Ακολουθήστε μας

Κωνσταντίνος Γρίβας

Κωνσταντίνος Γρίβας: Άτυπος πόλεμος και όχι πρόκληση το επεισόδιο στην Κάσο

Δημοσιεύτηκε

στις

H Τουρκία, διά της ένοπλης παρουσίας της και όχι απλώς διά ρητορικών διακηρύξεων, αμφισβητεί το δικαίωμα των ελληνικών νησιών να έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Η Τουρκία στην Κάσο αμφισβητεί, όχι ρητορικώς, αλλά διά των όπλων, όχι κάποια κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά τον σκληρό πυρήνα της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας. Αυτό το πράττει, καταρχάς, διά της ένοπλης παρουσίας της μέσα σε χώρο ελληνικής εθνικής κυριαρχίας, δηλαδή στα 12 ναυτικά μίλια των χωρικών υδάτων. 
Ακόμη και αν η Ελλάδα δεν έχει προβεί στην (επιβεβλημένη από το διεθνές δίκαιο αλλά και τη διεθνή πρακτική) επέκταση των χωρικών της υδάτων, ο χώρος μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων δεν παύει να αποτελεί αναντίρρητο χώρο εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας. Επιπροσθέτως, η Τουρκία, διά της ένοπλης παρουσίας της και όχι απλώς διά ρητορικών διακηρύξεων, αμφισβητεί το δικαίωμα των ελληνικών νησιών να έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. 

Προσοχή, δεν αμφισβητεί το εύρος της ελληνικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, αλλά γενικώς το να έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, επιδιώκοντας να επιβάλει το παρανοϊκό αφήγημά της, ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν προέκταση της μικρασιατικής ακτής και “κάθονται” πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Μικράς Ασίας, σαν να ήτανε πλωτές εξέδρες. 
Περιττεύει να πούμε ότι οι τουρκικές θέσεις παραβιάζουν προκλητικά, ολοκληρωτικά και απόλυτα το διεθνές δίκαιο. Τόσο τη συνθήκη UNCLOS για το Δίκαιο της Θάλασσας, όσο και την ιστορικής σημασίας απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης το καλοκαίρι του 2016, κατόπιν προσφυγής σε αυτό των Φιλιππίνων, που “πακτώνει” τα δικαιώματα των νήσων και κονιορτοποιεί τα, έτσι κι αλλιώς ανύπαρκτα, επιχειρήματα της Άγκυρας και άλλων “χερσαίων” δυνάμεων του πλανήτη, περί “ανωτερότητας” της ηπειρωτικής ακτής έναντι των νήσων. 

Συνακόλουθα, το να αμφισβητεί η Άγκυρα ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν καθόλου ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα δεν είναι κάποια “διμερής διαφορά”, ούτε “πρόκληση”, ούτε καν μια απλή επιθετική ενέργεια. Είναι άρνηση της ίδιας τους της ύπαρξης. Όταν αρνείσαι ότι τα ελληνικά νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα γενικώς, αρνείσαι εμμέσως πλην σαφώς την ίδια τους την ύπαρξη ως νομικές οντότητες. Άρα, εμμέσως πλην σαφώς αρνείσαι και την ελληνική κυριαρχία και επί του εδάφους. Και επειδή τα ελληνικά νησιά είναι κομμάτι της μίας, ενιαίας και αδιαίρετης ελληνικής επικράτειας, αρνείσαι την ίδια την ύπαρξη της Ελλάδας ως χώρα. Τόσο απλά. Άρα, οι ενέργειες της Τουρκίας είναι ολοκληρωτικού χαρακτήρα. Τελεία και παύλα.

Τι δείχνει το επεισόδιο στην Κάσο 

Και δεν είναι μόνον αυτό. Η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη των ελληνικών νησιών ως νομικές οντότητες (juridical islands), τη στιγμή που θεωρεί ότι αυτά βρίσκονται μέσα στο τουρκικό “γαλάζιο έδαφος”. Δηλαδή, μέσα σε ένα Αιγαίο το οποίο θεωρεί ότι είναι προέκταση της στεριάς της και συνακόλουθα χώρος πλήρους τουρκικής εθνικής κυριαρχίας, όπως ακριβώς είναι και το έδαφος. 

Άρα, θεωρεί ότι τα ελληνικά νησιά είναι κάτι σαν μεγάλες πλωτές εξέδρες που βρίσκονται μέσα στην τουρκική εθνική επικράτεια. Και αυτό σήμερα προσπαθεί να το επιβάλλει διά των όπλων.

Και όταν λέμε “αρνείται” τη νομική υπόσταση των ελληνικών νησιών, δεν είναι ότι απλώς το δηλώνει, κάτι που επίσης θα ήταν μια ακραία επιθετική ενέργεια και θα έπρεπε να προκαλέσει άμεση και σοβαρή αντίδραση από πλευράς μας, αλλά προσπαθεί να το επιβάλλει εμπράκτως, διά της ένοπλης παρουσίας της σε χώρο εθνικής κυριαρχίας, όπως συμβαίνει σήμερα έξω από την Κάρπαθο και την Κάσο. Άρα, επαναλαμβάνω, δε μιλάμε απλώς για “τουρκικές προκλήσεις”, τις οποίες εμείς μεγαλόθυμα και “ψύχραιμα” έχουμε την πολυτέλεια να αγνοούμε, αλλά για άτυπη, υβριδική, αλλά σαφή και ξεκάθαρη πολεμική ενέργεια εναντίον της Ελλάδας. Και μάλιστα ολοκληρωτικού χαρακτήρα, μιας και αποσκοπεί στην αποδόμηση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας εν συνόλω. 

Ούτε φυσικά μπορούμε να καθησυχάζουμε τους εαυτούς μας, λέγοντας ότι «αυτά οι Τούρκοι τα κάνουν εδώ και χρόνια», άρα δεν είναι κάτι καινούργιο, άρα δεν έγινε και τίποτα. Στην πραγματικότητα ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Οι σημερινές επιθετικές δράσεις της Τουρκίας στην Κάσο είναι κομμάτι μιας συστηματικής, υπομονετικής και επίμονης, στρατηγικής αποδόμησης της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, με την Τουρκία να κάνει ένα βήμα τη φορά βασιζόμενη στην αδράνεια, ή τη “μετριοπάθεια” της ελληνικής πλευράς. 

Έτσι, ξεκινήσαμε με τις παρανοϊκές θεωρίες της Άγκυρας στα μέσα της δεκαετίας του ’70, ότι τα ελληνικά νησιά είναι προέκταση της μικρασιατικής ακτής και άρα δεν έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα και φτάσαμε σήμερα να έχουμε τον τουρκικό στόλο 6,5 μίλια έξω από την Κάσο να προσπαθεί να επιβάλει τη θέση αυτή διά των όπλων, με την Ελλάδα να συνεχίζει να αντιδρά “ψύχραιμα”, όπως κάνει εδώ και δεκαετίες. Δηλαδή να αδρανεί, δίνοντας στην Τουρκία το υπόβαθρο να προχωρήσει, όποτε κρίνει σκόπιμο, στην επόμενη, ακόμη πιο ακραία κίνησή της. 

Άτυπος, αλλά ολοκληρωτικός πόλεμος 

Εν κατακλείδι, λοιπόν, αντιμετωπίζουμε σήμερα μια φάση όξυνσης του παρατεταμένου, άτυπου, αλλά ολοκληρωτικού πολέμου που διεξάγει η Άγκυρα εναντίον της Ελλάδας. Και ένας πόλεμος καθίσταται ολοκληρωτικός, αν οι στοχεύσεις του είναι ολοκληρωτικές, όχι από τα μέσα με τα οποία διεξάγεται. Και η Τουρκία επιδιώκει τον εκμηδενισμό της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και συνακόλουθα την αποδόμηση ολοκλήρου της Ελλάδας ως κανονική χώρα. Άρα, οι ακραίες αυτές στοχεύσεις τον καθιστούν ολοκληρωτικό. 

Επομένως, δεν μπορούμε πλέον να εφησυχάζουμε και “να κάνουμε ότι κοιμόμαστε”. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία. Και για να το πράξουμε, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε επιτέλους ότι δεχόμασταν και δεχόμαστε επίθεση ολοκληρωτικού χαρακτήρα. 

Δυστυχώς, όμως, η επιμονή στο παρανοϊκό αφήγημα των “ήρεμων νερών” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η συνωμοσία της σιωπής από τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ και η δράση του υποκόσμου των social media, που χλευάζει όποιον απεικονίζει την πραγματικότητα και προσπαθεί να τον αποδομήσει ως “πράκτορα του Πούτιν”, μας δείχνει ότι ο υβριδικός πόλεμος της Άγκυρας είναι πολύ πιο σύνθετος απ’ ό,τι πιστεύαμε και ότι η επιρροή του βαθέως κράτους της Τουρκίας στην Ελλάδα είναι πολύ πιο βαθιά απ’ ό,τι φοβόμασταν.

* Ο Κώστας Γρίβας είναι καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών, διευθυντής του Τομέα Θεωρίας και Ανάλυσης Πολέμου στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Διδάσκει επίσης Γεωγραφία της Ασφάλειας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Αντιρωσισμός! Η ανάλυση ενός παγκόσμιου φαινομένου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Παρέμβαση του Κωνσταντίνου Γρίβα στην εκπομπή “Ο Εξαρχείων” στα Παραπολιτικά FM.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Απαράδεκτο φαινόμενο!!!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Λάζαρος Καμπουρίδης: Ιστορική η περίοδος με αρνητικό πρόσημο για μας και προβληματική. Αυτή η νηφαλιότητα ή η φιλοδοξία ή η στόχευση της κυβέρνησης, ότι ο Ερντογάν του είπε πως αρχές του 2025 θα αρχίσουν οι συζητήσεις για το Αιγαίο. Αυτό με προβληματίζει πάρα πολύ. Το θέμα δεν είναι… μαθηματικό. Ο Ερντογάν στον ΟΗΕ μίλησε για τα πάντα. Για τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Για την ανάγκη συνεργασίας ενέργειας και περιβάλλοντος το οποίο δείχνει θαλάσσια πάρκα, τα οποία σταμάτησαν από πλευράς μετά τις τουρκικές απειλές, για την Κύπρο για την οποία ζήτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους. Εμείς επαναλάβαμε να λέμε, ότι δεν τίθενται θέματα κυριαρχίας. Πως είναι δυνατόν να πάμε στη Χάγη, όταν η Τουρκία θέτει θέμα ελληνικών νησιών. Πως θα γίνουν συζητήσεις, όταν η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας; Η Τουρκία δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνει. Είμαστε σε μία προβληματική περίοδο. Είναι πολύ σημαντικό το θέμα του αποκλεισμού των βραχονησίδων από ΑΟΖ.

Τι δείχνουν οι αναφορές του Ερντογάν στην ομιλία του στην ΓΣ του ΟΗΕ για Ελλάδα και Κύπρο;

Τι επιδιώκει η Άγκυρα;

Με ποιες προϋποθέσεις θα πάμε στη Χάγη;

Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας στην προβληματική περίοδο που εισέρχονται οι συζητήσεις με την Τουρκία;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Κωνσταντίνος Γρίβας σε σεμινάριο του ΚΕΔΙΣΑ‬ Τι θα γινόταν αν η Ελλάδα υπερασπιζόταν την Κύπρο δια των όπλων

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ομιλία σε διαδικτυακή εκδήλωση του Κέντρου Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων-ΚΕΔΙΣΑ τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024 με θέμα: “Οι προκλήσεις για την επίλυση του Κυπριακού 50 χρόνια μετά τον Αττίλα”.

Κωνσταντίνος Γρίβας: Τί θα γινόταν, εάν η Ελλάδα είχε απειθαρχήσει και είχε κάνει το αυτονόητο και είχε υπερασπίσει την Κύπρο δια των όπλων. Η Τουρκία συνεχίζει την επίθεσή της κατά του Ελληνισμού. Η εισβολή στην Κύπρο αποτελεί ένα κομμάτι, μια συνέχεια που φτάνει μέχρι σήμερα να γίνεται υβριδικός πόλεμος και προσπάθεια γεωπολιτικής επιχωμάτωσης του Αιγαίου, να μειώσει την κυριαρχία της Ελλάδας και να εξαφανίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι λάθος να αντιμετωπίζουμε την πορεία της ιστορίας μια συνέχεια μιας ντερμινιστικής πορείας. Είναι σημαντικό να δούμε μια εναλλακτική κατάσταση για να βγάλουμε συμπεράσματα και για το μέλλον. Η μελέτη εναλλακτικών πραγματικοτήτων αποτελεί και κομμάτι του Κλαούζεβιτς.

Ιδιόρρυθμο μείγμα προδοσίας και εθνικιστικής εμμονής η αντιμετώπιση της Χούντας για αυτό που θα συνέβαινε στο νησί. Υπήρξε παράλυση από ελληνικής πλευράς. Η δικτατορία είχε πέσει. Η στρατιωτική ηγεσία αδράνησε με κωμικοτραγικό τρόπο. Δεν είχαν καμία διάθεση να πολεμήσουν. Το ίδιο υπήρξε και από τις δημοκρατικές κυβερνήσεις, κάτι που ήταν αδιανόητο. Γιατί; Επειδή η Ελλάδα είχε μεγάλη στρατιωτική υπεροχή, την οποία σήμερα πολύ δύσκολα θα πετυχαίναμε. Και στη στεριά και στη θάλασσα και στον αέρα υπήρχε σαφές ποιοτικό και ποσοτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας. Δεν το εκμεταλλεύτηκαν οι ηγεσίες της Ελλάδας.

Μια ελληνική κυβέρνηση που θα μπορούσε να την οδηγήσει σε γεωπολιτική παγίδα, σε μια κρίση με πόλεμο και απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων, η τουρκική κυβέρνηση θα μπορούσε να το πουλήσει ως πιέσεις των ΗΠΑ ή να εμπλακεί σε έναν πόλεμο με όλα τα στοιχεία εις βάρος της με συνέπεια να δεχόταν μια συντριπτική ήττα. Η αντίληψη ότι δεν μας άφηναν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ που ακούμε μέχρι σήμερα, ότι αν απειθαρχήσουμε, πηγάζει από εν γενεί ραγιαδισμό που ενδημεί στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας και προέρχεται από ανάγνωση παρανοϊκή ότι η Ελλάδα είναι ένα μικρό μέγεθος.

Η πραγματικότητα είναι, ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν θέλουν μια σύγκρουση μέσα στο ΝΑΤΟ, γιατί τίθεται σε αμφισβήτηση η συνοχή της συμμαχίας. Αυτό είναι κάτι που έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν και δεν οδήγησε σε διάλυση του ΝΑΤΟ. Το πρώτο παράδειγμα ήταν όταν το 1956 η Γαλλία με την Αγγλία με τη συμμετοχή του Ισραήλ επιτίθεται στην Άιγυπτο του Νάσερ. Αποτέλεσμα ήταν η Γαλλία και η Αγγλία να αντιμετωπίζουν την πυρηνική απειλή της Σοβιετικής Ένωσης. Τότε το ΝΑΤΟ είχε αδρανοποιηθεί για ένα διάστημα. Υπάρχουν όμως και άλλα παραδείγματα. Δεν είναι δραματικό να θέσει εν κινδύνω τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Η Κύπρος εκείτο μακράν, αλλά η Τουρκία όμως όχι. Θα μπορούσε η Ελλάδα να χτυπήσει την Τουρκία στο έδαφός της και να αναγκαζόταν σε υποχώρηση. Και έτσι η Ελλάδα θα γινόταν το αγαπημένο παιδί των ΗΠΑ. Το Αιγαίο θα ήταν Γαλάζια Λίμνη και η Κύπρος ελεύθερη. Όλα αυτά δεν έγιναν…

Θα μας δοθεί η ιστορική ευκαιρία να επανακτήσουμε την Κύπρο! Τότε πρέπει να ανταποκριθούμε. Και δεν είναι ακατόρθωτο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή