Ακολουθήστε μας

Ουκρανία

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Ντ. Κουλέμπα, μεταβαίνει στην Κίνα

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Κίνα δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα θα μεταβεί αύριο στην Κίνα, ύστερα από πρόσκληση του Πεκίνου, για συνομιλίες αναφορικά με τον τρόπο τερματισμού του πολέμου μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας και τον πιθανό ρόλο της Κίνας στην επίτευξη μιας διευθέτησης.

Σχεδόν 29 μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Κουλέμπα θα συζητήσει τις διμερείς σχέσεις σε συνομιλίες με τον Κινέζο Υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι κατά τη διάρκεια ταξιδιού στην Κίνα στις 23-25 Ιουλίου, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η αναζήτηση μέσων για να σταματήσει η ρωσική επιθετικότητα και ο ρόλος της Κίνας στην επίτευξη μιας βιώσιμης και δίκαιης ειρήνης», δήλωσε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

Η κινεζική ανακοίνωση ανέφερε ότι η επίσκεψη του Κουλέμπα θα διαρκέσει από τις 23 έως τις 26 Ιουλίου και παρείχε ακόμα λιγότερες λεπτομέρειες.

Το ταξίδι είναι ασυνήθιστο καθώς η Κίνα θεωρείται ευρέως ότι έχει στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο, με το οποίο το Πεκίνο ανακοίνωσε μια «άνευ όρων» σύμπραξη το 2022, μερικές ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αν και η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή και έχει βοηθήσει τη ρωσική οικονομία να επιβιώσει σε καιρό πολέμου, το Κίεβο έχει υπάρξει προσεκτικό στην κριτική του προς το Πεκίνο.

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Κουλέμπα στην Κίνα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «για εμάς, το πιο σημαντικό είναι οι σχέσεις μας με την Κίνα», τονίζοντας τις πολύ καλές σχέσεις και τη στρατηγική σύμπραξη μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Οι Ουκρανοί υποχωρούν! Η Ρωσία κατέλαβε το Βούλενταρ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Πώς κατάφεραν οι Ρώσοι να εισέλθουν στην κομβική πόλη, πιέζοντας προς το Ποκρόφσκ.

Νέες αποκαλύψεις για την ισραηλινή πυραυλική επίθεση σε ισραηλινές βάσεις. Σύγκριση των στρατιωτικών δυνάμεων Ιράν και Ισραήλ.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Βικτόρια Νούλαντ: ΗΠΑ και Βρετανία απέτρεψαν ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Νούλαντ επιβεβαίωσε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία βρισκόταν στο τραπέζι τον Απρίλιο του 2022

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία πίεσαν την Ουκρανία να απορρίψει μια ειρηνευτική συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη με τη Ρωσία, τον Απρίλιο του 2022, λίγο μετά την ρωσική εισβολή, αποκάλυψε η Αμερικανίδα πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ.

Σε τηλεοπτική της συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Μιχαίλ Ζιγκάρ, υποστήριξε ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρόσφερε η Ρωσία για να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία, θα είχαν αφήσει μια αποστρατικοποιημένη Ουκρανία.

Η Νούλαντ που εργάστηκε υπό τις κυβερνήσεις Μπους, Ομπάμα και Μπάιντεν, επιβεβαίωσε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία βρισκόταν στο τραπέζι τον Απρίλιο του 2022, αλλά είπε ότι «πολλοί άνθρωποι και ίσως ο ίδιος ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν πολύ καχύποπτοι, κόντευαν να πέσουν σε μια παγίδα».

 

ADVERTISING

«Οι Ουκρανοί άρχισαν να ζητούν συμβουλές για το πού πάει αυτό το πράγμα», είπε η Νούλαντ. «Έγινε σαφές για εμάς, για τους Βρετανούς, αλλά και για άλλους, ότι η πρόταση περιλάμβανε όρια στους ακριβείς τύπους οπλικών συστημάτων που θα μπορούσε να έχει η Ουκρανία, έτσι ώστε να είναι ουσιαστικά ουδέτερη ως στρατιωτική δύναμη».

Από την άλλη πλευρά, «δεν υπήρχαν παρόμοιοι περιορισμοί στη Ρωσία», είπε η Νούλαντ. «Δεν ζητήθηκε από τη Ρωσία να αποσυρθεί, δεν απαιτήθηκε να έχει τους ίδιους περιορισμούς στον στρατό της απέναντι στην Ουκρανία». «Αν ο Πούτιν μπορούσε να πάρει αυτή την εντελώς ουδέτερη αποστρατικοποιημένη Ουκρανία για τίποτα», είπε η Νούλαντ, «γιατί να μην το έκανε;»

Η Νούλαντ παραιτήθηκε πριν λίγους μήνες από τη θέση της ως υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή