Ακολουθήστε μας

Ιστορία

Παντελής Σαββίδης στο Speak News: Οι ΗΠΑ πρέπει να απελευθερώσουν την Κύπρο από την κατοχή

Δημοσιεύτηκε

στις

Του Παντελή Σαββίδη


Ευτυχώς που υπάρχει και η Κύπρος για τους εκτελεστές της το 1974, τις ΗΠΑ, την Βρετανία και το Ισραήλ (φυσικά προεξάρχουσας της Τουρκίας) και σήμερα διευκολύνεται η πολιτική των τριών πρώτων στη Μέση Ανατολή.

Βυσσοδόμησαν εναντίον της, παρέδωσαν ένα μέρος της στους Τούρκους δημίους, της επισώρευσαν δεινά οι πληγές των οποίων ακόμη, χέουν, αλλά, σήμερα, αν δεν απέμενε αυτό το μικρό τμήμα του ελληνισμού τα πράγματα και για τις ΗΠΑ και για το Ισραήλ θα ήταν πολύ χειρότερα.

Θα αναθεωρήσουν την πολιτική τους ή θα επιμείνουν σε μια παθολογική σχέση αγάπης με την Τουρκία η οποία την εκμεταλλεύεται;

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την εισβολή. Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης έδωσε έμφαση στην ανακίνηση του προβλήματος ελπίζοντας να πετύχει κάτι. Οι πληροφορίες δεν είναι αισιόδοξες. Η Τουρκία έχει παγιώσει την κατοχή της και την θέση της. Δύο διαφορετικά κράτη αναγνωρισμένα από τη διεθνή κοινότητα τα οποία στη συνέχεια θα συμπτύξουν χαλαρή συνομοσπονδία. Η Τουρκία θα παραμείνει εγγυήτρια δύναμη, και τα στρατεύματά της θα παραμείνουν στο νησί μέχρι «να γίνουμε καλά παιδιά» όπως δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, στο Κράν Μοντανά.

Το πρόβλημα με την Κύπρο είναι πως δεν υπήρξε σχέδιο που θα μπορούσε να υποστηριχθεί από την Ελλάδα με την προβολή ισχυρής αποτροπής. Ούτε και το casus belli σε περίπτωση ανακήρυξης τουρκοκυπριακού κράτους (1983) απέτρεψε την Άγκυρα να το ανακηρύξει. Κάτι πήγε να γίνει με το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου αλλά εγκαταλείφθηκε από μια Αθήνα παρακμάζουσα με γρήγορους ρυθμούς. Ένα νέο σχέδιο μετά τον πόλεμο στη Γάζα και στην Ουκρανία πρέπει να διαμορφωθεί. Συμφέρει ολόκληρη τη Δύση η λύση να αποκαταστήσει το πριν την εισβολή καθεστώς.

Δεν υπήρξε, επίσης, καμιά ευκαιρία λύσης του προβλήματος. Ό,τι θεωρήθηκε από τον ελλαδικό ενδοτισμό ως ευκαιρία, ήταν πρόταση διάλυσης της κρατικής υπόστασης του νησιού που αποσπούσε το κράτος από τα χέρια της ελληνικής πλειοψηφίας. «Παρέλαβα κράτος δεν θα παραδώσω κοινότητα», δήλωσε σε εκείνο το δραματικό μήνυμά του με το οποίο καλούσε τους κύπριους να καταψηφίσουν το Σχέδιο Ανάν ο τότε πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος.

Στηρίζουμε την επανένωση της Κύπρου με λειτουργικές και δημοκρατικές διαδικασίες που βασίζονται στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, τερματίζουν την κατοχή και τον εποικισμό. Ένα κράτος που διασφαλίζει διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα σε όλους τους πολίτες του, χωρίς διακρίσεις λόγω εθνότητας, θρησκείας και γλώσσας. Αλλά η Τουρκία δεν θέλει ένα τέτοιο κράτος. Θέλει ένα συνομοσπονδιακό μόρφωμα στο οποίο θα συνυπάρχουν δύο ανεξάρτητα κράτη. Δεν θέλει να προσαρτήσει τον κατεχόμενο βορρά διότι επιδιώκει να ελέγχει το σύνολο του νησιού και διότι θα χρησιμοποιεί τα κατεχόμενα, όπως κάνει και σήμερα, ως την πίσω αυλή των παρανομιών της.

Δυστυχώς, 50 χρόνια μετά, το κυπριακό δεν προβάλλεται ως θέμα εισβολής και κατοχής. Έχουμε μπλέξει στον κυκεώνα των διαπραγματεύσεων στις οποίες η μεν Τουρκία έχει χαράξει τον τελικό στόχο και τα ενδιάμεσα βήματα, η δε ελλαδική και ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχώς προσαρμόζονται σε νέες υποχωρήσεις.

Έτσι, σήμερα, 50 χρόνια μετά, δεν γνωρίζουμε που πάμε.

Εξισώσαμε και υποβαθμίσαμε την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας με τις παράνομες αρχές του ψευδοκράτους.

Αποδεχθήκαμε τη διακριτή ταυτότητα των δυο κοινοτήτων που έμμεσα αποκτούν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.

Αποδεχθήκαμε τη συνταγματική σοφιστεία της «Διζωνικής-Δικοινοτικής Ομοσπονδίας», που στην πραγματικότητα είναι μια συνομοσπονδία δυο αυτόνομων πολιτειών. Και άλλα πολλά.

Τα λάθη του παρελθόντος δυστυχώς επαναλαμβάνονται.

Όλες οι προτάσεις λύσεων ήταν δυσλειτουργικές

Και από δυσλειτουργίες η Κύπρος γνωρίζει καλά και υπέφερε από αυτές.

Δυσλειτουργικό ήταν το ιδρυτικό πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας που προέκυψε από τις Συμφωνίες της Ζυρίχης και ανάγκασε τον Μακάριο να παρουσιάσει τα περίφημα 13 σημεία.

Πιστοί στα σχέδιά τους να αποδομήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι τα απέρριψαν και άρχισαν τις ανταρσίες και την συγκέντρωσή τους σε θυλάκους σύμφωνα με το σχέδιο του Νιχάτ Ερίμ ενός τούρκου ακαδημαϊκού που το 1956 υπέβαλε τις προτάσεις του στον τούρκο πρωθυπουργό Μεντερές.

Ένα σχέδιο έξι σημείων που τα πέντε από αυτά έχουν επιτευχθεί. Μένει το έκτο που είναι ο πλήρης έλεγχος της Κύπρου από την Τουρκία. Όχι, μόνο, των κατεχομένων.

 

Στο σημερινό τραγικό σημείο φθάσαμε λόγω του πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου και της εισβολής του 1974 την οποία πραγματοποίησε η Τουρκία αφού διασφάλισε ότι όλα θα διεξαχθούν όπως σχεδιάστηκαν με την βοήθεια κυρίως των ΗΠΑ αλλά και του Ισραήλ.

Ο νεκροθάφτης της Κύπρου ήταν ο Κισιγκερ μια απαράδεκτη προσωπικότητα με ακραία ωμό ρεαλισμό.

Αυτός σχεδίασε και υποστήριξε την εισβολή παραπλανώντας τους αφελείς δικτάτορες της Αθήνας.

Είχε την αρχή και τη διατύπωσε πως δεν θα χάσει τίποτε η Αμερική αν ένα μέρος της Κύπρου περάσει στα χέρια της Τουρκίας.

«Δεν υπάρχει αμερικανικός λόγος για τον οποίο οι Τούρκοι δεν πρέπει να έχουν το ένα τρίτο της Κύπρου», είπε ο Κίσινγκερ στον Πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ, που διαδέχθηκε τον Νίξον μετά το σκάνδαλο Γουώτεργκέιτ.. «Η τουρκική τακτική είναι σωστή – αρπάξτε ό,τι θέλετε και μετά διαπραγματευτείτε με βάση την κατοχή».

Παρόλο που τον θεωρούν μάγο της διπλωματίας ήταν τόσο κοντόθωρος που δεν μπορούσε να προβλέψει αν κάποια στιγμή τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του Ισραήλ αποκλίνουν από τα τουρκικά, πως θα τα εξυπηρετήσουν οι ΗΠΑ στην περιοχή.

Σήμερα είναι μια τέτοια στιγμή. Το Ισραήλ έχει την Ελλάδα μόνη σύμμαχο στην περιοχή η οποία του παρέχει και στρατηγικό βάθος προς τα δυτικά. Έχει και την Κύπρο στο έδαφος της οποίας συχνά πραγματοποιεί ασκήσεις. Με τίμημα να απειληθεί από τον ηγέτη της Χεζπολάχ Χασάν Νασράλα και Ιρανούς αξιωματούχους.

Πέραν του Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει στην Ελλάδα πλήθος στρατιωτικών αναγκών τους, οι βάσεις δε που τους έχουν παραχωρηθεί δίνουν διέξοδο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και στην Ουκρανία και στην ευρύτερη περιοχή.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της υπονόμευσης της Ελλάδας από τον Κίσιγκερ αρκεί να αναφερθεί τούτο:

Οι Τούρκοι προελαύνουν στην Κύπρο. Ο Κίσιγκερ μέσω του Σίσκο που έστειλε στην Αθήνα και με δικές του τηλεφωνικές παρεμβάσεις προσπαθεί να σταματήσει οποιαδήποτε ενέργεια αντίδρασης της δικτατορίας. Παρά τις διαβεβαιώσεις που παίρνει, επειδή εξακολουθεί να ανησυχεί ότι μπορεί να υπάρξει κάποια αντίδραση από την Αθήνα, δίνει εντολή να σταματήσει οποιοσδήποτε εξοπλισμός των ελληνικών δυνάμεων (αν σταματήσει ο εξοπλισμός και εξαντληθεί ό,τι έχεις, δεν μπορείς να κάνεις πόλεμο).

Σε ερώτηση υφισταμένων του στο State Department αν το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία η απάντησή του ήταν: δεν βλέπω τον λόγο να ισχύει και για την Τουρκία. (Αλέξης Παπαχελάς «Ένα σκοτεινό δωμάτιο»)

Και οι Τούρκοι προήλαυναν στην Κύπρο. Ο ίδιος Κίσιγκερ διαβεβαίωνε την χούντα πως οι Τούρκοι δεν θα πυροβολήσουν αν δεν δεχθούν πυροβολισμούς. Η χούντα τον πίστεψε αλλά οι Τούρκοι άρχισαν την απόβαση με βομβαρδισμό κρίσιμων σημείων της κυπριακής άμυνας και στη συνέχεια του συνόλου των κυπριακών πόλεων.

Τραγικές μορφές ήταν και οι δύο δικτάτορες.

Στα σύγχρονα αφηγήματα των υποστηρικτών τους ο Παπαδόπουλος διαχωρίζεται από τον Ιωαννίδη.

Αλλά ήταν ο Παπαδόπουλος που απέσυρε την μεραρχία από την Κύπρο μετά την απαίτηση του Ντεμιρέλ στη συνάντηση που είχαν στη Κεσάνη το φθινόπωρο του 1967. Και όχι, μόνο, αυτό. Πρότεινε στην Τουρκία την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα έναντι ανταλλάγματος μιας βάσης που θα παραχωρούσε στην Τουρκία (Σχέδιο Άτσεσον) αλλά, όπως ήταν φυσικό, ο Ντεμιρέλ απέρριψε την πρόταση. Την επομένη, στη συνέχεια της συνάντησης στην Αλεξανδρούπολη, πρότεινε την διπλή Ένωση. Να πάρει δηλαδή η Τουρκία το κομμάτι της και η Ελλάδα το δικό της και να τα ενώσουν με τα κράτη τους. Και πάλι η πρόταση απερρίφθη.

Την ίδια θέση ως προς την Ένωση είχε και ο Ιωαννίδης. Ο εθνικισμός και των δύο λύγιζε μπροστά στην Τουρκία.

Ο Ιωαννίδης είναι ο κύριος υπεύθυνος της τραγωδίας της Κύπρου με το παθιασμένο μίσος που είχε κατά του Μακαρίου.

Με τα πρωτοπαλίκαρά του έκανε το πραξικόπημα. Την ώρα που αποβιβάζονταν οι Τούρκοι οι πραξικοπηματίες καταδίωκαν τους μακαριακούς!

Ενώ ήταν ο αόρατος δικτάτορας που τα ήλεγχε όλα, μετά την εισβολή και τις συνέπειές της έριχνε τις ευθύνες στους αρχηγούς των κλάδων και στους Αμερικανούς που τον πρόδωσαν. Θεωρούσε πως τον ξεγέλασε ο Κίσιγκερ και ο Σίσκο (ο υφυπουργός εξωτερικών που ο Κίσιγκερ έστειλε ως διαμεσολαβητή μετά την εισβολή) αλλά σίγουρα δεν συνομιλούσε μαζί του ο Κίσιγκερ και ο Σίσκο εμφανίσθηκε μετά το πρόβλημα.

Η επαφή που είχε ο Ιωαννίδης ήταν με τον αγροίκο ελληνοαμερικανό πράκτορα της CIA Γκάς Αβρακότο ο οποίος αφού παρέσυρε τον Ιωαννίδη στο εγκληματικό πραξικόπημα εξαφανίσθηκε από την Αθήνα.

Ήταν ο Αμερικανός πράκτορας που εκπαίδευε τους ισλαμιστές του Οσάμα Μπιν Λάντεν για να πολεμήσουν τους Ρώσους στο Αφγανιστάν. Και αργότερα γύρισαν εναντίον της Αμερικής. Έχει γυριστεί και ταινία γι αυτόν.

Αφέλεια ή προδοσία;

Και τα δύο μαζί.

Τα ελληνικά υποβρύχια που βρίσκονταν ανοικτά της Κύπρου και θα μπορούσαν να βουλιάξουν τα τουρκικά αποβατικά πήραν εντολή να αποχωρήσουν και δόθηκε διαταγή να μην υπάρξει καμιά στρατιωτική αντίδραση επειδή οι Τούρκοι έκαναν άσκηση.

Όταν οι εισβολείς με ασφάλεια άρχισαν να αποβιβάζονται και επιτίθεντο κατά των ελληνικών θέσεων άρχισε και η ελληνική αντίδραση αλλά ήταν πλέον αργά. Ακολούθησαν λάθη επί λαθών. Ακόμη και αεροπλάνο της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας κατερρίφθη επειδή δεν υπήρξε ενημέρωση.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Οι αέναες διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν έχουν οδηγηθεί στο σημερινό αδιέξοδο.

Η Τουρκία έχει πετύχει σχεδόν όλους τους στόχους της και «παίζει» σήμερα με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Για λόγους όχι και τόσο ακατανόητους η Αθήνα έχει βγάλει έξω από την ατζέντα των ελληνοτουρκικών το κυπριακό για να μην χαλάσει το κλίμα των ήρεμων νερών και έχει διαμηνύσει στον κύπριο πρόεδρο να πορευθεί μόνος.

Όσο εργαζόμουν στην ΕΡΤ3 κάθε καλοκαίρι επισκεπτόμουν την Κύπρο τις ημέρες του πραξικοπήματος και της εισβολής. Συνομίλησα επανειλημμένως με το σύνολο της κυπριακής ηγεσίας.

Σε μια από τις συνεντεύξεις που πήρα από τον πρόεδρο, τότε, Κληρίδη και είναι αναρτημένη και στο διαδίκτυο (https://www.youtube.com/watch?v=XWioMP6nVQ0&t=29s)

τον ρώτησα ποια θεωρεί σημαντικότερη στιγμή της πολιτικής του σταδιοδρομίας.

Μου είπε πως όταν άρχισαν οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη μετά την εισβολή, καθώς επέστρεφε στην Κύπρο σταμάτησε στην Αθήνα και είδε τον Καραμανλή. Ρώτησε τον Καραμανλή αν είναι δυνατόν το άνοιγμα μετώπου στη Θράκη και από την απάντηση που πήρε κατάλαβε πως ένα κομμάτι της πατρίδας του είναι πια χαμένο οριστικά.

Είναι τραγική μια τέτοια στιγμή και πολύ οδυνηρό το συναίσθημα.

Σε μια άλλη συνέντευξη με τον Γιαννάκη Μάτση, αδελφό του κύπριου ήρωα, μου είπε πως όταν ήταν πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού συναντήθηκε το 1996 με τον Αμερικανό υφυπουργό εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Ο Χόλμπρουκ τον κάλεσε στην Ουάσιγκτον και του είπε πως αν η Κύπρος γίνει μέλος του ΝΑΤΟ θα έλυνε ευνοϊκά για την ελληνική πλευρά το κυπριακό. Μετέφερε την συνομιλία στον Κληρίδη και ο Κληρίδης απάντησε αρνητικά.

Αν οι Αμερικανοί ήθελαν μπορούσαν να δώσουν λύση. Προφανώς δεν θέλησαν. Θα το επιδιώξουν τώρα;

Το κυπριακό είναι ένα σύνθετο πρόβλημα από γεννησιμιού του. Ούτε οι Άγγλοι, ούτε οι Αμερικανοί διέκειντο ευνοϊκά απέναντι στην Ένωση που ήταν η πρώτη απαίτηση των Ελληνοκυπρίων μετά τον Εμφύλιο. 96% των ελληνοκυπρίων ψήφισε υπέρ της Ένωσης στο δημοψήφισμα της Εθναρχίας το 1950.

Ορισμένοι θεωρούν πως οι Έλληνες βιάστηκαν και δεν εκτίμησαν σωστά την συγκυρία και τις διεθνείς ισορροπίες.

Η προσφυγή στον ΟΗΕ το 1954 είχε αρνητική κατάληξη. Η Τουρκία φάνηκε περισσότερο ευέλικτη. Από την αρχή οι Άγγλοι φρόντισαν να την βάλλουν στο παιχνίδι.

Το 1954 οι βρετανοί εξεδιώχθησαν από τη Αίγυπτο και θα μετέφεραν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στην Κύπρο. Ήταν αδύνατο να εγκαταλείψουν το νησί.

Κι οι Αμερικανοί ήταν κατά της διεθνοποίησης του ζητήματος.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες την 1 Απριλίου 1955 ξεκίνησε ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ. Αρκετοί σήμερα κάνουν κριτική στην επιλογή του ως μέσου για την Ένωση με την Ελλάδα ή, στη συνέχεια, για την ανεξαρτησία του νησιού.

Υποστηρίζουν πως έπρεπε να περιμένουν καταλληλότερες συνθήκες.

Οι Τούρκοι από την αρχή είχαν διχοτομικά σχέδια μέσα από διαδικασίες διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Το κυπριακό εξελίσσεται σύμφωνα με τα σχέδια και τις επιθυμίες της Τουρκίας.

Μιας Τουρκίας που σήμερα οι Αμερικανοί αδυνατούν να ελέγξουν. Η Τουρκία έχει αποκτήσει βαθμούς αυτονομίας στην εξωτερική της πολιτική.

Υπάρχουν, ωστόσο, Αμερικανοί αναλυτές που υποστηρίζουν πως ο Κίσινγκερ απέτυχε να αναγνωρίσει ότι ο κόσμος δεν ήταν στατικός και ότι οι χώρες που θεωρούνταν λιγότερο σημαντικές στην εποχή του θα μπορούσαν αργότερα να γίνουν κρίσιμοι σύμμαχοι, ενώ εκείνες που θεωρούσε κομβικά κράτη θα μπορούσαν να γίνουν παθητικό. Όπως η Τουρκία.

Και πιστεύουν πως το status quo στο νησί δεν μπορεί πλέον να διατηρηθεί.

ΗΠΑ και Ισραήλ πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως η Τουρκία δεν είναι, πλέον, σύμμαχός τους. Και πρέπει να βοηθήσουν να αποκατασταθεί η ιστορική, ηθική, δικαιϊκή και γεωπολιτική τάξη.

50 χρόνια ήταν πολλά. Καιρός να σοβαρευτούμε.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και Κύπρος και Ελλάδα είναι υπαρξιακό.

ΠΗΓΗ: Speak News

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιστορία

Σαν σήμερα η Δίκη της Νυρεμβέργης: 6 ξεχασμένα γεγονότα – Μια Σοβιετική στην αγκαλιά του Γκέρινγκ – Ο στρατάρχης της Βέρμαχτ που έκαψε τους Ναζί

Δημοσιεύτηκε

στις

copyright Ap Photos

Είναι η σπουδαιότερη δίκη του 20ου αιώνα: η Δίκη της Νυρεμβέργης. Έξι ξεχασμένα γεγονότα που χαϊδεύουν τη σκόνη του χρόνου από το… σαλόνι της Ιστορίας.

Ήταν Τρίτη, μια μέρα σαν σήμερα, 1η Οκτωβρίου του 1946, όταν οι δικαστές ανακοινώνουν την ετυμηγορία τους· οι κατηγορούμενοι θα ακούσουν ανέκφραστοί τις ποινές που τους επιβάλλονται για τα απεχθή εγκλήματά τους.

Για να εκδώσει το δικαστήριο την απόφαση άκουσε 240 μάρτυρες, έλαβε υπόψη του 300.000 ένορκες καταθέσεις, διάβασε τα 2.360 αποδεικτικά έγγραφα που προσκόμισε η κατηγορούσα αρχή και τα 2.700 της υπεράσπισης, οι στενογράφοι γέμισαν 16.000 σελίδες με 4 εκατομμύρια λέξεις. Η Δίκη της Νυρεμβέργης κράτησε 218 και ήταν η πιο μεγάλη δική της Ιστορίας!

Ακόμα και σήμερα, 78 χρόνια μετά, κάποια γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της Δίκης ακούγονται με έκπληξη· ας διαβάσουμε 6 από αυτά.1. Η έδρα του Διεθνούς Στρατιωτικού Δικαστηρίου ήταν στο Βερολίνο, όχι στη Νυρεμβέργη: Η σοβιετική ηγεσία επέμενε να διεξαχθεί η δίκη στο Βερολίνο όπου οι νικήτριες δυνάμεις είχαν ιδρύσει το Συμμαχικό Συμβούλιο Ελέγχου- την ανώτατη διοικητική αρχή των νικητών στο έδαφος της ηττημένης Γερμανίας.
Όμως οι Δυτικοί Σύμμαχοι επέμεναν για τη Νυρεμβέργη που βρισκόταν στην αμερικανική ζώνη κατοχής. Το Μέγαρο της Δικαιοσύνης ήταν άθικτο και συνδεόταν μέσω υπόγειας διάβασης με μια φυλακή, κάτι που δεν είχε το Βερολίνο. Ο χώρος θεωρήθηκε επίσης συμβολικός: στη Νυρεμβέργη είχαν πραγματοποιηθεί όλα τα συνέδρια του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος από το 1927. Στο τέλος επιλέχθηκε το Βερολίνο ως έδρα του Διεθνούς Στρατιωτικού Δικαστηρίου και στις αρχές Οκτωβρίου του 1945 πραγματοποιήθηκαν εκεί- στο κτίριο του Συμμαχικού Συμβουλίου Ελέγχου- αρκετές συναντήσεις με οργανωτικά θέματα. Η πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Δικαιοσύνης στη Νυρεμβέργη στις 20 Νοεμβρίου 1945.

Κάποιοι γλύτωσαν την αγχόνη! /copyright Ap Photos
Κάποιοι γλύτωσαν την αγχόνη! /copyright Ap Photos

2. Επτά κατηγορούμενοι απέφυγαν την τιμωρία: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον 24 από τους πιο διαβόητους εγκληματίες των Ναζί. Από αυτούς 12 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε θάνατο, όμως δύο κατάφεραν να αποφύγουν την εκτέλεση.
Ο Χέρμαν Γκέρινγκ, ο ανώτατος ηγέτης των SA, στρατηγός των στρατευμάτων των SS, υπουργός Αεροπορίας του Ράιχ και διάδοχος του Χίτλερ, καταδικάστηκε σε θάνατο. Πριν από την εκτέλεσή του, όμως, αυτοκτόνησε καταπίνοντας υδροκυάνιο.

Ο Μάρτιν Μπόρμαν, επικεφαλής της Καγκελαρίας του Ναζιστικού Κόμματος και ο προσωπικός γραμματέας του Φίρερ, καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο αφού δεν βρέθηκε για να δικαστεί. Ο Μπόρμαν φέρεται να σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια σοβιετικού βομβαρδισμού του Βερολίνου. Ωστόσο, το σώμα του δεν βρέθηκε ποτέ. Το 1972 ανακαλύφθηκαν λείψανα που φέρεται ότι ανήκουν στον Μάρτιν Μπόρμαν και το 1998 ένα τεστ DNA το απέδειξε.

Ο Ρόμπερτ Λέι, πρόεδρος του Γερμανικού Εργατικού Μετώπου, απαγχονίστηκε στο κελί του πριν από την έναρξη της δίκης στις 25 Οκτωβρίου 1945, λίγες μέρες μετά την παραλαβή του κλητηρίου θεσπίσματος.
Ο Γκούσταβ Κρουπ φον Μπόλεν, επικεφαλής του βιομηχανικού ομίλου «Krupp» που χρηματοδότησε και κατασκεύασε την πολεμική μηχανή των Ναζί, επικαλέστηκε ανίατη ασθένεια. Κατά τη διάρκεια μιας προκαταρκτικής ακροαματικής διαδικασίας στις 15 Νοεμβρίου 1945, πριν καν ξεκινήσει η δίκη, οι κατηγορίες εναντίον του πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία αποσύρθηκαν!
Τρεις άλλοι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν – ο αντικαγκελάριος Φραντς φον Πάπεν, ο Χανς Φρίτσε, επικεφαλής του Τμήματος Ραδιοφώνου του Υπουργείου Δημόσιας Διαφώτισης και Προπαγάνδας του Ράιχ και ο Ζάλμαρ Σαχτ υπουργός Οικονομικών του Ράιχ.

Τους ενοχλούσε το... φως. /copyright Ap Photos
Τους ενοχλούσε το… φως. /copyright Ap Photos

3. Κατηγορούμενοι κάθονταν στα εδώλια φορώντας γυαλιά ηλίου: Φωτογραφίες και βίντεο αρχείου από το δικαστήριο δείχνουν πολλούς συμμετέχοντες να φορούν γυαλιά ηλίου. Ο λόγος ήταν ότι ο φωτισμός στην αίθουσα του δικαστηρίου ήταν έντονος. Έτσι περιέγραψε τον φωτισμό ο Μπόρις Πολεβόι, ειδικός ανταποκριτής της εφημερίδας Pravda στο δικαστήριο, στο βιβλίο του «The Final Reckoning: Nuremberg Diaries»: «Ένα, κάπως απρόσωπο και καταπιεστικό φως, στο οποίο τα πάντα γύρω αποκτούσαν μια πρασινωπή, θανατηφόρα απόχρωση». Οι κουρτίνες σε όλα τα παράθυρα ήταν τραβηγμένες. Σύμφωνα με τον Πολεβόι, ο διοικητής της φυλακής των ΗΠΑ, συνταγματάρχης Μπάρτον Άντρους, είπε κάποτε στους δημοσιογράφους: «Θα φροντίσω να μην δει ποτέ ξανά κανένας από αυτούς τον ήλιο»! Το φως εκείνο στην αίθουσα του δικαστηρίου, προκάλεσε πόνους στα μάτια σε πολλούς, έτσι οι παρευρισκόμενοι, συμπεριλαμβανομένων των κατηγορουμένων, φορούσαν μερικές φορές σκούρα γυαλιά.

Ο Ρόμαν Ρουντένκο δεν σκότωσε τον Γκέρινγκ...
Ο Ρόμαν Ρουντένκο δεν σκότωσε τον Γκέρινγκ…

4. Ο αμερικανικός Τύπος έγραψε ότι ο σοβιετικός εισαγγελέας πυροβόλησε τον Γκέρινγκ: Στις 10 Απριλίου 1946, η εφημερίδα του αμερικανικού στρατού Stars and Stripes δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ που έγραφε ότι ο σοβιετικός εισαγγελέας Ρόμαν Ρουντένκο είχε εξοργιστεί τόσο πολύ από τη συμπεριφορά του Γκέρινγκ σε μια από τις συνεδριάσεις που τράβηξε το υπηρεσιακό του περίστροφο και πυροβόλησε τον πρώην Reichsmarschall. Ωστόσο, η εφημερίδα δημοσίευσε στη συνέχεια μια διάψευση: «Η αναφορά ότι ο σοβιετικός γενικός εισαγγελέας στη δίκη πυροβόλησε τον Γκέρινγκ σε μια κρίση οργής αποδείχθηκε ότι δεν ισχύει. Σύμφωνα με έναν ανταποκριτή από τη Νυρεμβέργη, ο Γκέρινγκ είναι ζωντανός και πρόθυμος να απαντήσει στις ερωτήσεις του εισαγγελέα»! Η παρανόηση ότι ο Γκέρινγκ είχε πυροβοληθεί προήλθε από λανθασμένη ερμηνεία μιας φράσης που χρησιμοποίησε ο σοβιετικός ανταποκριτής, ο οποίος είχε αναφέρει ότι ο στρατηγός Ρουντένκο είχε «πυροβολήσει ηθικά» τον Γκέρινγκ.

Η Τατιάνα Στουπνίκοβα.
Η Τατιάνα Στουπνίκοβα.

5. Μια σοβιετική διερμηνέας ήταν η «τελευταία γυναίκα που έπεσε στην αγκαλιά του Γκέρινγκ»: Μια μέρα κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η 24χρονη διερμηνέας Τατιάνα Στουπνίκοβα πήγαινε βιαστικά στη θέση της στην αίθουσα του δικαστηρίου. Ενώ έτρεχε στον διάδρομο, κατά λάθος γλίστρησε και κόντεψε να πέσει.
«Όταν ανέκτησα την ψυχραιμία μου και κοίταξα τον διασώστη μου, ήρθα αντιμέτωπος με το χαμογελαστό πρόσωπο του Χέρμαν Γκέρινγκ ακριβώς μπροστά μου. Κατάφερε να μου ψιθυρίσει στο αυτί: “Vorsicht, mein Kind!” («Να προσέχεις, παιδί μου!»), αφηγείται η Στούπνικοβα στα απομνημονεύματά της. Όταν η Τατιάνα μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου, ένας γάλλος ανταποκριτής ήρθε κοντά της και της είπε στα γερμανικά: «Ήσουν η τελευταία γυναίκα που κράτησε στην αγκαλιά του ο Γκέρινγκ»!

Ο Πάουλους καταθέτει στη  δίκη της Νυρεμβέργης.
Ο Πάουλους καταθέτει στη δίκη της Νυρεμβέργης.

6. Στρατάρχης της Βέρμαχτ κατέθεσε ως μάρτυς της Σοβιετικής Ένωσης: Το φθινόπωρο του 1946 οι δικαστικές διαδικασίες είχαν βαλτώσει. Άρχισαν να ακούγονται ισχυρισμοί από την υπεράσπιση και τους ίδιους τους κατηγορούμενους ότι η επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας στην ΕΣΣΔ ήταν προληπτικό μέτρο. Η σοβιετική αντιπροσωπεία έπρεπε να παράσχει ισχυρά επιχειρήματα ότι η επίθεση από το Γ’ Ράιχ είχε σχεδιαστεί πολύ καιρό πριν.
Ο άνθρωπος που έδωσε την κατάθεση που χρειάζονταν οι Σοβιετικοί ήταν ο στρατάρχης Φρίντριχ Πάουλους, ο οποίος είχε παραδωθεί στο Στάλινγκραντ στις 31 Ιανουαρίου του 1943. Η σοβιετική ηγεσία έφερε με κάθε μυστικότητα τον Πάουλους στο Μέγαρο της Δικαιοσύνης για να καταθέσει. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, ο Γερμανός πρώην στρατάρχης δήλωσε: «Όλες οι προετοιμασίες για την επίθεση στην Σοβιετική Ένωση που έλαβε χώρα στις 22 Ιουνίου είχαν στην πραγματικότητα σχεδιαστεί από το φθινόπωρο του 1940»!

Το απόφθεγμα που έμεινε από τη Δίκη της Νυρεμβέργης ήταν η φράση του δικαστή Robert H. Jackson: «The Grave Responsibility of Justice» (Η βαριά ευθύνη της δικαιοσύνης) και δικαιοσύνη είχε αποδοθεί. Όσο για την τιμωρία; Ο Ευριπίδης το είχε ξεκαθαρίσει χρόνια πολλά πριν: «Σχέτλια μεν έπαθες, ανόσια δ’ ειργάσω.» (Έπαθες φρικτά, αλλά έκανες απαίσια)…

Πηγή: Έθνος

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

1η Οκτωβρίου 1960: Ημέρα Ανεξαρτησίας της Κύπρου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η 1η Οκτωβρίου 1960 έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται στην Κύπρο ως η ημέρα ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Κύπρου. Η Κύπρος ανακηρύσσεται ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος τον Αύγουστο του 1960 με βάση τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου του 1959 και ύστερα από τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ (1955-1959) ενάντια στη βρετανική αποικιοκρατία. Στις 16  Αυγούστου 1960, η Μεγάλη Βρετανία εγκαταλείπει την κυριαρχία της στο νησί, και εγκαθιδρύεται επισήμως η Κυπριακή Δημοκρατία. Το Αρχείο της ΕΡΤ  με αφορμή την εθνική επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου προτείνει το ντοκιμαντέρ παραγωγής 1995:

ΚΥΠΡΟΣ Η ΦΕΝΑΚΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

(video)


Στην εθνική επέτειο της Κύπρου, που τιμάται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου, είναι αφιερωμένη η εκπομπή που ετοίμασαν ο Κώστας Χριστοφιλόπουλος και ο Δημήτρης Πανταζόπουλος. Στην προσπάθεια να αποδοθεί η σειρά των ιστορικών γεγονότων όπως αυτά οδήγησαν από τη βρετανική κυριαρχία στην ανεξαρτησία και από την περιπετειώδη συμβίωση των κυβερνήσεων της Αθήνας με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο στο πραξικόπημα του Αττίλα, τις απόψεις τους καταθέτουν: ο στενός συνεργάτης του Μακαρίου Νίκος Κρανιδιώτης, οι πανεπιστημιακοί Νεοκλής Σαρρής και Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, ο πρέσβης ε.τ. Θέμος Στοφορόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχαήλ Δεκλερής και ο Ευρωβουλευτής Γιάννος Κρανιδιώτης. Σχολιάζονται και αναλύονται το διπλωματικό παρασκήνιο και οι διεργασίες που οδήγησαν στις συμφωνίες Ζυρίχης- Λονδίνου και το σύνταγμα που προέβλεπαν, οι συνθήκες και η εκτέλεση του πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου από την χούντα των συνταγματαρχών και ο σχεδιασμός και η εκτέλεση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο σε δύο φάσεις με την ονομασία Αττίλας Ι και Αττίλας ΙΙ. Η εκπομπή πλαισιώνεται από πλούσιο οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό το οποίο καλύπτει το σύνολο των γεγονότων στα οποία αναφέρεται η αφήγηση.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μανώλης Κοττάκης: Αυτά περιμένατε να ακούσετε από Έλληνα πρωθυπουργό;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μανώλης Κοττάκης: Το τι σημαίνει γενναιότητα και σοφία μπορεί να το εξηγήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Το δίκαιο της θάλασσας είναι μέρος του διεθνούς δικαίου. Αυτό που έχει να παρατηρήσει κανείς, είναι, ότι είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός ανέβηκε σε βήμα και είπε, ότι το παγκόσμιο συμφέρον προηγείται του εθνικού. Ίσως να θέλει να λάβει θέση γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Αν το παγκόσμιο συμφέρον υπερέχει του εθνικού, γιατί δεν κάθονται οι ηγέτες της Ευρώπης σε ένα τραπέζι, για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αφού το πιστεύει τόσο πολύ; Επειδή δεν είπε τίποτα για την Κύπρο με αποτέλεσμα να πάει σε συνάντηση με Ερντογάν και να χαμογελά και να κάνει αστειάκια για τη γραβάτα του Φιντάν. Για τα ελληνοτουρκικά δεν είπε τίποτα, προφανώς γιατί δεν ήθελε να αποκαλύψει τι συζητάει. Βγήκε σε δεύτερη ομιλία και μίλησε για την Κύπρο, κάνοντας στην ουσία κριτική στον εαυτό του.

Αυτό που πρέπει να κάνει κάθε Έλληνας ηγέτης, όταν αναφέρεται για την Ουκρανία, είναι να τη συνδέει άμεσα με το Κυπριακό και να διαμαρτύρεται, ότι δεν υπάρχει η ίδια ευαισθησία για τη μεγαλόνησο. Εμείς έχουμε Κύπρο. Αν δεν συνδέουμε τα δύο προβλήματα, τότε τί νόημα έχει; Για να είναι στρατηγικό σταυροδρόμι η Αλεξανδρούπολη; Η Αλεξανδρούπολη ενισχύει τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, όχι της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως θεωρεί την Ελλάδα δεδομένο σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Το άρθρο στην ΕΣΤΙΑ

Οὔτε λέξη γιά τό Αἰγαῖο καί τήν μαύρη ἐπέτειο τοῦ Ἀττίλα στήν δεκαπεντάλεπτη παρέμβαση-ἔκθεση ἰδεῶν τοῦ «παγκοσμίου πολίτη» Κυριάκου Μητσοτάκη ἀπό τό βῆμα τῶν Ἡνωμένων Ἐθνῶν! – Ἀντιθέτως ὁ Τοῦρκος Πρόεδρος ἀνέπτυξε ὅλη τήν ἀτζέντα τῶν διεκδικήσεών του στήν ἀνατολική Μεσόγειο ζητῶντας ὁριοθέτηση μέ κριτήριο «τήν ἀσφάλεια τῆς ναυσιπλοΐας καί τοῦ ἐμπορίου»

Aκούγοντας κάποιος τόν κ. Μητσοτάκη, τήν περασμένη Κυριακή, νά ὁμιλεῖ στήν Γενική Συνέλευση τοῦ ΟΗΕ, ἐνόμιζε ὅτι ἀκούει κάποιον ἀξιωματοῦχο τοῦ διεθνοῦς ὀργανισμοῦ. Ὄχι τόν ἡγέτη μιᾶς χώρας ἡ ὁποία εὑρίσκεται στό ἐπίκεντρο μιᾶς τεταραγμένης περιοχῆς πού μαστίζεται ἀπό κρίσεις καί πολέμους, ἐνῶ ἀντιμετωπίζει καθημερινή ἀμφισβήτηση τῆς ἐθνικῆς της κυριαρχίας καί τῶν κυριαρχικῶν της δικαιωμάτων. Ἀντιθέτως, χθές, ὁ Ταγίπ Ἐρντογάν ἔθεσε πρό τοῦ διεθνοῦς ἀκροατηρίου ὅλα τά ζητήματα πού ἀπασχολοῦν τήν Τουρκία. Ἀπό τό Κυπριακό μέχρι τίς φιλοδοξίες του γιά ἐπέκταση σέ ὁλόκληρη τήν ἀνατολική Μεσόγειο.

Ὁ κ. Μητσοτάκης ἀναφέρθηκε σέ θέματα τά ὁποία οὐδεμία σχέση ἔχουν μέ τά ἐθνικά μας συμφέροντα. Ἄλλωστε εὐθέως τά ἔθεσε σέ δεύτερη μοῖρα, ἀναφέροντας ἐπί λέξει ὅτι «τό παγκόσμιο συμφέρον διαπερνᾶ τό μεμονωμένο συμφέρον τῶν κρατῶν». Ἴσως νά ἦταν αὐτή μιά καλή ὁμιλία, ἄν ὁ κ. Μητσοτάκης εἶχε ἱκανοποιήσει τήν φιλοδοξία νά καταλάβει κάποια θέση σέ ἕναν διεθνῆ ὀργανισμό, δέν ἦταν ὅμως αὐτό πού περίμενε κανείς νά ἀκούσει ἀπό τόν Πρωθυπουργό τῆς Ἑλλάδος. Θυμίζουμε λοιπόν ὅτι ἀναφέρθηκε στά ζητήματα τοῦ περιβάλλοντος λέγοντας μεταξύ ἄλλων:

«Τό ἔργο δέν εἶναι εὔκολο, ἐνῶ καί τό διακύβευμα εἶναι πολύ μεγάλο. Σήμερα», συνέχισε, «φτάσαμε στήν ἑπομένη μεγάλη κρίση. Τό Σύμφωνο, γιά τήν ὁποῖο γίνεται αὐτή ἡ Σύνοδος, ἀντιπροσωπεύει τήν παγκόσμια συναίνεση γιά τό ζήτημα», εἶπε ὁ Πρωθυπουργός καί ἐπισήμανε ὅτι χρειάζεται δράση σέ ἐθνικό καί συλλογικό ἐπίπεδο καθώς «τό παγκόσμιο συμφέρον διαπερνᾶ τό μεμονωμένο συμφέρον τῶν κρατῶν», ἐνῶ ὁμίλησε γιά «ἀποκατάσταση τῆς ἐμπιστοσύνης στήν παγκόσμια διακυβέρνηση»!

Οὔτε λέξη γιά τήν Ἑλλάδα. Οὔτε λέξη γιά τήν Κύπρο. Οὔτε λέξη γιά τό Αἰγαῖο. Ἀπεναντίας ὁ Ταγίπ Ἐρντογάν ἀνέπτυξε ὅλη του τήν ἀτζέντα. Ἔθεσε προκλητικά ὅλα τά ζητήματα πού ἀπασχολοῦν τήν Τουρκία ἀρχίζοντας ἀπό τήν ἀπαίτηση γιά ἀναγνώριση τοῦ ψευδοκράτους γιά νά φθάσει μέχρι τήν ὁριοθέτηση θαλασσίων ζωνῶν, ὅπου ἔθεσε ζητήματα ξένα πρός τίς προβλέψεις τοῦ Διεθνοῦς Δικαίου, ὅπως αὐτά τῆς ἀσφαλείας τῆς ναυσιπλοΐας καί τοῦ ἐμπορίου.

Ἄρχισε μέ τήν Κύπρο λέγοντας τά ἑξῆς ἀσύστολα ψέματα, ἐπί τῶν ὁποίων δέν ὑπῆρξε ἀντίκρουσις: «Ἔχουν περάσει 50 χρόνια ἀπό τήν “εἰρηνευτική ἐπιχείρηση” τῆς Κύπρου καί 61 χρόνια ἀπό τότε πού προέκυψε τό Κυπριακό ζήτημα. Ἀπό ἐκείνη τήν ἡμέρα μέχρι σήμερα, στό νησί ἐπικρατεῖ εἰρήνη καί γαλήνη. Πλέον τό μοντέλο τῆς ὁμοσπονδίας ἔχει χάσει τελείως τήν ἰσχύ του. Στό νησί ὑπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη καί δύο ξεχωριστοί λαοί. Πρέπει νά καταγραφεῖ ἐκ νέου ἡ κυριαρχική ἰσότητα καί τό ἰσότιμο διεθνές καθεστώς τῶν Τουρκοκυπρίων, πού ἀποτελοῦν τά κεκτημένα δικαιώματά τους, καί νά τερματιστεῖ ἡ ἀπομόνωση. Σήμερα, καλῶ καί πάλι τή διεθνῆ κοινότητα νά ἀναγνωρίσει τήν Τουρκική Δημοκρατία τῆς Βόρειας Κύπρου (ΤΒΔΚ) καί νά συνάψει διπλωματικές, πολιτικές καί οἰκονομικές σχέσεις».

Καί συνέχισε μέ τήν τουρκική πρόθεση ἐπεκτάσεως τῆς ἐπιρροῆς της στήν ἀνατολική Μεσόγειο: «Θέλουμε νά δοῦμε τό Αἰγαῖο Πέλαγος καί τήν ἀνατολική Μεσόγειο ὡς μιά περιοχή σταθερότητας καί εὐημερίας, ὅπου τά νόμιμα συμφέροντα ὅλων τῶν ἐνδιαφερομένων μερῶν (σ. «Ἑστίας»: παραπομπή στήν συμφωνία τῆς Μαδρίτης) γίνονται σεβαστά. Εἶναι πρός τό κοινό συμφέρον ὁλόκληρης τῆς περιοχῆς νά ἀναπτυχθεῖ συνεργασία, ἰδίως ὅσον ἀφορᾶ τήν ὁριοθέτηση τῶν θαλάσσιων δικαιοδοσιῶν σύμφωνα μέ τό Διεθνές Δίκαιο, τήν ἐλευθερία καί τήν ἀσφάλεια τῆς ναυσιπλοΐας καί τοῦ θαλάσσιου ἐμπορίου. Ἡ Τουρκία εἶναι ἕτοιμη γιά ἐποικοδομητική συνεργασία σέ ὅλα τά θέματα, ἰδίως στόν τομέα τῆς ἐνέργειας καί τοῦ περιβάλλοντος. Περιμένουμε τήν ἴδια προσέγγιση ἀπό τούς γείτονές μας. Ὡς ἡ χώρα μέ τή μεγαλύτερη ακτογραμμή στήν ἀνατολική Μεσόγειο, ὁ ρόλος-κλειδί τῆς Τουρκίας δέν μπορεῖ νά ἀμφισβητηθεῖ. Ἡ Τουρκία ἔχει δικαιώματα στήν ὑφαλοκρηπῖδα πού ἔχει ἀνακηρυχθεῖ στά βόρεια καί δυτικά τοῦ νησιοῦ τῆς Κύπρου καί οἱ Τουρκοκύπριοι ἔχουν δικαιώματα γύρω ἀπό ὁλόκληρο τό νησί».

Καί μετά τήν ὁμιλία αὐτή, προσῆλθε ὁ κ. Ἐρντογάν στήν προγραμματισμένη συνάντηση μέ τόν κ. Μητσοτάκη. Μόλις μισή ὥρα διήρκεσε ἡ συνάντησις αὐτή καί οἱ πληροφορίες πού ὑπῆρξαν ἀμέσως μετά ἀνέφεραν ὅτι συνεφωνήθη νά ἐντατικοποιηθεῖ συνεργασία γιά τήν ἀντιμετώπιση τοῦ μεταναστευτικοῦ καί νά ὑπάρξει σύγκλησις τοῦ ἀνωτάτου συμβουλίου συνεργασίας τῶν δύο χωρῶν τόν Ἰανουάριο. Ἐν τῷ μεταξύ θά ἔλθει στήν Ἀθήνα ὁ Τοῦρκος ὑπουργός Χακάν Φιντάν γιά νά συναντηθεῖ μέ τόν Ἕλληνα ὁμόλογό του Γιῶργο Γεραπετρίτη. Ἐπαναβεβαιώθηκε ἡ ἐντολή πού ἔχει δοθεῖ στούς δύο ὑπουργούς γιά διερεύνηση κοινοῦ ἐδάφους ὡς πρός τό ἐάν μπορεῖ νά ξεκινήσει συζήτησις γιά τήν ὁριοθέτηση ΑΟΖ καί ὑφαλοκρηπῖδος καθώς καί γενικώτερα τῶν θαλασσίων δικαιοδοσιῶν ἐπί τῇ βάσει τοῦ Διεθνοῦς Δικαίου. Αὐτό τοὐλάχιστον ἀνέφεραν πηγές προσκείμενες στήν ἑλληνική πλευρά.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή