Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Η ώρα της αλήθειας για τη Γαλλία

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS / Sarah Meyssonnier

Ο φόβος της ακυβερνησίας είναι μεγάλος, υπάρχουν πολλά σημάδια που δείχνουν πως θα υπάρξει μια νέα κυβέρνηση μειοψηφίας

Οι Γάλλοι αποφασίζουν σήμερα αυτή την Κυριακή στις βουλευτικές εκλογές πόση εξουσία θα δώσουν στην ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN), που εμφανίζεται πιο δυνατή από ποτέ.

Στον δεύτερο γύρο  των γαλλικών βουλευτικών εκλογών υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι το ακροδεξιό κόμμα θα κερδίσει βουλευτικές εκλογές για πρώτη φορά στη γαλλική ιστορία.

Ωστόσο, το λεγόμενο «Δημοκρατικό μέτωπο» της Αριστεράς και των Μακρονιστών φαίνεται πως θα διασφαλίσει ότι το RN θα αποσπάσει πιθανώς μόνο τη σχετική πλειοψηφία και δεν θα μπορέσει να σχηματίσει  κυβέρνηση, ακόμη και με δεξιούς συντηρητικούς συμμάχους.

Ως αποτέλεσμα, πιθανότατα θα εκλεγεί ένα κοινοβούλιο στο οποίο κανένα από τα τρία μπλοκ δεν θα έχει πλειοψηφία, ούτε το ακροδεξιό RN, ούτε οι Μακρονιστές, ούτε το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

Το μεγαλύτερο ερώτημα θα είναι πώς θα βρεθεί η κυβερνητική πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο. Ο φόβος της ακυβερνησίας είναι μεγάλος. Υπάρχουν πολλά σημάδια που δείχνουν πως θα υπάρξει μια νέα κυβέρνηση μειοψηφίας.

Πολλά θα κριθούν σήμερα από πόσο υψηλή θα είναι η προσέλευση των ψηφοφόρων και πόσοι θα τηρήσουν τις εκλογικές συστάσεις του Δημοκρατικού Μετώπου για τη στήριξη των κοινών του υποψηφίων. Γιατί πολλοί κεντρώοι ή αριστεροί ψηφοφόροι έχουν την άποψη πως έχουν μόνο την επιλογή μεταξύ πανούκλας και χολέρας!

Η αλλεργία από τους ανθρώπους του προεδρικού στρατοπέδου είναι μεγάλη για την αριστερά.

Το ίδιο ισχύει και για πολλούς αριστερούς ψηφοφόρους που απεχθάνονται τους Μακρονιστές.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το πλειοψηφικό αντανακλαστικό κατά του RN. θα είναι πάντως σημαντικό σήμερα.

Πώς έφτασε όμως σε αυτό το σημείο η Γαλλία; Και τι την περιμένει;

Υπήρξαν δεκαετίες ασταμάτητης ανόδου της ακροδεξιάς στη Γαλλία και τώρα έφτασε η στιγμή της αλήθειας.

Χρειάστηκαν 50 χρόνια για να μετατραπεί ένα κόμμα ακροδεξιών εξτρεμιστών και νοσταλγών των Ναζί σε μια «κοινωνικά αποδεκτή» κυβερνητική επιλογή. Και η Ακροδεξιά  να βρίσκεται στα πρόθυρα της εξουσίας στη Γαλλία. Όπως λέει ο διάσημος Ιταλός μυθιστοριογράφος Αντόνιο Σκουράτι, γνωστός για τα βιβλία του για τον φασισμό, «η διαδικασία αποσύνθεσης της φιλελεύθερης δημοκρατίας μοιάζει περισσότερο με πόλεμο φθοράς παρά με μετωπική επίθεση».

Ο Σκουράτι το εκφράζει πολύ εύγλωττα: οι δημοκρατίες δεν διαλύονται ξαφνικά. Η διάλυση είναι αργή, χρονοβόρα και μερικές φορές ανεπαίσθητη.

Σήμερα στη Γαλλία κανείς δεν ντρέπεται να πει με το όνομά του ότι ψηφίζει ακροδεξιά. Η προειδοποίηση για τον φασισμό δεν λειτουργεί.

Για τον μέσο πολίτη το πρόβλημα είναι η ριζική και ραγδαία αλλαγή στον κόσμο που ζούμε, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, η μετανάστευση, η κλιματική κρίση, ο πληθωρισμός, οι πολυάριθμες ένοπλες συγκρούσεις…

Και για το δημοκρατικό τόξο, το κλειδί είναι να προσεγγίζει τα θέματα με τρόπο που να προτείνει ουσιαστικές λύσεις και να μην περιορίζει την συζήτηση.

Δεν αρκούν οι επιθέσεις των δημοκρατικών στους ψηφοφόρους της άκρας δεξιάς. Δεν είναι όλοι τους ακροδεξιοί ή φασίστες.

Η ντροπή και ο φόβος των ψηφοφόρων για τον ακροδεξιό λαϊκισμό δεν έχει αποτέλεσμα. Στο παρελθόν μπορεί να ψήφισαν άλλα κόμματα, από την κεντροδεξιά ως την αριστερά. Και φαίνεται ότι απογοητεύτηκαν γιατί δεν βρήκαν λύσεις στα προβλήματά τους. Πρέπει να δούμε το πρόβλημα χωρίς παρωπίδες, στις πραγματικές του διαστάσεις.

Ναυτεμπορική

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή