Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Κατάντια Μητσοτάκη, συνενοχή Χριστοδουλίδη

Δημοσιεύτηκε

στις

Και μη χειρότερα

Τα ρεζιλίκια της Κυβέρνησης Μητσοτάκη συνεχίζονται με την ανοχή της Λευκωσίας στον ΟΑΣΕ, ειδικώς μετά την υποβολή κοινού ψηφοδελτίου μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας για θέσεις-κλειδιά. Η Αθήνα υποστηρίζει τον υποψήφιο του κατακτητή μας στη θέση του Γ.Γ. του εν λόγω Οργανισμού. Και μη χειρότερα. Και μάλλον θα έρθουν, αφού δεν έχει μείνει πλέον ίχνος εθνικής αξιοπρέπειας.

Πενήντα χρόνια από την τουρκική κατοχή της Κύπρου και η Κυβέρνηση των Αθηνών ξεπλένει τον Αττίλα για τα εγκλήματά του. Και δεν προβάλλει μόνο τον εαυτό της, αλλά και το σύνολο των Ελλήνων. Ακόμη και αυτό το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, το οποίο συχνά-πυκνά επικαλείται ως βάση της εξωτερικής της πολιτικής. Για ποιο δίκαιο μιλούν οι Μητσοτάκης και Γεραπετρίτης, όταν στηρίζουν την υποψηφιότητα του Αττίλα στη θέση τού ΓΓ του ΟΑΣΕ, ενός Οργανισμού που ασχολείται με την ασφάλεια και την εφαρμογή του κράτους δικαίου; Πώς θα αναφερθούν στις 20 Ιουλίου για κατοχή της Κύπρου και για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, όταν κατεβάζουν κοινό ψηφοδέλτιο, οι ψοφοδεείς; Τι θα πουν στην ΕΕ κατά τους επόμενους μήνες; Ότι υπάρχει παραβίαση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου από την Τουρκία στην Κύπρο; Και αν το πουν, οι εταίροι τι, λογικά, θα τους απαντήσουν; «Μα τι μας λέτε τώρα; Αφού εσείς, όχι μόνο τρώτε και πίνετε, αλλά τους καθαρίσατε το ποινικό μητρώο μέσω του ΟΑΣΕ και του διαλόγου σας. Τι θέλετε από εμάς; Να τα τσουγκρίσουμε με την Άγκυρα ενώ εσείς κάνετε “business” και αναλάβατε να φτιάξετε το “image” της Τουρκίας διεθνώς; Άρα, περνούμε στο επόμενο θέμα, τηρώντας τα προσχήματα. Θα πούμε το γνωστό ποίημα περί στήριξης για λύση του Κυπριακού. Έπεα, δηλαδή, πτερέοντα. Για να μην αντιδράσουν οι αφελείς δικοί σας ιθαγενείς, και ν’ αντιληφθούν ότι τους εγκαταλείψατε; Ότι κατ’ ελάχιστον τους κοροϊδεύετε!».

Ενώ η Αθήνα προελαύνει προς τον εξευτελισμό και ταυτίζεται με τον ραγιαδισμό, στη Λευκωσία, η κυπριακή Κυβέρνηση παρακολουθεί συνένοχη. Διότι, μαζί τα αποφάσισαν. Εάν δεν είναι έτσι και είναι αλλιώς, το βάρος της απόδειξης το έχει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Εξωτερικών του και του Υπουργικό του Συμβούλιο. Το τραγικό, ως φαίνεται, είναι ότι δεν έχουμε πιάσει ακόμη πάτο. Και το θετικό είναι ότι οι απόψεις αυτές του κ. Μητσοτάκη, που στηρίζονται αδιαμαρτύρητα από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν εκφράζουν τον ελληνικό λαό και το έθνος. Μη νομίζετε ότι είναι τυχαίο γεγονός πως τα κομματικά συστήματα χρεοκόπησαν και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Το πρόβλημα, βεβαίως, είναι ότι τραβούν κι εμάς στην άβυσσο της κατάντιας τους.

Πηγή: Σημερινή

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή