Ακολουθήστε μας

Ελβετία

Ελβετία: Δεν «κέρδισε» τον Παγκόσμιο Νότο ο Ζελένσκι- Το τελικό ανακοινωθέν

Δημοσιεύτηκε

στις

ALESSANDRO DELLA VALLE/Pool via REUTERS

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε πάντως ότι περιμένει χώρες που δεν υπέγραψαν το τελικό ανακοινωθέν θα υπογράψουν μετά από διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις τους

Περίπου 80 χώρες συμφώνησαν σήμερα στην Ελβετία ότι ο «διάλογος ανάμεσα σε όλα τα μέρη» και ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί για να μπει τέλος στον πόλεμο που άρχισε πριν από περισσότερο από δύο χρόνια με τη ρωσική εισβολή.

Η τεράστια πλειονότητα των περισσότερων από 90 χωρών, που εκπροσωπήθηκαν στη σύνοδο κορυφής του Μπούργκενστοκ, υποστήριξε την τελική διακήρυξη, στην οποία διατυπώνεται επίσης έκκληση για την επιστροφή χιλιάδων παιδιών της Ουκρανίας που μεταφέρθηκαν στη Ρωσία και για μια πλήρη ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου.

Ρωσία και  Κίνα δεν εκπροσωπήθηκαν, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέτυχε ωστόσο να πάρει με το μέρος του μια σειρά από βασικά έθνη του Παγκόσμιου Νότου

Το τελικό ανακοινωθέν δεν υποστηρίχθηκε από χώρες όπως η Ινδία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ωστόσο, ο Ζελένσκι δήλωσε πως αναμένει ότι ότι ορισμένοι μη υπογράφοντες θα υπογράψουν μετά από διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις τους και παρουσίασε τον αριθμό των αντιπροσώπων που υπέγραψαν «αμέσως» ως σημαντική επιτυχία.

Επίσης , από το ανακοινωθέν, παρότι γίνεται αναφορά  στο ότι πρέπει τελικά να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Ρωσία, αφαιρέθηκε πρόταση για  στην προώθηση των βημάτων οικοδόμησης εμπιστοσύνης για τη συνεργασία με τη Μόσχα.

Ακολουθούν τα κύρια σημεία του τελικού ανακοινωθέντος:

«Ένας ρωσικός πόλεμος»

Η Ρωσία θεωρείται υπεύθυνη ότι άρχισε αυτό τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας το Φεβρουάριο 2022 και το τελικό έγγραφο της συνόδου κορυφής αναφέρεται στις καταστροφικές συνέπειες της σύγκρουσης και καλεί για τη «συνολική» διευθέτησή της.

«Ο πόλεμος της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, συνεχίζει να προκαλεί βάσανα στους ανθρώπους και καταστροφές σε μεγάλη κλίμακα, ενώ δημιουργεί επίσης κινδύνους και κρίσεις με παγκόσμιο αντίκτυπο», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

 Εδαφική ακεραιότητα

Οι υπογράφουσες χώρες δηλώνουν ότι «επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους στις αρχές της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας, μέσα στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά τους».

Η Ρωσία ελέγχει αυτή τη στιγμή σχεδόν 20% του ουκρανικού εδάφους, περιλαμβανομένης της Κριμαίας την οποία προσάρτησε το 2014.

 Παιδιά και αιχμάλωτοι

Το έγγραφο περιλαμβάνει επίσης έκκληση για πλήρη ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και για την επιστροφή στην Ουκρανία χιλιάδων παιδιών που μεταφέρθηκαν στη Ρωσία και τα εδάφη που αυτή ελέγχει.

Το Κίεβο έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι έχει απαγάγει σχεδόν 20.000 παιδιά από την αρχή της εισβολής της. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι τα μετέφερε για να τα προστατεύσει.

«Όλοι οι αιχμάλωτοι πολέμου πρέπει να απελευθερωθούν μέσω μιας πλήρους ανταλλαγής», αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν.

«Όλα τα παιδιά της Ουκρανίας, που απελάθηκαν και μεταφέρθηκαν παρανόμως, και όλοι οι άλλοι ουκρανοί άμαχοι, που συνελήφθησαν παρανόμως, πρέπει να σταλούν πίσω στην Ουκρανία», προστίθεται.

«Πυρηνική ασφάλεια»

Η σύνοδος κορυφής ζητεί να τεθεί υπό τον «πλήρη και κυρίαρχο» έλεγχο της Ουκρανίας ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό ρωσικό έλεγχο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ενός μείζονος πυρηνικού ατυχήματος αφότου οι Ρώσοι στρατιωτικοί κατέλαβαν αυτό το σταθμό στην αρχή του πολέμου.

«Οι ουκρανικοί πυρηνικοί σταθμοί και εγκαταστάσεις, περιλαμβανομένου του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, πρέπει να λειτουργούν με τρόπο ασφαλή υπό τον πλήρη έλεγχο της Ουκρανίας», αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν.

Οι υπογράφουσες χώρες εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους όσον αφορά το ενδεχόμενο προσφυγής στα πυρηνικά όπλα.

«Κάθε απειλή προσφυγής και κάθε προσφυγή στα πυρηνικά όπλα μέσα στο πλαίσιο του πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη εναντίον της Ουκρανίας είναι απαράδεκτες», αναφέρεται στο κείμενο.

 Επισιτιστική ασφάλεια

«Η επισιτιστική ασφάλεια δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να χρησιμοποιείται σαν όπλο. Τα ουκρανικά αγροτικά προϊόντα πρέπει να παραδίδονται ελεύθερα και με ασφάλεια στις ενδιαφερόμενες τρίτες χώρες», αναφέρεται στο έγγραφο.

Η Ουκρανία είναι ένας από τους κύριους εξαγωγούς σιτηρών στον κόσμο, όμως η ρωσική εισβολή έχει εμποδίσει τις εξαγωγές της μέσω της Μαύρης Θάλασσας, η οποία έχει γίνει πολεμική ζώνη.

«Έχουν ουσιώδη σημασία η ελεύθερη εμπορική ναυσιπλοΐα, πλήρης και ασφαλής, όπως και η πρόσβαση στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας του Αζόφ», αναφέρεται.

«Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία μέσα στα λιμάνια και κατά τον πλου τους, καθώς και εναντίον πολιτικών λιμανιών και των υποδομών τους, είναι απαράδεκτες», προστίθεται επίσης στη διακήρυξη.

Να περιληφθεί η Ρωσία

Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης πως μελλοντικές διαπραγματεύσεις για ένα ειρηνευτικό σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνουν τη Ρωσία.

«Έχουμε την πεποίθηση ότι, για να φθάσουμε στην ειρήνη, χρειάζονται η συμμετοχή και ο διάλογος όλων των μερών», αναφέρουν οι υπογράφουσες χώρες.

Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής «αποφάσισαν να αναλάβουν στο μέλλον συγκεκριμένα διαβήματα στους προαναφερθέντες τομείς, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των μερών».

Ναυτεμπορική

Γερμανία

Μπόκο στην Ελβετία! Ευρωπαϊκές χώρες αρνούνται να αγοράσουν όπλα λόγω Ουκρανίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να αποφεύγουν την αγορά όπλων που κατασκευάζονται από ελβετικές εταιρείες

Η Ευρώπη αρνείται να αγοράσει όπλα από την Ελβετία, η οποία έχει το μονοπώλιο στα αντιαεροπορικά πυροβόλα.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να αποφεύγουν την αγορά όπλων που κατασκευάζονται από ελβετικές εταιρείες, ενημερώνει η Swissinfo.

Η άρνηση αγοράς όπλων που κατασκευάζονται από ελβετικές εταιρείες βασίζεται κυρίως στην απαγόρευση επανεξαγωγής στην Ουκρανία, η οποία προκαλεί εκνευρισμό σε πολλούς Ευρωπαίους χρήστες ελβετικών όπλων.

Η Γερμανία, η οποία έχει τους στενότερους δεσμούς με την αμυντική βιομηχανία και τα ελβετικά προϊόντα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, είναι η πιο απογοητευμένη.

Ως αποτέλεσμα, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να αποκλείσει ελβετικές εταιρείες από ορισμένους αμυντικούς διαγωνισμούς.

Αυτό έχει προκαλέσει οργή στην Ελβετία για αυτό που ορισμένοι θεωρούν έλλειψη σεβασμού για τη νομική απόφαση της χώρας να είναι ουδέτερη.

Επί του παρόντος, η Γερμανία δεν θεωρεί την Ελβετία αξιόπιστο εταίρο, καθώς η χώρα έχει απαγορεύσει την προμήθεια ορισμένων όπλων, φοβούμενη ότι η Γερμανία μπορεί να τα επανεξάγει στην Ουκρανία.

Εκτός από τη Γερμανία, το 2023 η Ολλανδία εγκατέλειψε εντελώς την αγορά ελβετικών όπλων αφού η Ελβετία εμπόδισε την εξαγωγή 96 αρμάτων μάχης Leopard 1 που ήταν αποθηκευμένα στην Ιταλία.

Η Ολλανδία σχεδίαζε να επισκευάσει τα τανκς στη Γερμανία και στη συνέχεια να τα στείλει στην Ουκρανία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά την άρνηση, η Ελβετία εξακολουθεί να παραμένει σημαντικός ευρωπαϊκός εξαγωγέας όπλων, ιδίως αντιαεροπορικών συστημάτων.

Λόγω της επιτυχημένης ανάπτυξης των αντιαεροπορικών οπλικών συστημάτων, η Ελβετία μπορεί να θεωρηθεί μονοπώλιο στην Ευρώπη, καθώς τα πυροβόλα της χρησιμοποιούνται στα Gepard, Skyranger 30/35, MANTIS, Skynex και άλλα αντιαεροπορικά συστήματα.

Επιπλέον, αυτά τα όπλα είναι επίσης εγκατεστημένα σε πλοία των ευρωπαϊκών ναυτικών για την παροχή άμεσων αμυντικών συστημάτων έναντι απειλών πυραύλων.

ΠΗΓΗ:  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ελβετία

Ελβετία: Σάλος με πολιτικό που πυροβόλησε εικόνα της Παναγίας και του Χριστού και το ανέβασε στα social media

Δημοσιεύτηκε

στις

Η 32χρονη ζήτησε συγγνώμη, «δεν συνειδητοποίησα την θρησκευτική σημασία» είπε

Σε εξέλιξη η διαδικασία διαγραφής της από το κόμμα των Πρασίνων, αντιδράσεις σε πολιτικούς και καθολικούς κύκλους

Σε μια κίνηση απόλυτης ανοησίας -αν όχι θρησκευτικού μίσους- προχώρησε μία μουσουλμάνα πολιτικός στην Ελβετία, η οποία δημοσίευσε φωτογραφίες από τη στιγμή που πυροβολεί μία εικόνα της Παναγίας με το Θείο βρέφος και τον Αρχάγγελο Μιχαήλ!

Η Σάνια Αμέτι, συμπρόεδρος του πολιτικού κινήματος Πράσινοι Φιλελεύθεροι από το 2021, και δημοτική σύμβουλος για την πόλη της Ζυρίχης από το 2022, ανέβασε την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου την επίμαχη εικόνα στα social media, με την ίδια να πυροβολεί με πιστόλι σκοποβολής την εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας.

Με σφαίρες στα πρόσωπα η εικόνα της Παναγίας και του Θείου βρέφους

Οι εικόνες προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στους πολιτικούς και καθολικούς κύκλους, αφού τα πρόσωπα του Χριστού και της Παναγίας έχουν τρυπηθεί από δεκάδες σφαίρες που έριξε η 32χρονη πολιτικός.

Μετά τον σάλο που ξέσπασε από το πλάνο όπου φαίνεται η Αμέτι να ανοίγει πυρ στην εικόνα της Παναγίας, η 32χρονη διέγραψε τις αναρτήσεις της και ζήτησε συγγνώμη.

Παρά τη «συγγνώμη» έχει δρομολογηθεί η διαγραφή της από τους Πράσινους

Παρόλα αυτά, η διαγραφή της από τους Πρασίνους έχει ήδη δρομολογηθεί με το κόμμα της να έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αποπομπής και η Farner Group, η εταιρεία που εργαζόταν, να τερματίσει τη συνεργασία μαζί της.

«Κατά την άποψη της ηγεσίας του κόμματος, η συνέχιση της συμμετοχής της Σανίγια Αμέτι στους Πράσινους Φιλελεύθερους θα έβλαπτε τη φήμη των Πράσινων Φιλελευθέρων. Προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω ζημία, το κόμμα ζητά να κινηθεί άμεσα η διαδικασία διαγραφής», ανακοίνωσε το κόμμα των Πρασίνων.

Η Αμέτι ζήτησε συγγνώμη μέσω των social media, λέγοντας ότι δεν είχε συνειδητοποιήσει την θρησκευτική σημασία της εικόνας και ότι ήταν απλώς ένα κατάλληλο μέγεθος για στόχο κατά τη διάρκεια της εξάσκησής της με το πιστόλι. Ωστόσο, οι απαντήσεις της δεν ήταν πειστικές και οι αντιδράσεις σε βάρος της συνεχίστηκαν.

«Ζητώ συγγνώμη από τους ανθρώπους που πληγώθηκαν από την ανάρτησή μου. Τη διέγραψα αμέσως μόλις συνειδητοποίησα το θρησκευτικό περιεχόμενο. Δεν το σκέφτηκα καθόλου. Λυπάμαι απίστευτα» γράφει στην ανάρτησή της.

Η εικόνα που πυροβολούσε ήταν αφίσα που αφορούσε σε δημοπρασία του εν λόγω πίνακα της Παναγίας με το Θείο Βρέφος που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα.

Η Παναγία και το Θείο Βρέφος υπό το βλέμμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ από τον Tommaso de Mazza, χρονολογείται στο 1375

Μετά τη «συγγνώμη», η δημοτική σύμβουλος της Ζυρίχης ζήτησε αστυνομική προστασία.

«Σοβαρή» χαρακτήρισε τη θρησκευτική προσβολή η Καθολική Εκκλησία της Ελβετίας

Παρά τη διαγραφή των αναρτήσεων, οι εικόνες συνέχισαν να κυκλοφορούν στα ελβετικά μέσα ενημέρωσης, με αρκετούς να καταδικάζουν την πράξη της.

Η Καθολική Εκκλησία της Ελβετίας καταδίκασε τη συμπεριφορά της, χαρακτηρίζοντας τη θρησκευτική προσβολή ως «σοβαρή», ενώ η Αμέτι αποκάλυψε ότι η ίδια και η οικογένειά της έχουν τεθεί υπό αστυνομική προστασία λόγω απειλών που δέχτηκαν.

Εν μέσω επικρίσεων, παραιτήθηκε από την ηγεσία των Φιλελευθέρων Πρασίνων στη Ζυρίχη.

Ποια είναι η Σάνια Αμέτι

Η Σάνια Αμέτι (Sanija Ameti) γεννήθηκε το 1992 στη Βοσνία σε μια μουσουλμανική οικογένεια και τώρα περιγράφει τον εαυτό της ως αγνωστικίστρια. Ο πατέρας της ήταν καθηγητής βιολογίας και πολιτικός στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Πήγε στην Ελβετία με τους γονείς της ως πρόσφυγας το 1995. Η Αμέτι τοποθετήθηκε στη συνέχεια στο κέντρο ασύλου στο Adliswil. Αφού αποφοίτησε από το Καντονικό Σχολείο της Ζυρίχης Oerlikon το 2011, η Αμέτι σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης μέχρι το 2018 κι έκτοτε γράφει τη διατριβή της για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης.

Πηγή: in.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ελβετία

Τέλος η Χαμάς στην Ελβετία – Πιθανές απελάσεις συμπαθούντων

Δημοσιεύτηκε

στις

 Η ελβετική κυβέρνηση ενέκρινε το νομοσχέδιο για την απαγόρευση της Χαμάς

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο οποίος πρέπει να παραπεμφθεί στο Κοινοβούλιο για έγκριση, θα απαγορευθούν η Χαμάς και οι ομάδες που συνδέονται με αυτήν, καθώς και οργανώσεις και ομάδες που εργάζονται για λογαριασμό ή στο όνομά της.

Η Ελβετική Ομοσπονδία Εβραϊκών Κοινοτήτων (SIG) και η Πλατφόρμα Φιλελεύθερων Εβραίων στην Ελβετία (PLJS) επιδιώκουν εδώ και καιρό να χαρακτηριστεί η Χαμάς «τρομοκρατική ομάδα» στην Ελβετία.

Η υπουργός Μετανάστευσης της Σουηδίας Maria Malmer Stenergaard επιβεβαίωσε προηγουμένως ότι οι αρχές της χώρας της ενδέχεται να καταφύγουν σε απέλαση ατόμων που συμπαθούν τη Χαμάς από την επικράτειά της στο μέλλον.

Η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε 4 ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς ότι «πιστεύει ότι η Χαμάς πρέπει να χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση» και στη συνέχεια σχημάτισε μια «ομάδα εργασίας στην Εγγύς Ανατολή» που θα είναι υπεύθυνη για τη μελέτη των επιλογών για τον χαρακτηρισμό της οργάνωσης ως τρομοκρατική οργάνωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες χαρακτήρισαν τη Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, ως τρομοκρατική ομάδα πριν από τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες από Reuters, Middleeastmonitor, Skynewsarabia, liberal.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή