Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Ρωσία και Κίνα κυριαρχούν στη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας

Δημοσιεύτηκε

στις

Πώς πρέπει να αντιδράσουν οι ΗΠΑ

Του Ariel Cohen

Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός μεταξύ Δύσης και του υπόλοιπου κόσμου διεξάγεται σε πολλά πεδία, μεταξύ άλλων και σε αυτό της ενέργειας, με ξεχωριστή θέση να καταλαμβάνει η βιομηχανία της πυρηνικής ενέργειας. Δυστυχώς, ΗΠΑ και Ευρώπη δεν τα πάνε καλά όταν θέλουν να κερδίσουν προσφορές στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Στα τέλη Μαΐου του 2024, το Ουζμπεκιστάν υπέγραψε συμφωνία με τη Ρωσία για να κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό στη χώρα η υπό κυρώσεις Rosatom (Ρωσική Κρατική Εταιρεία Ατομικής Ενέργειας). Θα είναι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας στην Κεντρική Ασία, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια χωρίς εκπομπές σε ένα κράτος που “διψά” για ενέργεια. Η συμφωνία θα δώσει επίσης στη Μόσχα νέο έρεισμα σε μια περιοχή που χρησιμοποίησε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως ευκαιρία για να ξεφύγει από τη σφαίρα επιρροής της Μόσχας. Αυτή η ρωσική επιτυχία δεν έχει εδραιωθεί πλήρως – το γειτονικό Καζακστάν αντιστέκεται τουλάχιστον προς το παρόν. Η Αστάνα εξετάζει τέσσερις επιλογές: Κίνα, Ρωσία, Νότια Κορέα και Γαλλία, και το θέμα θα τεθεί προς δημοψήφισμα αυτό το φθινόπωρο.

Αυτή η ρωσική πρόοδος στον ενεργειακό ανταγωνισμό της με τη Δύση δεν ήταν αναπόφευκτη. Την επέτρεψαν οι αυτοκαταστροφικές αμερικανικές πολιτικές για την πυρηνική ενέργεια. Το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου συνειδητοποιεί αυτό που οι ΗΠΑ αγνοούν: η πυρηνική ενέργεια είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και παραμένει μια από τις πιο πράσινες και ασφαλείς μορφές ενέργειας, παρά τις παρανοήσεις. Πλέον αυτή η άγνοια παρέχει ένα βασικό γεωπολιτικό “άνοιγμα” στους αντιπάλους των ΗΠΑ.

Μέσω της Rosatom, η Ρωσία παραμένει η παγκόσμια ηγετιδα δύναμη στην κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Πυρηνικής Στρατηγικής, τον Ιούλιο του 2023, η Ρωσία διέθετε 24 πυρηνικούς αντιδραστήρες υπό κατασκευή σε επτά χώρες: Κίνα, Ινδία, Τουρκία, Αίγυπτο, Μπαγκλαντές, Ιράν και Σλοβακία. Στον αντίποδα, οι ΗΠΑ δεν έχουν ούτε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα υπό κατασκευή. 

Η Ρωσία κυριαρχεί στην πυρηνική βιομηχανία και σε άλλους τομείες, πέραν των αντιδραστήρων. Διαθέτει τις μεγαλύτερες βιομηχανίες μετατροπής και εμπλουτισμού ουρανίου στον κόσμο, με 38% και 46% της διεθνούς δυναμικότητας, αντίστοιχα, το 2020. Αυτό την καθιστά επίσης σημαντικό εξαγωγέα καυσίμων. Η Ρωσία εξήγαγε προϊόντα που σχετίζονται με την πυρηνική ενέργεια αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2024.

Δύο από τα κράτη όπου η Ρωσία κατασκευάζει πυρηνικούς σταθμούς, η Τουρκία και η Σλοβακία, είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Δεν είναι οι μόνες χώρες μεταξύ των δυτικών συμμαχιών που δίνουν χώρο στην πυρηνική κυριαρχία της Ρωσίας, ενώ φαινομενικά δεσμεύονται να περιορίσουν το Κρεμλίνο.

Όπως έγραψε ο συνάδελφός μου Wesley A. Hill, η γεωπολιτική αναταραχή στην Αφρική, η οποία υποδαυλίζεται από τη Ρωσία και την οποία η Ρωσία χρησιμοποιεί για να προσπαθήσει να αποκτήσει πρώην γαλλικά περιουσιακά στοιχεία ουρανίου, ανάγκασε την Ευρώπη να διπλασιάσει την εισαγωγή ρωσικού ουρανίου το 2023. Οι ΗΠΑ δεν τα πήγαν καλύτερα, παραμένοντας εξαρτημένες από τις ρωσικές πυρηνικές εξαγωγές ακόμη και μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το 2022. Οι ΗΠΑ εισήγαγαν ρωσικά πυρηνικά καύσιμα μέχρι τις 14 Μαΐου 2024, δύο χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, από τις ίδιες οντότητες στις οποίες ο Λευκός Οίκος έχει επιβάλει κυρώσεις.

Δεν είναι μόνο η Ρωσία που ξεπέρασε τις ΗΠΑ. Η Κίνα επίσης βρίσκεται πολύ μπροστά από τις ΗΠΑ στη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας. Η Κίνα εστιάζει τις κινήσεις της στο εσωτερικό, αφού από τον Ιούλιο του 2023 διαθέται 23 σταθμούς παραγωγής ενέργειας υπό κατασκευή. Αυτό οφείλεται στην αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας, καθώς η Κίνα συνεχίζει να αναπτύσσει την οικονομία της. Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν μόλις έναν πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας. Ενώ η Κίνα έχει τελειοποιήσει τη διαδικασία παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, ο τελευταίος πυρηνικός σταθμός στις ΗΠΑ κατασκευάστηκε με 7 χρόνια καθυστέρηση και με κόστος επιπλέον 17 δισ. δολαρίων σε σύγκριση με τον αρχικό προϋπολογισμό: απόδειξη του δαιδαλώδους συστήματος αδειοδότησης και περιβαλλοντικής αξιολόγησης στις ΗΠΑ.

Η Κίνα έχει βασιστεί σε αυτή την τεχνογνωσία για να αρχίσει να προμηθεύει με αντιδραστήρες άλλες χώρες. Η China National Nuclear Corporation και η China General Nuclear Power Group έχουν αναπτύξει έναν αντιδραστήρα τρίτης γενιάς που ονομάζεται Hualong One. Αυτός ο αντιδραστήρας άρχισε να λειτουργεί το 2021 στο Fuqing. Το 2023, η Κίνα ξεκίνησε την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας Chashma-5 στο Πακιστάν, ο οποίος θα χρησιμοποιεί αντιδραστήρες Hualong One. Τέτοιες ενέργειες συμβάλλουν στην ικανότητα της Κίνας να κατασκευάζει υποδομές στο εξωτερικό και να επεκτείνει την επιρροή της.

Η αμερικανική βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας ήταν κάποτε η βιομηχανία που ζήλευε ο κόσμος. Στο απόγειό της, το 1990, λειτουργούσε 112 αντιδραστήρες, και οι ΗΠΑ φαίνονταν ικανές να πιάσουν τον στόχο του ουδέτερου αποτυπώματος σε άνθρακα πολύ νωρίτερα από ό,τι εκτιμάται σήμερα. Μετά από 34 χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν χάσει σχεδόν το ένα τρίτο των λειτουργικών πυρηνικών αντιδραστήρων τους, δεν έχουν κατασκευάσει σχεδόν κανέναν νέο και η μέσος όρος ηλικίας των αντιδραστήρων τους είναι κάποιες δεκαετίες. Αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση, τα επόμενα 10-15 χρόνια, δεκάδες πυρηνικοί αντιδραστήρες θα πρέπει να αποσυρθούν καθώς λήγει ο κύκλος ζωής τους και, ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να αντεπεξέλθουν στην απώλεια περίπου του 20% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν. 

Παρά τα εμπόδια αυτά, οι αλλαγές τελικά έρχονται. Η στάση της κοινής γνώμης απέναντι στην πυρηνική ενέργεια έχει μετατοπιστεί θετικά μεταξύ Δημοκρατικών, ανεξάρτητων και Ρεπουμπλικανών. Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεργάζονται τώρα με την Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών, τη Διεθνή Εταιρεία Χρηματοδότησης Ανάπτυξης των ΗΠΑ και τους προγραμματιστές μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων για να εξασφαλίσουν συμβόλαια στο εξωτερικό, με τις προοπτικές να είναι πιο ευνοϊκές σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Γκάνα, η Ινδονησία, το Καζακστάν και οι Φιλιππίνες.

Στο Κογκρέσο, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε τον νόμο για την προώθηση της ατομικής ενέργειας, ο οποίος θα λειάνει τα ρυθμιστικά εμπόδια για την αύξηση των προσλήψεων στην αρμόδια Επιτροπή και μειώσει το ύψος των τελών για υποβολή αιτήσεων. Θα δώσει επίσης κίνητρα για καινοτομία στην κατασκευή των πυρηνικών αντιδραστήρων μέσω οικονομικών επιβραβεύσεων. Μέχρι στιγμής, δεν έχει εξεταστεί το ζήτημα από τη Γερουσία.

Αμερικανικές επιχειρήσεις, όπως η General Atomics και η Bechtel, θα επωφεληθούν επίσης αν αρθούν τα εμπόδια στην ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας στις ΗΠΑ. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας εκτιμά ότι η παγκόσμια ικανότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας μπορεί να αυξηθεί στα 890 γιγαβάτ έως το 2050, από 371 γιγαβάτ το 2022. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Πυρηνικής Ενέργειας, οι αμερικανικές εξαγωγές πυρηνικής ενέργειας, τόσο σε υλικό όσο και σε τεχνογνωσία, θα μπορούσαν ξεπεράσουν το 1 τρισ. δολάρια κατά την περίοδο αυτή.

Η πυρηνική ενέργεια βρίσκεται σε σημείο καμπής, καθώς οι παγκόσμιες δυνάμεις συνειδητοποιούν ότι η πυρηνική ενέργεια θα διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο τόσο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής όσο και στην οικονομική τους ισχύ. Στις ΗΠΑ, η Γερουσία θα πρέπει να ψηφίσει και ο Πρόεδρος Μπάιντεν να υπογράψει τον νόμο για την προώθηση της ατομικής ενέργειας, ώστε να δοθεί ώθηση στον πυρηνικό τομέα για εγχώρια και διεθνή έργα. Η συνέχιση της ιεράρχησης των SMR μέσω της ΕΤΕπ και του USIDFC είναι επίσης μια πολιτική που έχει καθυστερήσει. Η αποτυχία να δράσουμε τώρα δεν θα ήταν μόνο μια χαμένη οικονομική ευκαιρία για τις αμερικανικές επιχειρήσεις πυρηνικής ενέργειας, αλλά και μια σημαντική γεωπολιτική ήττα, καθώς όλο και περισσότερες χώρες εξαρτώνται ενεργειακά από τη Ρωσία και την Κίνα κατά την πράσινη μετάβαση.

Απόδοση-επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Πηγή: forbesgreece.gr

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Σκιές στην προεκλογκή εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις: Απανωτά σκάνδαλα με τον σύζυγό της

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα απανωτά σκάνδαλα μπορεί να πλήξουν την εικόνα της Κάμαλα Χάρις

Οι Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ εισέρχονται στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές, τις πιο σημαντικές στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ με τους δύο υποψήφιους να προειδοποιούν ότι η τύχη ενός πολωμένου έθνους εξαρτάται από το εξαιρετικά αμφίρροπο αποτέλεσμα.

Στο φως της δημοσιότητας όμως, έρχονται απανωτά σκάνδαλα που με κάποιο τρόπο μπορεί να πλήξουν την εικόνα της Κάμαλα Χάρις.

Ως χτύπημα κάτω από τη ζώνη είναι για την υποψήφια των Δημοκρατικών για το χρίσμα, Κάμαλα Χάρις, οι νέες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την ανάρμοστη και κακοποιητική συμπεριφορά του συζύγου της, Ντάγκλας Έμχοφ, σε παλαιότερες σχέσεις του.

Γεγονός είναι ότι οι νέες πληροφορίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου σπιλώνουν την εικόνα της Χάρις, επισημαίνουν η γερμανική εφημερίδα Bild και η βρετανική Daily Mail. Oι καταγγελίες σε βάρος του 59χρονου Έμχοφ είναι συγκλονιστικές και φέρνουν τη νυν αντιπρόεδρο των ΗΠΑ σε δεινή θέση, υποστηρίζει η εφημερίδα Daily Mail.

Πρόκειται για το πρώτο σκάνδαλο που αμαυρώνει την εικόνα της Κάμαλα και βλέπει το φως της δημοσιότητας λίγες εβδομάδες πριν από την κάλπη (5 Νοεμβρίου), αποτελώντας «βούτυρο στο ψωμί» για τον 78χρονο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ.

Περιστατικό σε φιλανθρωπικό γκαλά στις Κάννες

Ο Έμχοφ, άλλοτε μεγαλοδικηγόρος, καθώς από τότε που εξελέγη η σύζυγός του στην αντιπροεδρία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την εργασία του, φέρεται να χτύπησε βάναυσα την τότε κοπέλα του στο πρόσωπο στις 24 Μαΐου του 2012, μετά από ένα φιλανθρωπικό γκαλά κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ των Καννών.

Στο γκαλά αυτό είχαν παραβρεθεί πολλές διασημότητες, όπως οι ηθοποιοί Αντόνιο Μπαντέρας, Άλεκ Μπάλντουιν, ο θρυλικός σχεδιαστής μόδας Καρλ Λάγκερφελντ και η Πάρις Χίλτον. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χαστούκι που δέχτηκε η σύντροφος του Έμχοφ μπροστά από το Hotel du Cap ήταν τόσο δυνατό που το θύμα έκανε στροφή 180 μοιρών. Ο λόγος που τη χτύπησε ήταν η ζήλια, όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες.

Το ζευγάρι περίμενε ένα ταξί όταν η κοπέλα άνοιξε την τσάντα της και έδωσε χρήματα σε έναν υπάλληλο της εκδήλωσης για να εξυπηρετηθεί άμεσα. Μόνο που, εκτός από τα χρήματα που του έδωσε, ακούμπησε για λίγο το χέρι της στον ώμο του. Ο Έμχοφ νόμιζε ότι τον φλέρταρε, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ που επικαλούνται τα διεθνή ΜΜΕ.

Γνωστός του τότε ζευγαριού δήλωσε στη Daily Mail ότι το θύμα τηλεφώνησε από το ταξί κλαίγοντας μετά το περιστατικό και περιέγραψε λεπτομερώς τη φρίκη που βίωσε. Η γυναίκα, με το κωδικό όνομα «Τζέιν», είναι μία επιτυχημένη δικηγόρος της Νέας Υόρκης. Δύο άλλοι φίλοι της επιβεβαίωσαν στους δημοσιογράφους την προσωπική σχέση που είχε με τον Έμχοφ επί τρεις μήνες. Εξάλλου, υπάρχουν και φωτογραφίες που τους δείχνουν δίπλα-δίπλα.

Η «Τζέιν» δεν σχολίασε μετά τις αποκαλύψεις

Μετά τις αποκαλύψεις των μέσων ενημέρωσης, ο Έμχοφ αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι είχε σχέση με την νταντά της κόρης του, Ναγιέν Νέιλορ, κατά τη διάρκεια του πρώτου του γάμου, το 2008.

Η «Τζέιν» δήλωσε ότι ο Έμχοφ της είχε πει πως η νταντά είχε μείνει έγκυος αλλά στη συνέχεια απέβαλε. Τότε αυτή τον είχε κατηγορήσει ότι ευθύνεται για την αποβολή. Η νταντά πάντως ισχυρίζεται ότι ο μεγαλοδικηγόρος τακτοποίησε την υπόθεση καταβάλλοντας αποζημίωση ύψους 80.000 δολαρίων.

Την ίδια ώρα, ο Ντάγκλας Έμχοφ εμφανίζεται χαμογελαστός στο πλευρό της συζύγου του, στηρίζοντάς την με όλες του τις δυνάμεις, όπως ισχυρίζεται. Πρόσφατα, μάλιστα, είχε εμφανιστεί σε τηλεοπτικό στούντιο ως υποστηρικτής των γυναικών απέναντι στην «ανδρική τοξικότητα».

protothema.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Ο Μπάιντεν παραγκωνίζεται ενώ ο Νετανιάχου αναδιαμορφώνει τη Μέση Ανατολή – Πού οδηγούνται οι σχέσεις Ισραήλ με ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Evelyn Hockstein/File Photo

Είναι σαφές πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καμία γνώση για το τι θα κάνει το Ισραήλ απέναντι στο Ιράν – και μοιάζει να μην έχει ούτε τρόπο να επηρεάσει τις αποφάσεις του

Καθώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και το Ισραήλ ετοιμάζουν τα αντίποινα στο Ιράν, η κυβέρνηση Μπάιντεν μοιάζει ολοένα και περισσότερο με απλό παρατηρητή: χωρίς γνώση του τι σχεδιάζει ο πιο στενός σύμμαχός της στη Μέση Ανατολή και με περιορισμένη επιρροή επί των αποφάσεών του.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου λένε δημοσίως πως συνεργάζονται στενά με τους Ισραηλινούς ομολόγους του και εκφράζουν την ελπίδα ο Νετανιάχου να προβεί σε μία «συγκρατημένη» απάντηση στο μπαράζ πυραύλων που δέχθηκε η χώρα του από το Ιράν. Σύμφωνα με τη WSJ, που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, οι Ισραηλινοί έχουν πει στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι δεν αισθάνονται την ανάγκη να χτυπήσουν άμεσα ή με μαζικό τρόπο.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν συζητήσει πιθανούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν. Ο Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη δήλωσε ότι δεν θα στήριζε ένα πλήγμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, αλλά την Πέμπτη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης σε μία επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, στέλνοντας στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου.

Ο ένας αιφνιδιασμός μετά τον άλλο

Ωστόσο το Ισραήλ δεν έχει λάβει την οριστική απόφασή του και ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες αιφνιδιαστεί. Ο Νετανιάχου έδωσε τη εντολή για την αεροπορική επιδρομή με την οποία δολοφονήθηκε ο Χασάν Νασράλα από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στη Νέα Υόρκη, την ώρα που αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν πάλευαν λίγα τετράγωνα παραπέρα να αποτρέψουν μία κλιμάκωση της κατάστασης με διπλωματικά μέσα. «Η απόφαση του Νετανιάχου να εγκρίνει την επίθεση της 27ης Σεπτεμβρίου από αμερικανικό έδαφος, χωρίς να ειδοποιήσει τον Λευκό Οίκο εκ των προτέρων, και στη συνέχεια να δημοσιεύσει φωτογραφία με τη στιγμή που έδινε την εντολή, υπογραμμίζει την αυξανόμενη απόσταση ανάμεσα στην ισραηλινή κυβέρνηση και τον Λευκό Οίκο», σχολιάζει η WSJ.

Βραχυπρόθεσμα οι μονομερείς αποφάσεις του Ισραήλ για τα πλήγματα έναντι του Ιράν μπορεί να εμπλέξουν την κυβέρνηση Μπάιντεν σε ακόμη μία μη δημοφιλή περιφερειακή σύρραξη. Μακροπρόθεσμα θα ενισχύονταν οι φωνές της κριτικής, που τονίζουν ότι οι ΗΠΑ είναι υπερβολικά υποχωρητικές έναντι του Ισραήλ και δεν χρησιμοποιούν την ισχύ τους για να συγκρατήσουν τον σύμμαχό τους.

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου Έιμος Χόχσταϊν συναντήθηκε με Ισραηλινούς αξιωματούχους στο καταφύγιο του ισραηλινού στρατού στο Τελ Αβίβ για να τους παροτρύνει να μην ξεκινήσουν επιχείρηση μεγάλης κλίμακας κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Τους παρακάλεσε να καταβάλουν προσπάθειες για μια συμφωνία που θα απωθούσε τη Χεζμπολάχ πίσω από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Χόχσταϊν με τον Νετανιάχου, χιλιάδες βομβητές που χρησιμοποιούνταν από μαχητές της Χεζμπολάχ εξερράγησαν σε ολόκληρο τον Λίβανο σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, και τραυμάτισε χιλιάδες άλλους. Την επόμενη μέρα, βόμβες σε γουόκι-τόκι πυροδότησαν ένα δεύτερο κύμα εκρήξεων. Ακολούθησε ένα μπαράζ ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, στις οποίες έπεσαν νεκροί πάνω από 500 άνθρωποι στην πιο θανατηφόρα ημέρα στον Λίβανο εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Οι νεκροί στον Λίβανο έχουν προσεγγίσει πλέον τους 2.000.

Δεν έχουν μιλήσει από τον Αύγουστο Μπάιντεν – Νετανιάχου

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων και προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από την επίθεση.

Με τις προεδρικές εκλογές να έρχονται σε έναν μήνα «ο Μπάιντεν και η ομάδα του συχνά μοιάζουν με παρευρισκόμενους, απρόθυμους ή ανίκανους να χαλιναγωγήσουν έναν σύμμαχο που συνεχίζουν να υποστηρίζουν πολιτικά και να του παρέχουν κρίσιμη στρατιωτική υποστήριξη», σημειώνει η WSJ και προσθέτει: «Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα πριν από σχεδόν ένα χρόνο, ο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει τον δεσμό ΗΠΑ – Ισραήλ άθραυστο. Αλλά η σχεδόν 50ετής σχέση του με τον Νετανιάχου επιδεινώνεται σταθερά. Ο Μπάιντεν δεν έχει μιλήσει προσωπικά με τον Νετανιάχου από τις 21 Αυγούστου».

«Ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου έχουν μετρήσει ο ένας τις αντιδράσεις του άλλου και ο Νετανιάχου φαίνεται να κρίνει σταθερά ότι έχει περισσότερο χώρο από ό,τι πιστεύει ο Μπάιντεν», δήλωσε στη WSJ ο Τζον Άλτερμαν, διευθυντής προγραμμάτων Μέσης Ανατολής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. Οι ΗΠΑ «φαίνεται ότι αντιμετωπίζονται από την ισραηλινή ηγεσία είτε ως κάποιος γκρινιάρης είτε ως επιβάτης στο πίσω κάθισμα που δεν κατανοεί τις απαιτήσεις αυτή τη στιγμή».

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να χαλιναγωγήσουν το Ισραήλ στη Γάζα απέδωσαν μόνο περιορισμένα αποτελέσματα, λένε οι αναλυτές. Στον Λίβανο, ο Νετανιάχου εμφανίστηκε ακόμη λιγότερο περιορισμένος. Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δεν είναι δυσαρεστημένοι με τα χτυπήματα που έχει καταφέρει το Ισραήλ στη Χεζμπολάχ, μια τρομοκρατική ομάδα που έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ. Ούτε επιθυμούν έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές να δώσουν την εντύπωση ότι χαλιναγωγούν μια επίθεση κατά της Τεχεράνης. Ωστόσο έχουν αποτύχει να αποτρέψουν την επέκταση του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς σε μια ευρύτερη σύγκρουση και να σταματήσουν μία αιματοχυσία χωρίς τέλος.

Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή