Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Τζάμπα κόπος οι κουβέντες με την Τουρκία

Δημοσιεύτηκε

στις

Μία «απλή» συνέντευξη στάθηκε αρκετή ώστε να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικές τουρκικές επιδιώξεις. Αυτές που η Αθήνα επιμόνως «αρνείται» να δει, συνεχίζοντας να οδεύει στην οδό του κατευνασμού.

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Στο εξωτικό Λαγονήσι είχαμε μία σπάνια ευκαιρία, την προηγουμένη εβδομάδα, να ακούσουμε έναν γνήσιο εκπρόσωπο του βαθέως κράτους της Τουρκίας, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, πρωθυπουργός και πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μπορεί να μην ακούει στο όνομα Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να μην είναι τώρα στην εξουσία, αλλά όταν μιλά ο Αμπντουλάχ Γκιούλ, είναι σαφές ότι απηχεί τις απόψεις οι οποίες είναι κυρίαρχες σήμερα στην Τουρκία και δη σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Eτσι, λοιπόν, στη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσε ο Economist και σε συνέντευξή του από τον Βασίλη Κωστούλα (ηχητικό απόσπασμα από 5:43 έως 6:20) ο κ. Γκιούλ ρωτήθηκε ευθέως: δεδομένου ότι η Ελλάδα αποδέχεται μόνο μία διαφορά με την Τουρκία, αυτή της ΑΟΖ, πώς είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία, αφού αυτή εγείρει και άλλα θέματα; Η απάντησή του, στωική και συνάμα κυνική, θέτει με αντίστοιχη ευθύτητα αυτό που η Αθήνα «αρνείται» επιμόνως να δει: ότι, δηλαδή, πρόθεση της Τουρκίας είναι παγίως μία λύσηπακέτο για τις ελληνοτουρκικές διαφορές.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα. Δεν είναι μόνο ένα. Υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Είναι καλό να τα συζητήσουμε όλα αυτά βαθιά, πολύ ειλικρινά, πίσω από την πόρτα, στην αρχή. Τότε αν συμφωνούμε σε κάποια από αυτά, έχει καλώς. Στη συνέχεια, ως πακέτο όλα τα θέματα μπορούν να μεταφερθούν στο Διεθνές Δικαστήριο», ομολογεί ο φίλτατος Γκιούλ.

Ποια είναι όμως «όλα τα θέματα», στα οποία αναφέρεται; Το casus belli κατά της Ελλάδος σε περίπτωση που ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα; Οι γκρίζες ζώνες, όπως βαφτίζει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο; Η αποστρατικοποίηση των νήσων του Αν. Αιγαίου, οι διεκδικήσεις της στα Δωδεκάνησα; Η άρνησή της ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ; Το τουρκολιβυκό μνημόνιο και όσα απορρέουν από αυτό; Τι από όλα αυτά μπορεί να συζητήσει η Ελλάδα;

Τι μας λέει δηλαδή, η Τουρκία δια στόματος Γκιούλ; Ας κουβεντιάσουμε πίσω από κλειστές πόρτες στην αρχή και ό,τι δεν μας δώσετε, ας το κάνουμε «πακέτο» και ας πάμε στη Χάγη να δούμε τι θα πάρουμε και από εκεί… Τα λέγει, δε, αυτά ο κ. Γκιούλ, γνωρίζοντας άριστα ότι στο Διεθνές Δικαστήριο θα οδεύσουν οι δύο χώρες βάσει συνυποσχετικού, το οποίο -εκ των προτέρων- θα περιγράφει τη «λύση» που μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ των δύο κρατών.

Υπό το φως αυτών των λεγομένων, ίσως καθίστανται λιγότερο ρητορικά όσα δήλωσε δημοσίως, από το βήμα του Πολεμικού Μουσείου, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά θέματα.

«Πιστεύω ότι καμιά Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα ήταν διατεθειμένη να υποχωρήσει σε μείζονα εθνικά θέματα και να αποδεχθεί ρυθμίσεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων», είχε τότε δηλώσει ο κ. Καραμανλής, κατά τρόπο εξόχως σιβυλλικό, παρουσία του επίσης πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ακόμη δύο πρώην προέδρων της ΝΔ, της βουλευτού της ΝΔ Ντ. Μπακογιάννη, πλειάδας άλλων βουλευτών και παραγόντων του κυβερνώντος κόμματος και του κοινού.

Κατά τα φαινόμενα, είχε λόγο να διατυπώσει αυτούς τους υπαινιγμούς, ο κ. Καραμανλής, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της παρούσας κυβέρνησης ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την Τουρκία μόνο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Όπως μας είπε ο κ. Γκιούλ, η Τουρκία συζητά μόνον λύση-πακέτο.

Άρα, προς τι οι Διακηρύξεις των Αθηνών και οι συζητήσεις με τη γείτονα, η οποία συνεχώς γεμίζει το καλάθι των διεκδικήσεών της απέναντι στην Ελλάδα; Γιατί συνεχίζουμε να προσφέρουμε το άλλοθι του «καλού γείτονα» στην Τουρκία, εξυπηρετώντας έτσι μόνον τις δικές της σκοπιμότητες;

Η υπόθεση του επανεξοπλισμού της μπορεί να εντάσσεται στα σχέδια του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας ή της Κίνας, όμως πρωτίστως αφορά εμάς.

Ας μην το ξεχνάμε.

Αναδημοσίευση από το euro2day.gr

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή