Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Η Γαλλία λίγο πριν την Επανάσταση: Η οικονομία καταρρέει και οι τιμές των τροφίμων εκτινάσσονται στα ύψη

Δημοσιεύτηκε

στις

Οικονομία σε κατάρρευση, τιμές – φωτιά σε βασικά είδη διατροφής, κοινωνικές αναταραχές – Πώς είχε διαμορφωθεί το σκηνικό πριν τη Γαλλική Επανάσταση

Το ημερολόγιο γράφει 10 Ιουλίου και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού σαρωτικές ρευστοποιήσεις προκαλούν μία άνευ προηγουμένου καταστροφή για τους επενδυτές και ισχυρούς τριγμούς στο καθεστώς.

Στην πραγματική οικονομία, οι τιμές των σιτηρών εκτινάσσονται στα ύψη. Βασικά είδη διατροφής μετατρέπονται σε είδη πολυτελείας για τους Γάλλους.

Για να αγοράσει κάποιος ένα καρβέλι ψωμί πρέπει να δώσει το 60% ενός μέσου μισθού, όπως διαβάζουμε στο This Day In Business History του Raymond Francis. Η ανεργία και η πείνα μαστίζουν τη χώρα και ειδικά τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως το Παρίσι.

Η χρεοκοπία

Έναν μήνα αργότερα, έχοντας αποτύχει να βάλει τα δημοσιονομικά σε τάξη, ο Λομενί ντε Μπριέν κηρύσσει την χρεοκοπία της Γαλλίας.

Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ’ τον αποπέμπει από τη θέση του υπουργού Οικονομικών και επαναφέρει τον Ζακ Νεκέρ, Ελβετό τραπεζίτη που είχε παραιτηθεί ατιμασμένος λίγα χρόνια νωρίτερα, όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε πει ψέματα για την οικονομική κατάσταση της Γαλλίας. Όλα αυτά συνέβησαν βεβαίως το καλοκαίρι του 1788.

Ο ρόλος του Νεκέρ

Μία οξύτατη οικονομική κρίση είχε μόλις ανάψει το φυτίλι της κοινωνικής αναταραχής. Ο Νεκέρ ήταν ρομαντιστής, φυσιοκράτης και προτεστάντης.

Είχε διατελέσει υπεύθυνος οικονομικών την περίοδο 1776-1781. Θεωρήθηκε τότε από την αυλή υπεύθυνος για την οικονομική δυσπραγία, καθώς ήταν αυτός που πήρε δάνειο για να λύσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτο το γεγονός ότι καταλάμβανε τέτοιο αξίωμα κάποιος που δεν ήταν καθολικός

Όταν επέστρεψε στη θέση του υπουργού Οικονομικών το 1788 εισήγαγε τόνους σιτηρών για να αποτρέψει τον λιμό, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό.

Η ανάμειξη στον Αμερικανικό Πόλεμο

Η Γαλλία είχε αναμειχθεί ενεργά στον Αμερικανικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας (1775 – 1783) και αυτό ήταν που έφερε την οικονομική της καταστροφή. Ενώ τα στρατιωτικά έξοδα ξεπερνούσαν το 26% του προϋπολογισμού και τα πολιτικά ένα επιπλέον 26%, η δημόσια πρόνοια απορροφούσε μόλις το 2%.

Παρότι η Γαλλία κατόρθωσε να κερδίσει την Αγγλία, το οικονομικό βάρος ήταν τέτοιο που η χρεοκοπία ήταν αναπόφευκτη. Υπολογίζεται ότι την άνοιξη του 1789 τουλάχιστον το 1/3 του γαλλικού πληθυσμού μαστιζόταν από την πείνα. Ακολούθησαν ληστρικές πράξεις, κοινωνικές αναταράξεις και εξεγέρσεις. Η δεκαετής Επανάσταση είχε μόλις αρχίζει.

Και η Επανάσταση

Οι αστοί, οι φτωχοί εργαζόμενοι των πόλεων και οι αγρότες δεν είχαν κανένα δικαίωμα στην εξουσία, παρόλο που η αστική τάξη κατείχε πρωταρχικό ρόλο στη λειτουργία της οικονομίας.

Ενώ οι ευγενείς απολάμβαναν πολλά προνόμια σε σχέση με αστούς, αγρότες και εργάτες, επίσης δεν μπορούσαν να ενεργήσουν πολιτικά υπό την απολυταρχία, καθώς μόνο ο βασιλιάς είχε πολιτική εξουσία. Ο Έρικ Χομπσμπάουμ θεωρεί την Επανάσταση ως «απόπειρα της αριστοκρατίας να ανακαταλάβει το κράτος».  Η οικονομική και δημοσιονομική κρίση, ωστόσο, είχαν οπωσδήποτε παίξει τον ρόλο τους.

Ναυτεμπορική

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή