Ακολουθήστε μας

Μαρία Ζαχαράκη

Τουρκικό υπουργείο Άμυνας: Είμαστε έτοιμοι για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Δημοσιεύτηκε

στις

«Αν ρωτάτε, αν υπάρχει κίνδυνος ενός ολοκληρωτικού τρίτου παγκόσμιου πολέμου, όπως στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, φυσικά και είναι μια πιθανότητα» είπε

Η πιθανότητα ενός τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου δεν είναι καθόλου απίθανη και η Τουρκία είναι πλήρως προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή, δήλωσε σήμερα ο αρχιπλοίαρχος Ζεκί Ακτούρκ, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση τύπου.

Υπάρχει κίνδυνος για έναν νέο Παγκόσμιο

«Αν ρωτάτε, αν υπάρχει κίνδυνος ενός ολοκληρωτικού τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου, όπως στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, φυσικά και είναι μια πιθανότητα.

Ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κάνουμε τις εκτιμήσεις μας σχετικά με την άμυνα και την ασφάλειά μας και επικαιροποιούμε τα σχέδιά μας υπό το φως των νέων εκτιμήσεων. Ο τουρκικός στρατός είναι ένας δυναμικός στρατός. Δεν θέλουμε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά μπορούμε εύκολα να πούμε ότι είμαστε μία από τις πιο προετοιμασμένες χώρες» τόνισε ο αρχιπλοίαρχος Ζεκί Ακτούρκ, μια δήλωση που εντάσσεται στο πλαίσιο των συνεχών προειδοποιήσεων της Άγκυρας για αφύπνιση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Συνέχεια ανάγνωσης

Μαρία Ζαχαράκη

Έκθεση του ΟΗΕ «καίει» την Τουρκία: Παραβιάζει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ προσφέρει οπλισμό αλλά και τεχνική υποστήριξη που ξεφεύγει από τους περιορισμούς που θέτει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Η ανάμειξη της Τουρκίας σε στρατιωτικές συγκρούσεις πέρα από τα σύνορά της έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους πυλώνες της εξωτερικής της πολιτικής.

Όταν ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κόμπασε πρόσφατα για τη στρατιωτική υποστήριξη που παρέχεται στη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν, φανέρωσε το μέγεθος του ρόλου της Τουρκίας στον εξοπλισμό και την εκπαίδευση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παροχής παρόμοιας βοήθειας και στους Παλαιστινίους στη Γάζα.

Η δήλωση αυτή, πέρα από την ένδειξη ισχύος, ήταν μια έμμεση ομολογία της στρατιωτικής εμπλοκής της χώρας, η οποία ήδη βρίσκεται υπό αυστηρό διεθνή έλεγχο.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ, που αριθμεί 289 σελίδες, η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, προσφέροντας όχι μόνο οπλισμό αλλά και τεχνική υποστήριξη που ξεφεύγει από τους περιορισμούς που θέτει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Τα τεκμηριωμένα στοιχεία, όπως οι αποστολές στρατιωτικού υλικού μέσω ναυτικών και αεροπορικών οδών, δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης της ενεργής ανάμειξης της Άγκυρας στην εμπόλεμη ζώνη της βόρειας Αφρικής.

Η έκθεση αναφέρει ότι σύμφωνα με το ψήφισμα 2095 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η τεχνική και εκπαιδευτική υποστήριξη προς τη λιβυκή κυβέρνηση μπορεί να παρέχεται μόνο για σκοπούς ασφάλειας και αφοπλισμού και ότι η εκπαιδευτική υποστήριξη που παρέχεται από την Τουρκία δεν έχει τους σκοπούς «ασφάλειας και αφοπλισμού». Οι εκθέσεις αυτές, οι οποίες κοινοποιούνται στην παγκόσμια κοινή γνώμη από τον ΟΗΕ, δεν έχουν άμεση κυρωτική ισχύ.

«Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εκθέσεις αυτές χρησιμοποιούνται ως αποδεικτικά στοιχεία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και άλλες διεθνείς αρχές, μας προκαλεί ανησυχία για τη χώρα μας», προειδοποιεί ο Τούρκος δημοσιογράφος, Σαϊγκί Οζτούρκ, της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Σοζτζού.

Στοιχεία κατά της Τουρκίας

Στην έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), οι ισχυρισμοί κατά της Τουρκίας είναι οι εξής:

  1. Το πλοίο «Τσιρκίν» με σημαία Τανζανίας, το οποίο διαχειρίζεται η ναυτιλιακή εταιρεία Avrasya Shipping Company και συνοδεύεται από τουρκικά στρατεύματα, μετέφερε απαγορευμένο στρατιωτικό υλικό στη Λιβύη κατά παράβαση του εμπάργκο που προβλέπεται στο άρθρο 9 της απόφασης 1970 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (παράγραφος 69).
  2. Η Τουρκία μετέφερε το ηλεκτρονικό σύστημα μάχης ASELSAN Koral στη Λιβύη στις 23 Οκτωβρίου 2019, παραβιάζοντας έτσι το εμπάργκο όπλων (παράγραφος 76).
  3. Στις 17 Ιανουαρίου 2020, η Τουρκία μετέφερε 6 συστήματα αεράμυνας MIM-23 και Korkut στη Λιβύη, παραβιάζοντας έτσι το εμπάργκο όπλων (παράγραφος 76).
  4. Στις 27 Ιανουαρίου 2020, η Τουρκία μετέφερε αντιαρματικά αμυντικά συστήματα Roketsan UMTAS στη Λιβύη, παραβιάζοντας έτσι το εμπάργκο όπλων (παράγραφος 76).
  5. Στις 21 Μαρτίου 2020, η Τουρκία μετέφερε στη Λιβύη το όχημα μάχης FNSS ACV-15 και το πυροβόλο F?rt?na, παραβιάζοντας έτσι το εμπάργκο όπλων (παράγραφος 76).
  6. Η Τουρκία μετέφερε μη επανδρωμένα αεροσκάφη Anka στη Λιβύη στις 19 Απριλίου 2020, παραβιάζοντας έτσι το εμπάργκο όπλων (παράγραφος 76).
  7. Η Τουρκία παραβίασε το εμπάργκο όπλων με τα πυρομαχικά STM Kargu-2 στις 27 Μαΐου 2020 (παράγραφος 76).
  8. Η Τουρκία παραβίασε το εμπάργκο όπλων μεταφέροντας στη Λιβύη το πυραυλικό σύστημα πολλαπλών εκτοξεύσεων Roketsan T-122 Sakarya στις 18 Ιουλίου 2020 (παράγραφος 76).
  9. Η Τουρκία παραβίασε το εμπάργκο όπλων μεταφέροντας όλμους των 120 χιλιοστών στη Λιβύη στις 9 Οκτωβρίου 2020 (παράγραφος 76).

Η SADAT έσπασε το εμπάργκο και εκπαίδευσε 5 χιλιάδες Σύρους στη Λιβύη

Η Τουρκία είχε κατηγορηθεί και το 2021 σε έκθεση του ΟΗΕ ότι δια μέσου της εταιρείας μισθοφόρων Sadat, πραγματοποιεί εκπαιδεύσεις και παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, στέλνοντας επίσης για την ασφάλεια της χώρας 5 Σύρους μαχητές, τους οποίους εκπαίδευε η Σαντάτ στο έδαφος της Λιβύης. Η εν λόγω έκθεση ανέφερε ότι η παρεχόμενη εκπαιδευτική υποστήριξη παραβιάζει το εμπάργκο που προβλέπεται στο άρθρο 9 της απόφασης 1970 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πώς αντέδρασε η Σαντάτ

Ο Μελίχ Τανριβερντί είναι ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Άμυνας, Συμβουλευτικής και Εμπορίου, Sadat, και είχε δηλώσει τότε: «Μας ζητήθηκε να απαντήσουμε στην έκθεση εντός 30 ημερών. Απαντήσαμε: ‘Δεν έχουμε τέτοιες δραστηριότητες στη Λιβύη’. Ένας καθηγητής και ένας ιστότοπος αναφέρθηκαν ως πηγή και μετά την απάντησή μας, τα Ηνωμένα Έθνη είπαν: ‘Παρόλο που η Sadat αρνείται τους ισχυρισμούς, πιστεύεται ότι η Sadat δραστηριοποιείται στη Λιβύη’. Μπορούν να παγώσουν περιουσιακά στοιχεία και να εμποδίσουν τα ταξίδια, αν θέλουν. Αν είχαν καταλήξει σε ένα σοβαρό συμπέρασμα, θα μας είχαν επιβάλει κυρώσεις.

Για παράδειγμα, είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες και έγγραφα σχετικά με την ομάδα WAGNER (μισθοφορική ομάδα της Ρωσίας). Η εταιρεία πραγματοποιεί σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Χρησιμοποιούν τον ΟΗΕ. Τους πατάμε στα πόδια, όποτε προσπαθούν να μας δυσφημίσουν. Δεν είχαμε καμία δραστηριότητα στη Λιβύη. Αν είχαμε, θα το είχαν τεκμηριώσει και δημοσιεύσει, όπως έκαναν με τη WAGNER».

Παρά τις διαψεύσεις, ωστόσο, από τον πρόεδρο της Sadat, οι ισχυρισμοί του ΟΗΕ συνεχίζουν να βαραίνουν την εικόνα της Τουρκίας και να την καθιστούν υπόλογη στη διεθνή κοινότητα, όπως σημειώνει σήμερα ο αρθρογράφος Σαϊγκί Οζτούρκ.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Καλεντερίδης για Τραπεζούντα: «Έπαιξε ρόλο και ο Μπακασέτας, που τον θεοποίησαν οι κάτοικοι και άλλαξαν άποψη για τους Έλληνες» (vid)

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο στρατιωτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης μίλησε στην εκπομπή του Open «Ώρα Ελλάδος» για τα ελληνοτουρκικά και τις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα που έχουν διπλασιαστεί.

Ο στρατιωτικός αναλυτής αναφέρθηκε στο θέμα της λειτουργίας στην στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντας, καθώς οι τουρκικές αρχές δεν έδωσαν άδεια για λειτουργία ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, αλλά στις 23 Αυγούστου.

«Στους Μουσουλμάνους ισχύει το οφθαλμόν αντί οφθαλμού, νομίζω, θα πρέπει και η Ελλάδα κάποια στιγμή -δεν λέω ότι θα πρέπει να το κάνει- αλλά θα έβλεπαν οι Τούρκοι το μέγεθος της αθλιότητας που διέπραξαν αν η Ελλάδα έλεγε στους Μουσουλμάνους στην Ελλάδα να γιορτάσει το μπαιράμι σας μια βδομάδα μετά κι εσείς, επειδή συμπίπτει με μια δικιά μας γιορτή…», είπε μεταξύ άλλων αρχικά.

Μίλησε για το πώς αποφασίστηκε να τελεστεί η λειτουργία μια εβδομάδα μετά αναφέροντας μεταξύ άλλων πως: «Ξεκίνησε το 2010 η λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, μετά από άδεια που έδωσε το τουρκικό κράτος, έγινε ένας θεσμός, διακόπηκε για 3-4 χρόνια επειδή υπήρχε ένα ζήτημα κινδύνου κατολίσθησης και μετά ξεκίνησε ξανά να λειτουργεί στις 15 Αυγούστου η Παναγία Σουμελά. Πέρυσι για πρώτη φορά κάποιοι τύποι και στην περιοχή αλλά και εκτός τραπεζούντας, έγραψαν ότι η χορήγηση άδειας για λειτουργία στις 15 Αυγούστου συμπίπτει με την ημερομηνία παράδοσης της Τραπεζούντας από τον Δαυίδ τον Μεγαλοκομνηνό στον Μωάμεθ τον Πορθητή. Και έλεγαν ότι θα τρίζουν τα κόκκαλα του Πορθητή, διότι αυτή δεν είναι μια απλή λειτουργία, εδώ πάνε να ζωντανέψουν ξανά την Ποντιακή ιδέα και διάφορες άλλες ανοησίες που πραγματικά δεν τις χωράει ο νους του ανθρώπου…».

Καταλήγοντας τόνισε: «Το τουρκικό συμβούλιο Εθνικής ασφάλειας έχει πάρει απόφαση να περιορίσει τις επισκέψεις Ελλήνων ποντιακής καταγωγής στην Τραπεζούντα και συγκεκριμένων ατόμων. Και ήδη δεκάδες Έλληνες που θέλουν να επισκεφθούν την Τουρκία είτε τους απευλαύνουν είτε δεν τους αφήνουν να περάσουν από τους Κήπους. Αυτό γίνεται γιατί στην Τουρκία -για λόγους που δεν έχουμε χρόνο τώρα να τους αναλύσουμε- στην Τραπεζούντα, έχει αρχίσει ο κόσμος να αναρωτιέται και να ψάχνει την εθνική του καταγωγή. Γιατί στο νομό Τραπεζούντας ποτέ δεν αντικαταστάθηκε ο πληθυσμός. Οι άνθρωποι αυτοί είναι στο σύνολό τους, κάτοικοι αυτόχθονες, οι οποίοι εκτουρκίστηκαν και έγιναν Μουσουλμάνοι μετά τον 15ο-16ο αιώνα. Αυτά είναι στοιχεία που έχουμε αρχαία Οθωμανικά, αυτοί οι άνθρωποι ψάχνουν ξανά τις ρίζες τους τώρα. Και ένας από τους λόγους που στοχοποιούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη με τέτοιο μίσος και γι΄ αυτό δεν πήγε και φέτος, είναι ακριβώς αυτό. Γιατί θεωρούν ότι αυτή η αναζήτηση, έπαιξε ρόλο και ο Μπακασέτας σ’ αυτό, που τον θεοποίησαν και άλλαξαν οι κάτοικοι της Τραπεζούντας την άποψή τους για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Πήρε πρωτάθλημα η Τραμπζονσπορ μ’ αυτόν τον παίκτη. Επειδή λοιπόν δημιουργήθηκε αυτή η τάση στην κοινωνία, το τουρκικό κράτος παίρνει αυτά τα περιοριστικά μέτρα για να σταματήσει αυτή την αναζήτηση της εθνικής καταγωγής των κατοίκων της Τραπεζούντας».

Συνέχεια ανάγνωσης

Εθνική Άμυνα

Τουρκικά ΜΜΕ ενοχλούνται με την επέκταση των λιμένων σε ελληνικά νησιά!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η τουρκική εφημερίδα Σοζτζού, γνωστή για τον έντονο εθνικιστικό της λόγο και την κριτική στάση της απέναντι στην Ελλάδα, σχολιάζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε έργα επέκτασης και αναβάθμισης λιμενικών υποδομών σε 17 στρατηγικής σημασίας νησιά του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων και των νησιών που, σύμφωνα με την Τουρκία, υπόκεινται σε περιορισμούς βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης.

Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, θα υλοποιηθούν έργα συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατομμυρίων ευρώ σε 17 λιμάνια νησιών του Αιγαίου.

Το έργο αυτό εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Μεταφορές 2021-2027», το οποίο έχει συνολική χρηματοδότηση άνω των 180 εκατομμυρίων ευρώ και περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε περισσότερα από 30 λιμάνια, από το Καστελόριζο έως τη Σαμοθράκη και τη νήσο Γαύδο.

Στόχος της Ελλάδας, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, είναι η βελτίωση της ασφάλειας και της συνδεσιμότητας των νησιωτικών περιοχών, ιδιαίτερα των πιο απομακρυσμένων, καθώς και η ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ των νησιών και των μεγάλων αστικών κέντρων της ηπειρωτικής χώρας. Τα έργα αναμένεται να ενισχύσουν την περιφερειακή και κοινωνική συνοχή, εξασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και ανάπτυξης για τους κατοίκους των νησιών.

Ωστόσο, η αναφορά της Σοζτζού στα συγκεκριμένα νησιά που περιλαμβάνονται στη Συνθήκη της Λωζάνης ως «μη εξοπλιζόμενα και μη κατοικήσιμα» προεξοφλεί αντίδραση της τουρκικής πλευράς και περαιτέρω ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο Αιγαίο. Τα έργα θα υλοποιηθούν σε συνεργασία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τη Μονάδα Στρατηγικών Συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ και, κατά περίπτωση, με την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η λίστα των νησιών που θα επωφεληθούν από τα έργα αυτά:

  • Επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη.
  • Βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων του λιμανιού της Αμοργού και της περιφερειακής οδού του λιμανιού Κατάπολα.
  • Επέκταση του προβλήτα του λιμένα Φολεγάνδρου.
  • Βελτίωση των λιμενικών υποδομών του λιμένα Αγίου Ευστρατίου.
  • Επέκταση του προσήνεμου μόλου Αγίου Κηρύκου Ικαρίας
  • Κατασκευή του υπήνεμου μόλου του λιμένα Ευδήλου Ικαρίας.
  • Επισκευή του κρηπιδώματος επί των πασσάλων στον κεντρικό λιμένα νήσου Φούρνων
  • Επισκευή και επέκταση του λιμενοβραχίονα του Ποταμού Αντικυθήρων
  • Αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων – επέκταση των κρηπιδωμάτων στο λιμάνι Καμαριώτισσα της Σαμοθράκης
  • Ανακατασκευή των κρηπιδωμάτων του λιμένα της Μεγίστης Καστελόριζου
  • Επέκταση του λιμένα των Λειψών
  • Ολοκλήρωση του λιμένα “Αυλάκια Οθωνών” (Ιόνιο Πέλαγος).
  • Επέκταση – βελτίωση του λιμένα Μαθρακίου στο νησί της Κέρκυρας.
  • Βελτίωση των υποδομών και των εγκαταστάσεων του λιμένα Αγίου Στεφάνου Αυλιωτών στο νησί της Κέρκυρας.
  • Κατασκευή λιμενικής εγκατάστασης από-επιβιβάσεως επιβατών στο δυτικό άκρο της Αγίας Ρουμέλης Σφακίων στα Χανιά της νήσου Κρήτης.
  • Βελτίωση – επέκταση του λιμένα Μαύρης Λιμνιώνας Σφακίων στην περιοχή Χανίων της νήσου Κρήτης.
  • Επέκταση – βελτίωση των υποδομών του λιμένα Παλαιοχώρας στην περιοχή Χανίων της νήσου Κρήτης.Π

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή