Ακολουθήστε μας

Ευρωπαϊκή Ένωση

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι εξελίξεις στα μέτωπα και τη διεθνή σκηνή

Δημοσιεύτηκε

στις

Επαφές ΗΠΑ-Ρωσίας για τον πόλεμο

Πλέον όλοι αναγνωρίζουν την πραγματικότητα στο έδαφος, η Ρωσική δύναμη προελαύνει και ο Ουκρανικός στρατός ηττάται. Ητταται και το ΝΑΤΟ και η συλλογική Δύση που απένδυσε λανθασμένα σε ένα λάθος στόχο, την αποδυνάμωση της Ρωσίας… Αυτό το σκηνικό έχει ως αποτέλεσμα τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γαλλία να αναδιπλωθούν μερικώς… Οι ΗΠΑ σε επίπεδο κορυφής συνομιλεί με την Ρωσία, ο Lloyd Austin ο αμερικανός υπουργός άμυνας συνομίλησε με τον Andrei Belousov τον υπουργό άμυνας την Ρωσίας. Εν τω μεταξύ ο Macron βλέποντας την βαριά ήττα στις γαλλικές εκλογές έκανε στροφή 180 μοιρών και υποστηρίζει ότι δεν θα σταλούν στο εγγύς μέλλον γαλλικά στρατεύματα στην Ουκρανία… Η πολιτική Macron απέτυχε παταγωδώς δίνοντας ώθηση στην LePen που έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι αδιανόητο Γάλλοι στρατιώτες να εμπλακούν στην Ουκρανία.

Ο Macon βλέποντας την βαριά ήττα να έρχεται προειδοποίησε για την πιθανότητα εμφυλίου πολέμου στη Γαλλία, προφανώς κινδυνολογεί λίγο πριν τις εκλογές… είναι το επιχείρημα των ηττημένων.

Στο μέτωπο είναι ξεκάθαρο ότι ο Ρωσικός στρατός προελαύνει στην κατεύθυνση Kupyansk, Toresk, Chasiv Yar και Avdiivka… τα εδαφικά κέρδη των ρώσων είναι εντυπωσιακά ειδικά δυτικά της Avdiivka οι ρώσοι κατέλαβαν μόνο σε μια περιοχή περισσότερα εδάφη από αυτά που είχαν καταλάβει οι Ουκρανοί στην 5μηνη αποτυχημένη αντεπίθεση τους που ξεκίνησε στις 5 Ιουνίου 2023.

Προειδοποίησε ο Andrei Belousov (Υπ. Άμυνας Ρωσίας) τον Lloyd Austin (Υπ. Άμυνας ΗΠΑ) στην συνομιλία τους: Ορατός ο κίνδυνος κλιμάκωσης

Ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Andrei Belousov και ο Αμερικανός ομόλογός του Lloyd Austin είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση γύρω από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.
«Στις 25 Ιουνίου 2024, με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ρώσου υπουργού Άμυνας Andrei Belousov και του υπουργού Άμυνας των Lloyd Austin», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Άμυνας αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία.
«Ο Andrei Belousov επεσήμανε τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης σε σχέση με τη συνεχιζόμενη προμήθεια αμερικανικών όπλων στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας», ανέφερε το υπουργείο.
Στις 25 Ιουνίου 2024, το CNN, επικαλούμενο αξιωματούχους, ανέφερε ότι ο Λευκός Οίκος εργάζεται για την άρση της de facto απαγόρευσης των στρατιωτικών εκπαιδευτών που σταθμεύουν στην Ουκρανία. Διευκρινίστηκε ότι ο πρόεδρος Biden δεν έχει λάβει ακόμη αυτή την απόφαση, αλλά εάν εγκριθεί, θα μπορούσε να εφαρμοστεί ήδη από το 2024.
Οι πηγές του CNN ελπίζουν ότι οι στρατιωτικοί εκπαιδευτές και τεχνικοί θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της επισκευής και συντήρησης του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
Το περιοδικό Der Spiegel έγραψε ότι οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία «προειδοποιούσαν» τη Γερμανία για πιθανή μεταφορά στρατιωτών στη Ουκρανία εάν η κατάσταση εξελιχθεί δυσμενώς.
Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τέτοιες ιδέες έναν άνευ προηγουμένου γύρο κλιμάκωσης της έντασης που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και μέτρα.

O Macron βλέποντας την ήττα στις γαλλικές εκλογές αναδιπλώνεται – Αποφάσισε να μην στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία

Ο Γάλλος πρόεδρος Macron αποφάσισε να μην στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία λόγω της εσωτερικής πολιτικής μάχης στη χώρα του, δήλωσε ο Ρώσος βουλευτής Alexey Pushkov.
Στις 24 Ιουνίου 2024, το BFMTV δημοσίευσε το podcast «Generation Do It Yourself», στο οποίο ο Γάλλος ηγέτης είπε ότι δεν σκοπεύει να στείλει στρατιώτες στο «ουκρανικό έδαφος» στο εγγύς μέλλον.
«Ο Macron υποχώρησε: στο εγγύς μέλλον, είπε, η Γαλλία δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία:
Ο Macron δεν έχει χρόνο για στρατεύματα τώρα», έγραψε ο Alexey Pushkov.
Όπως σημείωσε ο ρώσος Πολιτικός, για πρώτη φορά στη Γαλλία, η Εθνική Συσπείρωση της Le Pen ενδέχεται να κερδίσει τις εκλογές.
«Αν συμβεί αυτό, ο προστατευόμενος του προέδρου Attal θα αφήσει τη θέση του πρωθυπουργού και ο Macron θα αντιμετωπίσει έναν άλλο πόλεμο – με τη δική του νέα κυβέρνηση», πιστεύει ο πολιτικός.
Στο παρελθόν ο Macron είχε δηλώσει ότι υπάρχει ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, εάν η Ρωσία σπάσει τις γραμμές του μετώπου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «πολλές χώρες» συμφώνησαν με την προσέγγιση της Γαλλίας .
Όπως σημείωσε ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου, οι εκπαιδευτές που εκπαιδεύουν στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δεν έχουν καμία ασυλία.
Χαρακτήρισε επικίνδυνη τη ρητορική Γαλλίας και Βρετανίας σχετικά με το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτών στην Ουκρανία.

Jordan Bardella (National Rally Γαλλία): Είμαστε ξεκάθαρα κατά της αποστολής γάλλων στρατιωτών στην Ουκρανία

Ο ηγέτης του κόμματος National Rally, το οποίο εκπροσωπήθηκε στην Κάτω Βουλή από τη Le Pen και το οποίο οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν νίκη στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, Jordan Bardella δήλωσε ότι είναι κατά της αποστολής Γαλλικού στρατού στην Ουκρανία.
«Υπάρχουν κόκκινες γραμμές που έχει περάσει ο πρόεδρος της Γαλλίας, αντίθετα με τον πρόεδρο, είμαι κατά της αποστολής στρατευμάτων και Γάλλων στρατιωτών στην Ουκρανία» είπε ο Jordan Bardella στο περιθώριο της στρατιωτικής έκθεσης Eurosatory στο Παρίσι.
Σύμφωνα με τον Jordan Bardella, η πλειοψηφία των Γάλλων είναι κατά μιας τέτοιας απόφασης και η ίδια η Ουκρανία δεν απαιτεί την αποστολή στρατευμάτων.
«Αυτό θα μπορούσε να έχει τραγικές συνέπειες και δεν θέλω η Γαλλία να εμπλακεί άμεσα σε μια σύγκρουση με μια πυρηνική δύναμη, η οποία θα αποτελούσε κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη και τη σταθερότητα της χώρας μας», πρόσθεσε.
Ταυτόχρονα, ο Jordan Bardella έδειξε ότι δεν σκοπεύει να «αναθεωρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Γαλλίας», σημειώνοντας ότι «υπάρχει πρόβλημα εμπιστοσύνης στους Ευρωπαίους εταίρους μας και στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».
Τόνισε επίσης ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από τη συμμαχία, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αποδυνάμωνε τη Γαλλία.
Ο Γάλλος πρόεδρος Macron είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία εάν η Ρωσική Ομοσπονδία σπάσει την Ουκρανική άμυνα.
Ωστόσο ο Macron αναδιπλώθηκε τονίζοντας ότι η Γαλλία δεν θα στείλει στρατεύματα στο εγγύς μέλλον.
Στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της 9ης Ιουνίου στη Γαλλία, το δεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση κέρδισε το 31,36% των ψήφων σχεδόν υπερδιπλάσιο από το κόμμα του Macron.
Στη συνέχεια, ο Μαψρον ανακοίνωσε τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, της Κάτω Βουλής του γαλλικού κοινοβουλίου και τη διεξαγωγή πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών σε δύο γύρους – στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 33% των Γάλλων είναι έτοιμοι να ψηφίσουν το κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης, ενώ ο προεδρικός συνασπισμός ενδέχεται να λάβει 18% των ψήφων.

Ηττάται και κινδυνολογεί – Macron: (Γάλλος Πρόεδρος): Υπάρχει πιθανότητα εμφυλίου πολέμου στη Γαλλία

Τα προγράμματα των ακροδεξιών και ακροαριστερών πολιτικών, που σχηματίστηκαν πριν από τις εκλογές για τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εμφύλιο πόλεμο την Γαλλία, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Macron.
«Τα προγράμματα των «δύο άκρων» οδηγούν σε εμφύλιο πόλεμο».
Έτσι, ο Macron περιέγραψε τη θέση του κόμματος της Εθνικής Συσπείρωσης, με επικεφαλής την Le Pen.
Κατά τον Macron η ακροδεξιά διαιρεί τους ανθρώπους, φέρνοντας έτσι τον εμφύλιο πιο κοντά.
Με τη σειρά του, η Αριστερά του Jean-Luc Mélenchon προτείνει μια ορισμένη μορφή επιλεκτικού κοινοτισμού, που θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο, καθώς αυτό το σύστημα βασίζεται στη διαίρεση των ανθρώπων αποκλειστικά σύμφωνα με τη θρησκευτική ή κοινοτική τους πεποίθηση, κατέληξε ο πρόεδρος.
Ο Macron πιστεύει ότι και τα δύο μέρη ανταποκρίνονται στα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων, αλλά ταυτόχρονα φέρνουν πιο κοντά την εσωτερική αντιπαράθεση.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, ηγέτης του κεντρώου κόμματος Ορίζοντες, που αποτελεί μέρος του προεδρικού συνασπισμού στο κοινοβούλιο, δήλωσε νωρίτερα ότι με τη διάλυση του κοινοβουλίου, ο Macron «σκότωσε την προεδρική πλειοψηφία».
Κατά τη γνώμη του, ο Macron, ο οποίος μετά τις προεδρικές εκλογές του 2022 δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές, θα λάβει ακόμη λιγότερες έδρες μετά τις νέες εκλογές.
Ο ίδιος ο Macron έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα εγκαταλείψει την προεδρία «ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών».

Lawrence Wilkerson (συνταγματάρχης ΗΠΑ): Δεν θα μείνει τίποτα από την Ουκρανία, εάν δεν αρχίσουν συνομιλίες

Δεν θα μείνει τίποτα από την Ουκρανία εάν δεν αρχίσουν άμεσα οι συνομιλίες για μια διευθέτηση του ουκρανικού ζητήματος λέει ο Lawrence Wilkerson απόστρατος Αμερικάνος συνταγματάρχης και πρώην επικεφαλής του επιτελείου του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Colin Powell.
Όπως λέει ο Wilkerson, οι προσπάθειες της Δύσης να «αιμορραγήσει τη Ρωσία» χρησιμοποιώντας το καθεστώς του Κιέβου «απέτυχαν παταγωδώς».
«Η υποστήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και άλλων δυτικών συμμάχων για τον πόλεμο στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας είναι παράλογη.
Σκοτώνει τους στρατιώτες της Ουκρανίας για έναν ανεδαφικό σκοπό.
Εκτός από το να κερδίζει χρήματα για τους εργολάβους άμυνας των ΗΠΑ και της Ευρώπης και να προσπαθεί μέσω πληρεξουσίων να αιμορραγήσουν τη Ρωσία», είπε ο Wilkerson, τονίζοντας ότι «αυτός ο τελευταίος στόχος, όσο ειδεχθής κι αν είναι, απέτυχε παταγωδώς να επιτευχθεί».
«Στην πραγματικότητα, η Ρωσία κερδίζει ξεκάθαρα.
Εάν δεν κηρυχθεί εκεχειρία και εάν δεν συγκληθεί σύντομα μια πραγματική ειρηνευτική διάσκεψη, θα απομείνουν ελάχιστα από την Ουκρανία» υποστήριξε ο Wilkerson.

Το Κίεβο απορρίπτει το σχέδιο ειρήνης του Trump – Podolyak (Ουκρανία): Μιλάμε μόνο για τη φόρμουλα Zelensky

Το σχέδιο ειρήνης του Donald Trump απορρίπτει το Κίεβο, διαμηνύοντας πως η Ουκρανία δεν μπορεί να συμφωνήσει με αυτό και ότι εμμένει στην «ειρηνευτική φόρμουλα» που έχει διατυπώσει ο πρόεδρος Zelensky και που είχε απορρίψει κατηγορηματικά ως τελείως ανεδαφικό η Ρωσία.
Σε δηλώσεις του ο Mikhail Podolyak, σύμβουλος του Zelensky, υποστήριξε ότι το Κίεβο δεν μπορεί να συμφωνήσει με το ειρηνευτικό σχέδιο που φέρεται να ετοίμασαν οι Keith Kellogg και Fred Fleitz, σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας του Trump.
Ο Podolyak υποστηρίζει πως το «πάγωμα» των εχθροπραξιών στη βάση της υπάρχουσας γραμμής εμπλοκής είναι «περίεργο», ενώ επισημαίνει ότι το Κίεβο προωθεί μόνο την ειρηνευτική φόρμουλα που έχει διατυπώσει ο πρόεδρος Zelensky.
Βάσει του σχεδίου αυτού, ο Trump αναμένεται να διαμηνύσει στο Κίεβο ότι εάν θέλει να λάβει περισσότερα όπλα από τις ΗΠΑ, θα πρέπει να αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.
Την ίδια στιγμή, θα προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε άρνηση της να διαπραγματευτεί, θα οδηγήσει σε αυξημένη υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.
Σύμφωνα με το σχέδιο που καταρτίστηκε από τους Kellogg και Fred Fleitz, κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, θα υπάρξει κατάπαυση πυρός στη γραμμή του μετώπου που θα έχει διαμορφωθεί στο πεδίο της μάχης.
Επιπλέον, το σχέδιο προβλέπει ότι στην προσπάθεια να πειστεί η Μόσχα να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, θα δοθεί η υπόσχεση πως η ένταξη της Ουκρανίας θα αναβληθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ επισημαίνεται ότι μια διαρκής ειρήνη θα απαιτούσε πρόσθετες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.

CNN: Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να επιτρέψουν την ανάπτυξη στρατιωτικών εκπαιδευτών και τεχνικών στην Ουκρανία

Ο Λευκός Οίκος εργάζεται για να άρει την de facto απαγόρευση ανάπτυξης Αμερικανών στρατιωτικών εκπαιδευτών και τεχνικών στην Ουκρανία, αναφέρει το CNN, επικαλούμενο αξιωματούχους.
«Η κυβέρνηση Biden κινείται προς την άρση της de facto απαγόρευσης της ανάπτυξης Αμερικανών στρατιωτικών εκπαιδευτών και τεχνικών στην Ουκρανία», ανέφερε το CNN.
Ο Λευκός Οίκος δεν έχει πάρει ακόμη απόφαση, δήλωσαν ωστόσο οι αξιωματούχοι.
«Ο πρόεδρος είναι απολύτως ότι δεν θα στείλει αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία», δήλωσε άλλος αμερικανός αξιωματούχος.
Σύμφωνα με πηγές, εάν ληφθεί η απόφαση, πιθανότατα θα εφαρμοστεί το 2024.
Ελπίζουν ότι οι στρατιωτικοί εκπαιδευτές και τεχνικοί θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της επισκευής και συντήρησης του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
Ένας από τους αξιωματούχους επεσήμανε ότι οι εταιρείες που θέλουν να στείλουν τους υπαλλήλους τους στην Ουκρανία θα πρέπει να αναπτύξουν σχέδια για τη μείωση των κινδύνων για αυτές.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, πιθανότατα αυτή η απόφαση δεν θα οδηγήσει σε μαζική αμερικανική παρουσία στην Ουκρανία. Πιστεύουν ότι από πολλές δεκάδες έως μερικές εκατοντάδες αμερικανοί θα βρίσκονται ταυτόχρονα στην Ουκρανία.
Το περιοδικό Foreign Policy ανέφερε προηγουμένως ότι οι ουκρανικές εταιρείες δεν έχουν άδεια να επισκευάσουν τις κάννες των αμερικανικών οβίδων M777 σύμφωνα με τους νόμους περί εξαγωγών των ΗΠΑ.
Ταυτόχρονα, οι ειδικοί δεν μπορούν να πάνε στην πρώτη γραμμή και να βοηθήσουν στην επισκευή αμερικανικού εξοπλισμού λόγω περιορισμών στη μετακίνηση Αμερικανών διπλωματών χωρίς άδεια από τον Λευκό Οίκο, κάτι που ισχύει και για τους στρατιωτικούς εκπαιδευτές και τεχνικούς.

Αλλαγή φρουράς στο ΝΑΤΟ: Νέος γενικός γραμματέας για τα επόμενα 5 χρόνια ο Mark Rutte

Ο Mark Rutte είναι ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ για τα επόμενα 5 χρόνια, καθώς οι πρεσβευτές των 32 κρατών – μελών της Συμμαχίας ενέκριναν την υποψηφιότητα του.
«Οι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ ενέκριναν την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού της Ολλανδίας για τη θέση του Γενικού Γραμματέα της συμμαχίας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση τύπου.
Είναι μια πλήρως αναμενόμενη εξέλιξη, δεδομένου ότι ο μοναδικός του αντίπαλος για τη θέση αυτή, ο Klaus Iohannis, ο πρόεδρος της Ρουμανίας είχε αποσυρθεί.
Ο Rutte θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο, αντικαθιστώντας τον Νορβηγό Jens Stoltenberg.

David Sachs (Αμερικανός επενδυτής): Η παρουσία αμερικανών εκπαιδευτών και τεχνικών στην Ουκρανία φέρνει πιο κοντά την ανάπτυξη των αμερικανικών στρατευμάτων

Οι ΗΠΑ βρίσκονται πιο κοντά στην αποστολή στρατιωτών στην Ουκρανία εάν αρθεί η απαγόρευση ανάπτυξης Αμερικανών στρατιωτικών τεχνικών, έγραψε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος David Sachs στο κοινωνικό δίκτυο X.
«Ένα βήμα πιο κοντά στην αποστολή Αμερικανών στρατιωτών στην Ουκρανία, κάτι που θα πρέπει να αναμένεται στη δεύτερη θητεία του Biden», σχολίασε τα σχέδια του Λευκού Οίκου.
Το CNN, επικαλούμενο αξιωματούχους, ανέφερε ότι ο Λευκός Οίκος εργάζεται για την άρση της de facto απαγόρευσης των στρατιωτικών τεχνικών και εκπαιδευτών που σταθμεύουν στην Ουκρανία.
Οι αμερικανοί πάντως συνεχίζουν να δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν θα πάνε αμερικανοί στρατιώτες στην Ουκρανία.

Nigel Farage (Βρετανός πολιτικός): Για τους θανάτους Βρετανών ευθύνεται ο πρώην πρωθυπουργός Boris Johnson

Ο ηγέτης του βρετανικού δεξιού κόμματος Reform UK, Nigel Farage, κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό Boris Johnson για το θάνατο πολλών στρατιωτικών στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένων των Times, πως θα ήταν μια ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία, ο Farage είπε ότι η επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αποτελεί προτεραιότητα.
«Δεν υπάρχει λόγος να εγκαταλείψουμε την ειρηνευτική συμφωνία, όπως έκανε ο Boris Johnson πολύ ξεκάθαρα, για τους δικούς του λόγους.
Πόσοι άνθρωποι πέθαναν ως αποτέλεσμα αυτού, δεν ξέρω… Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Boris Johnson φαίνεται να θέλει και τα δύο οι πλευρές να πολεμήσουν μέχρι θανάτου», είπε ο Farage στους Times.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Times, ο Nigel Farage πρόσθεσε ότι για το συμφέρον της ειρήνης, ο Zelensky θα πρέπει να επανεξετάσει τις φιλοδοξίες του
«Αυτή είναι η επιλογή του Zelensky.
Κανείς δεν μιλάει καθόλου για ειρήνη, όλοι μιλούν για τη «νίκη της Ουκρανίας»…
Είμαι δύσπιστος ως προς αυτό», τόνισε ο Nigel Farage.
Ο ηγέτης του κόμματος Reform UK αποκάλεσε προηγουμένως τον Johnson ψεύτη και υποκριτή στα social media λόγω των αντιφατικών δηλώσεών του για την Ουκρανία.
Ο Farage έχει τονίσει ότι η Ουκρανία αργά ή γρήγορα θα πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία προκειμένου να αποφευχθούν μεγάλες απώλειες στο πλαίσιο των πλεονεκτημάτων του Ρωσικού στρατού.
Ο Βρετανός πολιτικός δήλωσε επίσης ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία προκλήθηκε από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συνεχή επέκτασή τους προς τα ανατολικά.
Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει επανειλημμένα επιστήσει την προσοχή στην άνευ προηγουμένου δραστηριότητα του ΝΑΤΟ κοντά στα δυτικά της σύνορα και δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ στοχεύει στην αντιπαράθεση

Stevan Gajic (Σέρβος πολιτικός επιστήμνονας): Η Ουκρανία πρέπει να θεωρείται ως δυτικό ρωσικό έδαφος

Η Δύση μάχεται με τον υπόλοιπο κόσμο στο έδαφος της Ουκρανίας, η οποία θα πρέπει να θεωρείται ως «το δυτικό έδαφος της Ρωσίας», δήλωσε ο Σέρβος πολιτικός επιστήμονας Stevan Gajic σε συνέντευξή του στην έκδοση Pechat.
«Η Ουκρανία πρέπει να θεωρηθεί ως δυτικό ρωσικό έδαφος, το οποίο σήμερα έχει γίνει πεδίο μάχης όπου, όπως λένε οι Αμερικανοί, εκτυλίσσεται ένα θέατρο πολέμου – σε αυτήν την περίπτωση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας , ή καλύτερα, μεταξύ της Δύσης και μεγάλου μέρους του υπόλοιπου κόσμου, που αγωνίζεται να σταματήσει τη δυτική ηγεμονία».
Όπως σημείωσε ο εμπειρογνώμονας, Ρώσοι και Ουκρανοί είναι κομμάτια του ίδιου λαού, αλλά μια στρεβλή ταυτότητα έχει επιβληθεί στην Ουκρανία εδώ και πολλά χρόνια.
«Η μόνη λειτουργία αυτής της ψεύτικης ταυτότητας είναι ότι προς όφελος του ξένου αποικιοκράτη, που τα σκέφτηκε όλα αυτά, οι φορείς αυτής της ταυτότητας, σαν ζόμπι, πολεμούν εναντίον του εαυτού τους μέχρι την πλήρη αυτοκαταστροφή», πρόσθεσε ο Stevan Gajic.
Προηγουμένως, ο Ρώσος Πρόεδρος Putin δήλωσε ότι, ουσιαστικά, οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί είναι ένας λαός και αυτό που συμβαίνει τώρα είναι μια τεράστια τραγωδία, παρόμοια με έναν εμφύλιο πόλεμο, όταν αδέρφια βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές.

Αποκάλυψη: Ο νέος διοικητής των μικτών δυνάμεων του Ουκρανικού στρατού διέφυγε από την Μαριούπολη ως πρόσφυγας

Ο νέος διοικητής των μικτών δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Andrei Gnatov, διέφυγε από τη Μαριούπολη με το πρόσχημα του πρόσφυγα το 2022, τόνισε ο Rogov, πρόεδρος της επιτροπής του Δημοσίου Επιμελητηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας για θέματα κυριαρχίας και συμπρόεδρος στο συντονιστικό συμβούλιο για την ένταξη νέων περιοχών,.
Ο Zelensky ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ενέκρινε την αντικατάσταση του διοικητή των κοινών δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας με τον ταξίαρχο Andrei Gnatov, ο οποίος καταδικάστηκε ερήμην στη Ρωσία σε 28 χρόνια για εγκλήματα στο Donbass το 2019.
«Με εντολή του Andrei Gnatov διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου στη Μαριούπολη την άνοιξη του 2022.
Αυτό είναι ένα ζωντανό παράδειγμα Ουκρανού πολεμιστή – μαχητή των Ναζί, και φυσικά πριν από δύο χρόνια, με το πρόσχημα του πρόσφυγα σχεδόν με γυναικεία ρούχα, έφυγε από τη Μαριούπολη, αφήνοντας όλους τους υφισταμένους του», είπε ο Rogov.
O Andrei Gnatov είναι ένας συνηθισμένος εγκληματίας πολέμου.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Προέλαση Ρώσων προς Kupyansk-Svatove-Kreminna

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna στις 25 Ιουνίου.
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις βορειοανατολικά του Kupyansk κοντά στο Synkivka. νοτιοανατολικά του Kupyansk κοντά σε Pishchane, Stepova Novoselivka και Stelmakhivka. δυτικά του Svatove κοντά στο Kopanky και στο Andriivka, βορειοδυτικά του Svatove κοντά σε Hrekivka, Makiivka και Nevske, δυτικά της Kreminna κοντά στο Torske

Ρωσική προέλαση προς το Siversk

Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα νοτιοανατολικά του Siversk κατά τη διάρκεια μιας μηχανοκίνητης επίθεσης μεγέθους διμοιρίας.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 24 Ιουνίου δείχνουν τις ουκρανικές δυνάμεις να αποκρούουν μια μηχανοκίνητη επίθεση μεγέθους διμοιρίας αποτελούμενη από τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (AFV) νότια του Spirne (νοτιοανατολικά του Siversk) κατά την οποία οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν.
Oi ρωσικές δυνάμεις πολεμούν και προελαύνουν εντός της Rozdolivka (νότια του Siversk)

Συνεχίζεται η προέλαση προς Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πρόσφατα οριακές προελάσεις βορειοδυτικά της Avdiivka.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 24 Ιουνίου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν σε μια περιοχή ακριβώς βόρεια του Sokil (βορειοδυτικά της Avdiivka).

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέχουν θέσεις κατά μήκος του δρόμου O0544 Ocheretyne-Pokrovsk ακριβώς βορειοδυτικά του Ocheretyne (βορειοδυτικά της Avdiivka).
Επίσης προελαύνουν κοντά στη Yasnobrodivka (δυτικά της Avdiivka) και έχουν μερικώς περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή.
Ρωσικές και ουκρανικές πηγές ανέφεραν ότι συνεχίστηκαν οι μάχες βόρεια της Avdiivka κοντά στην Oleksandropil. βορειοδυτικά της Avdiivka κοντά σε Yevhenivka, Novooleksandrivka, Vozdvyzhenka, Sokil και Novoselivka Persha, δυτικά της Avdiivka κοντά σε Umanske και Yasnobrodivka και νοτιοανατολικά της Avdiivka κοντά στην Karlivka, το Nevelske και τη δεξαμενή Karlivske
Kharkiv_Battle_Map_Draft_June_25_2024.png

Luhansk_Battle_Map_Draft_June_25_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_June_25_2024.png

West_of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_June_25_2024.png

www.bankingnews.gr

Ευρωπαϊκή Ένωση

ΕΕ: Η χρηματοδότηση ύψους 1,5 δισ. ευρώ για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία, δεν επαρκεί

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Thomas Peter

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου

Δεν ανταποκρίνεται στους στόχους ενίσχυσης της, το πρόγραμμα για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, εκτιμά το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ).

Σε έκθεση που δημοσίευσε σήμερα, το ΕΕΣ ζητά αρτιότερο σχεδιασμό του προγράμματος για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία (EDIP) και καλύτερη ισορροπία μεταξύ των στόχων πολιτικής, του προτεινόμενου προϋπολογισμού και του χρονοδιαγράμματος. Η διαβούλευση με το ΕΕΣ επί της πρότασης, είναι υποχρεωτική.

Η ΕΕ, αντιμέτωπη με την επανεμφάνιση πολεμικών επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη, έχει θέσει την άμυνα σε πολύ υψηλή θέση στην ατζέντα της. Η πρόταση EDIP προορίζεται ως το πρώτο βήμα για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής βιομηχανικής στρατηγικής στον τομέα της άμυνας.

Στόχος είναι να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανική και τεχνολογική βάση στον τομέα της άμυνας (ΕΒΤΒΑ), ειδικότερα δε να διασφαλιστεί η έγκαιρη διαθεσιμότητα και προμήθεια αμυντικών προϊόντων. Παράλληλα επιδιώκεται η συμβολή στην ανάκαμψη, στην ανασυγκρότηση και στον εκσυγχρονισμό της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας.

«Η νομοθετική πρόταση της ΕΕ για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής ετοιμότητάς της, χρήζει αρτιότερου σχεδιασμού. Αναγκαία είναι επίσης η επίτευξη κατάλληλης ισορροπίας μεταξύ των στόχων πολιτικής, του προτεινόμενου προϋπολογισμού και του σχετικού χρονοδιαγράμματος», δήλωσε ο Marek Opioła, Μέλος του ΕΕΣ και αρμόδιος για τη γνώμη.

Το ΕΕΣ επισημαίνει τον κίνδυνο, το χρηματοδοτικό κονδύλιο που προτείνεται, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, να μην ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες του προγράμματος. Τονίζει ότι η Επιτροπή δεν αξιολόγησε το ύψος της ενωσιακής δημοσιονομικής στήριξης που απαιτείται για την υλοποίηση των προτεινόμενων μέσων πολιτικής.

Η στήριξη της Ουκρανίας

Όσον αφορά το μέσο στήριξης της Ουκρανίας, που περιλαμβάνεται στην πρόταση, το ΕΕΣ διαπιστώνει ότι δεν ορίζεται συγκεκριμένο χρηματοδοτικό κονδύλιο. Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη που αποφέρει η επένδυση δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων με σκοπό τη στήριξη της Ουκρανίας · ένα ποσοστό των εσόδων θα μπορούσε να διοχετευθεί στην Ουκρανίας. Ωστόσο, το ΕΕΣ εκτιμά ότι η αδυναμία πρόβλεψης, τόσο του ύψους της χρηματοδότησης από τη συγκεκριμένη πηγή, όσο και της διάρκειάς της, ενέχει κινδύνους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ευρωπαϊκή Ένωση

Η συνταγή Ντράγκι για να μην βλέπει η ΕΕ με τα κιάλια ΗΠΑ και Κίνα

Δημοσιεύτηκε

στις

Σωτήριες οι προτάσεις Ντράγκι

Το… κοινό μυστικό εκατομμυρίων Ευρωπαίων έβγαλε σε δημόσια θέα ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, παραδίδοντας την ογκώδη –και πολύ σημαντική- έκθεση που του είχαν ζητήσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τις ενέργειες που θεωρούνται επείγουσες για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ένα περιβάλλον όπου ήδη η Κίνα και οι ΗΠΑ προηγούνται με διαφορά ασφαλείας.

Ο κ. Ντράγκι επέδειξε την ανάγκη που όλες οι κυβερνήσεις και όλα τα όργανα σχεδιασμού πολιτικών και λήψης απόφασης της ΕΕ ήδη γνώριζαν: Η Ένωση χρειάζεται μαζικές και επείγουσες –πρόσθετες- επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων για να… πλησιάσει ξανά τις δύο υπερδυνάμεις στην τεχνολογία, την καινοτομία και την έρευνα.

Όπως επισημαίνεται από μεγάλα ευρωπαϊκά πρακτορεία, επί της ουσίας ο Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με «υπαρξιακή πρόκληση» αν δεν στραφεί σε μεγάλες επενδύσεις και αν δεν επαναφέρει και δεν εφαρμόσει τον μοχλό ανάπτυξης μέσω «έκδοσης εργαλείων κοινού χρέους», ομολόγων, κλπ.

Ο κ. Ντράγκι παρέδωσε σε λιτή δημόσια τελετή την έκθεσή του στην πρόεδρο της Κομισιόν την περασμένη Δευτέρα. Σε γενικές γραμμές, επισημαίνει –προειδοποιεί- πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε οικονομική υστέρηση σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα πρέπει να συνεχίσει την κοινή έκδοση χρέους για τη βελτίωση της παραγωγικότητας αλλά και την ενίσχυση της ασφάλειάς της (αμυντικές δαπάνες).

Η Ένωση χρειάζεται κατά τον ίδιο πολύ περισσότερο συντονισμό στη βιομηχανική πολιτική, ταχύτερες αποφάσεις και μαζικές επενδύσεις, αν θέλει να συμβαδίσει στον οικονομικό τομέα με ανταγωνιστές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα.

Μετά την επιτυχία του ιστορικού σχεδίου ανάκαμψης έπειτα από την πανδημία της Covid, η ΕΕ θα πρέπει «να συνεχίσει την έκδοση εργαλείων κοινού χρέους για την χρηματοδότηση κοινών προγραμμάτων επενδύσεων με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και της ασφάλειας της ΕΕ», σημειώνει στην εισαγωγή της 400σέλιδης έκθεσης ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισημαίνοντας το οικονομικό «χάσμα» που χωρίζει την Ευρώπη από τις ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται επιπλέον επενδύσεις ύψους 750-800 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως — που αντιστοιχούν στο 5% του ΑΕΠ – , πολύ υψηλότερο του 1%-2% του Σχεδίου Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως επισημαίνει το Euronews.

170 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΕ 400 ΣΕΛΙΔΕΣ

«Οι ανάγκες για επενδύσεις είναι τεράστιες», προειδοποίησε ο Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Επιμένοντας ότι υπάρχει ανάγκη «δραστικής αλλαγής» στην ευρωπαϊκή προσέγγιση, παρουσίασε ορισμένες από τις «170 προτάσεις του».

Η ιδέα της έκδοσης κοινού χρέους παραμένει πάντως κόκκινη γραμμή για πολλές χώρες της βόρειας Ευρώπης, με προεξάρχουσα την Γερμανία, που εξακολουθούν να φοβούνται ότι θα υπερχρεωθούν για να καλύψουν τις καθυστερήσεις των χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Ήδη, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Ντράγκι, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε πως η ΕΕ θα πρέπει να εργαστεί για την κινητοποίηση των αναπτυξιακών δυνάμεων του ιδιωτικού τομέα και όχι για περισσότερο δημόσιο δανεισμό.

“Ωστόσο, ο κοινός δανεισμός της ΕΕ δεν θα λύσει τα διαρθρωτικά προβλήματα”, δήλωσε ο Λίντνερ, προσθέτοντας ότι το κύριο πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη επιδοτήσεων, αλλά η γραφειοκρατία.

Ο Μάριο Ντράγκι αναγνωρίζει ότι αυτό το σχέδιο δεν είναι εφικτό, εκτός «αν συντρέξουν οι πολιτικές και θεσμικές συνθήκες», προσθέτει το Euronews.

Επισημαίνει την ανάγκη κινητοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων για την χρηματοδότηση της καινοτομίας, μέσω της δημιουργίας μίας πραγματικής «Ενωσης αγορών κεφαλαίων».

«Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα ανά κάτοικο έχει αυξηθεί σχεδόν επί δύο φορές στις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με την Ευρώπη από το 2000», προειδοποιεί ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην έκθεση αυτή, τη σύνταξη της οποίας υπενθυμίζουμε ζήτησε η πρόεδρος της Κομισιόν και προφανώς κάπως θα πρέπει να την αξιοποιήσει.

Τα πορίσματα της έκθεσης του Μάριο Ντράγκι προορίζονται να γίνουν πηγή έμπνευσης του έργου της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα πέντε προσεχή χρόνια.

Symbolbild zum Thema EU-Wirtschaft, Konjunkturrückgang, Rezession in der Eurozone

ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΦΕΣΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πλήττεται από οικονομική στασιμότητα εδώ και ενάμισι χρόνο. Οι επιδόσεις της στην υπέρβαση της κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία ήταν χαμηλότερες σε σχέση με τις ΗΠΑ, όπως συνέβη και με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Η υστέρηση εξηγείται «κυρίως με τη μεγαλύτερη επιβράδυνση της παραγωγικότητας στην Ευρώπη» και αντιπροσωπεύει απειλή για το κοινωνικό της μοντέλο, προειδοποιεί ο Μάριο Ντράγκι.

«Αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να γίνει παραγωγικότερη, θα είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε επιλογές. Δεν θα μπορούμε ταυτόχρονα να έχουμε ηγετική θέση στον τομέα των νέων τεχνολογιών, να είμαστε υπόδειγμα κλιματικής υπευθυνότητας και ανεξάρτητος παράγοντας στην διεθνή σκηνή. Δεν θα μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε το κοινωνικό μας μοντέλο. Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε προς τα κάτω ορισμένες έως και το σύνολο των φιλοδοξιών μας. Πρόκειται για μία υπαρξιακή πρόκληση».

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΥΛΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΝΤΡΑΓΚΙ

Οι προτάσεις τις οποίες καταγράφει στην έκθεσή του ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: την τόνωση της καινοτομίας και την κάλυψη του χάσματος που υπάρχει αυτή τη στιγμή με τις ΗΠΑ, τον συνδυασμό της απανθρακοποίησης της οικονομίας με την ανταγωνιστικότητα, και την αύξηση της ασφάλειας και τη μείωση των εξαρτήσεων.

Ειδικά για τη διασύνδεση της ανταγωνιστικότητας με την πράσινη μετάβαση, ο κ. Ντράγκι επεσήμανε πως η αγορά ενέργειας της ΕΕ λειτουργεί βάσει ενός σχεδιασμού (Target Model) από την εποχή όπου στο ενεργειακό μείγμα κυριαρχούσαν το φυσικό αέριο και τα ορυκτά καύσιμα, κάτι που δεν ισχύει σήμερα, ενώ στην αγορά κυριαρχούν εδραιωμένα συμφέροντα, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται τα οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεταξύ άλλων για μείωση των τιμών ενέργειας.

Τα κύρια ερωτήματα, κατά τον Μάριο Ντράγκι, είναι πώς θα χρηματοδοτηθούν οι τεράστιες επενδύσεις που χρειάζονται και πώς θα μπορέσουν οι 27 να συντονίσουν τις πολιτικές τους.

Όπως σημείωσε ο κ. Ντράγκι, η στρατηγική περιέχει 170 αναλυτικές προτάσεις, οι οποίες είναι αμέσως εφαρμόσιμες χάρη στο προβάδισμα της Ευρώπης όσον αφορά την ποιότητα της εκπαίδευσης, των συστημάτων υγείας και των συστημάτων κοινωνικής ευημερίας.

The flags of China and the European Union waving. International relations and diplomacy.

ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΗΠΑ

Όσον αφορά τους πυλώνες της στρατηγικής που προτείνει, ο κ. Ντράγκι σημείωσε κατ’ αρχήν πως πρέπει να κλείσει το χάσμα στην καινοτομία με τις ΗΠΑ, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται σε μια «στατική βιομηχανική δομή» με εταιρίες μεσαίου μεγέθους στους ίδιους τομείς όπως πριν 20 χρόνια, τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν μεταβεί στην ψηφιακή εποχή.

Υπενθύμισε πως από το 2008, το 30% των εταιριών με αξία πέραν του 1 δις ευρώ εγκατέλειψαν την ΕΕ, με τις πλείστες να πηγαίνουν στις ΗΠΑ. Η αδυναμία στον τομέα της τεχνολογίας, όπως είπε, περιορίζει παράλληλα και την καινοτομία σε παραδοσιακούς τομείς.

Σε σχέση με τον δεύτερο πυλώνα, τον συνδυασμό της ανταγωνιστικότητας με την πράσινη μετάβαση, ο κ. Ντράγκι σημείωσε πως η αγορά ενέργειας της ΕΕ σήμερα «είναι ακόμα σχεδιασμένη για μια εποχή όταν το φυσικό αέριο και τα ορυκτά καύσιμα ήταν τα σημαντικά στοιχεία του ενεργειακού μείγματος».

Το 2020, συνέχισε, το φυσικό αέριο καθόριζε τις τιμές της ενέργειας κατά το 60%, παρά το ότι αποτελούσε μόλις 20% του μείγματος, ενώ στην αγορά κυριαρχούν «εδραιωμένα συμφέροντα» και η ενέργεια αποτελούσε μηχανή εσόδων για τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Το αποτέλεσμα, πρόσθεσε, είναι πως δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα οφέλη των ανανεώσιμων για τους καταναλωτές, και για αυτό «πρέπει να στοχεύσουμε στην αποσύνδεση» ώστε οι πολίτες να δουν τη διαφορά στους λογαριασμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε την ανάγκη καθαρών τεχνολογιών και την αύξηση της παροχής πράσινης ενέργειας, κάτι που κάνουν με κίνητρα οι ΗΠΑ, τη στιγμή που η Κίνα ανταγωνίζεται την ΕΕ στην παραγωγή αυτών των τεχνολογιών.

Τρίτον, ο κ. Ντράγκι αναφέρθηκε στον πυλώνα των προτάσεων που αφορούν την αύξηση της ασφάλειας και τη μείωση των των εξαρτήσεων, μεταξύ άλλων μέσω εξωτερικής οικονομικής πολιτικής, συμφωνίες με χώρες κλειδιά και οικοδόμηση των δυνατοτήτων της αμυντικής βιομηχανίας.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Μιλώντας στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, η κ. Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε πως από τότε που ζήτησε τη συγκεκριμένη έκθεση από τον κ. Ντράγκι, πριν έναν χρόνο, το θέμα της ανταγωνιστικότητας έχει κερδίσει δυναμική στις συζητήσεις των κρατών μελών, με την ίδια να το αναδεικνύει στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές για τη δεύτερη θητεία της τις οποίες δημοσίευσε τον Ιούλιο ενόψει της έγκρισης της υποψηφιότητας της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην παρέμβασή της, η κ. Φον ντερ Λάιεν εστίασε σε τρεις εισηγήσεις της έκθεσης που θεώρησε σημαντικές: την ανάγκη να προχωρήσουν η ψηφιακή και η πράσινη μετάβαση – καθώς οι βάσεις έχουν μπει – μέσω της στήριξης στη βιομηχανία, την ανάγκη για ενίσχυση των δεξιοτήτων των εργαζομένων που θα παράγουν και θα χειρίζονται νέες τεχνολογίες, και την ανάγκη η ΕΕ να είναι ανθεκτική ώστε να καταστεί ανταγωνιστική εστιάζοντας σε ζητήματα όπως την πρόσβαση σε κρίσιμες πρώτες ύλες, απαραίτητα εξαρτήματα ή διασύνδεση στον τομέα της ενέργειας.

Εξηγώντας τη φιλοσοφία της ογκώδους έκθεσης, ο κ. Ντράγκι σημείωσε πως αν και έχει ειπωθεί πολλές φορές πως η ανάπτυξη στην ΕΕ επιβραδύνεται, έως και πριν δύο χρόνια δεν θα γινόταν η σημερινή συζήτηση. Ωστόσο σήμερα, επεσήμανε, το παγκόσμιο εμπόριο έχει επίσης επιβραδυνθεί, η αγορά της Κίνας είναι λιγότερη ανοιχτή και μάλιστα ανταγωνίζεται την ΕΕ, η Ευρώπη έχει χάσει τη Ρωσία ως κύρια πηγή φτηνής ενέργειας, και πλέον πρέπει να επενδύσει στην άμυνα της για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο παρελθόν, σημείωσε, η Ευρώπη μπορούσε να επενδύει στην αύξηση του πληθυσμού, ο οποίος αναμένεται να μειωθεί σταδιακά την επόμενη δεκαετία, τη στιγμή που η παραγωγικότητα παραμένει αδύναμη και οι φιλοδοξίες αυξάνονται, τόσο στον τομέα της κλιματικής αλλαγής όσο και στην άμυνα, παράλληλα με την ανάγκη να διατηρηθεί το μοντέλο κοινωνικής πρόνοιας της ηπείρου.

«Οι επενδύσεις που προϋποθέτουν όλα αυτά είναι τεράστιες» τόνισε, κάνοντας λόγο για ανάγκη αύξησης των επενδύσεων κατά 5% του ΑΕΠ, στα επίπεδα που καταγράφηκαν τελευταία φορά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Η ανάπτυξη, συνέχισε, είναι κρίσιμης σημασίας ώστε η ΕΕ να μπορεί να διασφαλίσει τις ιδρυτικές αξίες της ευημερίας, της ισότητας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Τον Μάρτιο του 2024, όταν οι Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και πόλεις συγκλονίζονταν από τον ξεσηκωμό των οργανωμένων γεωργοκτηνοτρόφων, απαιτώντας αλλαγές στις πολιτικές της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση και την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη των συμφερόντων των αγροτών έναντι του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται από συναδέλφους τους σε τρίτες χώρες, όπου δεν εφαρμόζονται τα αυστηρά και δαπανηρά κριτήρια καταλληλότητας προϊόντων που επιβάλλονται στην ΕΕ, ο οικονομολόγος Γιάνης Βαρουφάκης είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο στον ευρωπαϊκό Τύπο, το οποίο άγγιζε κάποια από τα θέματα που αγγίζει σήμερα και η έκθεση Ντράγκι.

Ο κ. Βαρουφάκης είχε γράψει μεταξύ άλλων σε εκείνο το άρθρο: «Επί πλέον, υπάρχουν δύο πρόσθετα προβλήματα που αγνοούνται εσκεμμένα. Το ένα είναι η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, που οι Βρυξέλλες διατυμπανίζουν αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν. Παραδείγματος χάριν, στην Ολλανδία το κορυφαίο οικολογικό πρόβλημα είναι τα νιτρικά άλατα που δηλητηριάζουν δεκαετίες τώρα τον υδροφόρο ορίζοντα. Μετά από δεκαετίες που η κυβέρνηση έκανε τα στραβά μάτια, ξάφνου – υπό την πίεση των Βρυξελλών – απαίτησε από τους Ολλανδούς αγρότες να λύσουν το πρόβλημα με δικό τους κόστος, μεταξύ άλλων μέτρων, “θυσιάζοντας” μία στις τρεις αγελάδες.

Ακόμα πιο δυσεπίλυτο είναι το δεύτερο πρόβλημα που προκάλεσε η 15ετής οικονομική ύφεση που ακολούθησε το τραπεζικό Κραχ του 2008. Το αποτέλεσμα των πανευρωπαϊκών πολιτικών λιτότητας, που ήταν η βασική πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης αυτής, ήταν η κατάρρευση των επενδύσεων.

Τα αποτελέσματα αυτής της επιλογής είναι καταιγιστικά: Η επενδυτική απεργία ευθύνεται για τη σημερινή αποβιομηχάνιση της Γερμανίας και της Βόρειας Ιταλίας ταυτόχρονα.

Ολόκληρο το βιομηχανικό καρτέλ της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης αποδομείται και, έτσι, αδυνατεί να χρηματοδοτεί την Κοινή Αγροτική Πολιτική, όπως είχε συμφωνηθεί με τους τσιφλικάδες του Βορρά από την δεκαετία του ’50.

Παράλληλα, μένει με άδεια τα ταμεία η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, με τα βάρη της να πέφτουν δυσανάλογα στους ώμους των αγροτών και των λαϊκών τάξεων.

Με άλλα λόγια», επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης, «για τον ξεσηκωμό ακόμα και των πλουσιότερων Γερμανών και Ολλανδών μεγαλοαγροτών, που για πρώτη φορά συναγωνίζονται τους Έλληνες, Γάλλους και Ισπανούς συναδέλφους τους στις κινητοποιήσεις και στα μπλόκα, ευθύνεται ο ανόητος χειρισμός της αναπόφευκτης κρίσης του ευρώ».

Από το περιοδικό Insider

Συνέχεια ανάγνωσης

Ευρωπαϊκή Ένωση

Χαμενεΐ: «Να εξαφανιστεί από εδώ» η Δύση

Δημοσιεύτηκε

στις

Αλί Χαμενεΐ. Φωτ. Office of the Iranian Supreme Leader/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Ανέφερε ότι «θρηνεί» για τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα

Τις «ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες» που «ψευδώς υποστηρίζουν ότι φέρνουν ειρήνη και ηρεμία στην περιοχή» κατηγόρησε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, για τις περιφερειακές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ.

Είπε ότι πρέπει να «χαθούν» από την περιοχή, ώστε οι χώρες της περιοχής να ζήσουν ειρηνικά.

Ανέφερε επίσης ότι «θρηνεί» για τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, αλλά δεν ανέβαλε το πρόγραμμά του επειδή το πένθος του Ιράν είναι μια «αναζωογονητική και κινητήρια δύναμη».

Η εντολή εκτόξευσης πυραύλων στο Ισραήλ την Τρίτη δόθηκε από τον ανώτατο ηγέτη της χώρας – ο οποίος παραμένει σε ασφαλή τοποθεσία, δήλωσε ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή