Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Κυπριακό: Η Λευκωσία μεταφέρει τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο γήπεδο των Βρυξελλών

Δημοσιεύτηκε

στις

Σε τι αποσκοπεί η “άδεια” σε Φιντάν να καθήσει στο τραπέζι των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Φρίξος Δαλίτης

Στο γήπεδο των ευρωτουρκικών μεταφέρεται πλέον η προσπάθεια της Λευκωσίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και δημιουργίας προϋποθέσεων για νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό. Το πράσινο φως από την Κυπριακή Δημοκρατία για συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, ήταν μία κίνηση καλής θέλησης, όπως χαρακτηρίζεται.

Αυτό το οποίο έχει σημασία, όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι είναι η χρονική στιγμή που γίνεται η κίνηση από πλευράς Λευκωσίας, να μην μπολοκάρει δηλαδή την παρουσία της Τουρκίας όπως γινόταν στο παρελθόν. Αυτή τη φορά κρίθηκε ότι  μετά τα συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Απριλίου υπάρχει διαδικασία εντός της οποίας να μπορούν να προσκληθούν και άρα θα ήταν προτιμότερο, αυτό να γίνει με την καλή θέληση της Λευκωσίας.

Η οποία ουσιαστικά ως κράτος μέρος της ΕΕ, στέλνει και το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένη να προβεί σε κινήσεις στο μέτωπο των ευρωτουρκικών, από τις οποίες η Τουρκία να έχει πολιτικά οφέλη. Συνεπώς, είναι μία διαδικασία η οποία ρίχνει το γάντι στην Άγκυρα ενόψει Νέας Υόρκης και των επαφών που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων, για το Κυπριακό.

Η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό αποτελεί επιδίωξη της κυβέρνησης, θεωρώντας ότι είναι ένα πεδίο από το οποίο μπορούν να υπάρξουν αμοιβαία οφέλη για να μπορέσει να ξεκλειδώσει ξανά η διαδικασία στο Κυπριακό. Η παρουσία στο άτυπο Συμβούλιο είναι μία διαδικασία «On– Off»,και ως εκ τούτου, από την παρουσία Φιντάν και την όλη στάση της Τουρκίας θα εξαρτηθεί σε ένα βαθμό και η συνέχεια της σχέσης Άγκυρας- Βρυξελλών.

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι το «οκ» της Λευκωσίας δόθηκε σε μια περίοδο που βρισκόταν σε εξέλιξη και η διαδικασία βολιδοσκόπησης των δύο πλευρών από τα Ηνωμένα Έθνη για πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης. Οπόταν ήταν μία κίνηση με την οποία η Κυβέρνηση αφαιρεί και το όποιο επιχείρημα για έλλειψη ουσιαστικής βούλησης για τη συνέχεια, ενόψει και της πιθανότητας πραγματοποίησης τελικά της τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη.

Σημειώνεται ότι στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Απριλίου αναφερόταν μεταξύ άλλων πώς «συνιστά στρατηγικό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης η διασφάλιση σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαίως επωφελούς σχέσης με την Τουρκία». Στα συμπεράσματα του Απριλίου, αναφερόταν επίσης ότι «η εποικοδομητική συμμετοχή της ίδιας της Τουρκίας θα συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση των διαφόρων τομέων συνεργασίας που προσδιορίζονται στην κοινή ανακοίνωση».

Σε σχέση με το Κυπριακό, αναφερόταν ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο των συνομιλιών για τη διευθέτηση του ζητήματος της Κύπρου με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας» και γινόταν υπενθύμιση προηγούμενων συμπερασμάτων, σύμφωνα με τα οποία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Λετυμπιώτης: Στρατηγική κίνηση

Η απόφαση της Λευκωσίας να επιτρέψει τη συμμετοχή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στο επόμενο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 29 Αυγούστου, αποτελεί στρατηγική κίνηση, υψηλής πολιτικής αξίας, δήλωσε ο Kυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια ενέργεια καλής θέλησης και πραγματικής βούλησης, η οποία εντάσσεται στις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς, για επανέναρξη διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Ο κ. Λετυμπιώτης τόνισε, ακόμη, πως η συγκεκριμένη κίνηση, εμπίπτει και στο πλαίσιο των συμπερασμάτων που καθορίζουν τα ευρωτουρκικά, για σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση στις σχέσεις Βρυξελλών – Άγκυρας, πάντοτε υπό το πρίσμα της όποιας προόδου μπορεί να υπάρξει στο Κυπριακό.

Ξεκαθάρισε την ίδια στιγμή, ότι πρόκειται για μία ad–hoc πρόσκληση, η οποία αφορά μόνο το επόμενο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών.

Ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατίας απέδειξε για ακόμη μία φορά την εποικοδομητική της στάση και εναπόκειται στην Τουρκία να επιδείξει την ίδια βούληση.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Λετυμπιώτης διαβεβαίωσε ότι δεν ασκήθηκαν πιέσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να αποδεχθεί συμμετοχή της Τουρκίας στην άτυπη σύνοδο. Σημείωσε ότι ζητήθηκε η άποψη της Λευκωσίας και δόθηκε η σχετική συγκατάθεση, μόνο για την προσεχή σύνοδο στις Βρυξέλλες.

Η απάντηση Φιντάν

Προς το παρόν δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί κατά πόσο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν θα απαντήσει θετικά και θα παραστεί στο άτυπο Συμβούλιου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. εκτιμάται ωστόσο ότι η απάντηση θα είναι θετική. Στο σενάριο αυτό είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μία συνάντηση και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Κόμπο. Σημειώνεται πάντως ότι η παρουσία της Τουρκίας στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών είναι μια διαδικασία με απαιτήσεις στην οποία θα πρέπει να ανταποκριθεί ανάλογα.

Φιλελεύθερος

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή