Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Εκλογές στη Γαλλία: Πώς κατανέμονται οι έδρες – Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Abdul Saboor

Ο διορισμός νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία είναι αρμοδιότητα του προέδρου – Τι θα πράξει ο Μακρόν;

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, μία συμμαχία αριστερών κομμάτων που έως πρόσφατα είχαν αρκετές διαφορές μεταξύ τους, είναι η νέα μεγάλη δύναμη σε ένα απολύτως κατακερματισμένο γαλλικό κοινοβούλιο.

Ο πρώτος στόχος επετεύχθη. Απετράπη η άνοδος της ακροδεξιάς στην εξουσία, σε ένα αποτέλεσμα, που εξέπληξε τους πάντες. Ωστόσο κανένα κόμμα δεν βρίσκεται κοντά σε απόλυτη πλειοψηφία. Και αυτό σημαίνει ότι η Γαλλία εισέρχεται σε μία περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας και αστάθειας, που θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. (Για όλες τις εξελίξεις μπορείτε να ενημερώνεστε στο liveblog της Ναυτεμπορικής).

Μία κατακερματισμένη Βουλή – Ποια τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κέρδισε 182 έδρες, ενώ η κεντρώα συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν 163 έδρες και η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λε Πεν και του Ζορντάν Μπαρντελά παρά το επιβλητικό προβάδισμα στον πρώτο γύρο, έμεινε στην τρίτη θέση με 143 έδρες.

Ο διορισμός νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία είναι αρμοδιότητα του προέδρου — όμως η Εθνοσυνέλευση έχει την δυνατότητα να τον ρίξει, σε περίπτωση που υιοθετήσει πρόταση μομφής με απόλυτη πλειοψηφία.

Ο λόγος στον Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα λάβει τις αποφάσεις του αφού συγκροτηθεί σε σώμα η Εθνοσυνέλευση και μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ όπου θα εκπροσωπήσει τη Γαλλία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του, αλλά θα προσφέρει τις υπηρεσίες του όσο είναι αναγκαίο.

Reuters

Αλλά μεγάλος πρωταγωνιστής είναι ο Μελανσόν

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο αποτελείται από την Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν, το πιο μετριοπαθές Σοσιαλιστικό Κόμμα, το κόμμα των πράσινων Οικολόγων, το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα και άλλα μικρά κόμματα. Δημιουργήθηκε λίγες μέρες αφότου ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Η πιο εξέχουσα – αν και διχαστική – φιγούρα της αριστερής αυτής συμμαχίας είναι αναμφίβολα ο 72χρονος Μελανσόν. Στελέχη του κόμματος του Μακρόν είχαν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν με τον Μελανσόν, καθώς θεωρούν το κόμμα του εξίσου ακραίο και ακατάλληλο να κυβερνήσει με την Εθνική Συσπείρωση.

Οι θέσεις της Ανυπότακτης Γαλλίας

Η Ανυπότακτη Γαλλία έχει υποσχεθεί να καταργήσει τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και τη μετανάστευση που πέρασε η σημερινή κυβέρνηση, να δημιουργήσει μια υπηρεσία διάσωσης για μετανάστες χωρίς έγγραφα και να διευκολύνει τις αιτήσεις βίζας.

Θέλει επίσης να ορίσει ανώτατα όρια στα βασικά αγαθά για την καταπολέμηση της κρίσης του κόστους ζωής, ενώ έχει δεσμευτεί για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Δεσμεύεται επίσης να αναγνωρίσει το ταχύτερο δυνατόν το κράτος της Παλαιστίνης.

Το μεγάλο στοίχημα: Μία φωνή για την αριστερά

Η αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα δυσκολευτεί να μιλήσει με μία φωνή. Την τελευταία φορά που σχημάτισε ένα μπλοκ με το όνομα Nupes, το 2022, διαλύθηκε λόγω προσωπικών διαφορών αλλά και έντονων αντιπαραθέσεων σε ζητήματα πολιτικής.

Τώρα η πρόκληση δεν είναι πλέον εάν η αριστερά μπορεί να ενωθεί ενάντια στην ακροδεξιά, αλλά μάλλον μπορούν οι διαφορετικές ομάδες να συνεργαστούν για να συμφωνήσουν πρώτα για το ποιος θα μπορούσε να είναι πρωθυπουργός από το στρατόπεδό τους – και μετά για τις πολιτικές που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν. Πολλοί φοβούνται μία παρατεταμένη περίοδο κατά την οποία κανένα σοβαρό νομοσχέδιο δεν θα μπορεί να προχωρήσει στη Βουλή, καμία ουσιαστική πολιτική δεν θα τίθεται σε εφαρμογή. Μία πολιτική παράλυση είναι αυτό που θέλουν όλοι να αποφύγουν. Αλλά μπορούν;

Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν/ REUTERS/Yara Nardi

Τα πρόσωπα που διεκδικούν την πρωθυπουργία

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ παραιτείται και ο 28χρονος Ζορντάν Μπαρντελά θα αρκεστεί στον ρόλο της αντιπολίτευσης. Ποιος λοιπόν θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας, με τον οποίο θα «συγκατοικήσει» ο πρόεδρος Μακρόν;

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο επέλεξε να μην έχει υποψηφιότητα. Ο λόγος δεν ειπώθηκε, αλλά ήταν ξεκάθαρος. Τα μέλη της συμμαχίας δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε συναίνεση για το θέμα.

Η Ανυπότακτη Γαλλία και οι Σοσιαλιστές είναι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Συμμαχίας και επομένως θα ρίξουν τα ονόματά τους στο τραπέζι. Οι Πράσινοι μάλλον θα αποκλειστούν από τις σχετικές διαπραγματεύσεις.

Ποιους θα προτείνει η Ανυπότακτη Γαλλία

Σύμφωνα με το Politico αν δινόταν η επιλογή στην Ανυπότακτη Γαλλία πιθανότατα θα πρότεινε τον ίδιο τον Μελανσόν. Ωστόσο έχουν επίσης ακουστεί τα ονόματα του Μανουέλ Μπομπάρ, της Ματίλντ Πανό, της ανερχόμενης και δημοφιλούς Κλεμένς Γκετέ και του Ερίκ Κοκελέρ, προέδρου της επιτροπής οικονομικών στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Οι βασικοί αντίπαλοι του Μελανσόν

Η πρώτη πρόκληση για την ηγεσία του Μελανσόν και των συμμάχων του θα μπορούσε να προέλθει από βουλευτές που κάποτε πολέμησαν δίπλα στον τρεις φορές υποψήφιο για την προεδρία, αλλά έκτοτε έκοψαν τους δεσμούς τους μαζί του. Τέτοιοι υποψήφιοι θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι είναι ιδεολογικά εναρμονισμένοι με τον κυρίαρχο κλάδο του Νέου Λαϊκού Μετώπου, ενώ θεωρούνται λιγότερο διχαστικοί από τον Μελανσόν.

Αυτοί περιλαμβάνουν τον Φρανσουά Ραφίν, πρώην δημοσιογράφο και σκηνοθέτη που προσβλέπει σε μια υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Πρόσφατα ήρθε σε πλήρη ρήξη με τον Μελανσόν.

Η Κλεμεντίν Οτέν, η οποία ήταν βουλευτής της Ανυπότακτης Γαλλίας στα δύο προηγούμενα νομοθετικά σώματα, αλλά ασκούσε ολοένα και πιο επικριτική στάση απέναντι στον Μελανσόν, θα μπορούσε επίσης να διεκδικήσει την πρωθυπουργία.

Οι αναστημένοι Σοσιαλιστές

Το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα έφτασε στο χαμηλό του σημείο το 2022. Αλλά έκτοτε ξεκίνησε μια απροσδόκητη ανάκαμψη, με αποκορύφωμα την ισχυρή της εμφάνιση στις Ευρωεκλογές, όπου τερμάτισε πρώτο μεταξύ των αριστερών δυνάμεων με σχεδόν 14%.

Οι Σοσιαλιστές έχουν λιγότερους βουλευτές από την Ανυπότακτη Γαλλία, αλλά εντούτοις έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στο κοινοβούλιο και έχουν κλείσει το χάσμα με τον Μελανσόν. Θα μπορούσαν να ελπίζουν ότι θα λάβουν υποστήριξη από τους Πράσινους σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την Ανυπότακτη Γαλλία να πάρει τον έλεγχο.

Πιθανοί υποψήφιοι θα μπορούσαν να προέλθουν από τη νέα γενιά σοσιαλδημοκρατών, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φoρ και του περχόμενου προέδρου της ομάδας, Μπορίς Βαλό.

Ναυτεμπορική

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή