Ακολουθήστε μας

Σερβία

Εκλογές στη Σερβία: Ο Βούτσιτς ανακοίνωσε τη νίκη του συνασπισμού του

Δημοσιεύτηκε

στις

Στην Σερβία, δήμαρχο εκλέγουν τα δημοτικά συμβούλια

Τη νίκη του συνδυασμού του ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κάνοντας λόγο για «πειστική νίκη» στις πόλεις όπου διεξήχθησαν δημοτικές εκλογές.

Ο κ. Βούτσιτς είπε ότι στο Βελιγράδι, ο συνασπισμός του οποίου ηγήθηκε το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα έλαβε 52% των ψήφων και εκλέγει «62 ως 63» μέλη από τα 110 που απαρτίζουν το δημοτικό συμβούλιο.

Στην Σερβία, δήμαρχο εκλέγουν τα δημοτικά συμβούλια.

Ο πρόεδρος Βούτσιτς ανέφερε επίσης πως το κόμμα του απέσπασε άνετη νίκη και στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας, το Νόβι Σαντ, λαμβάνοντας 53% των ψήφων.

Η μόνη πόλη όπου δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία ο συνδυασμός του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος είναι η πόλη Νις, όπου ρυθμιστικός παράγοντας για την εκλογή δημάρχου αναδεικνύεται ανεξάρτητος συνδυασμός του οποίου ηγείται ο γιατρός Ντράγκαν Μίλιτς.

Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στο Βελιγράδι και σε άλλες 67 πόλεις κατέβηκε σε συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και έντεκα μικρότερα κόμματα.

Τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης απείχαν, υποστηρίζοντας ότι δεν συντρέχουν δημοκρατικές συνθήκες για τη διεξαγωγή τους.

Καταγγελίες για παρατυπίες από την αντιπολίτευση

Σοβαρές παρατυπίες κατέγραψε η αντιπολίτευση και κατά την σημερινή εκλογική διαδικασία.

Όπως αναφέρεται, διαπιστώθηκε σε πολλούς δήμους η μεταφορά ψηφοφόρων από άλλους δήμους όπου δεν γίνονται εκλογές, όπως και πολλές περιπτώσεις χρηματισμού ψηφοφόρων από το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα.

Επεισόδια είχαμε στο Βελιγράδι και το Νόβισαβτ όπου ακτιβιστές της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να αποτρέψουν την λειτουργία τηλεφωνικών κέντρων του κυβερνώντος κόμματος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Κοσσυφοπέδιο

Βούτσιτς: Να γίνουν εκλογές στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου και επιστροφή των Σέρβων στους θεσμούς

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Zorana Jevtic

Τι άλλο ζήτησε ο πρόεδρος της Σερβίας

Τα βασικά αιτήματα του Βελιγραδίου «για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στον διάλογο» που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αντιδρώντας στην κατάργηση των σερβικών κρατικών δομών στο βόρειο Κόσοβο που επέβαλε η κυβέρνηση στην Πρίστινα.

Ο Βούτσιτς ζήτησε την προκήρυξη τοπικών εκλογών στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, την επιστροφή των Σέρβων στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα, την απόσυρση των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων του Κοσόβου από τον βορρά και την σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων (ZSO).

Ψήφισμα από το σερβικό κοινοβούλιο
Ο Βούτσιτς ανήγγειλε επίσης την έκδοση ψηφίσματος από το σερβικό κοινοβούλιο με το οποίο θα κηρύσσονται «παράνομες» όλες οι κρατικές δομές του Κοσόβου που συστάθηκαν μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας το 2008.

Ανέφερε επίσης ότι εντός 45 ημερών θα ψηφιστεί νομοσχέδιο που θα καθορίζει το Κόσοβο ως «ειδική περιοχή κοινωνικής προστασίας», με σκοπό να διασφαλιστεί η οικονομική στήριξη των Σέρβων που έμειναν άνεργοι μετά το κλείσιμο των δομών.

Νέα κρίση
Η νέα κρίση στην γραμμή Βελιγραδίου-Πρίστινας εκδηλώθηκε όταν οι αρχές του Κοσόβου έκλεισαν όλες τις παράλληλές σερβικές δομές στο βορρά, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, θεωρώντας την λειτουργία τους αντισυνταγματική και παράνομη.

Το Βελιγράδι, χαρακτήρισε «εγκληματική» την συμπεριφορά της κυβέρνησης του Κοσόβου καταγγέλλοντας προσπάθεια «δίωξης του σερβικού πληθυσμού».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επίσης οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία επέκριναν το Κόσοβο χαρακτηρίζοντας, «μονομερείς και ασυντόνιστες τις ενέργειες στα βόρεια της χώρας».

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Κοσσυφοπέδιο

Κοσσυφοπέδιο-Σερβία: Νέα κρίση επί θύραις;

Δημοσιεύτηκε

στις

Αποκλεισμένες παραμένουν οι συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στην Σερβία και το Κόσοβο

Η κυβέρνηση στην Πρίστινα αποφάσισε να κλείσει του συνοριακούς σταθμούς στο Μέρνταρε και το Μπίρνιακ εκτιμώντας ότι δεν είναι ασφαλής η διέλευση

Κλειστές παραμένουν από χθες βράδυ, Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, οι συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στην Σερβία και το Κόσοβο.
Η κυβέρνηση στην Πρίστινα αποφάσισε να κλείσει του συνοριακούς σταθμούς στο Μέρνταρε και το Μπίρνιακ εκτιμώντας ότι δεν είναι ασφαλής η διέλευση. Είχε προηγηθεί ο αποκλεισμός των συνοριακών διαβάσεων στην σερβική πλευρά από μέλη διαφόρων οργανώσεων πολιτών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση των σερβικών παράλληλων θεσμών στο βόρειο Κόσοβο.
Πολίτες της Σερβίας εκ των οποίων κάποιοι είναι κουκουλοφόροι, κρατούν αποκλεισμένες τις οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τους συνοριακούς σταθμούς Μέρνταρε και Μπίρνιακ απαγορεύοντας την διέλευση φορτηγών από και προς το Κόσοβο. Δεν επιτρέπουν επίσης την διέλευση ΙΧ οχημάτων με πινακίδες Κοσόβου ή εάν οι επιβαίνοντες φέρουν ταξιδιωτικά έγγραφα που εκδόθηκαν στο Κόσοβο.
Οι οργανώσεις πολιτών που συμμετέχουν στον αποκλεισμό των συνόρων ζητούν την επαναλειτουργία των σερβικών παράλληλων θεσμών στο βόρειο Κόσοβο, να επιτραπεί η χρήση του δηναρίου και να επιτρέπεται στους Σέρβους του Κοσόβου να χρησιμοποιούν τις σερβικές ταυτότητες. Ένα από τα αιτήματα είναι και η αποχώρηση της αστυνομίας του Κοσόβου από τους αποκαλούμενους σερβικούς δήμους στο βόρειο Κόσοβο.

Οι οργανωτές του αποκλεισμού των συνόρων υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την σερβική κυβέρνηση και δρουν αυτόνομα. Η Πρίστινα ωστόσο καταγγέλλει ότι πρόκειται για οργανωμένη δράση από τις σερβικές αρχές. Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου Τζελάλι Σβετσλία καταδίκασε το γεγονός καταγγέλλοντας την σερβική αστυνομία για συνενοχή επειδή δεν αντιδρά.
Από τις τρεις μεγάλες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στο Κόσοβο και την Σερβία σήμερα λειτουργεί μόνο μία στην περιοχή Γιάρινε στο βορειοανατολικό Κόσοβο.

Πρώτο Θέμα
Συνέχεια ανάγνωσης

Κοσσυφοπέδιο

Κόσοβο: Πογκρόμ «ξηλώματος» του σερβικού κράτους από την χώρα

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Ognen Teofilovski

Εισβολή της αστυνομίας

Δικαστικοί λειτουργοί του Κοσόβου με την συμβολή της αστυνομίας εισέβαλαν σε κτήρια όπου στεγάζονταν δημόσιοι σερβικοί οργανισμοί και απαγόρευσαν την είσοδο στους υπαλλήλους

 Συνεχίζει – παρά τις αντιδράσεις της Σερβίας, της ΕΕ και των ΗΠΑ- να εφαρμόζει την απόφαση της για την κατάργηση των παράλληλων θεσμών του σερβικού κράτους που λειτουργούν στην χώρα, η κυβέρνηση του Κοσσόβου.

Η επιχείρηση ξεκίνησε την Παρασκευή 30 Αυγούστου με στόχο την παύση λειτουργίας σερβικών δημόσιων οργανισμών οι οποίοι, όπως υποστηρίζει η Πρίστινα, «λειτουργούν παράνομα εκπροσωπώντας ένα ξένο κράτος».

Εισβολή της αστυνομίας

Έτσι, δικαστικοί λειτουργοί του Κοσόβου με την συμβολή της αστυνομίας εισέβαλαν σε κτήρια όπου στεγάζονταν δημόσιοι σερβικοί οργανισμοί και απαγόρευσαν την είσοδο στους υπαλλήλους, οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ζητώντας να επιστρέψουν στις εργασίες τους.

Οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές και δεν σημειώθηκαν επεισόδια.

Οι αρχές του Κοσόβου αφού κατάσχεσαν έγγραφα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές που βρήκαν στα γραφεία των παράλληλων θεσμών προχώρησαν και στην αφαίρεση των επιγραφών, στην σερβική κυριλλική γραφή, που βρισκόταν στις εισόδους και των συμβόλων του σερβικού κράτους. Εχθές το εθνόσημο της Σερβίας αφαιρέθηκε από τα κτήρια αυτά και αντικαταστάθηκε με το αντίστοιχο του Κοσόβου.

Το Βελιγράδι καταδίκασε την συμπεριφορά της κυβέρνησης του Κοσόβου υποστηρίζοντας ότι στόχος του ‘Αλμπιν Κούρτι είναι να αναγκάσει τον σερβικό πληθυσμό να εγκαταλείψει το Κόσοβο.

Σε αντίθεση με ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν η σερβική πολιτική ηγεσία τήρησε σχετικά χαμηλούς τόνους και απέφυγε να εξαπολύσει απειλές και προειδοποιήσεις εναντίον της Πρίστινας.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ επίσης καταδίκασαν την συμπεριφορά της κυβέρνησης Κούρτι επισημαίνοντας ότι οι μονομερείς ενέργειες μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης.

Ανοίγουν την γέφυρα – «σύμβολο»

Το ίδιο μήνυμα έστειλε στην Πρίστινα ο διεθνής παράγοντας και για την πρόσθεση της κυβέρνησης του Κοσόβου να ανοίξει για την κυκλοφορία οχημάτων την γέφυρα που συνδέει το νότιο (αλβανικό) τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα με το βόρειο τμήμα όπου κυριαρχεί το σερβικό στοιχείο.

Η γέφυρα στο ποταμό Ίμπαρ είναι κλειστή για την κυκλοφορία οχημάτων από το 1999 και θεωρείται σύμβολο διαίρεσης των δύο λαών μιας και πολλές φορές αποτέλεσε πεδίο συμπλοκών Σέρβων και Αλβανών διαδηλωτών. Η κυβέρνηση του Κοσόβου ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει την γέφυρα μέχρι το τέλος του έτους παρά τις αντιδράσεις του σερβικού πληθυσμού.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή