Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Κινήσεις για την απόκτηση περισσότερων Rafale

Δημοσιεύτηκε

στις

Του Γιώργου Σιδέρη, Hellas Journal

«Θέλουμε τα Rafale F3R με αυξημένες διαθεσιμότητες και σε καμία περίπτωση στην Τανάγρα να μην επαναληφθούν τα κακώς κείμενα που έζησαν ιπτάμενοι και μηχανικοί με τα Mirage 2000 & 2000-5».

Αυτό τονίζει ανώτατη στρατιωτική πηγή, θέλοντας να εξηγήσει ότι δεν μπορεί να μην υπάρχει η λεγόμενη «προ-πορεία» στον σχεδιασμό για την υλοποίηση της εύρυθμης λειτουργείας του αεροπορικού στόλου.

Ένα από τα βασικά συστατικά για την μόνιμη δύναμη αεροπορικής υπεροχής είναι η διαθεσιμότητα των αεροσκαφών, ιδίως τώρα που η μια μετά την άλλη πολεμική μοίρα, αν και με καθυστερήσεις αλλάζουν σελίδα εισερχόμενες στην 4,5 γενιά μαχητικών.

Όταν Αθήνα και Παρίσι συμφώνησαν στην απόκτηση για την πολεμική αεροπορία των «ριπών ανέμου», εντός των συμφωνηθέντων ήταν και η αρχική τεχνική υποστήριξη, ένα συστατικό που σε πολλές συμβάσεις στο παρελθόν απουσίαζε με τ’ αποτελέσματα να είναι εμφανή έως και σήμερα.

Στρατιωτικές πηγές λένε με νόημα ότι πολλά από τα σημερινά υπό-προγράμματα που απαιτούν υλοποίηση είναι οι λεγόμενες Follow On Support για συστήματα που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Σε υπουργικό συμβούλιο κατά το παρελθόν είχε ειπωθεί από τον πρωθυπουργό ότι η συντήρηση- υποστήριξη, αποτελεί απαραίτητο συστατικό ώστε να μην απαξιώνονται συστήματα για τα οποία έχουν δαπανηθεί δισεκατομμύρια από το υστέρημα του ελληνικού λαού.

Στο υπουργείο Εθνικής άμυνας και τα επιτελεία, ανάμεσα στις ανάγκες που παρουσιάζονται ψηλά, τοποθετούν και την μετέπειτα υποστήριξη των μέσων, ιδίως εκείνων που αποκτήθηκαν τα τελευταία χρόνια και έχουν δεκαετίες μπροστά τους.

Η FOS των Rafale

Την περασμένη Πέμπτη στο Συμβούλιο Αρχηγών ένα από τα κύρια θέματα που έλαβε το πράσινο φως ήταν η επόμενη Follow On Support των Rafale για τέσσερα επιπλέον χρόνια, από την ημέρα που θα κυρωθεί η συμφωνία ανάμεσα στα δυο συμβαλλόμενα μέρη.

Μια FOS που σύμφωνα με πληροφορίες είναι κάτι περισσότερο από 550 εκατομμύρια ευρώ και θέτει ως στόχο την αυξημένη διαθεσιμότητα των αεροσκαφών 4,5 γενιάς, τα οποία φέρουν στις πτέρυγές τους πυραύλους METEOR οι οποίοι ως σήμερα κάνουν την μεγάλη διαφορά, τόσο στον ουρανό του Αιγαίου εφόσον αυτό απαιτηθεί ή σε οποιοδήποτε άλλο πεδίο.

Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι «μπορεί να είναι «αλμυρή» μια ακόμη Follow On Support για μια πλατφόρμα όπως τα Rafale, όμως όσοι δεν έχουν γνώση των σημερινών ηλεκτρονικών συστημάτων των «ριπών ανέμου» ή των F-16 Viper, δεν μπορούν ν’ αντιληφθούν για τι ακριβώς ομιλούμε και πόσο προσφέρουν αυτά τα συστήματα στην ασφάλεια και την αποτροπή.»

Και αν πει κανείς ότι δεν έχουν περάσει τα χρόνια ώστε να συζητά Αθήνα και Παρίσι για την επόμενη FOS, επισημαίνουν ότι πριν τελειώσει η μια σύμβαση, πρέπει να ξεκινούν οι συνομιλίες για την επόμενη. Οι ίδιες πηγές μάλιστα φέρνουν ως παράδειγμα την παραγγελθείσα επτάδα των ελικοπτέρων ΜΗ-60 ROMEO.

Μπορεί να έχουν παραληφθεί τα πρώτα τρία ανθυποβρυχιακά μέσα, αλλά ήδη τεχνικά κλιμάκια από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ συζητούν για την μετέπειτα τεχνική υποστήριξη, πέραν της αρχικής 3ετίας που περιλαμβάνεται στην αρχική συμφωνία. Η Hellasjournal τον περασμένο Μάρτιο αποκάλυπτε ότι η FOS των ROMEO για μια πενταετία αγγίζει τα 256 εκατομμύρια δολάρια, την στιγμή μάλιστα που θ’ απαιτηθούν επιπλέον κονδύλια για τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα του στόλου.

Tα επόμενα Rafale…

Την ίδια στιγμή δεν έχουν σταματήσει οι κινήσεις εκείνες που ενδεχομένως θα οδηγήσουν στην απόκτηση επιπλέον Rafale, εκτός από τα έξι που αναμένονται έως τα τέλη του 2024.

Η έναρξη των παραδόσεων για την τελευταία 6άδα θα ξεκινήσει όπως όλα δείχνουν στα τέλη Ιουλίου και όχι στις αρχές του μήνα όπως είχε προγραμματιστεί και συμφωνηθεί ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Σ’ ότι έχει να κάνει με την αύξηση του συνολικού στόλου των «ριπών ανέμου», πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δείχνουν ότι προχωρούν προσεκτικά βήμα- βήμα στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ώστε να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η αύξηση των Rafale συνεχίζει να εξαρτάται από την πώληση των διαθέσιμων Mirage 2000-5 κι εκεί ακριβώς είναι το κρίσιμο σημείο για τον αριθμό των μαχητικών που θα παραγγελθούν, εφόσον υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία.

Πηγές από το αεροπορικό επιτελείο λένε ότι η αντικατάσταση των Mirage 2000-5 από τις «ριπές ανέμου» οικονομοτεχνικά είναι συμφέρουσα αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι υπάρχει ήδη στην Τανάγρα η απαραίτητη τεχνογνωσία ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού.

ΠΗΓΗ: Hellas Journal

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή