Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Ξέσπασε γαλλο-γερμανικός “πόλεμος” σε Αιγαίο – ανατολική Μεσόγειο;

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Ευρώπη, ήταν πάντα, ένα μεγάλο θέατρο πολέμων. Εκτός από τους δύο μεγάλους πολέμους, που ξεκίνησαν από την Ευρώπη και αργότερα επεκτάθηκαν σε άλλες περιοχές του κόσμου, μακρόχρονοι πόλεμοι, δεκάδων ετών διάρκειας, αιματοκύλισαν τη Γηραιά Ήπειρο πολλές φορές και άφησαν παρά μόνο συντρίμμια.

Μετά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ευρώπη έγινε το πεδίο μάχης του Ψυχρού Πολέμου, μεταξύ της Δύσης και του Σοβιετικού μπλοκ. Οι ένοπλες συρράξεις, έκτοτε, αποφεύχθηκαν, πλην των βομβαρδισμών στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η ίδρυση της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ομολογουμένως συνέβαλε τα μέγιστα στην επίλυση των διαφορών αναίμακτα, χωρίς πολέμους εκτός του Ρωσοουκρανικού.

Ωστόσο, σε αυτό, που η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε, είναι η διαμόρφωση κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Στην αποτυχία αυτή συνέτειναν πολλοί παράγοντες, ανάμεσα σ’ αυτούς, η κυριαρχία της εξυπηρέτησης των εθνικών συμφερόντων επί του κοινού συμφέροντος (αυτό σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική) και η ύπαρξη του ΝΑΤΟ και της επιρροής των ΗΠΑ (σε ό,τι αφορά την πολιτική ασφάλειας).

Και βεβαίως, κυριαρχεί η εξυπηρέτηση των εθνικών σκοπών των μεγάλων χωρών.

Από τις πάλαι ποτέ μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις των προηγούμενων αιώνων, που ήταν και αποικιοκρατικές, δηλαδή την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Βρετανία, έμειναν να δεσπόζουν η Γερμανία και η Γαλλία.

Και έτσι, έχουμε μια Ευρώπη, χωρισμένη κατά κύριο λόγο σε δύο σφαίρες επιρροής, της Γερμανίας και της Γαλλίας και πιο μικρές υποομάδες, που όμως είναι περιστασιακές.

Η Γερμανία, η οποία ουδέποτε υιοθέτησε κοινοτική νοοτροπία, ουδέποτε έγινε ευρωπαϊκή Γερμανία, αλλά παρέμεινε στην ουσία μια φανατικά εθνικιστική κατάσταση, με βαθιές ρίζες στα Ράιχ, επιδιώκει να δημιουργήσει τη Γερμανική Ευρώπη.

Η Γαλλία, εμποτισμένη με τα νάματα του Διαφωτισμού, με έντονη ευρωπαϊκή νοοτροπία, επιδιώκει να αμφισβητήσει τη γερμανική κυριαρχία και να διαμορφώσει μια Ευρώπη, που να αποτελέσει πραγματικά ένα τρίτο πόλο στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό.

Δεν ισχυρίζομαι ότι η Γαλλία δεν θέλει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της, αλλά θέλει να το κάνει μέσα από μια ενωμένη, στην ουσία, Ευρώπη, ενώ η Γερμανία θέλει να εξυπηρετήσει τα θέλω της, μέσα από μια κατακερματισμένη και αποδυναμωμένη Ευρώπη.

Αυτή η διαφορά, αυτός ο γαλλο – γερμανικός πόλεμος, εκδηλώνεται έντονα στα περιφερειακά θέματα του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου, στα οποία φυσικά εμπλέκεται αναπόφευκτα η Κύπρος και η Ελλάδα και η Τουρκία, η οποία προκαλεί, με τις παρανομίες της, όλη την ανωμαλία.

Η Τουρκία, για κάποιους λόγους, κυρίως οικονομικούς, είναι σύμμαχος της Γερμανίας, η οποία, αντί να απορρίψει τις παρανομίες της συμμάχου της, έναντι δύο χωρών – μελών της ΕΕ, σιγοντάρει την παρανομία, αδιαφορώντας για τη συνοχή της ΕΕ.

Στον αντίποδα είναι η Γαλλία, η οποία θεωρεί ότι ο φυσικός και γεωπολιτικός πλούτος της Κύπρου και της Ελλάδος, ανήκουν στην ΕΕ και είναι η ΕΕ, που πρέπει να επωφεληθεί από τον πλούτο αυτό. Θα επωφεληθεί και η Γαλλία, αλλά όχι σε βάρος του συνόλου, δηλαδή της ΕΕ.

Η αντι – ευρωπαϊκή στάση της Γερμανίας είναι που προκαλεί την ποντιοπιλατική στάση της ΕΕ έναντι της Κύπρου και της Ελλάδος. Είναι η Γερμανία και οι χώρες – δορυφόροι της, που μπλοκάρουν τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας και που εκβιάζουν την Ελλάδα, να προσέλθει σε δήθεν διάλογο με την Τουρκία.

Όλο αυτό το σκηνικό, φαίνεται να έχει ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από τα επιτελεία της εξωτερικής πολιτικής Λευκωσίας και Αθήνας. Η έντονη κινητικότητα στην περιοχή, η παρουσία της Γαλλίας, ακόμα και η λυσσαλέα προσπάθεια της Γερμανίας για δήθεν διάλογο, αποδεικνύει ότι οι χειρισμοί είναι γενικά ορθοί.

Αυτό, που αναμένουμε, είναι η ορθή πολιτική, να συνεχιστεί με σταθερότητα.

Σημερινή

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή