Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για Κυπριακό: Είναι καιρός η Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Ε.Ε στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας

Είναι καιρός η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να ξεκινήσει εκ νέου τον διάλογο για το Κυπριακό, αναφέρεται σε επετειακό βίντεο για τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, το οποίο δημοσιοποίησε σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter) η κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Ο Ιούλης αυτός σηματοδοτεί μισό αιώνα από την τουρκική εισβολή της Κύπρου και τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή 37% της χώρας», αναφέρεται στην ανάρτηση.

«Είναι καιρός για την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να επαναρχίσει τον διάλογο και να βρει μια λύση και να επανενώσει την Κύπρο», προστίθεται.

Στο βίντεο, στο οποίο περιλαμβάνεται αρχειακό υλικό από τον πόλεμο του 1974 και γίνεται μια σύντομη ανασκόπηση του Κυπριακού μέχρι και σήμερα, ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και του ΔΗΣΥ Λουκάς Φουρλάς, καθώς και η τέως ευρωβουλευτής του κόμματος Ελένη Σταύρου, μοιράζονται μαρτυρίες από τις ημέρες της εισβολής, ενώ σχολιάζουν και την αποστολή της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν και τις προοπτικές επίλυσης.

Ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ αναφέρει στο βίντεο πως το ευρωπαϊκό κόμμα «πάντα στεκόταν σθεναρά κατά της τουρκικής επιθετικότητας και των απειλών κατά των κυρίαρχων δικαιωμάτων της Κύπρου, ενός από τα κράτη μέλη μας».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρόσθεσε, «ήταν πάντα ξεκάθαρο στις εκθέσεις μας καταδικάζοντας την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας», και επεσήμανε πως το Συμβούλιο της ΕΕ «έχει παγώσει αρκετά από τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας ως αποτέλεσμα της συμπεριφοράς της». «Τα συμφέροντα της Κύπρου είναι τα συμφέροντα της Ευρώπης» τόνισε.

«Η Τουρκία προωθεί τώρα μια απαράδεκτη λύση δύο κρατών στην Κύπρο και την αναγνώριση της παράνομης οντότητας της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο κατεχόμενο μέρος του νησιού. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν θα αποδεχθεί ποτέ μια μόνιμη διχοτόμηση του νησιού. Ο μόνος δρόμος μπροστά είναι να υπάρξει ένα μόνο κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην αποστολή της κ. Ολγκίν ο κ. Φουρλάς είπε πως «έχει πολύ δύσκολο έργο» και «πολύ λίγο χρόνο να το πετύχει» και πως «θα πρέπει να στηριχθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τα Ηνωμένα Έθνη». Τόνισε πως αυτό που χρειάζεται ένα δίκαιο σχέδιο αποδεκτό και από τις δύο κοινότητες.

Σε σχόλιο του, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων  ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε πως η ΕΕ μπορεί να συνεισφέρει ώστε να διευκολύνει τη λύση, διασφαλίζοντας πως «το “λογισμικό” που η επανενωμένη χώρα θα χρησιμοποιεί θα είναι πλήρως “συμβατό” με τις Βρυξέλλες» και τόνισε πως η ΕΕ έχει την εξειδίκευση και το ανθρώπινο προσωπικό για να κάνει ακριβώς αυτό.

Αναφερόμενη στις προοπτικές επίλυσης, η κ. Σταύρου σημείωσε πως οι περιοχές που σήμερα τελούν υπό κατοχή μπορούν να είναι «το κόσμημα της Μεσογείου αν βρεθεί μια λύση».

Στο βίντεο γίνεται τέλος αναφορά στη συμβολή της ΕΕ στις προσπάθειες που γίνονται από την ΕΕ για να φέρει τις δύο κοινότητες πιο κοντά, όπως προβλήθηκαν και μέσα από πρόσφατες επαφές της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, στην Κύπρο.

liberal.gr

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή