Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Philippe Marlière, New York Times: Η Γαλλία οδεύει προς την καταστροφή

Δημοσιεύτηκε

στις

Για πρώτη φορά μετά το καθεστώς Βισύ, η Γαλλία θα βρίσκεται στα χέρια της ακροδεξιάς

Τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με το σχέδιο. Πριν από τρεις εβδομάδες, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές ελπίζοντας να ανακτήσει τον πολιτικό έλεγχο μετά την συντριπτική ήττα στις ευρωεκλογές. Την προηγούμενη Κυριακή, στον πρώτο γύρο των εκλογών, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός βρέθηκε στην κορυφή, ενώ ο αριστερός συνασπισμός “Νέο Λαϊκό Μέτωπο” τερμάτισε δεύτερος. Το κόμμα “Αναγέννηση” του Μακρόν ήρθε με απόσταση στην τρίτη θέση.

Τώρα, αφού εξασφάλισε περίπου 33% στον πρώτο γύρο, η ακροδεξιά οδεύει για μια εκπληκτική νίκη στον δεύτερο γύρο. Εάν ο Εθνικός Συναγερμός εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση – λαμβάνοντας 289 έδρες ή περισσότερες – ο Μακρόν θα πρέπει να καλέσει τον Ζορντάν Μπαρντελά, τον 28χρονο ηγέτη του κόμματος, να σχηματίσει κυβέρνηση. Στο πλαίσιο ενός συστήματος “συμβίωσης” με τον πρόεδρο, ο Εθνικός Συναγερμός θα βρεθεί στην εξουσία, ελεύθερος να υλοποιήσει την σκληρή αντιμεταναστευτική του ατζέντα. Για πρώτη φορά μετά το καθεστώς Βισύ, η Γαλλία θα βρίσκεται στα χέρια της ακροδεξιάς.

Το πιο πιθανό σενάριο ωστόσο είναι ότι ο Εθνικός Συναγερμός δεν θα έχει την πλειοψηφία, οδηγώντας σε ένα “μετέωρο” κοινοβούλιο. Τα πράγματα μπορεί γρήγορα να γίνουν χαώδη. Ως το μεγαλύτερο κόμμα, ο Εθνικός Συναγερμός θα συνεχίσει να προσπαθεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη άλλων κομμάτων για να ψηφίζει νόμους – αλλά κανείς, ίσως εκτός από μερικούς βουλευτές των δεξιών Ρεπουμπλικάνων, δεν θα θέλει να επιτρέψει στην ακροδεξιά να κυβερνήσει. Με έναν αποδυναμωμένο Μακρόν στην κορυφή μιας άναρχης και αντιδραστικής εθνοσυνέλευσης, η Γαλλία θα μπει σε βαθιά πολιτική κρίση χωρίς καμία λύση στον ορίζοντα.

Στην περίπτωση ενός μετέωρου κοινοβουλίου, ο Μακρόν θα είχε πολύ λίγες επιλογές. Κανένας σύγχρονος Γάλλος πρόεδρος δεν έχει αντιμετωπίσει μια κατάσταση τέτοιου πολιτικού και θεσμικού αδιεξόδου. Η μόνη του επιλογή θα είναι να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια λεγόμενη κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που θα περιλαμβάνει βουλευτές από την Αναγέννηση, τους Ρεπουμπλικάνους και πιθανώς μερικούς μετριοπαθείς από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Αλλά είναι αμφίβολο αν μια τέτοια ευκαιριακή μάζωξη θα μπορούσε να καταλήξει σε πλειοψηφία.

Αν βγουν τα νούμερα, ποιος θα είναι πρωθυπουργός; Θα πρέπει να είναι μια πολιτική προσωπικότητα που θα μπορεί να συνεργαστεί με την κεντροαριστερά, την κεντροδεξιά και τη δεξιά. Αυτό το είδος συναινετικής προσωπικότητας είναι σε έλλειψη στη γαλλική πολιτική σκηνή σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, αυτή θα είναι μόνο μια προσωρινή λύση. Οι υπηρεσιακές κυβερνήσεις έχουν μικρή πολιτική νομιμότητα και δεν μπορούν να πετύχουν πολλά, εκτός από την έγκριση προϋπολογισμών για να κρατούν όρθια την οικονομία. Μετά από ένα χρόνο, το μικρότερο συνταγματικά χρονικό πλαίσιο για να μπορέσει ο πρόεδρος να χρησιμοποιήσει ξανά την εξουσία του για διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, ο Μακρόν είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα πρέπει να το κάνει για να προκηρύξει νέες εκλογές. Θα επιστρέψουμε στην αρχή, αλλά σε ένα ακόμα πιο ασταθές περιβάλλον.

Συνολικά, οι προοπτικές για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν φαίνονται καλές. Αν και την Κυριακή ο Μακρόν έκανε έκκληση για μια “μεγάλη δημοκρατική ένωση” που θα νικήσει τον Εθνικό Συναγερμό, από τότε έχει αφιερώσει περισσότερο χρόνο να διαμαρτύρεται στην αριστερά, παρά στην ακροδεξιά: μια εκπληκτική αίσθηση προτεραιοτήτων, θα μπορούσε να πει κανείς. Απορρίπτοντας αυτό που αποκαλεί τα “δύο άκρα”, ελπίζει να προσελκύσει πάλι τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους. Όμως ο Μακρόν είναι βαθιά αντιδημοφιλής. Υποστηρίζοντας ότι η αριστερά είναι τόσο μεγάλη απειλή όσο και η ακροδεξιά, ενδεχομένως να αποτρέπει κεντρώους ψηφοφόρους από το να ψηφίσουν πρόσωπα από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο απέναντι στους υποψηφίους του Εθνικού Συναγερμού. Η αποχή τους μπορεί να διευκολύνει την εκλογή περισσότερων ακροδεξιών βουλευτών.

Αυτοί δεν χρειάζονται βοήθεια. Ο Εθνικός Συναγερμός εκμεταλλευόμενος την εκτεταμένη απογοήτευση και θυμό είναι πιθανό να αναδειχθεί νικητής των εκλογών – με πλειοψηφία ή όχι. Το κόμμα κυριαρχεί σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες της κοινωνίας και στις περισσότερες περιοχές της Γαλλίας. Μόνο οι μεγάλες πόλεις εξακολουθούν να αντιστέκονται σε αυτό το τεράστιο κύμα. Πρωταγωνιστεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, εκτός από τους 18 έως 24 ετών, αν και προσελκύει σημαντική υποστήριξη και από νεότερους ψηφοφόρους. Το κόμμα είναι ισχυρό στους εργάτες, στους υπαλλήλους γραφείου και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Ένα νέο στοιχείο είναι ότι οι συνταξιούχοι, η πιο πιστή κατηγορία στον Μακρόν μέχρι σήμερα, μετατοπίστηκαν σημαντικά προς την ακροδεξιά στις ευρωεκλογές του προηγούμενου μήνα.

Αυτή η ακροδεξιά νίκη που είναι σήμερα τόσο κοντά, ήταν πολύ μακριά το 2017 στην πρώτη εκλογή του Μακρόν. Ο Εθνικός Συναγερμός είχε τότε μόνο οκτώ βουλευτές. Αυτό απέχει πάρα πολύ από το σήμερα που αναμένεται να κερδίσει περισσότερους από 200. Ο Μακρόν υποσχέθηκε ότι θα προστατεύσει τη Γαλλία από τον δεξιό εξτρεμισμό. Ωστόσο, από τότε που ανέλαβε την εξουσία, έχει δανειστεί στοιχεία από το εγχειρίδιο του Εθνικού Συναγερμού, ψηφίζοντας αμφιλεγόμενους νόμους, όπως το λεγόμενο νομοσχέδιο για τον αυτονομισμό το 2021 που ουσιαστικά εξοστρακίζει τους μουσουλμάνους και ένα επιθετικό νομοσχέδιο για τη μετανάστευση που εγκρίθηκε πέρυσι χάρη στην ακροδεξιά υποστήριξη. Αντί να νικήσει την ακροδεξιά, ο Μακρόν προετοίμασε το έδαφος για την επιτυχία της.

Ταιριάζει, κατά κάποιο τρόπο, ότι το βασικό πολιτικό θύμα αυτής της ταραγμένης περιόδου μπορεί να είναι ο ίδιος ο Μακρόν. Ό,τι και αν συμβεί την Κυριακή, είναι σαφές σε όλους ότι το περιττό στοίχημα που έβαλε ο Μακρόν απέτυχε δραματικά και είναι υπεύθυνος για το χάος που θα έρθει. Η εξουσία του, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, θα συρρικνωθεί σημαντικά και η προεδρία του θα καταρρεύσει. Σίγουρα θα αντιμετωπίσει αυξανόμενες πιέσεις να παραιτηθεί.

Αλλά η ήττα του Μακρόν είναι ήττα της Γαλλίας. Χωρίς καμία δύναμη ικανή να κυβερνήσει εκτός από πιθανώς την ακροδεξιά, η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο μεγάλης αστάθειας και αναταραχής. Η σταθερότητα θα ανήκει στο παρελθόν. Για μια χώρα που αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές, κοινωνικές, ακόμη και στρατιωτικές προκλήσεις, αυτή είναι μια τρομακτική προοπτική. Μια τέτοια αναταραχή είναι απίθανο να διαλύσει το δέλεαρ της ακροδεξιάς που υπόσχεται αλλαγή από ένα κατεστραμμένο σύστημα, στις προεδρικές εκλογές του 2027.

Η Γαλλία βρίσκεται πλέον στο χείλος του γκρεμού. Είναι ένα βαθιά διχασμένο και ανήσυχο έθνος λίγο πριν μια ιστορική εκλογική διαδικασία. Παρά τα προβλήματα από ένα μετέωρο κοινοβούλιο, είναι απαραίτητο να αρνηθεί κανείς στον Εθνικό Συναγερμό το πέρασμα στην εξουσία. Είτε η Γαλλία απορρίπτει την ακροδεξιά και παραμείνει μια εξωστρεφής χώρα, πιστή στις φιλελεύθερες αξίες της Γαλλικής Επανάστασης, είτε υποκύπτει στην ξενοφοβία και τον πικρό εθνικισμό. Το διακύβευμα δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλό.

*Ο Dr. Marlière είναι καθηγητής γαλλικής και ευρωπαϊκής πολιτικής στο University College London

© 2022 Διατίθεται από το “The New York Times Licensing Group”

Αναδημοσίευση από το capital.gr

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή