Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Le Point: Ο αριστερός φασισμός επελαύνει και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Δημοσιεύτηκε

στις

Να ‘μαστε πάλι στην δεκαετία του ’30. Δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα το ζούσαμε αυτό. Σε μερικές δεκαετίες, όταν οι ιστορικοί θα ανατρέχουν στην εποχή μας, στην γηραιά μας ήπειρο Ευρώπη, όπου παντού γύρω μας αντηχούν αντισημιτικά συνθήματα και εκκλήσεις όπως αυτή του περασμένου Σαββάτου στο Αμβούργο για ίδρυση χαλιφάτων θα τους έρχεται εμετός.

Ένα από τα γνωστά κόλπα των «προοδευτικών» εφημερίδων, με πρώτη και καλύτερη την «Le Monde», είναι να μας κουνάνε κάθε λίγο και λιγάκι το σκιάχτρο της ακροδεξιάς, η οποία ακροδεξιά συμπεριλαμβάνει κατά το δοκούν ακόμα και τον ίδιο τον Πρόεδρο Μακρόν. Τώρα που ζούμε όντως «τις πιο σκοτεινές ώρες της Ιστορίας μας» τους έπιασε μουγκαμάρα.

Όλα τα συστατικά των «σκοτεινών ωρών της Ιστορίας» είναι εδώ : ο αντισημιτισμός, η κατάρρευση των δημόσιων οικονομικών, η αδυναμία του κράτους και των θεσμών να επιβληθούν. Το σπίτι μας έχει πάρει φωτιά και εμείς κάνουμε ότι κοιτάμε έξω από το παράθυρο αδιάφοροι. Σε ένα τέτοιο κλίμα επιβλήθηκε ο Χίτλερ. Κρίνοντας τον πολύ ανόητο για να τον φοβηθούν, οι περισσότεροι Γερμανοί δεν τον είδαν ποτέ να καταφτάνει παντοδύναμος μετά την πυρκαγιά του Ράιχσταγκ.
Τώρα είναι οι αριστεροί φασίστες που έχουν πάρει την εξουσία, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, ενώ φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές έχουν καταλάβει το campus, Εβραίοι συμφοιτητές τους δέχονται φραστικές επιθέσεις “Go back to Europe!”, ενώ ένας Ισραηλινός καθηγητής έχασε το δικαίωμα να κυκλοφορεί ελεύθερα μέσα στο ίδρυμα. «Είμαστε πάλι πίσω στο 1938» δήλωσε. Στην Σχολή Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι (Sciences Po Paris) τον ναό των «bogos» (bourgeois de gauche) και λοιπών πλουσιόπαιδων, η αξιοθρήνητη διοίκηση δεν μπορεί να εμποδίσει το αντισημιτικό αίσχος.

Οι αντισημίτες άσχετοι και αγράμματοι φοιτητές στο Columbia ή στο Sciences Po αναμφίβολα θεωρούν ότι η ανάγνωση ενός βιβλίου ιστορίας είναι πέρα από τις δυνάμεις τους. Διαφορετικά, θα γνώριζαν ότι η πολιτική αυτοκτονίας της Χαμάς είναι που έχει οδηγήσει στην σημερινή παλαιστινιακή τραγωδία, ότι το Ισραήλ ήταν πάντα μια εβραϊκή γη, πολύ πριν από τη γέννηση του Μωάμεθ, ή ότι το τζαμί al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ χτίστηκε στις στα τέλη του 7ου αιώνα στα ερείπια του εβραϊκού ναού που έχτισε για πρώτη φορά ο βασιλιάς Σολομών χίλια χρόνια π.Χ., και στη συνέχεια καταστράφηκε από τους Βαβυλώνιους και στη συνέχεια από τους Ρωμαίους το έτος 70.

Μπροστά σε αυτό το φεστιβάλ ψεύδους, βλακείας και μίσους που ενορχηστρώθηκε από το κόμμα του Μελανσόν, « μας έρχεται εμετός», δήλωσε πολύ σωστά ο επικεφαλής των κεντρώων γερουσιαστών Hervé Marseille. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο καθώς τα απώτερα κίνητρα αυτών των διαδηλωτών και των ισλαμοαριστερών ηγετών τους είναι προφανή. Γιατί κινητοποιούνται μόνο υπέρ των Παλαιστινίων χωρίς ποτέ να σηκώσουν το δακτυλάκι τους για τους Αρμένιους, τους Κούρδους της Ροζάβα, τους Ουιγούρους, τους Χριστιανούς της Νιγηρίας και του Πακιστάν, που διώκει επίσης τους Ινδουιστές του, τους μάρτυρες των μουλάδων στο Ιράν ή των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ; O σιχαμένος αντισημιτισμός τυφλώνει.

Τέτοιες στιγμές χρειαζόμαστε έναν αληθινό πολιτικό στο τιμόνι της χώρας. Αλήθεια γιατί συνεχίζουμε να χρηματοδοτούμε την Σχολή Πολιτικών Επιστημών ;

Franz-Olivier Giesbert
Le Point
1/5/24

 

Μετάφραση: Babis Georges Petrakis

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή