάρ έχει να της πει κάτι καινούργιο, διαφοροποιημένο και πήρε αρνητική απάντηση. Κι ως εκ τούτου δεν υπήρχε λόγος συνέχισης της συνάντησης.

Η προσωπική απεσταλμένη του κ. Γκουτέρες, η οποία ανέλαβε να σπάσει το αδιέξοδο έχει προφανώς καλές προθέσεις και προσπαθεί να φέρει εις πέρας την αποστολή της. Αλλά πώς αυτό θα επιτευχθεί όταν διαχρονικά εξισώνεται το θύμα και ο θύτης ενώ σε ό,τι αφορά τη διαδικασία «η άμαξα μπαίνει μπροστά από το άλογο»; Για να μπορέσει το πρόβλημα να επιλυθεί πρέπει να αναγνωριστεί η ουσία. Ποιο είναι το πρόβλημα; Από το 1974 και εντεύθεν είναι θέμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής από την Τουρκία εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ουσία είναι η άρση των κατοχικών δεδομένων και όχι το συνταγματικό, που μπορεί να διευθετηθεί στη συνέχεια.

Λέγεται συνεχώς ότι πρέπει η ελληνική πλευρά να δώσει κίνητρα στην κατοχική πλευρά! Αν και στα ευρωτουρκικά η Λευκωσία συναίνεσε και έγινε ένα άνοιγμα στην Τουρκία, τούτο πέρασε κάτω από τα ραντάρ όλων των εμπλεκόμενων. Αυτό που θέλει η Άγκυρα είναι δώρα, που θα ανοίγουν το δρόμο γι’ αυτό που αξιώνει και αφορά την αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος. Το είπε και ο Τούρκος Πρόεδρος ενώπιον του Έλληνα Πρωθυπουργού, την περασμένη Δευτέρα στην Άγκυρα. Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην ανάγκη να επιλυθεί το Κυπριακό με βάση τις «πραγματικότητες στο νησί», που παραπέμπει στο μοντέλο που προωθεί η κατοχική πλευρά για δυο κράτη. Και το είπε ενώπιον του Έλληνα Πρωθυπουργού, επειδή στο μυαλό της Άγκυρας είναι πως κατέχει εδάφη της Κύπρου αλλά «νομιμοποιείται» ζητά και τα ρέστα.

Φιλελεύθερος

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή