Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Εις υγεία λοιπόν της Δημοκρατίας!

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο μαθητευόμενος μάγος Μακρόν/Μικρόν τα έκανε θάλασσα, έτσι όπως όλοι θυμόμαστε να συμβαίνει στην ομώνυμη ταινία του Ντίζνεϊ και βέβαια έτσι όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση στη Γαλλία. Με μια μεγάλη διαφορά όμως: στη ταινία τα «κατορθώματα» του άνου μικρού μάγου συνοδεύει η καταπληκτική μουσική του Paul Ducas, ενώ στο γαλλικό θέατρο του μικρού εκκολαπτόμενου πολιτικού μάγου η μουσική που το συνοδεύει είναι μια αβάσταχτη εκκωφαντική παραφωνία/δυναμίτιδα.

Σε ένα προηγούμενο σημείωμα μας είχαμε πάρει το κουράγιο να πούμε πως ο Μακρόν μπορεί και να ήξερε, ευθύς εξαρχής, πώς θα εξελισσόταν οι εκλογές που απερίσκεπτα, για να σωθεί, είχε προκηρύξει και πως θα μπορούσε, με τα κατάλληλα ακροβατικά πολιτικά τερτίπια, να βρει τον τρόπο από χαμένος που ήταν να καταστεί διαιτητής της κατάστασης και να μη καταποντιστεί στα νερά που είχε φουρτουνιάσει ο ίδιος, πάντα με τις εικόνες της γνωστής ταινίας.

Ως τώρα όμως φαίνεται πως το παιχνίδι που έπαιξε ο Γάλλος Πρόεδρος ήταν απλά για τα μικροκομματικά του συμφέροντα με άμεσο κίνδυνο (και αποτέλεσμα) να καταλύσει την 5η Δημοκρατία, να διαλύσει την κοινοβουλευτική αξιοπρέπεια και να ρίξει τη Γαλλία, πρώτος και μόνος ιστορικά κυβερνήτης της, στα βράχια μιας άνευ προηγουμένου ανυποληψίας και μιας ακυβερνησίας με αφάνταστα σοβαρές συνέπειες, όχι μόνο για την ίδια τη χώρα που ξαναέπεσε μέσα στη δίνη νέων κομματικών διλημμάτων, και προπαντός ιδεολογικών εχθροτήτων, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, με μια ασαφή ετοιμόρροπη πολεμική κατάσταση γεμάτη πολλαπλές αδυναμίες αντιμετώπισής της.

Τα έκανε λοιπόν τραγικά θάλασσα ο Γάλλος πολιτικός μαθητευόμενος μάγος που λαχταρούσε να μοιάσει τους μεγάλους προκατόχους του, αλλά με τις τόσες ανοησίες που κατάφερε να συγκεντρώσει, το μόνο που του έμενε ήταν το πώς θα μπορούσε να σώσει το τομάρι του και να μείνει κάπως στην επιφάνεια, δυστυχώς σαν μια κινούμενη βόμβα.

Χρησιμοποίησε λοιπόν τον Μελανσόν – ποιος ξέρει τί του είχε «τάξει»! – για να ρίξει την Λεπέν. Βεβαίως πρέπει να υποθέσουμε πως και ο Μελανσόν είχε τον ίδιο στόχο. Το εκ των πραγμάτων αποτέλεσμα όμως; Αμφότεροι και τα κόμματά τους να ταλαντεύονται μεταξύ ζωής και θανάτου μέσα σε βολικούς μεν, πλην παράταιρους κατ΄ εξοχήν δε «συνασπισμούς», την συνάφεια, συνοχή και διάρκεια των οποίων κανένας τους δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί πως γνώριζε και ακόμη περισσότερο να εγγυηθεί.

Και του Μελανσόν και του Μακρόν οι εκλογικές ενέργειες υπήρξαν ό, τι πιο βλακώδες πολιτικά και παραπλανητικό ιδεολογικά. Μόνο ένας μωρός θα μπορούσε να μην το καταλάβει και να το δεχθεί.

Αλλά είπαμε. Σήμερα δεν υπάρχουν, στον δυτικό κόσμο (Ευρώπη/Βόρεια Αμερική) πολιτικοί. Βασιλεύουν, με ανερμάτιστους ή φιμωμένους ή «παραπληγικούς» πολίτες, που «δουλεύουν» όχι με το δικό τους μυαλό, αλλά ως αντιγραφείς των αφειδώς προσφερόμενων από «εξημερωμένα|» ΜΜΕ «αληθειών», διαπλεκόμενοι πολιτικάντιδες του κακού καιρού που κατάντησαν να οδηγήσουν τον κόσμο στο χείλος της καταστροφής, και δεν το αντιλαμβάνονται οι εγκληματίες!

Πασιφανής ο τρόπος με τον οποίο ο Μακρόν ξεγέλασε τον Μελανσόν. Και ειλικρινά: ο ίδιος ο «αρραβώνας» τους μετά από τον α’ γύρω των εκλογών αυτομάτως δεν μπορούσε να μην οδηγήσει σε βαθιές υποψίες πριν ακόμα αρχίσει ο β’ γύρος.

Τώρα, ενώ καταλαβαίνουμε το γιατί και το πώς ο Μακρόν «ξέχασε» όλα τα παλιά, όχι όμως και τόσο, απαξιωτικά και υβριστικά με τα οποία «στόλιζε» τον Μελανσόν, έπαψε να ξινίζει τα μούτρα του με το όνομα αυτού και ξαφνικά παρίστανε τον φίλο και συνεργάτη του, εκείνο που κάνει τεράστια εντύπωση και φαντάζει ακατανόητο είναι το γιατί και το πώς ο Μελανσόν δέχτηκε να «βοηθήσει» τον Μακρόν, να τον «ξελασπώσει» από τον βάλτο όπου είχε χωθεί, δέχθηκε εντέλει να συστρατευτεί με τον χειρότερο εχθρό του.

Δεν του ήρθε ποτέ η υποψία ότι ο Μακρόν πήγαινε να τον κάνει πιόνι του και, μετά που θα τον «χρησιμοποιούσε», θα συμμαχούσε με άλλους προκειμένου να επιβληθεί, έστω και εκλογικά ηττημένος, τοποθετώντας έναν «δικό» του νέο πρωθυπουργό;

Ή μήπως, επαρμένος από την ιδέα επιτέλους της νίκης, μιας αναπάντεχης νίκης με την προοπτική μελλοντικής εξουσίας, υποτίμησε ή έκρυψε κάτω απ’ το χαλί την υποδόρια απειλή Μακρόν, φαντάστηκε ίσως ότι τα εκλογικά πρωτεία του θα τον καθιστούσαν αυτομάτως αμετακίνητο υποψήφιο πρωθυπουργίας στα μάτια του Προέδρου της Δημοκρατίας, μη υπολογίζοντας όμως ότι αυτός στην ορισμένη περίπτωση διεκπεραιώνει καθήκοντα στυγνού κομματάρχη στην πιο στενή του έννοια.

Μία παλιά «καραβάνα» σαν τον Μελανσόν πώς φέρθηκε με τόση αφέλεια και ακόμη περισσότερη απερισκεψία, κάποιος θα πρέπει κάποτε να μας το εξηγήσει.

Όλες η (ενδεχόμενες) προεκλογικές ή μετά τον α’ γύρο προσδοκίες του πήγαν χαμένες, ο πονηρός Μακρόν «του την έφερε», πήρε ό, τι ήθελε επωφελούμενος από το τρικ της «απόσυρσης» – πολύ «δημοκρατικά» – των τρίτων υποψηφίων στον β’ γύρο και το παράλληλο τρικ «βολικών» νόμων, έριξε την Λεπέν στην άκυρη τρίτη θέση της εκλογικής αναμέτρησης και για λίγο καιρό ακόμη έσωσε την ωραία του ζωή στην εξουσία.

Έτσι σήμερα ο μόνος που κέρδισε κάτι, έστω και λίγο, εν όψει του μέλλοντος, είναι ο Μακρόν, εκείνος που έχασε στις εκλογές μαζεύοντας τους λιγότερους ψηφοφόρους! Όλοι οι άλλοι της παρέας του έχασαν και σαν χαμένοι βρέθηκαν όλοι τους σαν κοκόρια σε ένα μεγάλο δύσοσμο κοτέτσι μαλώνοντας μεταξύ τους, ενώ οι Γάλλοι πολίτες – που διαρρήδην έδωσαν το στίγμα των προτιμήσεων τους με πάνω από 10 εκατομμύρια ψήφους και πλειοψηφία στη Λεπέν, λοιδορήθηκαν βάναυσα, απαξιώθηκαν βαθιά και παντελώς αγνοήθηκαν στα δικαιώματά τους – περιμένουν πότε και εάν το ετερόκλητο τσούρμο υποψηφίων που βγήκε ψευδεπίγραφα νικητής θα «ξεδιαλύνει» τις αντικρουόμενες ανυπέρβλητες αυταπάτες του και θα θέσει σε ενέργεια έναν, έστω και προσωρινό, κυβερνητικό σχηματισμό που πρόσκαιρα θα σώσει πάλι τον μάγο Μακρόν στο “Palais de l’Élysèe” του και, το βασικό, την ύπαρξη του γαλλικού κράτους.

Η Λεπέν θα περιμένει για άλλη μια φορά τις προσεχείς εκλογές, κανονικές ή πρόωρες, και θα εμπεδώσει για τα καλά το πώς σήμερα στη Γαλλία εκφράζεται νόμιμα (!) το «δημοκρατικό φρόνημα» των «δημοκρατικών» κομμάτων που υποστηρίζονται από «δημοκρατικούς νόμους» και «δημοκρατικές διαδικασίες».

Εις υγεία λοιπόν της Δημοκρατίας!

Εντωμεταξύ η φαγωμάρα μέσα στον ίδιο τον νικητή «συνασπισμό» μεταξύ Σοσιαλιστών και μελανσονικών καλά κρατεί, με τους πρώτους να «θεωρούν ότι το κόμμα που κέρδισε τις ευρωεκλογές στα αριστερά είναι το σοσιαλιστικό» και όχι ο Μελανσόν και αυτός ο τελευταίος να αδυνατεί να προτείνει υποψήφιο πρωθυπουργό, ενώ ταυτόχρονα ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών Faure αυτεπαγγέλτως αυτοπροτείνεται ως μελλοντικός πρωθυπουργός! Η τέλεια κωμωδία του παραλόγου. Ο Ιονέσκο θα είχε «ψωμί» για τα δόντια του!

Απ’ την άλλη είναι και το βαρύ «επεισόδιο» των πέντε βουλευτών της France Insoumise που αυτομόλησαν και «πέρασαν» στους Οικολόγους.

Έτσι τώρα, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, τεχνηέντως όλα είναι «σταματημένα» στις διεργασίες για την ανάδειξη του πρωθυπουργού, μάλλον ως το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, και μετά «βλέπουμε». Όλοι ασχολούνται, καλώς ή κακώς, με την εκλογή του Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης που ο Μακρόν βιάζεται να «στήσει», μάλλον με πιθανό υπονοούμενο σκοπό, να διατηρήσει τη θέση του ο νυν πρόεδρος Yaël BraunPivet, χρήσιμος πωρωμένος μακρονιστής.

Κατά τα άλλα, τα οικονομικά της Γαλλίας πάνε κατά διαόλου με το δημόσιο χρέος να έχει επιδεινωθεί και μια διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος – αν και, κατά τη γνώμη μας, αμφιλεγόμενης ηθικο-νομικής αξίας δοθείσης της γενικής οικονομικής κατάστασης όπου ολόκληρη η ΕΕ πελαγοδρομεί λόγω της άφρονης υποστήριξης στην Ουκρανία – να έχει αρχίσει στην ΕΕ εις βάρος της χώρας (αλλά και μερικών άλλων «άτακτων συναδέλφων»).

Και πάλι λοιπόν, εις υγεία της γαλλικής «Δημοκρατίας»!

Κρεσέντσιο Σαντζίλιο

Ελληνιστής

………………………………………………………………………………………………………………………

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή