Ακολουθήστε μας

Βασίλης Κωνσταντινίδης

Σιβηρία-Μαντζουρία-Κίνα-Ιαπωνία: Ιχνηλατώντας τις μεταναστεύσεις των πρωτοπόρων Ποντίων Αργυρουπολιτών στην Άπω Ανατολή κατά τον 19ο και αρχές του 20ου αιώνα

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι παροικίες των Ελλήνων και οι Σταλινικές Διώξεις. Πρόδρομο και εν ροή άρθρο.

Α. Αντί προλόγου. Στοιχεία από τη αρχαία Ελληνική Μυθολογία. Οι πρώτοι εξερευνητές.

Φέτος συμπληρώνεται ένας αιώνας που ο παππούς μου Βασίλης Κωνσταντινίδης ξεκίνησε από την μακρινή Άπω Ανατολή να έρθει στην Ελλάδα. Την ιστορία του την έχω καταγράψει, αλλά είπα να ασχοληθώ με το θέμα πιο διεξοδικά μιας και είμαι πλέον μέλος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών. Έτσι ανέτρεξα στο παρελθόν, να δω αν υπήρξε προηγούμενο επαφής Ελλήνων με την περιοχή!!! Στην αρχαία εποχή. Στην Μυθολογία!!! Η μυθολογία μας όσο μακριά χρονικά ή γεωγραφικά και να πας πάντα κάτι έχει να σου προσφέρει!!! Συνεπώς και για την Σιβηρία. Ο πρώτος που ταξίδεψε για να συναντήσει την Υπερβόρεια Χώρα ήταν ο Αρισταίος από την Προκόννησο. Επισκέφθηκε τη γη των Ισσηδόνων, που ήταν ένας αρχαίος λαός συγγενής με τους Σαρμάτες. Αυτοί ζούσαν στο έδαφος των Νότιων Ουραλίων και της Νότιας Σιβηρίας. Είναι αλήθεια ότι έψαχνε αυτή τη μυστηριώδη χώρα που βρισκόταν σύμφωνα με τις ιδέες των αρχαίων Ελλήνων στο τέλος της γης… Κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα, περιέγραψε τα ταξίδια του. Δυστυχώς, το έργο του Αρισταίου δεν έφτασε σε εμάς. Γνωρίζουμε το ποίημά του για το ταξίδι του στη Σιβηρία μόνο από τα γραπτά του Ηρόδοτου,»πατέρα της ιστορίας». Ο Ρώσος υδρογράφος Vasily Matveevich Babkin, ο οποίος συνέταξε τους πρώτους χάρτες στην περιοχή του Βλαδιβοστόκ, επέλεξε να δώσει σε πολλούς όρμους ονόματα από ήρωες της ελληνικής μυθολογίας: Αίας, Διομήδης, Πάτροκλος, Οδυσσέας, από τα ονόματα αντίστοιχων ρωσικών πλοίων. Να όμως που υπήρξαν Έλληνες τον 19ο και τον 20ο αιώνα που ταξίδεψαν εκεί!!!

 Β. Οι συγκυρίες, οι συμπτώσεις και οι συνάψεις στο Παγκόσμιο Χωριό.

– Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Πειραιά. Ήξερα λοιπόν πολύ καλά τη συνοικία Βρυώνη. Που να φανταστώ ότι ο Βρυώνης ήτανε έμπορος από την Κεφαλονιά που έκανε μεγάλη περιουσία στην Μαντζουρία!!! Όπως ο παππούς μου!!!

Ο Ιωάννης Βρυώνης ήταν έμπορος προερχόμενος κατά τα τέλη του 19ου με αρχές 20ου αιώνα, από τη Μαντζουρία, στην οποία ανθούσε τότε η Ελληνική κοινότητα και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Άσκησε το επάγγελμα του τροφοδότη, ήταν επίσημος τροφοδότης του Ναυάρχου Αλέξιεφ του Ρωσικού (τσαρικού) στόλου, που τότε ναυλοχούσε έξω από τον Πειραιά. Ο εύπορος αυτός άνδρας, δώριζε αντικείμενα αξίας σε διάφορες εκκλησίες και ευαγή ιδρύματα του Πειραιά, με κυριότερο τον χρυσό πολυέλαιο του Αγίου Νικολάου. Ο Ιωάννης Βρυώνης έζησε από κοντά όλα τα γεγονότα του πολέμου των Ρώσων εναντίον των Ιαπώνων, τα γεγονότα της Μαντζουρίας και τον αποκλεισμό του Πορτ Άρθουρ. Το 1900 στην ιδιοκτησία της οικογενείας Βρυώνη περιήλθε ένα λαμπρό μέγαρο, που ξεχώριζε από τα περισσότερα της περιοχής, γιατί έφερε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Στην κορυφή του το μέγαρο του Βρυώνη είχε τοποθετηθεί ένα ρολόι, που ήταν το μοναδικό στην περιοχή. Αποτελείτο από δύο σκεπές σε διαφορετικά επίπεδα, τύπου παγόδας, ενώ κατέληγε σε ένα τρίτο μικρότερο επίπεδο όπου ήταν αναρτημένη μια καμπάνα. Στην κορυφή δε όλων, υπήρχε τοποθετημένος ένας ανεμοδείκτης που κατέληγε σε αλεξικέραυνο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ VKONSTA.BLOGSPOT.COM

Συνέχεια ανάγνωσης

Βασίλης Κωνσταντινίδης

Βασίλης Κωνσταντινίδης: Η Σταυρωμένη ράτσα! Οικογενειακές ιστορίες Ποντίων

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Μεγάλη Έξοδος. Οι Σταλινικές Διώξεις τα Θύματα τους και η Οδύσσεια των οικογενειών τους.

Του Βασίλη Κωνσταντινίδη

Α. Πρόλογος.

“Αρχή Σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις”. Ένα θαυμάσιο αρχαίο ρητό που έχει εφαρμογή και στην περίπτωση της μελέτης της ιστορίας του Πόντου. Ακριβώς Πόντος. Ωκεανός!!! Άπειρος!!! Είναι πολύ δύσκολο κάποιος να αντιληφθεί πλήρως και όλες τις διαστάσεις της Ελληνικής παρουσίας στην Μαύρη Θάλασσα. Τον Άξενο Πόντο, από την αρχαιότητα έως σήμερα όσο και καλός παρατηρητής να είναι… Από τις προφορικές διηγήσεις που κατέγραψα καταδεικνύεται γιατί επικράτησε η ονομασία Μαύρη Θάλασσα έναντι του Εύξεινου Πόντου. Από τα βάσανα και τους κλαυθμούς των δύστυχων Ποντίων.

Για να μπορείς όμως να κατανοήσεις έστω ένα μέρος των γεγονότων πρέπει να τα παρατηρείς με τον σωστό τρόπο. Και αυτός είναι να ενταχθείς στο χρόνο, στον τόπο και να καταγράφεις τις συνθήκες που διαμορφώνουν το γεγονός, όπως ορίζει το διάγραμμα που προτείνω.

Ο Πλάτωνας θεωρούσε το τρίγωνο το τέλειο σχήμα από το οποίο προέκυπταν όλα τα υπόλοιπα. Όσο όμως και να μελετάς, να παρατηρείς και να καταγράφεις τις συνθήκες, είναι αδύνατον να φτάσεις στην ολότητά της κατανόησης. Καθόσον Πόντος. Ωκεανός!!! Υπάρχουν πολλοί άξιοι ιστορικοί που κατέθεσαν πολυετή έρευνα για το τι πραγματικά συνέβη στις αρχές του 20ού αιώνα στον Πόντο, και που προκάλεσε εκτεταμένες μετοικεσίες. Μία από αυτές τις έρευνες είναι και η μελέτη των Παναγιώτη Τσατσανίδη και Κώστα Φωτιάδη: Η Ρωσοκρατία στον Πόντο 1916-1918, Εκδόσεις Κ&Μ Σταμούλη. Κάθε μέρα στην μελέτη αυτή περιγράφεται κυριολεκτικά και μία άλλη κατάσταση. Πολυπαραγοντική!!! Την διάβασα γιατί με ενδιέφερε πολύ. Αλλά νομίζω ότι αυτή η πολυπλοκότητα και η διαφορετικότητα αναδεικνύεται και από τις προφορικές διηγήσεις που ακολουθούν στο άρθρο.

Β. Τα ιστορικά γεγονότα των αρχών του 20ου αιώνα στον Πόντο.

Η Μεγάλη Έξοδος από τον Τουρκοκρατούμενο Πόντο…

Ο μαρτυρικός Δυτικός Πόντος υφίστατο ποικίλες διώξεις διαχρονικά από τους Οθωμανούς. Έτσι το καταφύγιο των Ποντίων ήταν η έξοδος προς τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, κυρίως της Ρωσίας. Ακόμα και σε ειρηνικά διαλείμματα της ιστορίας μεταναστεύει αρχικά μόνο ο ανδρικός πληθυσμός για ανεύρεση εργασίας, και αργότερα μετακινούνται και οι οικογένειές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ VKONSTA.BLOGSPOT.COM

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή