Ακολουθήστε μας

Μπαγκλαντές

Κίνδυνος στο Πακιστάν να συμβούν παρόμοια γεγονότα με το Μπαγλαντές! Αγκάθι για το Ισλαμαμπάντ ο Απελευθερωτικός Στρατός του Βελουχιστάν

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο αρχηγός του στρατού του Πακιστάν στρατηγός Asim Munir προειδοποίησε πρόσφατα όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν χάος στο Πακιστάν και είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα κινηθούν γρήγορα για να αποτρέψουν οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα.

Τα σχόλια του Αρχηγού Στρατού ήρθαν μετά από πολλές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προειδοποιούσαν ότι το Πακιστάν, που βρίσκεται σε δεινή θέση σήμερα, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια μοίρα παρόμοια με το Μπαγκλαντές, όπου οι λαϊκές αναταραχές ανέτρεψαν τον καθήμενο πρωθυπουργό Σεΐχη Χασίνα. Κατά ειρωνικό τρόπο, παρ’ όλη την ανδρεία που επιδεικνύει δημόσια ο στρατηγός Munir, ελάχιστα έχει καταφέρει να κάνει ο στρατός στο Μπαλουχιστάν ενόψει των ολοένα και πιο περίπλοκων επιθέσεων από δυνάμεις υπέρ της ανεξαρτησίας, συμπεριλαμβανομένων των Baloch Liberation Army (BLA) και Baloch Liberation Front. (BLF), σε στόχους που συνδέονται με τον στρατό και το κράτος του Πακιστάν στο Μπαλουχιστάν.

Πρόσφατα, τόσο η BLA όσο και η BLF ισχυρίστηκαν ότι βρίσκονται πίσω από το κύμα επιθέσεων κατά των πακιστανικών στρατιωτικών δυνάμεων στις περιοχές Mashkay, Zamuran και Kolwah τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Τζέιαντ Μπαλόχ, εκπρόσωπος της BLA, είπε ότι οι μαχητές είχαν στοχεύσει πακιστανικά στρατιωτικά φυλάκια και ένα όχημα κατασκευαστικής εταιρείας σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις. Μια γρήγορη έρευνα των επιθέσεων στο Μπαλουχιστάν φέτος αποκαλύπτει την αυξανόμενη πολυπλοκότητα και ικανότητα των ομάδων υπέρ της ανεξαρτησίας, αποδεικνύοντας ότι είναι ικανές για πολλά περισσότερα από το να έχουν μόνο ενοχλητική αξία.

Μαχητές της BLA επιτέθηκαν πρόσφατα (20 Ιουνίου) σε φυλάκια ασφαλείας στο πακιστανικό στρατόπεδο στην περιοχή Nokjo του Mashkay με εκτοξευτές χειροβομβίδων και αυτόματα όπλα. Η BLA ισχυρίστηκε ότι η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός στρατιώτη και προκάλεσε ζημιές στο στρατόπεδο.

Πιο πρόσφατα, η BLA πυρπόλησε (3 Αυγούστου) ένα όχημα στο Zamuran που ανήκε σε μια στρατιωτική κατασκευαστική εταιρεία. Ο εργολάβος, ο οποίος συμμετείχε σε έργα περίφραξης κατά μήκος των συνόρων Ιράν-Πακιστάν (γνωστά ως Goldsmith Line), άφησε το όχημά του και προσπάθησε να διαφύγει. Το BLA περιέγραψε αυτά τα έργα ως υποστήριξη «δυνάμεων κατοχής».

Νωρίτερα, στελέχη της BLF είχαν επιτεθεί (15 Ιουνίου) σε στρατόπεδο του στρατού στη Σχολή Σαχάκι στην περιοχή Μπαλγκατάρ της περιφέρειας Κετς του Μπαλουχιστάν. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε ο «εκπρόσωπος» του BLF Ταγματάρχης Gorham Baloch. Την ίδια μέρα, στελέχη της BLA στόχευσαν ένα όχημα που μετέφερε προμήθειες για αυτό που η BLF αποκαλεί το «εκμεταλλευτικό» έργο Saindaik στην περιοχή Kalat.

Ο εκπρόσωπος της BLA, Jeeyand Baloch, δήλωσε ότι μαχητές της BLA πυροβόλησαν το όχημα με εκτοξευτή χειροβομβίδων, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά στο όχημα και στο φορτίο του. Σε ξεχωριστή δήλωση, η BLF ανέλαβε επίσης την ευθύνη για μια επίθεση (3 Αυγούστου) σε στρατιωτικό στρατόπεδο στην περιοχή Kolwah του Kech. Το BLF ισχυρίζεται ότι η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός στρατιώτη και τον τραυματισμό άλλων τριών σοβαρά. Και οι δύο ομάδες επανέλαβαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τέτοιες επιθέσεις μέχρι να αποσυρθούν όλες οι πακιστανικές δυνάμεις από το Μπαλουχιστάν.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η PNS Siddique , η δεύτερη μεγαλύτερη ναυτική αεροπορική βάση του Πακιστάν, δέχτηκε επίθεση από την Ταξιαρχία Majeed του BLA. Ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν και τους πέντε επιτιθέμενους, η επίθεση έδειξε την ικανότητα των δυνάμεων των Μπαλόχ υπέρ της ανεξαρτησίας να στοχεύουν τις στρατιωτικές δυνάμεις του Πακιστάν κατά βούληση και σε βάθος.

Η επίθεση στη βάση Turbat ήταν επίσης σημαντική καθώς κινεζικά drones παρακολούθησης ήταν σταθμευμένα εκεί. Αυτή ήταν η δεύτερη επίθεση από μαχητές των Μπαλόχ σε στρατιωτική εγκατάσταση αυτόν τον μήνα. Στις 20 Μαρτίου, αυτονομιστές των Μπαλόχ επιτέθηκαν στο συγκρότημα της Λιμενικής Αρχής του Γκουαντάρ. Και πάλι, η Ταξιαρχία Majeed ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Αυτή η διευκόλυνση αποτελεί σημαντικό μέρος του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν. Σύμφωνα με την Dawn , ο ιστότοπος φιλοξενούσε αρκετές δυνάμεις ασφαλείας και πληροφοριών.

Νωρίτερα, στις 29 Ιανουαρίου, η BLA ξεκίνησε την Επιχείρηση  Dara-e-Bolan  στην πόλη Mach, στην περιοχή Kachhi. Η πόλη Mach, η οποία ήταν ο στόχος της BLA, απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα από την Κουέτα, την πρωτεύουσα της επαρχίας του Μπαλουχιστάν. Στην επίθεση Mach συμμετείχαν περισσότεροι από 380 μαχητές από διάφορες ελίτ μονάδες BLA. Ως αποτέλεσμα, το BLA μπόρεσε να διεκδικήσει τον έλεγχο του Mach City για περισσότερες από σαράντα ώρες, με όλα τα στρατηγικά σημαντικά σημεία εισόδου και εξόδου να βρίσκονται υπό την κατοχή του. Η επιτυχία αυτής της επιχείρησης βρισκόταν στον συντονισμό των επιθέσεων της BLA, που περιελάμβαναν στόχευση των αρχηγείων του παραστρατιωτικού Συνοριακού Σώματος, έντονες ρουκέτες στην κεντρική φυλακή, ενέδρες σε αστυνομικά κέντρα, βομβαρδισμό σε σιδηροδρομική γραμμή και πυρπόληση ξενοδοχείου και πολλών καταστημάτων. Τέσσερα μέλη του προσωπικού ασφαλείας, δύο πολίτες και περισσότεροι από 20 μαχητές φέρεται να σκοτώθηκαν στην επιχείρηση.

Είναι σημαντικό ότι οι αυτονομιστικές δυνάμεις των Μπαλώχ έχουν επίσης δείξει μεγαλύτερο συντονισμό και συνεργασία μεταξύ τους στη διεξαγωγή επιθέσεων. Μια πτυχή του συντονισμού έγινε σαφής μετά τον σχηματισμό το 2018 του Baloch Raaji Aajoi Sangar (BRAS).

Είναι ένας συνασπισμός τριών μαχητών ομάδων: BLA, BLF και της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς των Μπαλόχ. Ο σχηματισμός αυτού του συνασπισμού οδήγησε στην ενότητα και ενίσχυσε τη δύναμη των αυτονομιστικών ομάδων του Μπαλουχιστάν. Είναι λοιπόν προφανές ότι ένας συνδυασμός αιφνιδιασμού, βελτιωμένης συνεργασίας, καθώς και η χρήση σύγχρονων και βαρέων όπλων έχει αυξήσει την ένταση των βίαιων επιθέσεων κατά των δυνάμεων ασφαλείας του Πακιστάν στο Μπαλουχιστάν.

Ο υψηλός αριθμός νεκρών και η ένταση ορισμένων επιθέσεων το αποδεικνύουν. Η επίθεση στη ναυτική αεροπορική βάση Turbat τον Φεβρουάριο του 2024 είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Τον Ιανουάριο του 2022, μια επίθεση εναντίον ενός σταθμού ελέγχου του στρατού στο Turbat του Μπαλουχιστάν, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δέκα στρατιωτών. Τέτοιες επιθέσεις κατέδειξαν την ανάπτυξη τόσο της ικανότητας όσο και της ικανότητας συντονισμού των ανταρτών υπέρ της ανεξαρτησίας των Μπαλόχ.

Το τρέχον κύμα εξέγερσης των Μπαλόχ έχει γίνει ολοένα και πιο εξελιγμένο στις επιθέσεις του τα τελευταία χρόνια, υιοθετώντας νέες τακτικές και στοχεύοντας ένα ευρύτερο φάσμα στόχων υψηλής αξίας. Καθώς το πακιστανικό κράτος κατακλύζεται από ένα νέο κύμα βίας από τους «Πακιστανούς Ταλιμπάν», οι αυτονομιστές Μπαλώχ βλέπουν μεγαλύτερη επιτυχία στις επιθέσεις τους κατά της κυβέρνησης και των κινεζικών συμφερόντων στη χώρα.

Οι τελευταίες επιθέσεις των BLA και BLF υπογραμμίζουν την εξελισσόμενη δυναμική της εξέγερσης στο Μπαλουχιστάν όσον αφορά την πολυπλοκότητα, την υιοθέτηση νέων τακτικών και την επιλογή διαφορετικών στόχων υψηλής αξίας. Αυτό είναι το σημαντικότερο πακέτο για το πακιστανικό κράτος. το μόνο πρόβλημα είναι ότι είναι κωφοί σε αυτήν την πραγματικότητα.

 

ΠΗΓΗ: Khaama Press

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινδία

Το “Μεγάλο Μπαγκλαντές” προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια στη νότια Ασία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι ριζοσπαστικές ισλαμιστικές ομάδες έχουν εκφράσει ανοιχτά την επιθυμία τους να ιδρύσουν ένα «Μεγάλο Μπαγκλαντές», ένα έδαφος που θα περικλείει τμήματα της βορειοανατολικής περιοχής της Ινδίας.

 

Η πολιτική αναταραχή στο Μπαγκλαντές, με αποκορύφωμα την απομάκρυνση της εκλεγμένης πρωθυπουργού Σεΐχη Χασίνα, έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για τις επεκτατικές φιλοδοξίες της χώρας. Οι ριζοσπαστικές ισλαμιστικές ομάδες, τώρα στην εξουσία, έχουν εκφράσει ανοιχτά την επιθυμία τους να ιδρύσουν ένα «Μεγάλο Μπαγκλαντές», ένα έδαφος που θα περικλείει τμήματα της βορειοανατολικής περιοχής της Ινδίας.

Το προτεινόμενο «Μεγάλο Μπαγκλαντές» θα περιλαμβάνει τη Δυτική Βεγγάλη, το Μπιχάρ, την Οντίσα, το Τζαρκάντ, το Σικίμ, το Αρουνάτσαλ Πραντές, το Ασάμ, τη Μεγκαλάγια, την Τριπούρα, τη Μιζοράμ, τη Μανιπούρ και τη Ναγκαλάντ και τμήματα της Μιανμάρ.

Ενώ το Μπαγκλαντές δεν διαθέτει τη στρατιωτική δύναμη ή τους πόρους για να εισβάλει απευθείας στην Ινδία, ο καθαρός πληθυσμός του άνω των 171,2 εκατομμυρίων – σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν ολόκληρης της βορειοανατολικής περιοχής – αποτελεί σημαντική δημογραφική απειλή.

Η ιστορία της διείσδυσης από το Μπαγκλαντές στην Ινδία χρονολογείται δεκαετίες πίσω. Τα πορώδη σύνορα και η γοητεία των οικονομικών ευκαιριών έχουν διευκολύνει την εισροή εκατομμυρίων Μπαγκλαντεσιανών πολλοί από τους οποίους έχουν εγκατασταθεί παράνομα. Οι κοσμικές πολιτικές των προηγούμενων ινδικών κυβερνήσεων ενθάρρυναν άθελά τους αυτή την εισροή. Η πλειοψηφία των εισβολέων ήταν μουσουλμάνοι. Το ζήτημα δεν είναι απλώς ένα ζήτημα της μετανάστευσης, αλλά ένα θέμα των δημογραφικών αλλαγών που έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν το κοινωνικοπολιτικό τοπίο των συνοριακών κρατών της Ινδίας. Οι παράνομοι μετανάστες από το Μπαγκλαντές έχουν βρει πολιτικές και οικονομικές ευκαιρίες στην Ινδία, λαμβάνοντας συχνά υποστήριξη από ορισμένα πολιτικά κόμματα που επιδιώκουν να διευρύνουν τη βάση ψήφων τους.

Η άνοδος των ισλαμιστικών δυνάμεων στο Μπαγκλαντές, σε συνδυασμό με αυτή την ιστορική διείσδυση, αποτελεί σημαντική πρόκληση για την εσωτερική ασφάλεια της Ινδίας. Η έννοια του «Μεγάλου Μπαγκλαντές» μπορεί να φαίνεται τραβηγμένη στρατιωτικά, αλλά χρησιμεύει ως ιδεολογικό σημείο συγκέντρωσης ριζοσπαστικών στοιχείων στην περιοχή. Η πυκνότητα του πληθυσμού του Μπαγκλαντές, σε συνδυασμό με τα πορώδη σύνορα που μοιράζεται με την Ινδία, παρέχει ένα γόνιμο έδαφος για δημογραφική και πολιτιστική επιρροή στα συνορεύοντα ινδικά κράτη.

Τα βορειοανατολικά κράτη, ήδη ευάλωτα λόγω εξεγέρσεων, εθνοτικών εντάσεων και υπανάπτυξης, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πρόσθετες πιέσεις εάν η επεκτατική ρητορική του Μπαγκλαντές κερδίσει έλξη. Κράτη όπως το Assam και η Tripura έχουν ήδη δει σημαντικές δημογραφικές αλλαγές λόγω της παράνομης μετανάστευσης, η οποία έχει συχνά οδηγήσει σε εθνοτικές και κοινοτικές εντάσεις.

Επιπλέον, οι φιλοδοξίες του Μπαγκλαντές θα μπορούσαν επίσης να έχουν ευρύτερες περιφερειακές επιπτώσεις. Η Δυτική Βεγγάλη, το Μπιχάρ και η Οντίσα είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική και στρατηγική ασφάλεια της Ινδίας, με την Καλκούτα να λειτουργεί ως σημαντικό λιμάνι και τη βορειοανατολική περιοχή να λειτουργεί ως πύλη προς τη Νοτιοανατολική Ασία. Οποιαδήποτε αποσταθεροποίηση σε αυτή την περιοχή θα μπορούσε να έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες και συνέπειες για την ασφάλεια.

Καθώς ο Ινδο-Ειρηνικός αποκτά αυξημένη γεωστρατηγική σημασία, το Μπαγκλαντές έχει γίνει μια σημαντική χώρα και ένας πολυπόθητος σύμμαχος στην περιοχή για διάφορους λόγους. Πρώτιστο είναι η τοποθεσία του στα βόρεια του κόλπου της Βεγγάλης και κοντά στη συμβολή του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού, που μαζί σχηματίζουν τον Ινδο-Ειρηνικό.

Το Μπαγκλαντές βρίσκεται σε στρατηγική θέση για χώρες που αναζητούν ερείσματα στον κόλπο και την ευρύτερη περιοχή Ινδο-Ειρηνικού. Γεωγραφικά, το Μπαγκλαντές βρίσκεται επίσης σε ιδανική τοποθεσία για να παρέχει στην ενδοχώρα του (που περιλαμβάνει τα βορειοανατολικά της Ινδίας και τα βασίλεια των Ιμαλαΐων του Νεπάλ και του Μπουτάν) και τις γειτονικές χώρες όπως η Κίνα με εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα να παραβλέψουμε σημαντικά σημεία πνιγμού και ναυτιλιακές διαδρομές μέσω των οποίων οι εισαγωγές ζωτικής σημασίας ενέργειας και άλλοι πόροι διασχίζουν τον Κόλπο της Βεγγάλης και τη Θάλασσα Ανταμάν πριν εισέλθουν στο στενό της Μαλάκα.

Αυτοί οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι καθώς το Μπαγκλαντές βρίσκεται στη συμβολή της Νότιας και της Νοτιοανατολικής Ασίας, η χώρα μπορεί να ξεφύγει από το καλούπι της Νότιας Ασίας και να γίνει πιο παγκόσμια δύναμη, επεκτείνοντας προς τη Νοτιοανατολική Ασία, στη Μιανμάρ, ιδιαίτερα επεκτείνοντας την επικράτεια των Ροχίνγκια.

Με ακτογραμμή 580 χιλιομέτρων, το Μπαγκλαντές θεωρεί τον Κόλπο της Βεγγάλης εκτεταμένη επικράτειά του. Διαθέτει σημαντικά ανεξερεύνητα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόλπο και περισσότερο από το 90 τοις εκατό του διεθνούς εμπορίου της πραγματοποιείται μέσω της θάλασσας. Οι υποστηρικτές της ιδέας του «Μεγάλου Μπαγκλαντές» επιθυμούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη γεωστρατηγική τοποθέτηση της χώρας.

Παρόλο που το Μπαγκλαντές φιλοξενεί εκατομμύρια μουσουλμάνους Ροχίνγκια, υπάρχουν υποστηρικτές στην προσωρινή κυβέρνηση και τα ισλαμιστικά κόμματα που πιστεύουν ότι η Ντάκα δεν πρέπει να ενεργεί απλώς για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά ως στρατηγικός παράγοντας που σταθμίζει τα υπέρ και τα κατά των προσφυγικών πολιτικών της. Το Cox’s Bazar, στο νοτιοανατολικό Μπαγκλαντές, φιλοξενεί σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες Ροχίνγκια και ισλαμιστές ριζοσπάστες είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δύναμη εναντίον της Μιανμάρ για να εξαπολύσουν επιθέσεις στα σύνορα και πέρα ​​από αυτήν. Το ριζοσπαστικό ισλαμικό στρατιωτικό συγκρότημα Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA), το οποίο έχει λάβει εκπαίδευση από το Jama’atul Mujahideen Bangladesh (JMB) με έδρα το Μπαγκλαντές και έχει δεσμούς με το Jamaat-e-Islami, εμπλέκεται σε δολοφονίες στην περιοχή Rakhine και μέλη του αυτό το ρούχο χρησιμοποιεί τακτικά τις συνοριακές περιοχές Μπαγκλαντές-Μυανμάρ και διαπράττει μια σειρά εγκλημάτων ενώ διαχειρίζεται επίσης διακίνηση ναρκωτικών, εμπορία όπλων, εμπορία ανθρώπων και απαγωγές. Κάθε λίγες μέρες, γίνονται ανελέητοι διασυνοριακοί πυροβολισμοί και βομβαρδισμοί μεταξύ του στρατού του Μπαγκλαντές και της Μιανμάρ. Οι κοινοτικές εντάσεις πυροδοτούνται από το Μπαγκλαντές, και αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη Μιανμάρ συνολικά. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια τεράστια πρόκληση όσον αφορά τη βαθμονόμηση και την ενσωμάτωση των πολιτικών, πολιτικών και ασφαλών απαντήσεων της για να διασφαλίσει ότι η βία στα σύνορα και το Ραχίν δεν θα κλιμακωθεί και οι διακοινοτικές εντάσεις θα διατηρούνται υπό έλεγχο.

Ενώ το Μπαγκλαντές μπορεί να μην έχει τις στρατιωτικές δυνατότητες για να επεκτείνει φυσικά τα σύνορά του, οι δημογραφικές πιέσεις που μπορεί να ασκήσει στην Ινδία και τη Μιανμάρ είναι πραγματικές και ανησυχητικές. Η ανάληψη της εξουσίας από τους ριζοσπαστικούς ισλαμιστές στο Μπαγκλαντές και η αναβίωση της ιδέας του «Μεγάλου Μπαγκλαντές» θα πρέπει να χρησιμεύσει ως αφύπνιση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στη Μιανμάρ και την Ινδία. Από την πολιτική αναταραχή στο Μπαγκλαντές υπήρξε μια μετανάστευση ανθρώπων στη Μιανμάρ από το Μπαγκλαντές. Ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων φθάνει στα σύνορα της Μιανμάρ καθώς οι φρικαλεότητες σε μειονότητες στο Μπαγκλαντές συνεχίζουν να απωθούν τους ανθρώπους από τις πόλεις τους.

Ο πιθανός διευρυμένος ρόλος του στρατού σε μια τάξη μετά τη Χασίνα δεν μπορεί να παραβλεφθεί δεδομένης της ιστορίας του Μπαγκλαντές με στρατιωτικά πραξικοπήματα και την κυριαρχία του στρατού. Η εφημερίδα του Μπαγκλαντές Prothom Alo ανέφερε ότι κορυφαία στελέχη του στρατού και της αστυνομίας έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στο να πείσουν τον κοσμικό ηγέτη Σέιχ Χασίνα να παραιτηθεί, ανοίγοντας το δρόμο για να αναλάβει μια φιλο-ισλαμιστική κυβέρνηση. Υπάρχει ήδη ένας πιο πολεμικός τόνος στη στάση των ενόπλων δυνάμεων του Μπαγκλαντές έναντι της Ινδίας και της Μιανμάρ.

Η ιδέα ενός Μεγάλου Μπαγκλαντές προωθείται επίσης μέσω της προπαγάνδας μέσω της οποίας οι ισλαμιστές προβάλλουν το Μπαγκλαντές ως προστάτη της κουλτούρας της Βεγγάλης και τη γη των πραγματικών Μπενγκαλέζων, ενώ η Ινδία υπό την τρέχουσα απαλλαγή προβάλλεται ως το ηγεμονικό κράτος των Χίντι που πρόκειται να καταστρέψει τη γλώσσα της Βεγγάλης. Προκειμένου να σώσουν τη βεγγαλική τους ταυτότητα, ο απώτερος στόχος των Μπενγκάλων της Δυτικής Βεγγάλης θα πρέπει να είναι η απόσχιση από την Ινδία και η συγχώνευση με το Μπαγκλαντές. Επομένως, είναι μια πραγματική μάχη προβολής στην οποία προωθείται αθόρυβα η ιδέα μιας ενωμένης και μεγαλύτερης Βεγγάλης. Οι ισλαμιστές στο Μπαγκλαντές βρίσκονται ήδη σε σύγκρουση με εγχώριους ισλαμιστές ριζοσπάστες στη Δυτική Βεγγάλη, για να δημιουργήσουν μια υπαρξιακή κρίση στην Ινδία.

Η Ινδία πρέπει να ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων της, να καταστείλει την παράνομη μετανάστευση και να συνεργαστεί διπλωματικά με το Μπαγκλαντές για να διασφαλίσει ότι αυτές οι επεκτατικές φαντασιώσεις δεν θα κλιμακωθούν σε πραγματικές απειλές για την εδαφική ακεραιότητα της Ινδίας. Ταυτόχρονα, η περιφερειακή συνεργασία πρέπει να ενισχυθεί για να διασφαλιστεί ότι οι ριζοσπαστικές ιδεολογίες δεν αποσταθεροποιούν την ευαίσθητη ισορροπία στη Νότια Ασία.

 

ΠΗΓΗ: Mekong News

Συνέχεια ανάγνωσης

Μπαγκλαντές

Global Order: Επικίνδυνες απόψεις για συνεργασία Μπαγκλαντές-Πακιστάν στον πυρηνικό τομέα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η αποχώρηση της Σεΐχ Χασίνα από τη Ντάκα και η ανατροπή του καθεστώτος άνοιξε την πόρτα για περισσότερο εθνικιστικό λόγο, φαίνεται να οδηγεί μέρος της υποστήριξης αυτής της ιδέας – Αντανακλά ευρύτερες ανησυχίες για την περιφερειακή ασφάλεια.

Μιλώντας σε σεμινάριο που διοργανώθηκε από την Ένωση Συνταξιούχων Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (RAOWA) στη Ντάκα, η πρόταση του Shahiduzzaman εξαρτάται από την ανάγκη να αντισταθμιστεί η επιρροή της Ινδίας στη Νότια Ασία. Πρότεινε ότι μια συμμαχία Πακιστάν-Μπανγκλαντές, ιδιαίτερα στον τομέα της πυρηνικής άμυνας, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως στρατηγικός αποτρεπτικός παράγοντας ενάντια στην ινδική ηγεμονία στην περιοχή. Η πρότασή του έχει κερδίσει έλξη μεταξύ ορισμένων πρώην στρατιωτικών αξιωματούχων, ειδικά εκείνων με συντηρητικές και αντι-ινδικές τάσεις, μετά την ανατροπή της κυβέρνησης της Σεΐχ Χασίνα.

Ο Shahiduzzaman υποστήριξε ότι το Πακιστάν, με το καθιερωμένο πυρηνικό του πρόγραμμα, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως αξιόπιστος εταίρος ασφαλείας για το Μπαγκλαντές, προσφέροντας ένα μέσο για την ενίσχυση των αμυντικών του δυνατοτήτων έναντι των αντιληπτών απειλών από την Ινδία. Η πολιτική μετατόπιση στο Μπαγκλαντές, όπου η αποχώρηση της Σεΐχ Χασίνα άνοιξε την πόρτα για περισσότερο εθνικιστικό λόγο, φαίνεται να οδηγεί μέρος της υποστήριξης αυτής της ιδέας.

Ωστόσο, η υπεράσπιση του Shahiduzzaman αμαυρώνεται από την αμφιλεγόμενη προσωπική του ιστορία. Το 2013, ενώ υπηρετούσε ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ντάκα, κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση από μια φοιτήτρια. Μια έρευνα τον βρήκε ένοχο , οδηγώντας σε δημόσιες διαμαρτυρίες και εκτεταμένη οργή. Παρά τους σοβαρούς αυτούς ισχυρισμούς και την επακόλουθη βλάβη στη φήμη του, ο Shahiduzzaman συνεχίζει να συμμετέχει στον δημόσιο διάλογο και εμφανίζεται συχνά στα μέσα ενημέρωσης. Η αξιοπιστία του, ωστόσο, παραμένει υπό αμφισβήτηση λόγω αυτής της ιστορίας.

Η αντιπαράθεση του παρελθόντος του Shahiduzzaman με τις πολιτικές του επιδιώξεις εγείρει σημαντικές ηθικές ανησυχίες. Ενώ η πρότασή του αγγίζει σημαντικά ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας, πολλοί υποστηρίζουν ότι η προσωπική του συμπεριφορά τον αποκλείει από τη συμμετοχή σε τέτοιες συζητήσεις πολιτικής υψηλού επιπέδου, ειδικά σε θέματα τόσο συνεπακόλουθα όπως οι πυρηνικές συμμαχίες. Οι επικριτές επισημαίνουν ότι το να επιτρέπεται σε κάποιον με ιστορικό σεξουαλικής παρενόχλησης να διαμορφώνει συζητήσεις για την εθνική ασφάλεια υπονομεύει την εμπιστοσύνη του κοινού στην ηγεσία.

Η πρότασή του για μια πυρηνική συμμαχία έρχεται επίσης σε μια εποχή που το Μπαγκλαντές παλεύει με το δικό του κίνημα #MeToo , εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη λογοδοσία και τη δικαιοσύνη. Η αντίφαση μεταξύ του δημόσιου πνευματικού ρόλου του Shahiduzzaman και της προσωπικής του συμπεριφοράς ρίχνει μια σκιά στην ικανότητά του να λειτουργεί ως αξιόπιστη φωνή στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής του έθνους.

Στην ουσία, η έκκληση του Shahiduzzaman για μια πυρηνική συνθήκη μεταξύ του Μπαγκλαντές και του Πακιστάν αντανακλά ευρύτερες ανησυχίες για την περιφερειακή ασφάλεια, αλλά περιπλέκεται από το αμφιλεγόμενο παρελθόν του. Η ιδέα μιας στρατηγικής συμμαχίας με το Πακιστάν μπορεί να έχει απήχηση σε ορισμένες φατρίες στο Μπαγκλαντές, αλλά η προσωπική ιστορία του καθηγητή περιπλέκει τη θέση του στον δημόσιο λόγο. Καθώς το Μπαγκλαντές διαχειρίζεται τόσο τις περιφερειακές εντάσεις όσο και τις εγχώριες εκκλήσεις για δικαιοσύνη, μένει να δούμε πώς πρόσωπα όπως ο Shahiduzzaman θα επηρεάσουν τη μελλοντική πορεία του έθνους.

ΠΗΓΗ: Global Order

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Έγινε πολιτική επανάσταση στο Μπαγκλαντές;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Έγινε πολιτική επανάσταση στο Μπαγκλαντές;

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή