Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις - Γνώμες

Νίκος Χατζόβουλος στο e-enimerosi: Τεχνική Ανάλυση Ασφαλείας της Απόπειρας Δολοφονίας του Υποψήφιου Αμερικανού Προέδρου Donald Trump στις 13 Ιουλίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

Του Νίκου Χατζόβουλου

Η απόπειρα δολοφονίας του πρώην Προέδρου και υποψήφιου με το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump, στις 13 Ιουλίου 2024, έχει προκαλέσει σοκ και ανησυχία σε διεθνές επίπεδο. Η εν λόγο ανάλυση επικεντρώνεται κυρίως στα τεχνικά στοιχεία και στο επιχειρησιακό σκέλος του περιστατικού, με σκοπό να προσδιοριστούν τα κενά ασφαλείας και να διατυπωθούν προτάσεις για την ενίσχυση της προστασίας προσώπων υψηλού προφίλ.

Λεπτομέρειες Περιστατικού

Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στο Νιου Χάμσαϊρ, της Pennsylvania όπου ο Trump εκφώνησε ομιλία μπροστά σε πλήθος υποστηρικτών του. Η επίθεση έγινε με χρήση πυροβόλου όπλου από τον νεαρό Thomas Matthew Crooks. Ο δράστης έχει ένα πλούσιο ποινικό μητρώο με καταδίκες για επιθέσεις και παράνομη οπλοκατοχή. Αξιοπερίεργο είναι πως ήταν καταχωρημένος ως Ρεπουμπλικάνος και ταυτόχρονα μικρό δωρητής της εκστρατείας Biden με 15 $…

Τεχνική Ανάλυση
  1. Γενική Κατάσταση Περιοχής
    1. Η Πενσυλβάνια έχει μια μακρά παράδοση στην κατοχή όπλων, παρόμοια με πολλές άλλες πολιτείες των ΗΠΑ όπως το Τέξας ή την Αλάσκα. Η κουλτούρα της οπλοκατοχής στην Πενσυλβάνια συνδέεται κυρίως με την ιστορία της πολιτείας ως αγροτική περιοχή με έντονη παράδοση κυνηγετική αλλά και αυτοάμυνας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Small Arms Survey και του Pew Research Center, περίπου το 32-35% των νοικοκυριών στην Πενσυλβάνια διαθέτουν όπλα.

Για να υπολογίσουμε τον αριθμό των νοικοκυριών στην Πενσυλβάνια που διαθέτουν όπλα και πόσοι άνθρωποι έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτά, πρέπει να βασιστούμε σε δημογραφικά δεδομένα της πολιτείας. Ως εκ τούτου:

  • Υπολογισμός αριθμού νοικοκυριών με όπλα:

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη απογραφή, η Πενσυλβάνια έχει περίπου 5 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Το 32-35% αυτών των νοικοκυριών διαθέτει όπλα.

[ 5.000.000 \0.32 = 1.600.000 ]

[ 5.000.000 \0.35 = 1.750.000 ]

Άρα, περίπου 1.600.000 έως 1.750.000 νοικοκυριά στην Πενσυλβάνια διαθέτουν όπλα.

  • Υπολογισμός αριθμού ανθρώπων με άμεση πρόσβαση σε όπλα:

Για να υπολογίσουμε πόσοι άνθρωποι έχουν άμεση πρόσβαση σε όπλα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον μέσο όρο των ατόμων ανά νοικοκυριό στην Πενσυλβάνια. Σύμφωνα με τα δεδομένα, ο μέσος όρος είναι περίπου 2.45 άτομα ανά νοικοκυριό.

[ 1.600.000 \2.45 = 3.920.000

[ 1.750.000 \2.45 = 4.287.500 ]

Επομένως, περίπου 3.920.000 έως 4.287.500 άνθρωποι στην Πενσυλβάνια έχουν άμεση πρόσβαση σε όπλα.

    1. Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές από το διαδίκτυο υπάρχει πληθώρα οπτικοακουστικού υλικού στα οποία αντίπαλες πολιτικές προσωπικότητές με δυνατότητες άμεσης και έμμεσης πειθούς καλούν τους Αμερικανούς πολίτες να βιαιοπραγήσουν εναντίων του Υποψήφιου Αμερικανού Προέδρου D.T. δημιουργώντας μια πόλωση εναντίων του και ένα κλίμα σκληρού ψυχολογικού πολέμου στοχεύοντας κυρίως στο ασυνείδητο των ακροατών τους. (Kill Trump…, Beat the hell out of him…, etc…)

Ο πρώτος ψυχολόγος που αναγνώρισε και εξέτασε τη χρήση μηνυμάτων που στοχεύουν το ασυνείδητο του ακροατή για να τον επηρεάσουν σε κάποια πράξη ήταν ο Sigmund Freud. Ο Freud είναι ο θεμελιωτής της ψυχανάλυσης και ανέπτυξε τη θεωρία του ασυνείδητου, υποστηρίζοντας ότι πολλές από τις πράξεις και τις αποφάσεις μας καθορίζονται από ασυνείδητες διεργασίες και επιθυμίες.

Με βάση αυτή την επιστημονική και αδιαμφισβήτητη προσέγγιση, πηγές από το εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού κόμματος αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ήταν πεπεισμένοι σχετικά με την δολοφονική απόπειρα με μοναδικό σκοτεινό σημείο το χωροχρονικό σημείο που αυτή θα λάμβανε χώρα.

Ο Crooks στοιχειοθετούσε το ιδανικό πλαίσιο και αποδέκτη αυτών των μηνυμάτων ψυχολογικού πολέμου όπως αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος.

Η άμεση πρόσβαση σε οπλισμό και μάλιστα Στρατιωτικού τύπου σε συνδυασμό με τον καταιγισμό μηνυμάτων ψυχολογικού πολέμου μέσα από τα ΜΜΕ φαίνεται δυστυχώς να υπονομεύθηκαν ως παράγοντες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά κυρίως, η εν λόγο Δαμόκλειος Σπάθη κρέμεται πάνω από την κεφαλή των τοπικών δυνάμεων Ασφαλείας του FBI οι οποίες ήταν υπεύθυνες για τον Στρατηγικό σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας στη συγκεκριμένη εκδήλωση.

  1. Μέτρα Ασφάλειας Περιοχής
    1. Η βασική θεωρία ασφαλείας που βασίζεται στους τρεις ομόκεντρους κύκλους είναι γνωστή ως το “Μοντέλο των Ομόκεντρων Κύκλων” ή “Concentric Circles Model”. Αυτή η θεωρία χρησιμοποιείται συνήθως στην φυσική ασφάλεια για την προστασία εγκαταστάσεων, κτιρίων και κρίσιμων υποδομών.
Το μοντέλο αυτό βασίζεται στην ιδέα της διαστρωμάτωσης της άμυνας (Security Layers) με τρία επίπεδα προστασίας που σχηματίζουν ομόκεντρους κύκλους γύρω από τον προστατευόμενο στόχο:
  • Εξωτερικός Κύκλος (Outer Circle): Περιλαμβάνει τα μέτρα προστασίας που βρίσκονται στην περιφέρεια του χώρου. Μπορεί να περιλαμβάνει περιφράξεις, φωτισμό, κάμερες ασφαλείας, περιπολίες, Κ-9, και άλλα ενεργά και παθητικά μέτρα ασφάλειας. Σκοπός είναι η έγκαιρη αποτροπή και ο εντοπισμός των πιθανών απειλών σε αρχικά στάδια πριν πλησιάσουν κοντά στον στόχο.
  • Μεσαίος Κύκλος (Intermediate Circle): Περιλαμβάνει πιο εντατικά μέτρα ασφαλείας, όπως σημεία ελέγχου πρόσβασης (access points), συστήματα εντοπισμού (IR detection), συναγερμούς, και επιπλέον κάμερες. Σκοπός είναι η ανίχνευση και καθυστέρηση της εξελισσόμενης απειλής, δίνοντας χρόνο στο έμψυχο δυναμικό για αντίδραση και αντιμετώπιση πριν το στόχο.
  • Εσωτερικός Κύκλος (Inner Circle): Περιλαμβάνει τα μείζον μέτρα προστασίας γύρω από τον ίδιο τον στόχο. Μπορεί να περιλαμβάνει ασφαλείς ζώνες (safe zones), θωρακισμένες πόρτες, φύλακες, K-9, παγιδεύσεις, και οποιαδήποτε άλλα φυσικά ή τεχνολογικά μέσα ασφαλείας υπάρχουν στη διάθεση του υπεύθυνου. Σκοπός είναι η τελική αποτροπή οποιασδήποτε απειλής από το να φτάσει στον στόχο και να προκαλέσει βλάβη.

Το μοντέλο αυτό ενισχύει την ασφάλεια μέσω της δημιουργίας πολλαπλών στρωμάτων άμυνας, καθιστώντας δύσκολο για μια απειλή να διαπεράσει όλα τα επίπεδα προστασίας.

Δανειζόμενος τον όρο από την Ασφάλεια Πτήσεων μπορούμε να παρομοιάσουμε τους ομόκεντρους κύκλους φυσικής ασφάλειας με το ελβετικό τυρί όπως αναφέρεται στο γνωστό “Swiss Cheese Model”, που αναπτύχθηκε από τον James Reason. Αυτό το μοντέλο χρησιμοποιείται κυρίως στην ανάλυση ασφάλειας στον τομέα της αεροπορίας, της υγειονομικής περίθαλψης, και της διαχείρισης κινδύνων, αλλά εφαρμόζεται επίσης σε πολλούς άλλους τομείς.

Το μοντέλο του ελβετικού τυριού υποδηλώνει ότι η ασφάλεια αποτελείται από πολλαπλά επίπεδα άμυνας, κάθε ένα από τα οποία μπορεί να έχει τις δικές του αδυναμίες ή “τρύπες”. Αυτές οι “τρύπες” μπορεί να είναι παροδικές, συνεχείς ή να εμφανίζονται τυχαία και συμβολίζουν τις ατέλειες, τις αδυναμίες ή τα λάθη σε κάθε επίπεδο άμυνας.

Το μοντέλο αυτό δείχνει τη σημασία της πολύ-επίπεδης (multilayer) προσέγγισης στην ασφάλεια και την ανάγκη για συνεχείς βελτιώσεις και έλεγχο των μέτρων ασφαλείας (security assessments). Αναδεικνύει επίσης ότι η ασφάλεια είναι μια δυναμική διαδικασία (dynamic process), όπου πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι πιθανές αποτυχίες και να υπάρχουν εφεδρικά σχέδια και διαδικασίες (contingency plans).

Στο εν λόγο περιστατικό υπήρξε καθολική αποτυχία στον Μεσαίο και Εξωτερικό κύκλο ενώ διαπιστώνεται, ευτυχώς, και μερική αποτυχία στον Εσωτερικό κύκλο. Ο δράστης κατάφερε να ενώσει σχεδόν όλες τις διαθέσιμες τρύπες στο ελβετικό τυρί των συγκεκριμένων μέτρων ασφαλείας φτάνοντας να εκτελέσει κάποιες βολές οι οποίες ευτυχώς βρήκαν ΄΄μερικώς΄΄ το στόχο τους ενώ για την αποτίμηση της ευρύτερης κατάστασης κατάφεραν να αφαιρέσουν τη ζωή από έναν παρευρισκόμενο ως παράπλευρη απώλεια (collateral damage) και να τραυματίσουν σοβαρά ακόμη έναν.

Ο εν δυνάμει δολοφόνος κατάφερε κάτω από αδιευκρίνιστες έως τώρα συνθήκες να διαπεράσει τον εξωτερικό και μεσαίο κύκλο ασφάλειας στον οποίο εμπλέκεται η αστυνομία της Πενσυλβάνιας, το FBI, και η Secret Service με αποτέλεσμα να βρεθεί εν τέλη σε θέση βολής.

Αναλυτικότερα, οι κάμερες ασφαλείας της περιοχής, οι πεζές περιπολίες, τα στατικά σημεία ελέγχου, τα Κ-9, και οποιοδήποτε άλλο ενεργό και παθητικό μέτρο ασφάλειας υπήρξε (ή θα έπρεπε να υπάρχει) στην περιοχή μεσαίου και εξωτερικού κύκλου ασφαλείας απέτυχε να εντοπίσει και να κατηγοριοποιήσει τον Crooks ως ύποπτο.

Μάλιστα εξόφθαλμο παράγοντα θα έπρεπε να αποτελεί το γεγονός ότι η αραβίδα AR-15 την οποία φαίνεται πως χρησιμοποίησε ο δράστης έχει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κατασκευάστριας εταιρίας Colt’s Manufacturing Company, συνολικό μήκος από 83 εκατοστά έως 1 μέτρο που συνεπάγεται την απαραίτητη μεταφορά της εντός σακιδίου συγκεκριμένων διαστάσεων το οποίο δεν εντοπίστηκε και δεν ελέγχθηκε από κανένα.

Απαράδεκτο 1ο
  1. Διαχείριση της Κρίσης
    1. Χρόνος επί της Ταράτσας. Από την στιγμή που ο Υποψήφιος Αμερικανός Προέδρος D.T. ανεβαίνει επί σκηνής μεσολαβούν 06 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα έως ότου πέφτει ο πρώτος πυροβολισμός.

Εντός αυτού του χρονικού πλαισίου σε αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής χρόνο ο δράστης ανέβηκε στην ταράτσα και προσπάθησε επιτυχώς να πάρει θέση βολής και να στοχεύσει το θύμα του (in position and aim).

Ταυτόχρονα υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες μαρτυρίες παρευρισκόμενων πολιτών οι οποίοι εντόπισαν έγκαιρα (πριν τον πρώτο πυροβολισμό) τον δράστη επί της οροφής και προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν τις δυνάμεις ασφαλείας χωρίς αποτέλεσμα.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες κατά την έναρξη της ομιλίας του D.T. όλες οι δυνάμεις ασφαλείας θα έπρεπε να βρίσκονται σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα (maximum operational alert) έως ότου μεσολαβήσει επαρκές χρονικό διάστημα χωρίς απρόοπτα ασφαλείας όπου και θα μετέπιπταν σε κατάσταση αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας (high operational alert) έως και την λήξη της εκδήλωσης.

Η μέγιστη επαγρύπνηση του ανθρώπου, ή η ικανότητά του να διατηρεί την προσοχή και την εγρήγορση σε μέγιστα επίπεδα, είναι περιορισμένη λόγω της φυσιολογίας του εγκεφάλου και του σώματος. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να διατηρήσουν την μέγιστη επαγρύπνηση για περιορισμένο χρονικό διάστημα, που συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 20 και 90 λεπτών, ανάλογα με διάφορους παράγοντες όπως το επίπεδο εξάσκησης, η ψυχολογική κατάσταση και η φύση του έργου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα της επαγρύπνησης και της κόπωσης σε περιβάλλον Ασφάλειας μπορείτε να ανατρέξετε στο βιβλίο του γράφοντος με τίτλο ΄΄Περιβάλλον Ασφάλειας και Σύνδρομο Burnout΄΄.

Στο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο δύναται να εντοπιστεί ακόμη μια αποτυχία των δυνάμεων ασφαλείας καθώς δεν εντόπισαν τον δράστη από τη στιγμή που τοποθετείται επί της οροφής, κατά τη φάση της προσπάθειας του να πάρει θέση βολής, και κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε έως να στοχεύσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης δεν κατείχε εξειδικευμένες γνώσεις στη χρήση οπλισμού, ούτε είχε στρατιωτικό υπόβαθρο γεγονός που για τον ίδιο προϋποθέτει περισσότερο χρόνο λήψης κατάλληλης θέσης και στόχευσης. Αυτοί οι παράγοντες εκθέτουν περισσότερο την αποτυχία των δυνάμεων ασφαλείας να τον εντοπίσουν πριν το χρονικό σημείο μηδέν.

Ακόμη ένας παράγοντας που ενισχύει το αφήγημα περί αποτυχίας των μέτρων ασφάλειας είναι το γεγονός ότι από την θέση των παρατηρητών και ελεύθερων σκοπευτών των δυνάμεων ασφαλείας έως την θέση του δράστη υπάρχει ανεμπόδιστη θέαση ευθείας γραμμής (direct line of sight) όπως φαίνεται στην εικόνα πιο πάνω.

Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο.

Έως αυτό το σημείο εντοπίζουμε παταγώδη αποτυχία στην Πρόληψη. Η πρόληψη ως κατάσταση στις υπηρεσίες ασφάλειας καταλαμβάνει περίπου το 70 με 80% και το υπόλοιπο ποσοστό αφορά τη διαχείριση ενός κρισιγενούς περιστατικού.

Απαράδεκτο 2ο
    1. Πρώτος πυροβολισμός, Σημείο Μηδέν: Λαμβάνοντας τον πρώτο πυροβολισμό ως το σημείο μηδέν στην διαχείριση της κλιμακούμενης κρίσης διαπιστώνουμε σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα τις εξής ενέργειες στα εξής χρονικά σημεία.
      • Στο +1 δευτερόλεπτο ακούγεται εντολή από μέλος της Ασφάλειας που λέει στον D.T. να πέσει κάτω αποδεικνύοντας υψηλή αντίληψη και επίγνωση της κατάστασης, γνώση και εφαρμογή των διαδικασιών, και υψηλό επαγγελματισμό. Ο D.T. αντιδράει ενστικτωδώς στην εντολή και πέφτει κάτω. Θετικό 1ο
      • Στο +2 δευτερόλεπτο πέφτει ο πρώτος άντρας της ασφάλειας επάνω στον D.T. και σύντομα έχει σχηματιστεί, η λεγόμενη στη γλώσσα της σωματοφυλακής, ασπίδα σωμάτων (human shield) γύρω του. Οι συγκεκριμένες ενέργειες αποδεικνύουν τον ανιδιοτελή και αυτοθυσιαστικό χαρακτήρα των Στελεχών Προσωποφυλακής προκειμένου να προστατευθεί η ζωή του φυλασσόμενου προσώπου σε περιπτώσεις όπου τα υπόλοιπα μέτρα ασφάλειας έχουν αποτύχει. Θετικό 2ο

Η πρακτική των σωματοφυλάκων να προστατεύουν το υψηλό πρόσωπο με το σώμα τους βασίζεται σε συνδυασμό φυσικών, ψυχολογικών και στρατηγικών παραγόντων. Μέσω εκπαίδευσης και προετοιμασίας, οι σωματοφύλακες αναπτύσσουν την ικανότητα να αντιδρούν άμεσα και αποτελεσματικά σε απειλές, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη προστασία για το πρόσωπο που προστατεύουν.

      • Στο +6 δευτερόλεπτο ακούγεται ο τελευταίος πυροβολισμός από την πλευρά των δυνάμεων ασφαλείας που μας υποδηλώνει την εξουδετέρωση της απειλής. Ο συγκεκριμένος χρόνος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε ως θετικό ούτε ως απαράδεκτος καθώς δεν έχουμε στη διάθεση μας όλες τις απαραίτητες κριτικές παραμέτρους.

Από εδώ και πλέον εντοπίζουμε εξίσου σημαντικά λάθη τα οποία έρχονται να ενισχύσουν τους φόβους μας σχετικά με την απόδοση της Αστυνομίας της Pennsylvania, του FBI και της Secret Service.

      • Χρειάστηκε +1 λεπτό και 06 δευτερόλεπτα ώστε να καταφέρουν να συντονιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και να σηκώσουν όρθιο τον υποψήφιο πρόεδρο, στο σημείο που δέχθηκε τον πυροβολισμό, ώστε για να ξεκινήσει η φάση της απαγκίστρωσης από το σημείο. Κατάσταση η οποία μας δηλώνει σαφή έλλειψη επικοινωνίας επιχειρησιακού και τακτικού επιπέδου. Ταυτόχρονα, σε αυτό το χρονικό σημείο τους σταματάει ο D.T. για να πάρει τα παπούτσια του… Απαράδεκτο 3ο

Κατά τη φάση της απαγκίστρωσης/διαφυγής (extraction) από ένα κρισιγενές περιστατικό η ομάδα συνοδείας δεν θα πρέπει ούτε να χάσει χρόνο ούτε να σταματήσει την απαγκίστρωση για κανέναν απολύτως λόγο εκτελώντας το προκαθορισμένο σχέδιο διαφυγής κατά γράμμα. Το συγκεκριμένο δρομολόγιο διαφυγής δεν θα έπρεπε να εκτελεστεί σε περισσότερα από 30 δευτερόλεπτα.

      • Έχουμε φτάσει αισίως +1 λεπτό και 17 δευτερόλεπτα με την ομάδα ασφαλείας ακόμα να προσπαθεί να ξεκινήσει την απαγκίστρωση. Σε αυτό το σημείο τους σταματάει ο D.T. για να κάνει πολιτική…Απαράδεκτο 4ο

Μπορεί οι πολιτικές κινήσεις που έκανε σε αυτή τη φάση και οι πατριωτικές φωτογραφίες του ματωμένου του προσώπου με την “Αστερόεσσα” (Asteróessa) στο φόντο να του δώσουν την πολυπόθητη προεδρία στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, όμως σε ένα σενάριο με πολλαπλούς δράστες, όπου ο πρώτος σκοπευτής (Crooks) θα αποτελούσε το δόλωμα για να προκαλέσει πανικό ακολουθώντας δεύτερο ή και τρίτο κύμα πυρών από έτερες διοπτεύσεις, θα του κόστιζε τη ζωή…

      • Τελικά χρειάστηκαν +2 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα ώστε να καταφέρνουν να απαγκιστρώσουν το όχημα με τον D.T. από το σημείο. Απαράδεκτο 5ο

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω η έλλειψη επιχειρησιακής και τακτικής επικοινωνίας μεταξύ όλων των φορέων ασφάλειας και η μη αυστηρή, τυποποιημένη, και ανεπηρέαστη τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών οδήγησαν σε υπερβολικές καθυστερήσεις.

Συμπέρασμα

Το συμπέρασμα της συγκεκριμένης ανάλυσης ξεφεύγει των τετριμμένων αναλύσεων επιφανειακού επιπέδου και θα δώσει φως στα ουσιαστικά βαθύτερα αίτια του κρισιγενούς περιστατικού εστιαζόμενο περισσότερο στο αίτιο μέσω της συστημικής αιτιότητας και όχι στο αιτιατό. (Cause, Causality and Effect)

Διαχρονικές ελλείψεις στο έμψυχο δυναμικό ευαίσθητων υπηρεσιών των δυνάμεων ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών όπως το FBI, και της Secret Service οδήγησαν τις υπηρεσίες να μην είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στις προκαθορισμένες ανάγκες για την κάλυψη εκδηλώσεων όπως αυτή του περιστατικού.

Η μείωση προσωπικού σε υπηρεσίες ασφαλείας όπως το FBI και η Secret Service στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αποτελέσει θέμα συζήτησης τα τελευταία χρόνια. Οι αλλαγές αυτές έχουν επηρεάσει τα κριτήρια πρόσληψης καθώς και τη διατήρηση της υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, το FBI έχει αντιμετωπίσει προβλήματα μείωσης προσωπικού λόγω περικοπών στον προϋπολογισμό και αυξημένων απαιτήσεων σε διάφορους τομείς. Η ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό, ιδίως σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια και η αντικατασκοπεία, έχει οδηγήσει στην αύξηση των απαιτήσεων για νέα πρόσληψη, αλλά και στην ανάγκη για διαρκή εκπαίδευση του υπάρχοντος προσωπικού​ (Work – Chron.com)​​ (Largest Listing of Law Enforcement Jobs)​.

Η Secret Service έχει επίσης αντιμετωπίσει προκλήσεις αναφορικά με την πρόσληψη και τη διατήρηση υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας. Η υπηρεσία έχει αναφέρει ότι οι απαιτήσεις για ειδικούς πράκτορες περιλαμβάνουν υψηλά κριτήρια σε επίπεδο εκπαίδευσης και φυσικής κατάστασης, καθώς και ειδικές δεξιότητες όπως οι ξένες γλώσσες. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν αναφορές για πιέσεις στη μείωση των κριτηρίων πρόσληψης λόγω της ανάγκης για άμεση κάλυψη θέσεων​ (Secret Service)​​ (Secret Service)​.

Τουτέστιν, οι εκπτώσεις στα κριτήρια πρόσληψης και διατήρησης υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας έχουν μειώσει αισθητά, όπως αποδείχτηκε άλλωστε, το επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας και τακτικής εφαρμογής των πρωτοκόλλων ασφαλείας από τα εναπομείναντα διαθέσιμα στελέχη.

Αυταπόδεικτο παράγοντα της εν λόγο προσέγγισης αποτελεί η διαπίστωση 5 απαράδεκτων και 2 θετικών στοιχείων στην διαχείριση της εν λόγο κρίσης.

Μιας κρίσης η οποία δεν αποτελεί πρωτόγνωρο φαινόμενο στην πολιτική σκηνή ούτε στις υπηρεσίες ασφάλειας.

Σύμφωνα με δεδομένα από το Global Assassination Monitor για το διάστημα από τον 19ο αιώνα έως σήμερα η συγκεκριμένη αποτελεί την 7η απόπειρα δολοφονίας Αμερικανού Προέδρου ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν καταγραφεί γενικά 2.700 υποθέσεις κατά πολιτικών προσώπων. Ταυτόχρονα Επιτυχημένες δολοφονικές ενέργειες κατά αρχηγών κρατών έχουμε σε σύνολο 8 υποθέσεις από τις οποίες οι 4 είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Προτάσεις
  • Μέσα από την παρούσα ανάλυση προτείνουμε στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να ασπαστεί τις αρχές του Σωκράτη σχετικά με την επιστήμη των Φυλάκων όπως αυτές αποτυπώνονται στο πρώτο βιβλίο της Πολιτείας του Πλάτωνα επαναφέροντας υψηλά πρότυπα στις ευαίσθητες υπηρεσίες αμιγώς ασφάλειας.
  • Άλλωστε, δεν θα είναι η πρώτη φορά όπου οι Yankees θα ανατρέξουν σε αρχαίο Ελληνικό κείμενο για την προάσπιση των συμφερόντων τους καθώς ακόμη και η σύσταση του ΝΑΤΟ οφείλετε στα κλασσικά κείμενα του Θουκυδίδη.
  • Τέλος να ευχηθούμε ταχεία ανάρρωση στον υποψήφιο με το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump.

Υ.Γ: Ο Επίκουρος (341-270 π.Χ.) έγραψε “Δυνατόν ασφάλειαν πορίσασθαι” (Είναι δυνατόν να έχουμε ασφάλεια). Ωστόσο κατ’ εκτίμηση για να συμβεί αυτό χρειάζεται αδιάληπτη, αδιάλλακτη, και επίπονη προσπάθεια υψηλών προτύπων.

* Ο Νικόλαος Ε. Χατζόβουλος είναι Διεθνής Σύμβουλος Ασφάλειας, International Security, Health & Safety Consultant 

Πηγές και Παραπομπές:

– Aviation Safety Network. (n.d.). The Swiss Cheese Model of Accident Causation. Retrieved from Aviation Safety Network

– ASIS International. (2021). Protection of Assets Manual.

– Craig, A., Tran, Y., Wijesuriya, N., & Nguyen, H. (2012). Regional brain wave activity as a biomarker for fatigue. *International Journal of Psychophysiology*, 82(3), 239-245.

– eKathimerini. “Thucydides, NATO and the new era of great power politics.” eKathimerini.com.

– Federal Bureau of Investigation. (2023). Federal Bureau of Investigation Budget Request For Fiscal Year 2023. Retrieved from FBI

– Freud, S. (1900). The Interpretation of Dreams. Standard Edition, Vols. IV and V.

– Freud, S. (1915). The Unconscious. Standard Edition, Vol. XIV.

– Hornblower, S., Spawforth, A. and Eidinow, E. (eds.) (2012) The Oxford Classical Dictionary. 4th edn. Oxford: Oxford University Press.

– Lim, J., & Dinges, D. F. (2008). Sleep deprivation and vigilant attention. *Annals of the New York Academy of Sciences*, 1129(1), 305-322.

– Mitsis, P. (1988). Epicurus’ Ethical Theory: The Pleasures of Invulnerability. Cornell University Press.

– Pew Research Center. (2021). America’s Complex Relationship With Guns. Retrieved from [Pew Research Center](https://www.pewresearch.org/social-trends/2021/04/20/americas-complex-relationship-with-guns/)

– Reason, J. (1990). Human Error. Cambridge University Press.

– Reason, J. (2000). Human error: models and management. BMJ, 320(7237), 768-770.

– Reuters. (2024). Republicans in wake of Trump shooting seek to pin political violence trend on Democrats. [online] Available at: https://www.reuters.com/world/us/republicans-wake-trump-shooting-seek-pin-political-violence-trend-democrats-2024-07-14/ [Accessed 14 Jul. 2024].

– Secret Service. (2023). Director Kimberly A. Cheatle. Retrieved from Secret Service

– Security Manager. (n.d.). Εφαρμόζοντας Θουκυδίδειες προεκτάσεις στο περιβάλλον ασφαλείας. [online] Available at: https://www.securitymanager.gr/efarmozontas-thoykydideies-proektaseis-sto-perivallon-asfaleias/ [Accessed 14 Jul. 2024].

– Small Arms Survey. (2018). Estimating Global Civilian-Held Firearms Numbers. Retrieved from [Small Arms Survey](http://www.smallarmssurvey.org/fileadmin/docs/T-Briefing-Papers/SAS-BP-Civilian-Firearms-Numbers.pdf)

– Smith, C. (2014). Security Science: The Theory and Practice of Security. Butterworth-Heinemann.

– Warren, J. (2009). The Cambridge Companion to Epicureanism. Cambridge University Press.

– Wikipedia (2023) Δαμοκλής. Διαθέσιμο στο: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CF%82

– U.S. Census Bureau. (2021). QuickFacts: Pennsylvania. Retrieved from [U.S. Census Bureau](https://www.census.gov/quickfacts/PA)

– NATO Review. “Western alliances in times of power politics.” NATO.int.

– War Room – U.S. Army War College. “The Many Traps of Thucydides & the Virtue of Complexity.” Warroom.armywarcollege.edu.

– Watkins, M. (2023) ‘AR-15: The Rifle that Divides America’, Encyclopedia BritannicaΔιαθέσιμο στο: https://www.britannica.com/technology/AR-15

Χατζόβουλος Ν. (2023) Περιβάλλον Ασφάλειας & Σύνδρομο Burnout. Διαθέσιμο στο: https://elkistis.gr/product/syndromo-burnout/

 

ΠΗΓΗ: E-enimerosi.com

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιώργος Αϋφαντής: Στείλτε Patriot στην Κύπρο!

Δεν είμαι με τους μουλάδες, αλλά ούτε με τους κυρίους με τα κοτσιδάκια είμαι με τη χώρα μου και θέλω να έχουμε καλές σχέσεις εξίσου με Ιράν και Ισραήλ γιατί αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή απειλή από την Τουρκία και χρειάζεται φίλους και συμμάχους.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιώργος Αϋφαντής: Δεν είμαι με τους μουλάδες, αλλά ούτε με τους κυρίους με τα κοτσιδάκια είμαι με τη χώρα μου και θέλω να έχουμε καλές σχέσεις εξίσου με Ιράν και Ισραήλ γιατί αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή απειλή από την Τουρκία και χρειάζεται φίλους και συμμάχους.

Θα μπούμε σε διαδικασία επέκτασης του πολέμου! Το Ιράν δεν έχει ηθικό πρόβλημα να πλήξει την Ευρώπη. Τί θα κάνει το ΝΑΤΟ; Θα μας πλήξουν με τρομοκρατικές ενέργειες αλλά και με πυραύλους στην Κύπρο. Πρέπει να αμυνθούμε στην Κύπρο. Να πάρουμε τη συστοιχία Patriot από τη Σαουδική Αραβία και να τα πάμε στη Μεγαλόνησο.

Ο πρέσβυς ε.τ Γιώργος Αϋφαντής έχει υπηρετήσει στην Τεχεράνη. Γνωρίζει το Ιράν, την κοινωνία του, τις αντιστάσεις των πολιτών του και φυσικά τη λογική και τη νοοτροπία της ηγεσίας του. Γι΄ αυτό και όσα λέει για τα γεγονότα έχουν βαρύνουσα σημασία.

«Το Ισραήλ θα νοσταλγήσει τον Νασράλα», λέει ο κ.Αυφαντής ,θέλοντας να εξηγήσει γιατί η στρατηγική του Τελ Αβίβ και των ΗΠΑ είναι εκ των πραγμάτων αδιέξοδη. Ότι και όσους να εξοντώσει το Ισραήλ, η «Λερναία Ύδρα» της αντίστασης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής «τρέφεται» από την ιστορία.

Ο πρέσβυς ε.τ εκφράζει τις ανησυχίες του για την στοχοποίηση Ελλάδας και Κύπρου από τα ιρανικά όπλα. Ασκεί κριτική για τα τραγικά λάθη που έχουν κάνει οι κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Πως επηρεάζουν οι εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής την Ελλάδα;

Τα εννιά σημεία που δείχνουν πως επηρεάζουν την Ελλάδα οι εξελίξεις στην περιοχή.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τα εννιά σημεία που δείχνουν πως επηρεάζουν την Ελλάδα οι εξελίξεις στην περιοχή.

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

1.-Η θέση αρχής που διαμορφώνει τις παρακάτω απόψεις είναι, κατ αρχάς, ανθρωπιστική.

2.- Η δεύτερη θέση είναι το συμφέρον της χώρας μας. Κυρίως η επιβίωσή της που απειλείται. Η γεωπολιτική, δηλαδή, της περιοχής. Ακόμη και όταν επιδιώκουμε μια Ομοσπονδιακή Ευρώπη δεν το κάνουμε ιδεοληπτικά. Αναζητούμε το πλαίσιο που θα μπορούσε να μειώσει την απειλή αφανισμού μας. Δεν παραβλέπονται ούτε οι ιστορικές αμαρτίες της ούτε η επιθετικότητά της. Αλλά με κάποιους που ταιριάζουμε περισσότερο πρέπει να συμβιώσουμε.

Με αυτά ως δεδομένα ιδού μια μικρή ανάλυση των δύο πολέμων.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

3.-Στο παλαιστινιακό η θέση μου είναι δύο κράτη στα σύνορα του 67. Δεν είμαι, δηλαδή, ούτε κατά της ύπαρξης του Ισραήλ, ούτε υπερ της εξάλειψης των παλαιστινίων.
Παρά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν δεν πίστεψα ποτέ πως είτε η μια πλευρά είτε η άλλη ήθελε πραγματικά λύση δύο κρατών.
Η λύση αυτή τωρα εξέλειπε. Το Ισραήλ φαίνεται να κέρδισε την τελευταία αντιπαράθεση αλλά είναι και αιχμάλωτο της νίκης του. Τι θα κάνει με τους Παλαιστίνιους; Όσους και να σκοτώσει, όποια εθνοκάθαρση ή γενοκτονία και να πραγματοποιήσει, δεν θα μπορέσει να τους εξαφανίσει όλους. Αυτό δείχνει η ιστορία των εθνοκαθάρσεων.
Πιστεύω πως η θέση του ήταν ένα ενιαίο κράτος στο οποίο με κάποια μορφή θα συνυπήρχαν και οι παλαιστίνιοι. Σήμερα θα προβληματίζεται και το ίδιο το Ισραήλ αν μια τέτοια λύση είναι βιώσιμη. Έχει προκαλέσει τέτοια τραγωδία στο εσωτερικό τους που δύσκολα θα βρει και μορφή συνύπαρξης και αξιόπιστη και ικανή διοίκηση των παλαιστινίων.

3.-Η ενέργεια της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου δεν ήταν, απλώς, αδικαιολόγητη. Ήταν απάνθρωπη, καταστροφική και τρομοκρατική. Τρομοκρατία είναι κάθε ενέργεια που καταφέρεται κατά των πολιτών. Η αντίδραση του Ισραήλ ως ένα σημείο ήταν δικαιολογημένη. Το Ισραήλ ξεπέρασε εκείνο τη σημείο κατά πολύ και σήμερα έχει προκαλέσει τον θάνατο περίπου 50.000 ανθρώπων. Πρόκειται για πολιτική εθνοκάθαρσης. Το Ισραήλ είναι κατηγορούμενο στο Διεθνές Δικαστήριο για γενοκτονία. Και το ίδιο ως χώρα και η ηγεσία του δεν θα αποφύγουν το κατηγορητήριο μετά τον πόλεμο, ανεξαρτήτως εκβάσεως.
Είμαι αντίθετος στην πολιτική αυτή του Ισραήλ. Πολλοί απο την ελληνική κοινή γνώμη δικαιολογούν τις ενέργειές του παρόλο που αντιτίθενται σε αυτήν την πολιτική του επιφανείς Εβραίοι και στο Ισραήλ και ανα τον κόσμο. Βασιλικότεροι του βασιλέως, δηλαδή;

4.-Η γεωπολιτική διάσταση γίνεται περίπλοκη. Το Ισραήλ αυτήν την στιγμή φαίνεται να εξόντωσε τους αντιάλους του (Χαμάς, Χεζμπολάχ) και εκμηδένισε το γεωπολιτικό εκτόπισμα του Ιράν. Η γεωπολιτική έκλειψη του Ιράν δημιουργεί κενό στη γεωπολιτική ισορροπία της περιοχής. Το Ιράν ήταν ο μόνος πόλος που είχε εξ ορισμού γεωπολιτικές αντιθέσεις με την Τουρκία και μπορούσε να τις διεκδικήσει. Το Ισραήλ φαίνεται, επίσης, ότι μπορεί να προβάλλει ενεργά σκληρή ισχύ που το καθιστά περιφερειακή δύναμη αλλά την ισχύ του, λόγω μειωμένου, αριθμητικά, ανθρώπινου δυναμικού την κρατά για τον εαυτό του. Για την περίπτωση που διακινδυνεύσει. Με την αποδυνάμωση του Ιράν και με την στάση του Ισραήλ όπως περιγράφηκε παραπάνω η Τουρκία εμφανίζεται ως η μόνη περιφερειακή δύναμη. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ αρνητική για την Ελλάδα δεδομένου ότι ο μόνος κίνδυνος εναντίον της ακεραιότητας και των συμφερόντων της προέρχεται απο την Τουρκία.

5.-Το Ισραήλ θα συνεχίσει την αντιπαράθεση με το Ιράν αλλά όχι και με την Τουρκία. Οι δεσμοί Τουρκίας -Εβραίων είναι παλαιοί και στέρεοι. Δεν χαλούν για συγκυριακούς λόγους του Ερντογάν. Ο Νετανιάχου παρουσίασε στον ΟΗΕ δύο χάρτες. Τις χώρες της κόλασης και τις χώρες του καλού. Δεν περιέλαβε σε κανέναν απο τους δύο την Τουρκία. Αφήνει περιθώρια συνεννόησης. Αν λάβει κανείς υόψη του την δουλική στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στην Αγκυρα, το Ισραήλ μετά τον πόλεμο θα επιδιώξει αποκατάσταση των σχέσεών του με την Τουρκία.

6.-Παρά την γεωπολιτική απομείωση του Ιράν η περιοχή δεν θα ηρεμήσει. Ένοπλα κινήματα θα συνεχίσουν να προβαίνουν σε τρομοκρατικές ενέργειες διότι δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν απευθείας με τις κρατικές δυνάμεις. Αυτή θα είναι μια συνεχής αιμοραγία για το Ισραήλ. Μια συνεχής, καθημερινή, αγωνία με σημαντικές επιπτώσεις.

7.-Οι ΗΠΑ μετά τους δύο εν εξελίξει πολέμους θα αποχωρήσουν απο την περιοχή. Θα αφήσουν πληρεξουσίους. Θα συνδιαμορφώσουν ΗΠΑ και Ισραήλ ένα νέο περιβάλλον στην περιοχή; Μια νέα ισορροπία; Ευνοϊκή για το Ισραήλ θα ήταν η δημιουργία ενός κουρδικού κράτους. Με τους Κούρδους οι σχέσεις τους δεν είναι, απλώς, καλές. Βοηθιούνται στους μεσανατολικούς πολέμους και αναταραχές. Τι θα γίνει στην περίπτωση αυτή αν αντιδράσει-που θα αντιδράσει- η Τουρκία;

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ

8.-Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα και η Κύπρος θα μπορούσαν αν είχαν-που δεν έχουν εδώ και μια τριακονταετία- πολιτική ηγεσία να αποκτήσουν γεωπολιτικό βάρος και να επηρεάσουν την πλάστιγγα. Αυτήν την στιγμή κανείς δεν υπολογίζει σε τίποτα την Αθήνα. Η Ελλάδα είναι ένα σύνολο που, απλώς, καταναλώνει τον χρόνο. Είναι παρατηρητής των εξελίξεων και περιμένει παθητικά τις συνέπειες που θα υποστεί.

Αντιπολίτευση δεν έχει, ανθρώπινο δυναμικό που να φιλοδοξεί να διοικήσει την χώρα, επίσης, δεν έχει και ο πρωθυπουργός της έχει την αρχή πως το παγκόσμιο συμφέρον είναι σημαντικότερο απο το τοπικό [εθνικό], ενδιαφέρεται για την παγκόσμια διακυβέρνηση και εκφράζει την ικανοποίησή του που η ελληνική κοινωνία μεταβάλλεται σε πολυπολιτισμική.

Με τις θέσεις αυτές η πλειοψηφία της κοινωνίας διαφωνεί αλλά ο πρωθυπουργός και το κόμμα του απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης, έστω και της σχετικής πλειοψηφίας.

Η χώρα δεν διαθέτει σοβαρή αστική τάξη, ούτε πνευματική. Και οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ στριμώχνονται ποιος θα πάρει την μεγαλύτερη μερίδα από τον κρατικό κορβανά.

Η χώρα, μέλος του σκληρού πυρήνα της ΕΕ από τις αρχές του 80, είναι σε όλα πίσω. Λειτουργεί με τη λογική της αρχαίας πόλης κράτους με τις αποικίες της, [έχει καταντήσει αθηναϊκή αποικία], η ηγεσία της ενδιαφέρεται μόνο πως θα μοιράσει τα ιμάτιά της και η ελεύθερη πτώση επιταχύνεται. Ελλάδα που να λαμβάνεται υπόψη δεν υπάρχει.

Κάνει θελήματα μήπως και πάρει το φιλοδώρημά της. Το υπουργείο εξωτερικών ανύπαρκτο από όλες τις απόψεις και για το υπουργείο άμυνας ας μιλήσουν αρμοδιότεροι. Όσοι πέρασαν από υψηλές θέσεις του έχουν ευθύνες σε μια ενδεχόμενη τραγωδία [που δεν είναι εκτός ορίζοντα].

Στο ΥΠΕΞ ένας ικανός ακαδημαϊκός αλλά απαράδεκτος υπουργός διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ελληνικών υποχωρήσεων με διατυπώσεις και μεθοδεύσεις που δεν θα γίνουν αντιληπτές απο την κοινή γνώμη και ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για συνομιλίες για το Αιγαίο. Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως ο Μητσοτάκης του υποσχέθηκε να λύσει τα προβλήματα του Αιγαίου. Ο Μητσοτάκης διαλαλεί ότι οι θέσεις του είναι οι εδώ και χρόνια ελληνικές (η μόνη διαφορά είναι η επίλυση του θέματος υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) αλλά η ανυποχώρητη θέση της Άγκυρας είναι πως υπάρχει πληθώρα άλλων ζητημάτων που εκκρεμούν. Πως θα λύσει τα προβλήματα ο κ. Μητσοτάκης; Δεν πρόκειται να το μάθουμε πριν το παραπέντε. Ακόμη και οι παραχωρήσεις (αν γίνουν) θα περάσουν από τα ΜΜΕ και τους κομματικούς οπαδούς ως επιτυχία.
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

9.-Οι Ηνωμένες Πολιτείες ώθησαν την Ουκρανία και την Ευρώπη σε έναν καταστροφικό και ατελείωτο πόλεμο του οποίου οι συνέπειες ήταν θετικές για τις ΗΠΑ, αρνητικές για την Ευρώπη και τραγικές για την Ουκρανία.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι απολύτως καταδικαστέα ενέργεια. Δεν μπορούν να δικαιολογηθούν εισβολές, όποια και αν είναι η αιτία.

Η επιδίωξη των ΗΠΑ και στον πόλεμο αυτό και στον πόλεμο τη Μέσης Ανατολής είναι η αναδιαμόρφωση των ισορροπιών στον χώρο Ευρώπη- Μέση Ανατολή με στόχο τον έλεγχο της περιοχής από ταυτισμένες με την Ουάσιγκτον δυνάμεις. Μια νέα Ευρώπη με δική της άμυνα, εντός του ΝΑΤΟ, και δική της εξωτερική πολιτική που θα επηρεάζεται από τις ΗΠΑ είναι υπο διαμόρφωση, όπως και μια νέα δυναμική στο μεσανατολικό χώρο, φιλική, επίσης, προς τις ΗΠΑ.

Στη νέα Μέση Ανατολή η Τουρκία είναι απαραίτητη για τις ΗΠΑ αλλά όλα δείχνουν πως η Τουρκία έγειρε ανατολικά.
Στην Ευρώπη η αμερικανική πολιτική δεν διακυβεύεται αλλά στη Μέση Ανατολή ο παράγων Τουρκία και η επιρροή Ρωσίας και Κίνας είναι υπολογίσιμες παράμετροι.

Η επίδειξη στον ΟΗΕ από τον Νετανιάχου χάρτη της εμπορικής και ενεργειακής διαδρομής που σχεδιάζεται, από Ινδία στην Ευρώπη μέσω χωρών της Μέσης Ανατολής, της Κύπρου και της Ελλάδας δείχνει τις αμερικανικές επιδιώξεις και μερικοί διεθνείς αναλυτές θεωρούν πως η τελευταία μεσανατολική κρίση έχει ως αιτία τον χάρτη αυτό. Ο χάρτης δεν περιλαμβάνει ούτε το Ιράν, ούτε την Τουρκία.

Πριν μερικά χρόνια ο χάρτης της Μεγάλης Μέσης Ανατολής πυροδότησε την Αραβική Άνοιξη η οποία δεν είχε την κατάληξη που επεδίωκαν οι ΗΠΑ. Ο άξονας IMEK (Ινδία Μέση Ανατολή, Κύπρος, Ελλάδα, Ευρώπη) επαναφέρει στο προσκήνιο τη συνέχεια εκείνης της επιδίωξης για να διαμορφώσει το τελικό σκηνικό.

Ούτε στο ελληνικό ΥΠΕΞ, ούτε στο Μαξίμου μπορούν κάτι να κάνουν για όλα αυτά. Απαιτούν βαθιά γνώση και λεπτούς χειρισμούς, ικανότητες για τις οποίες δεν διακρίνονται.

Ας βελτιώσουν, τουλάχιστον, τις σχέσεις τους με την Εκκλησία και αα αρχίσουν να προσεύχονται και να επικαλούνται τη βοήθεια του πανάγαθου ο οποίος, επανειλημμένως, έχει δηλώσει ότι είναι Έλληνας.

Τουλάχιστον ας κρατήσουν ζωντανό και προσφιλές το όνομα Ελλάδα που από τα ελληνιστικά χρόνια κυριαρχεί στην περιοχή. Οι πολιτικοί ερασιτέχνες των Αθηνών το έχουν αμαυρώσει.

Συνέχεια ανάγνωσης

Λάζαρος Καμπουρίδης

Έτσι λειτουργεί ο μηχανισμός προπαγάνδας της Άγκυρας εναντίον της Ελλάδας

Πριν από δύο χρόνια οι Τούρκοι ειδικοί και ο Ερντογάν μας απειλούσαν με τον TAYFUN ο οποίος έλεγαν ότι είναι έτοιμος και τώρα μετά από δύο έτη μαθαίνουμε ότι δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο τουρκικό οπλοστάσιο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

TAYFUN: Τον Οκτώβριο του 2022, τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι ο βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς TAYFUN είναι έτοιμος για παράδοση στις ΤΕΔ κάνοντας μάλιστα και επίδειξη με σχετικό “ελλειμματικό” βίντεο εκτόξευσης στη Μαύρη Θάλασσα.

Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης

Πριν από δύο χρόνια οι Τούρκοι ειδικοί και ο Ερντογάν μας απειλούσαν με τον TAYFUN ο οποίος έλεγαν ότι είναι έτοιμος και τώρα μετά από δύο έτη μαθαίνουμε ότι δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο τουρκικό οπλοστάσιο.

Ακολούθησαν οι απειλές από Ερντογάν ότι ο TAYFUN μπορεί να πλήξει και την Αθήνα.

Στις 29 Μαϊου 2023, ο Γενικός Διευθυντής της τουρκικής εταιρείας κατασκευής πυραύλων Roketsan, Μ. Ικιντζί, δήλωσε ότι ο TAYFUN έχει τεθεί στη γραμμή παραγωγής.

Σήμερα, ο Τούρκος ειδικός σε θέματα Άμυνας Τ. Ογούζ δήλωσε ότι, ο TAYFUN πέρασε με επιτυχία τα τεστ βολής και ΘΑ εισαχθεί στο οπλοστάσιο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Με λίγα λόγια, αυτός μας είπε ότι, ο TAYFUN εδώ και μία διετία υπόκειται σε τεστ δοκιμών και δεν είναι ακόμα επιχειρησιακά έτοιμος.

Δηλαδή, πριν από δύο χρόνια οι Τούρκοι ειδικοί και ο Ερντογάν μας απειλούσαν με τον TAYFUN ο οποίος έλεγαν ότι είναι έτοιμος και τώρα μετά από δύο έτη μαθαίνουμε ότι δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο τουρκικό οπλοστάσιο.

Τον Οκτώβριο του 2022, είχα παρουσιάσει σχετική ανάλυση και τόνιζα ότι ο TAYFUN δεν είναι έτοιμος αλλά οι «παπαγάλοι» που μας μεταφέρουν καθημερινά ειδήσεις από την Τουρκία ισχυριζόταν το αντίθετο καθώς επαναλάμβαναν τους ψεύτικος ισχυρισμούς των Τούρκων περί επιχειρησιακής ετοιμότητας του πυραύλου.

Βλέπετε τότε η υβριδική πίεση της Τουρκίας έπρεπε να περάσει στο μυαλό του κάθε Έλληνα με σκοπό την τρομοκράτησή του για να πειστούμε ότι, η τουρκική πολεμική μηχανή είναι πανίσχυρη, ότι δεν έχει καμία τύχη η Ελληνική Άμυνα ώστε να θεωρηθεί μονόδρομος η διαπραγμάτευση με την Τουρκία.
Επιτέλους, να μπει ένα φίλτρο στις προπαγανδιστικές ειδήσεις που φτάνουν καθημερινά από την Τουρκία και στοχεύουν στην ψυχολογία του Έλληνα πολίτη.

Πρέπει να ιδρυθεί μία Διεύθυνση αντίστοιχη με την τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνίας για την διαχείριση της επικοινωνίας, δηλαδή των μηνυμάτων επιρροής που φτάνουν στην Ελλάδα αλλά και την κεντρική διαχείριση των μηνυμάτων που θα πρέπει να δημοσιεύονται από τα ελληνικά ΜΜΕ επί εθνικών θεμάτων για το Εθνικό μας Συμφέρον.

Σημείωση Geopolitico: Τα λόγια του Ερντογάν για τους Tayfun

Οι συγκεκριμένες απειλές του Ερντογάν εξαπολύθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022. Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, δήλωσε ότι η δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου της Τουρκίας «τρομάζει» την Αθήνα και υποστήριξε ότι η Άγκυρα δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου.

«Τώρα αρχίσαμε να φτιάχνουμε τους πυραύλους μας. Φυσικά, αυτή η παραγωγή τρομάζει τον Έλληνα. Όταν λες “Tayfun” (Τυφώνας), ο Έλληνας φοβάται. Στην Ελλάδα, λένε ότι θα χτυπήσει την Αθήνα. Φυσικά και θα χτυπήσει, αν δεν κάτσετε ήρεμα», ανέφερε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Σαμψούντα.

«Αν προσπαθήσετε να αγοράσετε εξοπλισμό από την Αμερική και να τον τοποθετήσετε στα νησιά, μια χώρα όπως η Τουρκία δεν θα παραμείνει θεατής. Κάτι πρέπει να κάνει», πρόσθεσε.

Λίγες εβδομάδες πριν, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Haber, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η εκτόξευση του πυραύλου Tayfun προκάλεσε «πανικό» στους Έλληνες καθώς και ότι «θα αυξηθεί η εμβέλειά του σε περισσότερο από 561 χιλιόμετρα».

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την στάση της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς και σιωπηλοί σε αυτήν την επιθετική και εχθρική στάση. Κι εμείς απαντάμε με τα έργα μας. Αντί να παράγουμε λόγια, παράγουμε έργα. Η Ελλάδα πρέπει να συμμαζέψει τα μυαλά της. Πρέπει να μάθει πως δεν μπορεί να φτάσει πουθενά με προβοκάτσιες και προκλήσεις», είχε αναφέρει.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, σε ομιλία του σε συνέδριο που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε δηλώσει πως «τώρα έχουμε και τους Tayfun μας. Και αυτά γίνονται πλέον (προειδοποιητικά) σημάδια σε κάποια μέρη. Και τα παρακολουθούν με ευχαρίστηση (σ.σ. ειρωνεία). Και τώρα προσπαθούμε να τα πάμε σε πολύ υψηλότερο επίπεδο αυτά».

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή