Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Έχει η Αθήνα κόκκινες γραμμές απέναντι στην Τουρκία;

Δημοσιεύτηκε

στις

Η πολιτική της Ελλάδας εξέθρεψε το θηρίο που λέγεται Τουρκία

Οι ηγέτες δεν είναι αλάνθαστοι, ούτε κρίνονται στην Ιστορία για δευτερεύοντα θέματα. Αξιολογούνται  για τα καθοριστικά ζητήματα  μέσα στις συνθήκες της εποχής τους και όχι εκ των υστέρων σε άλλες συνθήκες. Τα πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή του 1974, καταδεικνύουν το ρόλο της Αθήνας τότε και σήμερα.

Πρόσφατα, στο ιστορικό χρονολόγιο σε ελλαδική εφημερίδα έγραφε: «Τέτοια μέρα το 1964, ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου συναντάται στον Λευκό Οίκο με τον αμερικανό πρόεδρο Λίντον Τζόνσον και ανθίσταται σθεναρά στις πιέσεις του τελευταίου να δεχτεί υποχωρήσεις στο Κυπριακό». Σε αντίθεση, το στρατιωτικό καθεστώς της χούντας έμεινε στην Ιστορία για την προδοτική του στάση, συνωμοτώντας στο «ξεπούλημα» της μισής Κύπρου το 1974, με αποτέλεσμα τον σφαγιασμό του Κυπριακού Ελληνισμού από τον τουρκικό Αττίλα. Υπό το βάρος της κυπριακής τραγωδίας, προέκυψε η πτώση της χούντας και επικεφαλής της μεταπολίτευσης ανέλαβε ο Κ. Καραμανλής ως πρωθυπουργός στην Αθήνα, ο οποίος ακολούθησε ουσιαστικά την εγκατάλειψη της Κύπρου διακηρύττοντας ότι «κείται μακράν» λόγω στρατιωτικής αδυναμίας. Στην πραγματικότητα υπήρχε υπεροπλία και το σημαντικότερο είναι πως μια προσβολή των τουρκικών αποβατικών στρατευμάτων θα κατέληγε στην αποτυχία της εισβολής και επιτακτική παρέμβαση των ΗΠΑ, που αποδεδειγμένα επεδίωκαν την πάση θυσία αποφυγή Ελληνοτουρκικού πολέμου χάριν του ΝΑΤΟ.

Έκτοτε, η κατοχή στην Κύπρο συνεχίζεται και η τουρκική πολιτική εκφοβισμού της Ελλάδας διευρύνθηκε με την διακήρυξη «αιτίας πολέμου» (casus belli) σε περίπτωση που ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο. Σε μια κατρακύλα δεκαετιών, η Αθήνα δεν έχει ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο, ούτε νοτιο-ανατολικά της Κρήτης, ούτε έχει οριοθετήσει ΑΟΖ με την Κύπρο. Αντιθέτως, η Τουρκία αντέδρασε με το παράνομο Τουρκολυβικό μνημόνιο  στην Ανατ. Μεσόγειο με επιδίωξη να αποκοπεί η Ελλάδα από την Κύπρο όπου τώρα ζητεί δύο κράτη με στρατηγικό έλεγχο ολόκληρης της περιοχής. Παρόλα αυτά, η Αθήνα συναίνεσε πριν ένα περίπου χρόνο σε «Διακήρυξη Φιλίας» με την Τουρκία αλλά έκτοτε λόγω τουρκικών παρεμβάσεων διάφορα ελληνικά νησιά αρχίζουν να … «κείτονται μακράν» λόγω αδράνειας της Αθήνας π.χ. το Καστελλόριζο,  η Κάσος και τελευταία η Σάμος. Χαρακτηριστικά, στις εκκλήσεις της Αντιδημάρχου Δυτικής Σάμου στις αρμόδιες κρατικές αρχές, η απάντηση ήταν εφευρετική. Οι παραβιάσεις εθνικών χωρικών υδάτων, ονομάζονται … διελεύσεις.

Η αδράνεια της Αθήνας δεν έλυσε το πρόβλημα αλλά εξέθρεψε το θηρίο. Κι είναι η Αθήνα που παράκαμψε το ευνοϊκό πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων βάσει της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας. Κι όσοι στην Αθήνα νόμιζαν ότι η εγκατάλειψη της Κύπρου θα χορτάσει το θηρίο, έπεσαν έξω. Η  Τουρκία διεκδικεί σήμερα το μισό Αιγαίο, δύο κράτη στην Κύπρο κ.ά. Ποιος μπορεί να αφυπνίσει Αθήνα και Λευκωσία για να αποτραπεί νέα υποταγή;

Η στρατηγική για αντιμετώπιση του τουρκικού θηρίου εδράζεται στο συνδυασμό του Ευρωπαϊκού μας πλεονεκτήματος και στην κάθετη πανεθνική αμυντική αποτροπή με πρώτο την απόφαση να προασπιστούμε κόκκινες γραμμές όπως επιβάλλει ο ορθολογισμός!

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή