Ακολουθήστε μας

Συρία

Ηγέτης οργάνωσης προσκείμενης στην Αλ Κάιντα σκοτώθηκε στη Συρία

Δημοσιεύτηκε

στις

Κατά τη διάρκεια αμερικανικού πλήγματος

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως την Παρασκευή σκότωσαν σε «στοχευμένο βομβαρδισμό» τον ηγέτη της οργάνωσης Τανζίμ Χουράς αντ Ντιν, η οποία θεωρείται προσκείμενη στην Αλ Κάιντα.

Επρόκειτο για τον Αμπού Αμπντ αρ Ραχμάν αλ Μάκι, ανέφερε μέσω X το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»), χωρίς να διευκρινίσει πού ακριβώς έγινε ο βομβαρδισμός.

Η οργάνωση Τανζίμ Χουράς αντ Ντιν «συνδέεται με την δύναμη της αλ Κάιντα στη Συρία» κι ενστερνίζεται τον σκοπό της να διαπράξει «επιθέσεις εναντίον αμερικανικών και δυτικών συμφερόντων», σημείωσε η CENTCOM.

Ο Αμπού Αμπντ αρ Ραχμάν αλ Μάκι ήταν «υψηλόβαθμος ηγέτης» της αρμόδιος για «τρομοκρατικές επιχειρήσεις στη Συρία», κατά την ίδια πηγή.

Από την πλευρά του, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε νωρίτερα ότι πλήγμα drone εναντίον μοτοσικλέτας σε νότιο τομέα της επαρχίας Ιντλίμπ σκότωσε τον άνδρα, που κατά τη μη κυβερνητική οργάνωση ήταν Σαουδάραβας υπήκοος.

Στη Συρία παραμένουν ανεπτυγμένα σχεδόν 900 μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στο πλαίσιο διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού με αποστολή να αποτρέψει την ανασύνταξη και εκ νέου ισχυροποίηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Μετά την ισχυροποίηση και την προέλασή του το 2014, όταν κυρίευσε αχανείς τομείς της επικράτειας της Συρίας και του γειτονικού Ιράκ κι επέβαλε καθεστώς τρόμου, το ΙΚ είδε το αυτοανακηρυγμένο «χαλιφάτο» του να καταρρέει, δεχόμενο επιθέσεις από πολλαπλές κατευθύνσεις και στις δυο χώρες.

Παρά την ήττα της, πυρήνες της τζιχαντιστικής οργάνωσης παραμένουν ενεργοί και στις δυο χώρες. Στη Συρία, αναδιπλώθηκαν στην αχανή έρημο από όπου εξαπολύουν επιθέσεις στοχοποιώντας τόσο τον συριακό στρατό όσο και παράταξη με κυρίαρχο στοιχείο τους Κούρδους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ιράν

Ιράν: Το 80% των πυραύλων μας βρήκαν τους στόχους

Δημοσιεύτηκε

στις

ISRAEL-PALESTINIANS/LEBANON

Πηγές προσκείμενες στον συριακό στρατό ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι η αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ κατέρριψε δεκάδες πυραύλους

Σε δύο κύματα με σχεδόν 200 πυραύλους, πραγματοποιήθηκε η ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, όπως μετέδωσε ο ενημερωτικός ιστότοπος Axios.

Ο στρατός είπε ότι αναχαιτίστηκε «μεγάλος αριθμός» πυραύλων. «Υπήρξε κάποιος αντίκτυπος στο κεντρικό και νότιο» Ισραήλ, είπε ο εκπρόσωπος του στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση από την πλευρά της μετέδωσε ότι το 80% των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν εναντίον του Ισραήλ έπληξαν τους στόχους τους.

«Καταρρίφθηκαν δεκάδες» λέει η Συρία

Πηγές προσκείμενες στον συριακό στρατό πάντως ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι η αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ κατέρριψε δεκάδες πυραύλους που πέρασαν πάνω από το συριακό έδαφος. Άλλοι μάρτυρες από τη νότια Συρία, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο, είπαν ότι είδαν πυραύλους να καταρρίπτονται.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ισραήλ

Συρία: Νεκρή παρουσιάστρια και ακόμη δύο άνθρωποι από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Δαμασκό

Δημοσιεύτηκε

στις

Sham FM via REUTERS

Το συριακό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο ισραηλινός στρατός στόχευσε τη Δαμασκό με drones και αεροπλάνα γύρω στις 02:00 τοπική ώρα από «κατεύθυνση των κατεχόμενων Υψιπέδων του Γκολάν»

H Σαφάα Αχμέντ, γνωστή παρουσιάστρια της συριακής τηλεόρασης, σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα στη Δαμασκό, μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Νεκροί από το ίδιο χτύπημα έπεσαν ακόμη δύο άνθρωποι.

«Η Γενική Αρχή Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης ανακοινώνει τον θάνατο της παρουσιάστριας Σαφάα Αχμέντ  Safaa Ahmed ως μάρτυρα μετά την προδοτική ισραηλινή επίθεση στην πρωτεύουσα, τη Δαμασκό», ανέφερε η ανακοίνωση.

Το συριακό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο ισραηλινός στρατός στόχευσε τη Δαμασκό με drones και αεροπλάνα γύρω στις 02:00 τοπική ώρα από «κατεύθυνση των κατεχόμενων Υψιπέδων του Γκολάν».

«Τα συστήματα αεράμυνας μας αντιμετώπισαν πυραύλους και drones της επίθεσης και κατέρριψαν τα περισσότερα από αυτά», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και εννέα άλλοι τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα της επίθεσης.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εντοπίστηκαν γεωγραφικά από το CNN, δείχνουν ότι μια έκρηξη σημειώθηκε δίπλα στο κτίριο Telecom της Συρίας, δυτικά του στρατιωτικού αεροδρομίου της πόλης. Πρόσθετα βίντεο που εντοπίστηκαν από το CNN δείχνουν ένα αυτοκίνητο να φλέγεται μετά την έκρηξη.

Δεν είναι σαφές εάν αυτή είναι η τοποθεσία όπου η Αχμέντ ή οι άλλοι σκοτώθηκαν και η τοποθεσία του θανάτου τους δεν αναφέρθηκε από το SANA.

Όταν ρωτήθηκε από το CNN για την πληροφορία, ο ισραηλινός στρατός απάντησε: «Δεν σχολιάζουμε αναφορές στα ξένα μέσα ενημέρωσης».

Πηγή: CNN

Συνέχεια ανάγνωσης

Ισραήλ

O ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξόντωσε τον επικεφαλής του δικτύου της Χαμάς στη νότια Συρία

Δημοσιεύτηκε

στις

EPA/WAEL HAMZEH

Πρόκειται για τον Άχμαντ Μουχάμαντ Φαχντ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε προ ολίγου ότι εξάλειψε τον επικεφαλής του δικτύου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη νότια Συρία στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε.

Πρόκειται για τον Άχμαντ Μουχάμαντ Φαχντ, διευκρίνισε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή