ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ η Άγκυρα το έδαφος για το κλίμα που θα διαμορφωθεί την 20η Ιουλίου, επέτειο της τουρκικής εισβολής. Προετοιμάζει το έδαφος για τα όσα ενδεχομένως θα πει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την παραμονή του στα κατεχόμενα το ερχόμενο Σάββατο και τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται με την ευκαιρία και τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή στην Κύπρο.

ΓΙ΄ αυτό και η επίθεση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας κατά του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, με αφορμή τα όσα είχε πει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, την περασμένη Δευτέρα, στην Κύπρο. Με μια σφοδρή ισοπεδωτική ανακοίνωση, που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΑΜ, επιτίθεται προσωπικά κατά του κ. Δένδια και αναδεικνύει το ρόλο του κατοχικού στρατού.

ΜΕ θράσος και με επιχειρήματα, που δεν αντέχουν στο χρόνο και στην πραγματικότητα, η Άγκυρα προτάσσει ένα αφήγημα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε πριν από πενήντα χρόνια. Ότι, δήθεν, «ο ηρωικός τουρκικός στρατός ανέλαβε δράση σύμφωνα με το δικαίωμα εγγυήσεως της Τουρκίας που απορρέει από διεθνείς συμφωνίες και έσωσε από απόπειρα γενοκτονίας τον τουρκοκυπριακό λαό, ο οποίος υποβλήθηκε σε κάθε είδους διώξεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά μεταξύ 1963 και 1974». Αλλά και το άλλο γνωστό αφήγημα πως «χάρη στο θάρρος και την παρουσία του τουρκικού στρατού, δεν έχει χυθεί αίμα από το 1974…» Το γεγονός ότι χύθηκαν ποταμοί αίματος κατά τη διάρκεια της εισβολής αυτό δεν είναι θέμα για το τουρκικό υπουργείο.

ΜΕ την ευκαιρία η κατοχική δύναμη επανέλαβε τη διαχρονική θέση της για εσαεί παρουσία στρατού στο νησί αλλά και για εγγυήσεις. Και τούτο συνιστά και απάντηση προς όσους αφελώς θεωρούν πως υπήρξε ή υπάρχει διαφοροποίηση της Τουρκία στα θέματα της ασφάλειας.

ΤΗΝ ίδια ώρα σκοπίμως επιχειρείται να διοχετευθεί πως οι δηλώσεις Δένδια «υπονομεύουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Και όχι τυχαία, αντιδεοντολογικά το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κάλεσε τον Έλληνα αξιωματούχο «να εγκαταλείψει τις προσπάθειες του για υπονόμευση της κοινής θέσης των ηγετών των δυο χωρών ( Μητσοτάκη και Ερντογάν), η οποία στοχεύει στην προώθηση των σχέσεων Τουρκίας- Ελλάδος με εποικοδομητικό τρόπο…». Και όχι τυχαία η αναφορά ότι δήθεν ο κ. Δένδιας κάνει «καριέρα δημιουργώντας ταραχές μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού δεν θα αποδώσουν κανένα αποτέλεσμα».

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για αναφορές που οι ίδιες είναι υπονομευτικές. Πρόκειται για ψευδείς ισχυρισμούς και προσωπική επίθεση εναντίον ενός στελέχους της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτή είναι η Τουρκία! Κάνει μαθήματα τραμπουκισμού.