Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Τουρκία: Χωρίς αναφορά στα ελληνοτουρκικά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Δημοσιεύτηκε

στις

Κούρδοι και γκιουλενιστές στο στόχαστρο

Το Κουρδικό, ο πόλεμος στη Γάζα, οι εξελίξεις στο μέτωπο Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι τα βασικά θέματα στα οποία αναφέρεται η ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας δεν υπάρχει αναφορά στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, παρά τις αρχικές πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης ότι τα θέματα αυτά ήταν στην ημερήσια διάταξη.

Αναφορικά με το Κουρδικό, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «το Συμβούλιο ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται με προσήλωση, αποφασιστικότητα και επιτυχία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό εναντίον κάθε είδους απειλών και κινδύνων κατά της εθνικής μας ακεραιότητας, της ενότητας και της επιβίωσής μας, ιδίως κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/KCK-PYD/YPG», αλλά και κατά της FETO -δηλαδή των οπαδών του Φετχουλάχ Γκιουλέν τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016- και του «Ισλαμικού Κράτους».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «ο συντονισμός και η συνεργασία μας με το γειτονικό μας Ιράκ θα προχωρήσει σε περαιτέρω στάδια με την επέκταση του πεδίου συμφωνίας μεταξύ των χωρών μας και δηλώνεται ότι η συγκεκριμένη πρόοδος που θα σημειωθεί στον τομέα της ασφάλειας θα ενισχύσει τις κοινές μας προσπάθειες για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Υπογραμμίζεται επίσης ότι «το PKK/KCK-PYD/YPG, το οποίο έχει μετατρέψει τα εδάφη που σφετερίστηκε στο Ιράκ και τη Συρία σε εστία τρομοκρατίας, και η υποστήριξη που του παρέχεται θα εξαλειφθεί μαζί με όλα τα στοιχεία του στην περιοχή μας και δεν θα επιτραπεί κανένα τετελεσμένο γεγονός που παραβιάζει την εθνική μας ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων μας».

Αναφορικά με τις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα, το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας σημείωσε πως «διαπιστώνεται ότι οι πρακτικές που αποσκοπούν στην καταστολή των φωνών που υψώνονται σε όλο τον κόσμο κατά του Ισραήλ, το οποίο συνεχίζει τις σφαγές στη Γάζα αγνοώντας τις ευθύνες του που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, να θέσει τέρμα στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά την ανειλικρίνεια των κύκλων που ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης. Από την άλλη πλευρά, αναφέρεται ότι είναι κρίσιμο να αυξηθεί ο αριθμός των χωρών που αναγνωρίζουν το Κράτος της Παλαιστίνης, όντας στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και να αυξηθούν οι προσπάθειες για να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι για τη σφαγή».

Επίσης, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου «συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος επιδεινώνει μέρα με τη μέρα την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία, και αξιολογήθηκαν οι δυνατότητες για την εγκαθίδρυση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης το συντομότερο δυνατό, ενώ τονίστηκε η σημασία της συνέχισης των προσπαθειών για την ενίσχυση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα από κοινού με τις παράκτιες χώρες».

Στην ανακοίνωση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας γίνεται αναφορά και στις εξελίξεις στον Καύκασο και συγκεκριμένα στις σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με την Αρμενία: «Επιβεβαιώνεται η ελπίδα μας ότι οι θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας θα καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία και η υποστήριξή μας σε όλες τις προσπάθειες που με καλή πίστη αποσκοπούν στην εγκαθίδρυση μιας διαρκούς ειρήνης».

Τέλος, στην ανακοίνωση «επισημαίνεται ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες που μπορούν να επιτρέψουν μια νέα φάση στην ιστορία της ανθρωπότητας». Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, «οι δυνατότητες στον τομέα αυτό θα φέρουν μαζί τους μια σειρά από προκλήσεις και νέες απειλές στον κυβερνοχώρο» και «επισημαίνεται η σημασία και η προτεραιότητα της Τουρκίας να προετοιμαστεί για τις επιστημονικές, στρατιωτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της προόδου στην τεχνητή νοημοσύνη και να αναπτύξει προηγμένες ικανότητες στον τομέα αυτό».

Πηγές:

Πηγή Άρθρου
ΑΠΕ – ΜΠΕ, liberal.gr

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή