Αθλητικά
Η Τελετή Έναρξης της Ελληνικής Κρίσης Χρέους! Πέρασαν 20 χρόνια από τότε
Σαν σήμερα, 13 Αυγούστου του 2004, τα μάτια όλου του κόσμου ήταν στραμμένα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας όπου θα γινόταν η Τελετή Έναρξης των 28ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Στην πραγματικότητα, όμως, εκείνη τη βραδιά έμελλε να σημάνει η αρχή μίας νέας εθνικής περιπέτειας, μίας τραγωδίας, που λίγα χρόνια αργότερα έγινε γνωστή ως ελληνική κρίση χρέους, η οποία θα “γιατρευόταν” -υποτίθεται- με τα περιβόητα Μνημόνια. Αποτέλεσμα; Σήμερα ή Ελλάδα έχει χρέος 400 δισ. ευρώ, περισσότεροι από 500.000 νέοι και μορφωμένοι άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για καλύτερες συνθήκες ζωής στο εξωτερικό και όσοι απέμειναν έχουν ξεχάσει προ πολλού τί σημαίνει “κανονικότητα” και ποιότητα ζωής.
Το κόστος
Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος; Μα οι Ολυμπιακοί Αγώνες ευθύνονται για ότι έγινε;
Σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει το 2012 το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας ήταν 8,5 δισ. ευρώ.
Τον Ιούνιο του 2015, ο τότε υφυπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων Σταύρος Κοντονής ανέφερε ότι οι Αγώνες του 2004 κόστισαν πάνω από 20 δισ. ευρώ, ενώ πρόσφατο δημοσίευμα του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων έλεγε ότι οι φετινοί Αγώνες στο Παρίσι κόστισαν περί τα 10 δισ. ευρώ και ότι τις Αθήνας είχαν κοστίσει 13 δισ. ευρώ.
Το ρεπορτάζ δείχνει ότι τα 13 δισ. ευρώ αντικατοπτρίζουν το πραγματικό κόστος των δαπανών που έγιναν αποκλειστικά για τους Αγώνες.
Διότι, ναι, δεν ήταν μόνο αυτά τα 13 δισ. ευρώ που δημιούργησαν το πρόβλημα.
Η μεγάλη ζημιά έγινε από το γεγονός ότι η Ελλάδα κλήθηκε μέσα σε μόλις μία οκταετία, από το 1996 όταν έγινε η ανάληψη μέχρι το 2004, να υλοποιήσει μία σειρά από έργα υποδομών που η έγκαιρη παράδοσή τους συνδεόταν με τους Αγώνες.
Το αεροδρόμιο στα Σπάτα, η Αττική Οδός, ο Προαστιακός, το Μετρό της Αθήνας, το Τράμ και άλλα.
Και όχι ότι αυτά δεν έγιναν καλώς, αφού σήμερα τα χρησιμοποιούμε όλοι στην Αθήνα. Το θέμα είναι σε τί τιμές έγιναν (οι γνωστές υπερκοστολογήσεις των εργολάβων της εποχής) και αν η Ελλάδα είχε την οικονομική δυνατότητα να τα φέρει εις πέρας τόσο γρήγορα.
Όχι, δεν μπορούσε. Γι’ αυτό αναγκάστηκε να δανειστεί, και αυτό θα γινόταν με την έκδοση ομολόγων.
Ο σχετικός πίνακας από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο δείχνει αυτό που περιγράφουμε:
Την περίοδο 1996 – 2003 με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη το χρέος αυξήθηκε κατά 70 δισ. ευρώ (8,7 δισ. ευρώ ανά έτος) και “απογειώθηκε” με επιπλέον 131,9 δισ. ευρώ την περίοδο 2004 – 2009 που πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Καραμανλής (+22 δισ. ευρώ ανά έτος). Και αυτό διότι άπειροι “λογαριασμοί” σε εργολάβους και άλλους προμηθευτές του Δημοσίου εξακολουθούσαν να εξοφλούνται και μετά το 2004, και για το λόγο αυτό, το κράτος δανειζόταν όλο και περισσότερο.
Γύρω από τους Αγώνες, και λόγω των τεράστιων ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς του κράτους, δημιουργήθηκε μία επιπλέον χρηματοδοτική ανάγκη της τάξης των 50 δισ. ευρώ.
Τί έλεγαν τότε οι δημοσκοπήσεις και ποιοί (λίγοι) αντιδρούσαν
Το 2004 είχαν εμφανιστεί δημοσκοπήσεις στον ελληνικό Τύπο που έλεγαν ότι πάνω από το 90% των Ελλήνων ήταν υπέρ της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Αντιγράφουμε από μία μελέτη της VPRC, που έδινε αντίστοιχη εικόνα: “Το 2003 το 82.3% της ελληνικής κοινής γνώμης αξιολογούσε τους Αγώνες της Αθήνας ως ‘πολύ και αρκετά σημαντικούς’. Στον αντίποδα, μόλις το 16.4% τους αξιολογούσε από ‘λίγο έως καθόλου σημαντικούς”.
Γενικά, ήταν μία περίοδος που επειδή πολλοί ανέμεναν να πάρουν κάτι από την “πίτα” των Αγώνων, λίγοι σχολίαζαν αρνητικά ή εξέφραζαν δημόσια την εναντίωσή τους.
Ο δημοσιογράφος της Ελευθεροτυπίας Φίλιππος Συρίγος ήταν από τους ελάχιστους ανθρώπους στο χώρο της ελληνικής δημοσιογραφίας που είχε εναντιωθεί ανοιχτά στη διοργάνωση πριν ακόμη γίνει η ανάληψη το 1996.
“Θα σας πω μόνο το εξής: το νέο μεγάλο γυμναστήριο που δημοπρατήθηκε στη Θεσσαλονίκη, της Μίκρας, θα έχει χωρητικότητα γύρω στις 15.000 θέσεις και δημοπρατήθηκε στα 51 δις. Τώρα πώς θα φτιάξουνε μετά από τόσα χρόνια αθλητικές εγκαταστάσεις συνολικής χωρητικότητας 170.000 θέσεων με 70 δις, αυτό μάλλον με εγχείρημα φακίρηδων μοιάζει” (ποσά σε δραχμές), έγραφε ο Συρίγος, ο οποίος στην πορεία κατήγγειλε μία σειρά θέματα σε σχέση με τους Αγώνες, όπως τη φίμωση στον Τύπο (τον είχαν διώξει από τον Αντένα), το ντόπινγκ και άλλα.
Σε ότι αφορά τους πολιτικούς χώρους (με την ευρεία έννοια πολιτικούς) μόνο οι Αναρχικοί και το ΚΚΕ εξέφραζαν την αντίθεσή τους.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε τότε ήταν οι προσαγωγές και συλλήψεις από την αστυνομία τόσο αναρχικών, όσο και μελών των ΚΚΕ που μοίραζαν στην Αθήνα φυλλάδια κατά των Αγώνων, με την κατηγορία της… ρύπανσης!!!
Αντιγράφουμε από μία αφίσα αναρχικών: “Υπερκέρδη για το κεφάλαιο και ανθρωποθυσίες στα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς, αστυνομοκρατία καταστολή κάθε κοινωνικής και πολιτικής αντίστασης, εκσυγχρονισμός του ελέγχου και αναβάθμιση του ρόλου των μυστικών υπηρεσιών, λεηλασία του περιβάλλοντος, “αναπλάσεις” – εμπορευματοποίηση των δημόσιων χώρων, ιδεολογικός εκμαυλισμός για την απόσπαση συναίνεσης με την προώθηση του “εθελοντισμού” και του εθνικισμού…”.
Να σημειώσουμε ότι στα ολυμπιακά έργα είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 13 εργάτες.
Τον Ιανουάριο του 1996, σύμφωνα με τον Ριζοσπάστη, το ΚΚΕ και η τότε γενική γραμματέας Αλέκα Παπαρήγα είχαν ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας της Αθήνας για τη διοργάνωση των Αγώνων του 2004 με την προϋπόθεση “να συνδυαστεί η διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 με τη γενικότερη στήριξη του αθλητισμού, του σχολικού, του λαϊκού, του αθλητισμού για όλους”.
Τον Οκτώβριο του 2003, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει η Αλέκα Παπαρήγα στην εφημερίδα Goal News και την οποία είχε αναδημοσιεύσει ο Ριζοσπάστης, το “έργο” είχε αλλάξει…
“Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας δεν ξεφεύγουν από τις διεθνείς προδιαγραφές των σύγχρονων εμπορευματοποιημένων Ολυμπιακών Αγώνων. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν προ πολλού αλλοιωθεί πλήρως και καμία σχέση δεν έχουν πλέον με τα ιδανικά και τις αξίες του αθλητισμού, του πολιτισμού, της ειρήνης. Εχουν ταυτιστεί με την πολιτική του κεφαλαίου, με τα συμφέροντά του για κερδοφορία, με ό,τι σημαίνει αυτό για το βιοτικό επίπεδο των λαών, την πολιτιστική τους ζωή, το περιβάλλον, γενικά για τα δικαιώματά τους” έλεγε μεταξύ άλλων η Αλέκα Παπαρήγα.
Τέλος, πρέπει να γίνει και μνεία στους χιλιάδες συμπολίτες μας που έβγαλαν εκατομμύρια ευρώ από μίζες, μπίζνες και υπερκοστολογήσεις από το λεγόμενο “πάρτυ” του 2004.
Εκείνοι έχουν και κάθε λόγο να υποστηρίζουν ότι η Τελετή Έναρξης της Αθήνας ήταν η καλύτερη όλων των εποχών. Οι υπόλοιποι, είναι μάλλον το ίδιο αφελείς με όσους υπηρέτησαν τότε τη μεγάλη ιδέα του εθελοντισμού…
Μπάμπης Πολυχρονιάδης – freedomofpress.gr
Video
Ανατριχιαστική ομιλία Μπακασέτα πριν βγει η Εθνική στο Γουέμπλεϊ: “Να θυσιαστούμε για να τιμήσουμε τον Μπάλντοκ”
Η Εθνική Ελλάδας πέτυχε κάτι το μεγαλειώδες. Έγραψε ιστορία, επικρατώντας 2-1 της Αγγλίας μέσα στο Γουέμπλεϊ. Οι διεθνείς μας, λίγες ώρες μετά τον θάνατο του Τζορτζ Μπάλντοκ, τίμησαν την μνήμη του με τον ιδανικό τρόπο.
Απόδειξη η ανατριχιαστική ομιλία του Τάσου Μπακασέτα πριν η Εθνική πατήσει στο χορτάρι του εμβληματικού αγγλικού γηπέδου: “Ξέρουμε πολύ καλά τι ομάδα είμαστε και τι έχουμε καταφέρει για να φτάσουμε εδώ. Δεν έχουμε να φοβηθούμε κανέναν και θα πάμε να το δείξουμε από το πρώτο λεπτό. Ξέρουμε την ιδιαιτερότητα του παιχνιδιού, πολλοί από εμάς ξέρουμε τι σημαίνει ο Τζορτζ.
Ο Τζορτζ πάντα ήταν το παράδειγμα για την ομάδα, έδινε και την ψυχή του, έβαζε την ομάδα πάνω απ’ όλους και θυσίαζε ακόμη και τη σωματική του ακεραιότητα. Σήμερα μέσα στο παιχνίδι θα είναι το παράδειγμά μας. Ο καθένας από εμάς θα θυσιάζει τον εαυτό του για να τον τιμήσουμε, όπως του αξίζει. Να είμαστε όλοι έτοιμοι”.
Video
Εγραψε ιστορία η Ελλάδα στο Γουέμπλεϊ! Νίκησε την Αγγλία στη σκιά του αιφνίδιου θανάτου του Μπάλντοκ – Πρωταγωνιστής ο Παυλίδης
Η Εθνική επικράτησε 2-1 της Αγγλίας στη σκιά του θανάτου του αδικοχαμένου αμυντικού και έμεινε πρώτη στην κορυφή του ομίλου της στο Nations League. Τις ακυρώθηκαν δύο γκολ
Μεγάλη και συνάμα ιστορική νίκη πέτυχε η Ελλάδα την 3η αγωνιστική του Nations League. Στη σκιά του θανάτου του Τζορτζ Μπάλντοκ, όλοι οι παίκτες έπαιξαν για τον αδικοχαμένο συμπαίκτη τους και η Εθνικής μας επικράτησε 2-1 της Αγγλίας με δύο γκολ του Βαγγέλη Παυλίδη. Μάλιστα ακυρώθηκαν τρία γκολ (Μαυροπάνου, Μασούρα και Παυλίδη) για οφσάιντ. Έτσι η “γαλανόλευκη” έμεινε πρώτη στον όμιλό της στη διοργάνωση και έδειξε, ότι με Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι φτιαγμένη για μεγάλα πράγματα.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Ελλάδα κερδίζει την Αγγλία στην ιστορία της. Και την έκανε μέσα στο Γουέμπλεϊ και μάλιστα μετά από εμφατική απόδοση κόντρα στα “λιοντάρια”.
Ενός λεπτού σιγή για Μπάλντοκ
Ρίγη συγκίνησης πλημμύρισε το Γουέμπλεϊ λίγο πριν τη σέντρα της αναμέτρηση. Στο εμβληματικό στάδιο του Λονδίνου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Τζορτζ Μπάλντοκ, του διεθνή Άγγλου αμυντικού του Παναθηναϊκού που άφησε την τελευταία του πνοή την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου σοκάροντας τους πάντες στην Ελλάδα. Ο ποδοσφαιριστής πέθανε σε ηλικία 31 ετών και ανευρέθηκε από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού που διέμενε στα νότια προάστια, μετά από αναζήτηση της συζύγου του στην Αγγλία.
Το σοκ ήταν τεράστιο τόσο για τον Παναθηναϊκό, όσο και για τους παίκτες της Εθνικής Ελλάδας, καθώς ο Μπάλντοκ ήταν συμπαίκτης τους, αφού είχε ελληνικές ρίζες από την πλευρά του παππού του και είχε χριστεί 12 φορές διεθνής με τη «γαλανόλευκη». Στο Γουέμπλεί οι διεθνείς ήταν συντετριμμένοι. Τα πρόσωπά τους ήταν σκυθρωπά και προβληματισμένα, την ώρα που στα μάτριξ του γηπέδου έπαιζε εικόνα του αδικοχαμένου ποδοσφαιριστή.
Παυλίδης ο αντι-Ιωαννίδης! Νοκ άουτ ο Τσιμίκας
Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρέταξε την Ελλάδα με τον Βλαχοδήμο στη σέντρα, αμυντική τετράδα από δεξιά προς αριστερά τους Ρότα, Κουλιεράκη, Μαυροπάνο και Γιαννούλη. Κουρμπέλης και Σιώπης τοποθετήιηκαν στα αμυντικά χαφ, με τον Μπακασέτα μπροστά τους σε οργανωτικό ρόλο, ενώ ο Παυλίδης έπαιξε σαν αντί-Ιωαννίδης στην κορυφή της επίθεσης, έχοντας βοήθειες από τους Μασούρα και Τζόλη στις δύο πτέρυγες. Αξίζει να σημειωθεί, ότι Κώστας Τσιμίκας τέθηκε νοκ άουτ λόγω ασθένειας και έμεινε εκτός αποστολής.
Έπαιξε άφοβα και έχασε μεγάλη ευκαιρία με Μπακασέτα
Παρά το πένθιμο κλίμα λόγω της απώλειας τους συμπαίκτης τους, οι διεθνείς εμφανίστηκαν πολύ δυναμικοί στον αγωνιστικό χώρο. Με εξαίρεση μια απειλή από τους Άγγλους, στο 3′ με τον Μπέλιγκχαμ, το σουτ του οποίου απέκρουσε εντυπωσιακά σε κόρνερ, η Ελλάδα ήταν τον περισσότερο χρόνο του πρώτου μέρους σε φάση επίθεσης και απειλής, χάρη στην κινητικότητα και τη συνεργασία του Τζόλη με τον Παυλίδη, αλλά και την εμπειρία του Μπακασέτα. Είχε μάλιστα πολύ καλές στιγμές να βρει το γκολ λαι από καθαρή ατυχία δεν προηγήθηκε. Στο 5′ ο Τζόλης μοίρασε στον Παυλίδης που είχε καλό πεδίο βολής εκτός περιοχής αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα από την εστία. Πέντε λεπτά αργότερα ήρθε η μεγαλύτερη στιγμή στο πρώτο μέρος.
Αυτή είχε την υπογραφή του Τάσου Μπακασέτα, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε το τραγικό λάθος του Πίκφορντ που βγήκε εκτός περιοχής, ο Έλληνας άσος σούταρε προς την κενή εστία, αλλά ο Κόλγουιλ με εκπληκτική προβολή έσωσε πάνω στη γραμμή, δαιτηρώντας το μηδέν για τα λιοντάρια. Ένα λεπτό αργότερα ο Μασούρας βγάζει κεφαλιά-πάσα για τον Μαυροπάνο που νίκησε τον Πίκφορντ αλλά το γκολ ακυρώθηκε για οφσάιντ. Η Ελλάδα όμως έδειχνε να παίζει με ψυχή και πάνω απ’ όλα άφοβα. Ο Άγγλος τερματοφύλακας δέχτηκε άλλη μια απειλή από τον Μπακασέτα στο 21′ και μάλιστα μέσα στην περιοχή, αλλά είχε απάντηση.
Υπήρξε όμως στιγμή που οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς έπαιξαν με τη φωτιά. Στο 30′ η άμυνα της Εθνικής πιάστηκε στον ύπνο, αφού ο Γκόρντον έμεινε αφύλακτος, έπιασε την κεφαλιά, αλλά για καλή τύχη της «γαλανόλευκης» η μπάλα πέρασε εκτός. Ήταν η φάση που έκανε τους Άγγλους να αναθαρρήσουν και μετα σφυρίγματα που έπαιρναν γύρω από την περιοχή από τον Ιταλό διαιτητή, να ασκήσουν πίεση στην περιοχή του Βλαχοδήμου. Η Ελλάδα όμως άντεξε και εξουδετέρωσε τους Άγγλους, μέχρι να λήξει το ημίχρονο και οι διεθνείς μας πάνε στα αποδυτήρια για τις απαραίτητες ανάσες.
Ο Παυλίδης σκόραρε για τον Τζορτζ
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο για την Εθνική. Η Ελλάδα μπήκε με δύναμη και πίεσε ψηλά. Στο 49′ ο Κουλιεράκης με ατομική ενέργεια, «έσπασε» στον Παυλίδη, ο οποίος ντρίπλαρε ανάμεσα σε τρεις αντιπάλους και με ξερό σουτ νίκησε τον Πίκφορντ για το 1-0. Οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν στη συνέχεια ήταν μοναδικές. Ο Παυλίδης έτρεξε προς την εξέδρα των Ελλήνων οπαδών και έδειξε το μαύρο περιβραχιόνιο, αφιερώνοντας το γκολ στον αδικοχαμένο Τζορτζ Μπάλντοκ. Το Γουέμπλεϊ αντηχούσε παντού Ελλάς Ελλάς.
Οι Έλληνες παίκτες πήραν τεράστια ενέργεια από τον κόσμο και αυτό φάνηκε στο παιχνίδι της. 5 λεπτά αργότερα είχαν ευκαιρία και δεύτερο γκολ με γυριστή κεφαλιά του Κουλιεράκη, ύστερα από εκτέλεση φάουλ του Μπακασέτα, Άρνονλντ όμως έδιωξε τελευταία στιγμή, ενώ στο ίδιο χρονικό σημείο η αγγλική άμυνα απομάκρυνε σουτ του Μπακασέτα.
Ακυρώθηκαν δύο γκολ ισοφαρίστηκε και “χτύπησε” ξανά στις καθυστερήσεις
Στο 59′, ύστερα από αντεπίθεση ο Μασούρας σκοράρει, αλλά το γκολ του ακυρώνεται γιατί προηγουμένως ήταν οφσάιντ ο Παυλίδης. Η Ελλάδα όμως είχε και άλλη ενέργεια και το σημαντικότερο; Δεν άφηνε τους Άγγλους να κάνουν παιχνίδι. Μόνο μια στιγμή φάνηκαν τα «λιοντάρια» και αυτή στο 61′ με το άστοχο σουτ του Γουότκινς. Από εκεί και πέρα οι γηπεδούχοι δεν υπήρχαν. Λειτούργησαν πολύ σωστά και οι αλλαγές του Γιοβάνοβιτς με Πέλκα, Ζαφείρη και Μάνταλου. Στο 83′ σε μια ακόμα αντεπίθεση με τον Γιαννούλη, αυτός άφησε στον Τζόλη που γύρισε για τον Παυλίδη, ο οποίος σκόραρε εξ επαφής, αλλά η φάση ελέγχθηκε και το γκολ δεν μέτρησε για οφσάιντ.
Οι Άγγλοι εκεί που ήταν εξαφανισμένοι αναθάρρησαν στα τελευταία λεπτά. Έβαλαν τη μπάλα κάτω και έψαξαν αντίδραση. Τα κατάφεραν στο 87′. Ο Γουότκινς βρήκε χώρο από δεξιά, έκανε το γύρισμα με τον Μπέλιγκχαμ να έρχεται με φόρα και να εκτελεί τον Βλαχοδήμο, για το 1-1.
Και όμως αυτή η βραδιά δεν είχε αυτήν την κατάληψη! Η Ελλάδα έδειξε τεράστια ψυχικά αποθέματα και χτύπησε ξανά στις καθυστερήσεις, όταν ύστερα από αντεπίθεση και αναμπουμπούλα στην περιοχή της Αγγλίας, ο Παυλίδης νίκησε τον Πίκφορντ και έγραψε το τελικό 2-1.
ΠΗΓΗ: Sportdog.gr
Video
Σάββας Καλεντερίδης: Ο Γιαζιτζί να γίνει Μπακασέτας όχι Αταμάν
Ο Ολυμπιακός πρέπει να προστατέψει τον Τούρκο μέσο, Γιουσούφ Γιαζιτζί, να μη γίνει Αταμάν αλλά Μπακασέτας.
Το θέμα της μεταγραφής του Γιουσούφ Γιαζιτζί στον Ολυμπιακό σχολίασε ο Σάββας Καλεντερίδης. Με αφορμή αιχμηρή ανακοίνωση της Θύρας 7, ο αναλυτής γεωπολιτικών θεμάτων, ο οποίος παίζει στα δάχτυλα τα θέματα της Τουρκίας, καθώς υπηρέτησε ως αξιωματικός πληροφοριών των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών στη Σμύρνη και αργότερα ενεπλάκη στην υπόθεση Οτζαλάν, υποηστήριξε, ότι η ομάδα του Πειραιά πρέπει να προστατέψει τον διεθνή Τούρκο ποδοσφαιριστή. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τον Τάσο Μπακασέτα και την αξιοπρεπέστατη παρουσία του στην Τράμπζονσπορ, υποστηρίζοντας, ότι πριν τους αγώνες αποσυρόταν και προσευχόταν στα εικονίσματα.
Ο ειδικός υποστήριξε, ότι πρέπει να εξηγήσουν στον Γιαζιτζί κάποια πράγματα κυρίως τι πρέπει να αποφύγει. Έκανε, δε, έναν παραλληλισμό με την υπόθεση Αταμάν και το περίφημο πανό για την 50χρονη κατοχή στην Κύπρο, λέγοντας, ότι ο Παναθηναϊκός δεν έπρεπε να τον στείλει στη Μεγαλόνησο. Παράλληλα ο Καλεντερίδης επιβεβαίωσε, ότι ο Γιαζιτζί προέρχεται από την εθνοτική ομάδα των ελληνόφωνων της Τραπεζούντας, οι οποίοι μπορεί να έχουν συναίσθηση της καταγωγής τους και να κρατούν κάποια ήθη και έθιμα, αλλά έχουν υποστεί βίαιο εξισλαμισμό, με αποτέλεσμα να μην έχουν ελληνική συνείδηση.
Σάββας Καλεντερίδης: Ο Ολυμπιακός πρέπει να προστατέψει τον Τούρκο μέσο, Γιουσούφ Γιαζιτζί, να μη γίνει Αταμάν αλλά Μπακασέτας.
«Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα στην Τουρκία, το οποίο κανείς δεν το άγγιξε, εκτός από τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Αφορά τη γλωσσική μειονότητα των Ελληνόφωνων στον Πόντο. Αυτό το θέμα το έθιξε για πρώτη φορά ο Πάγκαλος, το έβαλε σε ατζέντα των ελληνοτουρκικών συζητήσεων, σε επίπεδο υπουργών. Έβαλε το θέμα της ίδρυσης ελληνικού προξενείου στην Τραπεζούντα, με δικαιολογητικές σκέψεις, να έρθουμε σε επαφή με τους ελληνόφωνους και να τους βοηθήσουμε, να διατηρήσουν τη γλώσσα τους. Οι Τούρκοι φυσικά αρνήθηκαν και θυμάμαι, ότι τον κράτησε στην ατζέντα ο Γεώργιος Παπανδρέου.
Εκεί υπάρχει ένα ζήτημα, το οποίο είναι ακανδώδες. Οι άνθρωποι αυτοί παρότι μιλούν ελληνικά, το ιδίωμα του Πόντου, τη γλώσσα αυτήν την αρχαΐζουσα, την ίδια στιγμή μπορεί να είναι είτε σκληροί μουσουλμάνοι, είτε σκληροί Τούρκοι εθνικιστές ή και τα δύο. Μια περίεργη κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση όμως, ελληνική γλώσσα και πολιτισμός διατηρήθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Όταν πήγε εκεί ο Μπακασέτας, η Τράμπζονσπορ τον σεβάστηκε. Δηλαδή απ’ότι μου λένε, πριν από κάθε αγώνα αποσυρόταν, άνοιγε τις εικόνες και προσευχόταν. Ποτέ κανείς στην ομάδα δεν διέρρευσαν κάτι, για να τον προβοκάρουν. Ο Μπακασέτας σεβάστηκε την Τουρκία, δεν προκάλεσε και την ίδια στιγμή, με την αγωνιστικότητά του και τη συμπεριφορά του κατόρθωσε να φύγει αλώβητος από την Τραπεζούντα περίπου ως τοπικός ήρωας.
Ο Αταμάν δεν έκανε το ίδιο στον Παναθηναϊκό, με αφορμή αυτό που συνέβη στην Κύπρο. Ακούστε, όποια ομάδα παίζει στην Ευρώπη τη στηρίζω. Πέρσι πανηγύρισα για το Κύπελλο που πήρε ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη λες και είμαι γαύρος. Το ίδιο πανηγύρισα και το Κύπελλο του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ. Άρα εγώ θεωρώ, ότι του χρωστάμε του Αταμάν, γιατί κράτησε τον Παναθηναϊκό στις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Αυτό που συνέβη στην Κύπρο, έπρεπε να τον προστατέψει η ομάδα του. Αντιλαμβάνομαι ότι τον πίεσαν από την Τουρκία, να μην μπει σφραγίδα. Έπρεπε να μην τον στείλει στην Κύπρο η ομάδα του.
Έρχεται ο Γιαζιτζί, ο οποίος είναι ελληνόφωνος. Μιλάει ποντιακά. Όπως σας είπα όμως, οι άνθρωποι αυτοί, πολλοί από αυτούς, η συντριπτική πλειονότητα, μπορεί να υποψιάζονται, ότι είναι ελληνικής καταγωγής, αλλά η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, εκεί πρέπει να ζήσεις για να καταλάβεις τι παίζει, δεν μπορείς να ξεφύγεις. Μερικοί που έγιναν Χριστιανοί τους συνέθλιψε το σύστημα και η κοινωνία.
Ο Γιαζιτζί είναι ελληνόφωνος και ήρθε στον Ολυμπιακό να παίξει. Πιστεύω, ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να τον προστατέψει. Είδα μια ανακοίνωση της Θύρας 7. Πρέπει να του εξηγήσει, τι μπορεί να κάνει και τι θα πρέπει να αποφύγει. Σας έφερα το παράδειγμα του Μπακασέτα. Σε ένα συντηρητικότερο περιβάλλον έφυγε όρθιος. Τον άφησαν να φέρει στη φιέστα ελληνική σημαία και να περιφέρεται στο γήπεδο. Άρα αυτό το πράγμα θα πρέπει ομάδα, σύνδεσμοι και φίλαθλοι να το διαχειριστούν, ούτως ώστε να περάσει παραγωγικά όσον αφορά την αθλητική του παρουσία, να προσφέρει στην ομάδα που τον τιμά με τη μεταγραφή και να μην έχουμε προβλήματα, όπως συνέβησαν σε άλλες περιπτώσεις», ανέφερε για το θέμα ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή που πραγματοποιεί κάθε βράδυ στο κανάλι του στο Youtube.
Δείτε το απόσπασμα για τον Γιαζιτζί στο παρακάτω βίντεο:
-
Γαλλία3 ημέρες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Εθνική Άμυνα3 ημέρες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Ιράν4 ημέρες πριν
Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF
-
Ιστορία3 ημέρες πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Video4 ημέρες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Video11 ώρες πριν
Ανατριχιαστική ομιλία Μπακασέτα πριν βγει η Εθνική στο Γουέμπλεϊ: “Να θυσιαστούμε για να τιμήσουμε τον Μπάλντοκ”
-
Video4 ημέρες πριν
Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία
-
Αναλύσεις6 ημέρες πριν
Quo vadis κύριε Γεραπετρίτη;